Skocz do zawartości

Nowy monitor po 10 latach, co wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, poszukuje nowego monitora.

Obecny monitor (23, full hd, TFT-TN)

Szukam czegos uniwersalnego do przegladania internetu, pracy oraz grania. Jesli chodzi o swiatlo to jest u mnie z reguly ciemno lub bardzo ciemno. Uzytkuje glownie wieczorami/noca wiele godzin.

W co w ogole isc? Myslalem o 27 calach 2k 150+hz. Robilem research ale jakiego monitora bym nie wybral to sa same negatywne opinie na jego temat %-) zwracam uwage tez na aspekt wizualny i podobaja mi sie bardzo alienware.

Pytanie w co isc? IPS? VA? MINI-LED? OLED? Kupic cos za 1000zl? za 2000zl? Totalnie nie mam pojecia w jakim kierunku isc.

Opublikowano (edytowane)

OLED 26,5" (sprzedawane są jako 27") 3840x2160 - tak wysoka rozdzielczość by zmniejszyć ryzyko z niezadowolenia z obrzeży czcionek. Dodatkowo pobawił bym się we włączanie wyłączanie ClearType w Windows na takim monitorze i wybrał tryb, w którym czcionki wyglądają lepiej (bez podbarwień). Jeśli poprzednio był 23" 1920x1080, to na 26,5" 3840x2160 należy ustawić skalowanie w systemie na 174%, by mieć identyczną wielkość czcionek, jak na 100% 23" FHD.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Czcionki na oledzie 1440p i tak będą wyglądać lepiej niż na full hd ~24". Miałem oba obok siebie. 4k na tak małym monitorze to już trzeba mieć hopla na tym punkcie.

W sumie nie wiadomo ile obecnie produkowane monitory pociągną, ale raczej nie nastawiaj się, że OLED też wytrzyma 10 lat. Z drugiej strony do gier i filmów oledy mają dużą przewagę nad pozostałymi typami matryc, więc jeśli dysponujesz odpowiednim budżetem, to warto rozważyć.

• Upvote 1
Opublikowano

Przede wszystkim zadbaj o właściwe oświetlenie pomieszczenia, bo nawet najlepszy monitor Ci nie pomoże, jeżeli będziesz na niego patrzył przy zbyt małej ilości światła. 

Jeśli szukasz czegoś trwalszego niż typowy sprzet konsumencki, oraz zapewniającego łagodny dla oczu obraz, to rozważ biznesowe modele NEC-a:

https://fotoplus.pl/monitor-sharp-multisync-ea272qb-czarny-60005917-autoryzowany-sprzedawca

https://fotoplus.pl/monitor-sharp-multisync-ea272ub-czarny-60006064-autoryzowany-sprzedawca

Osobiście polecam dopłatę do wersji "U" (4K), która zapewni ostrzejszy obraz. Jedyny minus tych monitorów to odświeżanie tylko 60Hz (do pracy OK, ale do gier może nie wystarczyć). 

Jeżeli natomiast wolisz głębszą czerń, bardziej agresywne kolory, wyższe odświeżanie i ogólnie lepsze przystosowanie do gier, to wtedy raczej celuj w OLED-a. NEC-i co prawda kryją ~90% przestrzeni DCI-P3, ale OLED nadale może mieć żywsze kolory, nie wspominając o czerni.

Opublikowano
41 minut temu, Galvatron napisał(a):

Przede wszystkim zadbaj o właściwe oświetlenie pomieszczenia, bo nawet najlepszy monitor Ci nie pomoże, jeżeli będziesz na niego patrzył przy zbyt małej ilości światła. 

... jak i przy zbyt dużej ilości światła.

41 minut temu, Galvatron napisał(a):

Jeśli szukasz czegoś trwalszego niż typowy sprzet konsumencki, oraz zapewniającego łagodny dla oczu obraz, to rozważ biznesowe modele NEC-a:

W pracy mamy jakieś stare LCD "niebiznesowe" LG na IPS z 2015r - wszystko sprawne.

Opublikowano

Chciałbym swoją drogą, by EIZO i NEC zaczęły produkować OLED dla ludu. Dawno temu EIZO miało małego OLED ... a teraz nic tylko te LCD. Jeszcze gdyby NEC/EIZO standardowo ładowali do nich OCF, to te IPS byłyby warte dopłaty. Tym czasem takie LCD zaczynają się od EIZO ColorEdge z niefajną ceną.

• Upvote 1
Opublikowano

Bez najmniejszego problemu moge wydac i 2 tysiace zlotych. Nie oczekuje ze monitor wytrzyma kilka lat. Korzystalem przez te wszystkie lata z laptopa a teraz zlozylem sobie PC i wygrzebalem po prostu stary monitor. Doczekalem sie swiatlowodu wiec czas na monitor a nastepnie karte graficzna. Co do oleda czytalem ze ludzie narzekaja na matowa matryce? Jak to tam wyglada? Ktora lepsza? 

Opublikowano

Typ matrycy czy mat czy gloss dostosuj pod pomieszczenie. Mat zdecydowanie lepiej radzi sobie z innymi zrodlami swiatla i odbiciami, a gloss odbija jak lustro i najlepiej uzywac go w zaciemnionym miejscu. 

Opublikowano
22 godziny temu, Zaytoven napisał(a):

Witajcie, poszukuje nowego monitora.

Obecny monitor (23, full hd, TFT-TN)

Szukam czegos uniwersalnego do przegladania internetu, pracy oraz grania. Jesli chodzi o swiatlo to jest u mnie z reguly ciemno lub bardzo ciemno. Uzytkuje glownie wieczorami/noca wiele godzin.

W co w ogole isc? Myslalem o 27 calach 2k 150+hz. Robilem research ale jakiego monitora bym nie wybral to sa same negatywne opinie na jego temat %-) zwracam uwage tez na aspekt wizualny i podobaja mi sie bardzo alienware.

Pytanie w co isc? IPS? VA? MINI-LED? OLED? Kupic cos za 1000zl? za 2000zl? Totalnie nie mam pojecia w jakim kierunku isc.

Ile godzin dziennie korzystasz z monitora?

W jakiego typu gry grasz? 

Czy w nocy przegladasz z oswietlonym stanowisku czy po ciemku (jasnosc monitora bedzie ustawiona niska)?

Za 1k jestes w stanie dorwac juz dobry monitor do gier i filmow. Za 1,5k juz cos z super hdr etc -jelsi chodzi o ips/va bo odn cen oledow to nic nie wiem :E [czy z hdr skorzystasz majac ciemno w pokoju by dostac flasha?]

Nad jakimi propozycjami sie rozgladales? Spradzales opinie na yt jakis sprawdzonych kanalow lub na rtings?

Opublikowano

Na ten moment kilka godzin dziennie ale za jakis czas sie to zmieni i beda to cale dnie lub cale noce.

W gry tak naprawde dopiero zaczne grac i nadrabiac z racji tego ze w koncu bede mial normalny internet.

GTA, CS, Left4Dead, jakies mmo rpgi, diablo, poe, cod - bede nadrabial nowosci

W nocy roznie, raz mam zgaszone swiatlo, raz odpalam sobie w pokoju obok zeby 'cos swiecilo' generalnie jestem zwolennikiem ciemnosci i nawet w dzien jest u mnie ciemno (takie mieszkanie)

Ja sie na tych wszystkich HDR'ach i innych technologiach nie znam bo tak jak pisalem od X lat tylko laptop a teraz wyciagnalem stary monitor z piwnicy tak wiec jestem totalnym laikiem, nie znam sie na tych wszystkich niedoskonalosciach itp.

Zajmuje sie tez produkcja muzyki tak wiec bede przez X godzin siedzial w 1 programie i robil caly czas to samo i klikal te same rzeczy.

Ogladalem troche filmow u Stilgara, patrzylem tez RTINGS ale im wiecej tego przegladam a pozniej czytam to finalnie wszystko jest 50/50 jedni chwala drudzy pluja i jestem w kropce.

Myslalem o tych monitorach (kolejnosc przypadkowa) alieny mi sie najbardziej podobaja

1. Dell Alienware AW2724DM

2. Dell Alienware AW2723DF

3. AOC Q27G3XMN/BK

4. LG UltraGear 27GS60QC-B

Opublikowano
42 minuty temu, Zaytoven napisał(a):

W nocy roznie, raz mam zgaszone swiatlo, raz odpalam sobie w pokoju obok zeby 'cos swiecilo' generalnie jestem zwolennikiem ciemnosci i nawet w dzien jest u mnie ciemno (takie mieszkanie)

OLED byś polubił do multimediów. Natomiast co do pracy w programie do edycji muzyki - oby miał ciemny interface ;) 

Opublikowano
16 godzin temu, Galvatron napisał(a):

NEC jednak oferuje wyższej jakości matryce i elektronikę, przez co jest większa szansa, że monitor będzie działał długo i bezawaryjnie, a nie padnie tuż po zakończeniu okresu gwarancji.

Żaden z moich monitorów nie padł po okresie gwarancji a kupowałem budżetówki to samo u wszystkich znajomych którym zamawiałem proste ekrany ips do gier po taniości że tak powiem... mam do tej pory w piwnicy Acera G245h który ma już prawie 15 lat i nadal działa a był eksploatowany po kilka godzin dziennie bo było sporo grane ;) to jest loteria a polecanie w okolicy 2tys monitora 60hz to trochę słabo...

• Upvote 2
Opublikowano
19 godzin temu, Zaytoven napisał(a):

Na ten moment kilka godzin dziennie ale za jakis czas sie to zmieni i beda to cale dnie lub cale noce.

W gry tak naprawde dopiero zaczne grac i nadrabiac z racji tego ze w koncu bede mial normalny internet.

Ja sie na tych wszystkich HDR'ach i innych technologiach nie znam bo tak jak pisalem od X lat tylko laptop a teraz wyciagnalem stary monitor z piwnicy tak wiec jestem totalnym laikiem, nie znam sie na tych wszystkich niedoskonalosciach itp.

Zajmuje sie tez produkcja muzyki tak wiec bede przez X godzin siedzial w 1 programie i robil caly czas to samo i klikal te same rzeczy.

Ogladalem troche filmow u Stilgara, patrzylem tez RTINGS ale im wiecej tego przegladam a pozniej czytam to finalnie wszystko jest 50/50 jedni chwala drudzy pluja i jestem w kropce.

Myslalem o tych monitorach (kolejnosc przypadkowa) alieny mi sie najbardziej podobaja

1. Dell Alienware AW2724DM

2. Dell Alienware AW2723DF

3. AOC Q27G3XMN/BK

4. LG UltraGear 27GS60QC-B

DM w porownaniu do DF jest nowszy

https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw2724dm

https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw2723df

https://www.rtings.com/monitor/reviews/aoc/q27g3xmn

a tego lg czemu dodales do listy? sztuczny hdr, (chyba ze taka preferujesz) i wgl ma sie nijak co do tamtych elit powyzej. dodatkowo duzoosob skarzy sie na smuzenie i automatycznie zmieniania jasnosc ktorej podobno nie da sie wylaczyc

edit

glowna roznica miedzy DM a aoc jest panel IPS a VA - i to juz od ciebie zalezy co preferujesz.

Jesli chcesz IPS to mysl miedzy dell DM a ASUS ROG Strix XG27ACS - porownaj specyfikacje na jednej stronie i sprawdz ktory ci odpowiada. 

Jak masz blisko jakies sklepy typu media expert czy cos to odwiedz je poogladaj matryce VA a  IPS z boku i z przodu - czarne i biale obiekty na ekranie i zobaczysz roznice. do edycji chyba lepsze VA ale do gierek IPS -> jednak te VA wyzej sa dobrej jakosci wiec idk jak smuzenie

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Kyle napisał(a):

OLED byś polubił do multimediów. Natomiast co do pracy w programie do edycji muzyki - oby miał ciemny interface ;) 

Tzn? Jesli chodzi o interfejs to jest w pelni 'programowalny' jesli chodzi o kolory.

5 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

DM w porownaniu do DF jest nowszy

https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw2724dm

https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw2723df

https://www.rtings.com/monitor/reviews/aoc/q27g3xmn

a tego lg czemu dodales do listy? sztuczny hdr, (chyba ze taka preferujesz) i wgl ma sie nijak co do tamtych elit powyzej. dodatkowo duzoosob skarzy sie na smuzenie i automatycznie zmieniania jasnosc ktorej podobno nie da sie wylaczyc

edit

glowna roznica miedzy DM a aoc jest panel IPS a VA - i to juz od ciebie zalezy co preferujesz.

Jesli chcesz IPS to mysl miedzy dell DM a ASUS ROG Strix XG27ACS - porownaj specyfikacje na jednej stronie i sprawdz ktory ci odpowiada. 

Jak masz blisko jakies sklepy typu media expert czy cos to odwiedz je poogladaj matryce VA a  IPS z boku i z przodu - czarne i biale obiekty na ekranie i zobaczysz roznice. do edycji chyba lepsze VA ale do gierek IPS -> jednak te VA wyzej sa dobrej jakosci wiec idk jak smuzenie

Raz mialem stycznosc z nowym IPS u kumpla, on generalnie byl strasznie zawiedziony, ja tez sie generalnie smialem bo w te gry co on gral nie bylo nic w nich widac 

Edit: co do edycji to ja nie bawie sie w zadna grafike czy filmy tylko dzialam przy dzwieku, tu tak na dobra sprawe byle jaki monitor jest OK, ten obecny jest stary samsung jest swietny ale jest po prostu stary i kiepski - kolejna sprawa tez zalezy mi na tym zeby oczy mnie nie bolaly i wzrok nie meczyl, przy tym Samsungu to moge i 20h siedziec i nic a mialem stycznosc z jakimis nowszymi monitorami to nie dalem rady godziny.

Edytowane przez Zaytoven
Opublikowano
8 minut temu, Zaytoven napisał(a):

Tzn? Jesli chodzi o interfejs to jest w pelni 'programowalny' jesli chodzi o kolory.

Oledy sie wypalają przy bardzo dlugim uzytkowaniu bez przerwy

tutaj masz sytuacje o ktorej on pisze:

https://www.youtube.com/watch?v=O2kPsKyF5bQ

9 minut temu, Zaytoven napisał(a):

Raz mialem stycznosc z nowym IPS u kumpla, on generalnie byl strasznie zawiedziony, ja tez sie generalnie smialem bo w te gry co on gral nie bylo nic w nich widac 

dziwne, moze mial zle go skonfigurowanego? wybor miedzy IPS a VA to juz cos nad czym musisz zrobic research samodzielnie bo w teorii do gier VA odpada bo smuzenie ale nie w takich topowych modelach przed jakim wyboirem ty stoisz.

IPS:

alienware-aw2724dm

ROG Strix XG27ACS

VA:

q27g3xmn

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

Oledy sie wypalają przy bardzo dlugim uzytkowaniu bez przerwy

tutaj masz sytuacje o ktorej on pisze:

https://www.youtube.com/watch?v=O2kPsKyF5bQ

dziwne, moze mial zle go skonfigurowanego? wybor miedzy IPS a VA to juz cos nad czym musisz zrobic research samodzielnie bo w teorii do gier VA odpada bo smuzenie ale nie w takich topowych modelach przed jakim wyboirem ty stoisz.

IPS:

alienware-aw2724dm

ROG Strix XG27ACS

VA:

q27g3xmn

Nie mial, ten typ tak ma, to byl jakis gigabyte i byl ponoc hitem a byl kitem. Strasznie biala matryca 0 czerni. Ja szczerze mowiac to nawet nie wiem czy bym zobaczyl to smuzenie, blooming i jakies inne tego typu rzeczy bo sie po prostu na tym nie znam %-) alienware najbardziej za mna przemawia bo mi sie po prostu podoba tez jako calosc. Moze alienware w oledzie? Mi ogolnie najbardziej pasuje obraz z macbookow , obcuje z tymi sprzetami i dla mnie jest petarda

Edytowane przez Zaytoven
Opublikowano

Szczerze to najlepiej wychodzi w testach VA-...MN potem IPS...CS a na koncu dopiero alienware. 

Nie wiesz co wybrac - najlepiej wychodzi MN z matrycą VA.

Chcesz ips - najlepszy z dwoch wychodzi rog strix

edit1;

oled chyba mija sie z celem ze wzgl na zastosowanie ale tutaj niech inni sie wypowiedzą

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.09.2025 o 10:45, Kyle napisał(a):

OLED 26,5" (sprzedawane są jako 27") 3840x2160 - tak wysoka rozdzielczość by zmniejszyć ryzyko z niezadowolenia z obrzeży czcionek. Dodatkowo pobawił bym się we włączanie wyłączanie ClearType w Windows na takim monitorze i wybrał tryb, w którym czcionki wyglądają lepiej (bez podbarwień). Jeśli poprzednio był 23" 1920x1080, to na 26,5" 3840x2160 należy ustawić skalowanie w systemie na 174%, by mieć identyczną wielkość czcionek, jak na 100% 23" FHD.

Ma sens takie kombinowanie? No nie wiem...

27 cali, 1440p i wio, poszukać z hercami, itd.

VA broń boże, ludzie...

W dniu 15.09.2025 o 15:39, Kyle napisał(a):

Chciałbym swoją drogą, by EIZO i NEC zaczęły produkować OLED dla ludu. Dawno temu EIZO miało małego OLED ... a teraz nic tylko te LCD. Jeszcze gdyby NEC/EIZO standardowo ładowali do nich OCF, to te IPS byłyby warte dopłaty. Tym czasem takie LCD zaczynają się od EIZO ColorEdge z niefajną ceną.

OLED to ch...rzanić, ale żeby oni zaczęli robić coś ponad 60Hz...

Fajnie te Alienwary wyglądają 27-calowe heh

Edytowane przez Sponsi
Opublikowano
19 godzin temu, Sponsi napisał(a):

Ma sens takie kombinowanie? No nie wiem...

27 cali, 1440p i wio, poszukać z hercami, itd.

VA broń boże, ludzie...

OLED to ch...rzanić, ale żeby oni zaczęli robić coś ponad 60Hz...

Fajnie te Alienwary wyglądają 27-calowe heh

Co proponujesz? Najbardziej podoba mi sie Alienware, opcje sa trzy

1. AW2723DF ok. 1400zl

2. AW2724DM - 1000zl

3. AW2725DM - 900zl