Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No oczywiscie ze dobrze tylko ja pisze o tym ze mozna miec jeszcze lepiej, a za 250zl kupisz aio 360, ktore kladzie te air na lopatki.  

Ja mialem Fortisa 5 a to nie jest slabe AI bo jedno z TOP i miedzy aio 360 i tak przepasc.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Ja wiem i o Tobie tylko wspomniałem a nie odpisywałem n Twój post ;) Chodziło mi o tą dyskusje, że spokojnie można mieć przyzwoite powietrze na 9800X3d i nie jest konieczne Aio jak ktoś nie chce wody a są tacy. Trzymanie tego procka na słabym powietrzu i oglądanie 90-95 stopni to nieporozumienie, chyba, że czegoś nie doczytałem i kolega @ronaldo864  robił jakiś eksperyment na tym Arctic freezer 36.

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, skunRace napisał(a):

Pamiętam jak temat wałkowany był na Labie i naczytawszy się przed zakupem 5800X3D, że takie ciepłe miałem obawy, czy mój poczciwy Grandis 2 da radę. Okazało się, że temperatury w CR23 78-80 stopni, tyle samo co ludzie na wypasionych Aio za 5 stówek. 

Zgadza się, po ZEN/ZEN+ taka sytuacja miała miejsce przez kilka generacji ale na ZEN5 o czym już Phoenix kilka razy wspomniał Aio potrafi być znacznie lepsze od chłodzeń powietrznych, w tej gen poprawili transfer cieplny :thumbup:

• Upvote 2
Opublikowano

Miałem Grandisa 2 na 5800x3d którego po kilku miesiącach zmieniłem na Arctic Liquid Freezer II 360 i różnica temperatur była jak najbardziej widoczna, ale nie tak spektakularna, jak na 9800x3d szczególnie po oc gdzie różnice sięgają przeszło 20 stopni.

Opublikowano

Ale podczas grania kiedy wszystko jest podgrzane przez gpu czy w testach samego procesora? bo w testach samego cpu na aio 280 względem fortisa 3 (czyli słabszego chłodzenia niż grandis) urwałem może 2 stopnie czyli tyle co nic, różnice wychodzą najbardziej w grach, chłodzenie powietrzne zdecydowanie gorzej znosi ciepło idące do góry z karty ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Podepnę się pod temat temperaturowy.... z nimi nie mam raczej problemu używam Ak620 i radzi sobie w miarę dobrze, tak mi sie wydaje, bo w WoTcie nie przekraczam 60st, nie wiem jak by było przy jakiejś kompilacji shaderów (w CB było ok 60st, przy poborze w okolicach 90W o ile dobrze pamietam). U mnie procek to 5700x3d z CO -30 na ten moment. Z tego co widzę w HWInfo to max napiecie to około 1.19V, stąd pytanie czy tak może zostać, czy pownienem coś jeszcze zmienić - np dać minimalny ujemny offset?

Opublikowano (edytowane)

Może zostać jak najbardziej, masz maksymalne napięcie poniżej 1.2v więc nisko, dodatkowa zabawa z ujemnym offsetem oprócz CO -30 to już sztuka dla sztuki, jak zejdziesz z napięciem za nisko to może nadal działać stabilnie ale wydajność spadnie np taktowanie L3 może być o 100-200mhz niższe niż powinno.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 16.09.2025 o 14:36, Lameismyname napisał(a):

No u mnie siedzi na 9800X3D i jestem zadowolony.
Daj znać jak już zamontujesz jak wrażenia i temperatury ;) 
A posiadaną Ferę 5 myślę, że możesz opchnąć to odzyskasz parę dyszek.

Więc tak płyta b550 zwrócona siedzi teraz X670e , procesor miał być 7800X3D ale siedzi 9800X3D , ramy jak radziłeś  GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz CL30 , chłodzenie jak radziłeś Thermalright Phantom Spirit 120 .Komp złożony ruszył bez aktualizacji BIOS na 9800X3D potem i tak zaktualizowałem , czas uruchamiania ok 20 sekund ramy ustawiłem ręcznie na 6000 ale ruszyły od razu. Temperatury bardzo ok. w stanie spoczynku 35-40 stopni i na płycie i na CPU. W grach temp. niższe niż miałem w 5800X3D a tam też nie były wysokie jeszcze potestuję w wymagających grach  . Jednym słowem chłodzenie Thermalright Phantom Spirit 120 spokojnie ogarnia 9800X3 i jest ciche obroty wentyli mam obniżone oczywiście  jest cisza i chłód jednym słowem nie żałuje zakupu i się cieszę że nie kupiłem AIO dzięki poradzie kolegi Lameismyname a mało brakowało.

• Like 1
Opublikowano

To spoko, że wszystko hula.

Co do samego chłodzenia, moim zdaniem Phantom Spirit wystarczająco ogarnia tego procka, tym bardziej jak jego koszt to ~160zł, więc nie ma co się zastanawiać.
Naturalnie za 200zł więcej jest ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360 (364,99zł na amazon.pl) i jak ktoś chce to kupi i będzie zadowolony.

Opublikowano
50 minut temu, Lameismyname napisał(a):

To spoko, że wszystko hula.

Co do samego chłodzenia, moim zdaniem Phantom Spirit wystarczająco ogarnia tego procka, tym bardziej jak jego koszt to ~160zł, więc nie ma co się zastanawiać.
Naturalnie za 200zł więcej jest ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360 (364,99zł na amazon.pl) i jak ktoś chce to kupi i będzie zadowolony.

Tylko teraz jest problem z MSI Afterburner po zmianie procesora i płyty nie ma jak zrobić UV GPU ponieważ brak CURVE EDITOR . Nie ma też temperatury CPU podczas gry i wyświetlania FPS. Na AM5 i Ryzenie 5800X3D MSI Afterburner działał normalnie. 

Opublikowano
Teraz, AudRob napisał(a):

Tylko teraz jest problem z MSI Afterburner po zmianie procesora i płyty nie ma jak zrobić UV GPU ponieważ brak CURVE EDITOR . Nie ma też temperatury CPU podczas gry i wyświetlania FPS. Na AM5 i Ryzenie 5800X3D MSI Afterburner działał normalnie. 

MSI Afterburner wykrywa Ci 2 karty - zintegrowaną z procesora i dedykowaną. 
Wchodzisz w ustawienia i zmieniasz "Wybór głównego procesora graficznego" na grafikę dedykowaną.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.09.2025 o 19:36, Send1N napisał(a):

Może zostać jak najbardziej, masz maksymalne napięcie poniżej 1.2v więc nisko, dodatkowa zabawa z ujemnym offsetem oprócz CO -30 to już sztuka dla sztuki, jak zejdziesz z napięciem za nisko to może nadal działać stabilnie ale wydajność spadnie np taktowanie L3 może być o 100-200mhz niższe niż powinno.

W moim przypadku jest tak, że ujemny offset jeszcze niższy niż 50 mV i zauważałem spadki wydajności nie tylko na taktowaniu cache L3, ale ogólnie na zegarze CPU także. Do 50 mV jest dobrze. U każdego ten ujemny offset może wyglądać inaczej, jednemu nie pozwoli nic obniżyć ponad CO -30, a kolejnemu tylko o 25 mV czy 12,5 mV.

Edytowane przez Spl97
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Wchodzisz w ustawienia i zmieniasz "Wybór głównego procesora graficznego" na grafikę dedykowaną.

Ale ty masz kartę z serii 5XXX a ja 4XXX ale zaraz sprawdzę.

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Możesz mieć z serii 3xxx, 2xxx czy też 1xxx. Kompletnie bez znaczenia.
To tak jakbyś napisał, że żona kolegi ch*jowo gotuje bo jest blondynką.

To nie żart blondynki takie są 😂

Opublikowano
2 godziny temu, Spl97 napisał(a):

W moim przypadku jest tak, że ujemny offset jeszcze niższy niż 50 mV i zauważałem spadki wydajności nie tylko na taktowaniu cache L3, ale ogólnie na zegarze CPU także. 

Tak też się dzieje ale wiele osób właśnie dopiero wtedy przestaje obniżać jak zauważy że zegar rdzeni leci w dół nie patrząc na to że samo L3 może polecieć a zegar zostanie maksymalny ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

W ustawieniach wyłączyć grafikę procesora czy zostawić.

Opublikowano
13 minut temu, AudRob napisał(a):

W ustawieniach wyłączyć grafikę procesora czy zostawić.

Wyłącz. Czasem zaszalej i spróbuj coś zrobić bez pytania na forum ;) Forum to nie helpdesk i nikt nie będzie Cię prowadził za rączkę z każdą pierdołą. Czasem warto samemu zaeksperymentować... na tym się buduje wiedzę i doświadczenie.

Opublikowano
31 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Wyłącz. Czasem zaszalej i spróbuj coś zrobić bez pytania na forum ;) Forum to nie helpdesk i nikt nie będzie Cię prowadził za rączkę z każdą pierdołą. Czasem warto samemu zaeksperymentować... na tym się buduje wiedzę i doświadczenie.

Wiem kolego wiem ale już wczoraj miałem temperatury i FPS ale UV GPU ale po włączeniu   HWMonitor i uruchomieniu czujników  . A co do twojego sposobu. MSI Afterburner wykrywa Ci 2 karty - zintegrowaną z procesora i dedykowaną. 
Wchodzisz w ustawienia i zmieniasz "Wybór głównego procesora graficznego" na grafikę dedykowaną. Nic to nie daje karta zintegrowana jest wyłączona i dalej brak CURVE EDITOR.  Bardzo dużo ludzi ma z tym problem wystarczy zagraniczne forum przejrzeć .Żebym wiedział bym nie pytał bo takiego czegoś nigdy nie miałem a od tego chyba jest forum nie ma co się pluć jak ciebie denerwuje czyjeś zapytanie olej to i nie odpowiadaj . Nie każdy jest takim ekspertem od komputerów jak ty ale może być ekspertem od czego innego czego ty nie umiesz i jak zapytasz na innym forum o coś też ci tak odpowiedzą i co?

Temat zamykam.

Opublikowano (edytowane)

@AudRob A masz zaznaczone opcje "Odblokuj kontrolowanie napięcia" i "Odblokuj monitorowanie napięcia"?

52 minuty temu, AudRob napisał(a):

Nie każdy jest takim ekspertem od komputerów jak ty ale może być ekspertem od czego innego czego ty nie umiesz i jak zapytasz na innym forum o coś też ci tak odpowiedzą i co?

Nie no Twój kolejny problem wydaje się błahy, jakbyś coś pominął podstawowego, a potem nie sprawdził na youtube prostego tutoriala jak zrobić uv w MSI AB.
A co do pisania odnośnie innych tematów na forach o innej tematyce - podstawowa zasada, pewne podstawowe rzeczy staram się sprawdzić na własną rękę jak pytać dosłownie o wszystko i liczyć, że każdy mi wszystko będzie podawał jak na tacy.
Bez urazy.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@AudRob A masz zaznaczone opcje "Odblokuj kontrolowanie napięcia" i "Odblokuj monitorowanie napięcia"?

Nie no Twój kolejny problem wydaje się błahy, jakbyś coś pominął podstawowego, a potem nie sprawdził na youtube prostego tutoriala jak zrobić uv w MSI AB.
A co do pisania odnośnie innych tematów na forach o innej tematyce - podstawowa zasada, pewne podstawowe rzeczy staram się sprawdzić na własną rękę jak pytać dosłownie o wszystko i liczyć, że każdy mi wszystko będzie podawał jak na tacy.
Bez urazy.

Lepiej sto razy zapytać niż raz popełnić błąd pamiętaj . A co do tematu włączyłem  swoją  kartę jako domyślną  w MSI Afterburner jest tam taka opcja i jest git. Nie wiem w jakim zawodzie pracujesz ale w moim się razem wspieramy z kolegami w swoim fachu i każdy się dzieli wiedzą . Uwierz sam nie raz tłumaczyłem nawet 100 razy jak ktoś czegoś nie kumał do czasu aż ogarnął temat i zawsze kiedyś do mnie też pomoc wracała. Jak ktoś ma czas nic nie robi i całymi dniami siedzi na necie to może się bawić ja jestem tego zdania że od tego są różne fora żeby nie tracić czasu. Tak samo po co odpalać auto palić paliwo jak można pieszo chodzić. Też bez urazy.