Paarthurnax 410 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września Witam Jestem po zmianie bebechów w kompie na takie jak w temacie i po udanej instalacji podzespołów i instalacji windy komp nie wstaje, brak reakcji na zasilanie tylko podświetla się pamięć i nawet kontrolny zegar błędów na płycie się nie odpala. W skrócie podjęte kroki: 1. Zainstalowałem sprzęt w nowej konfiguracji (nowy procek, płyta + pamięć i RX 9070 XT Hellhound, która chodziły na na B650 z Ryzen 7 7800X3D) założyłem AiO i zainstalowałem WIN 10 z pena 2 Komp się odpalił i pobrał aktualne sterowniki z netu (LAN) oraz oprogramowanie producenta płyty (nie sprawdzałem jeszcze ustawień biosu ani nic) 3 Postanowiłem wymienić jeszcze zasilacz na nowy (MSI MAG A850GL 850W 80 Plus Gold PCIe5) i zmienić podłączenie kontrolerów od AiO 4 Na nowym zasilaczu wstał ale zasilacz hałasował (delikatnie ale wkurzało) więc chciałem wrócić do starego i po zmianie przestał wstawać - najpierw startował - wyświetlało się logo płyty ale po chwili pokazywał brak sygnału i od nowa. Sprawdzałem wszystkie połączenia, czy czegoś źle nie wpiąłem ale dalej brak efektu. 5 Zmieniłem znów zasilacz na ten nowy ale przestał wstawać w ogóle zero efektu czarny ekran, podpiąłem ponownie stary i to samo więc raczej to nie wina zasilania ale tak jakby płyta nie startowała. 6. Resetowałem bios poprzez wyjęcie baterii i 10 minut odczekałem bez zasilania ale brak efektów. Będę wdzięczny za pomoc, co z tym zrobić Podzespoły dotarły 12.09, więc mam jeszcze trochę czasu na ewentualny zwrot jeżeli czegoś nie uwaliłem...
Send1N 4 162 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września Wykręć płytę z obudowy połóż ją na stole z procesorem w sockecie i ramem w slotach bez karty graficznej, podłącz zasilacz i zewrzyj piny odpowiedzialne za pwr on na płycie głównej czymś metalowym testowo czy sprzęt wstanie. Co do zasilacza to nie dziwie się że przeszkadzała ci kultura pracy skoro wziąłeś "MAG 850GL" miałem go chwile i od razu zwróciłem od msi to tylko MPG. 1 1
Paarthurnax 410 Opublikowano 19 Września Autor Opublikowano 19 Września @Send1N a mogę resetować przyciskiem na płycie?
Send1N 4 162 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września Jak masz takie przyciski to można tego użyć jak najbardziej, chodzi o to aby wykluczyć ewentualne zwarcie od spodu lub problem z włącznikiem obudowy, zdarzały się sytuacje że ktoś wkręcił wszystkie tuleje dystansowe do mobo na pałę a nie tylko te których wymaga płyta 1 1
Paarthurnax 410 Opublikowano 19 Września Autor Opublikowano 19 Września (edytowane) No zasilacz to był strzał w stopę - zasugerowałem się jakąś opinią z neta no i kolorem :( Wrócę do sprawdzonego MSI MPG A850G 850W 80 Plus Gold PCIe5.0, który chodził dotychczas najwyżej dokupię białe kable. A do drugiego kompa kupię jakiś albo taki sam albo inny 850 coś po taniości. Chyba w ogóle niepotrzebnie poszedłem w upgrade zamiast kupić młodemu drugi taki zestaw jak mój B650 z Ryzen 7 7800X3D taniej i bez problemów ale zachciało się zabawy i już 2 dni walczę 3 minuty temu, Send1N napisał(a): Jak masz takie przyciski to można tego użyć jak najbardziej, chodzi o to aby wykluczyć ewentualne zwarcie od spodu lub problem z włącznikiem obudowy, zdarzały się sytuacje że ktoś wkręcił wszystkie tuleje dystansowe do mobo na pałę a nie tylko te których wymaga płyta Ale ja wykręcałem płytę Gigabyte B650 AORUS ELITE AX ICE B650 tego samego producenta i pasowały te same miejsca nic nowego nie wkręcałem. Rozumiem, że jak podepnę monitor bezpośrednio w tylne gniazdo płyty (po HDMI) to też powinien coś wyświetlić? Chociaż zacznę od sprawdzenia samego wzbudzenia bo powinien się ten wyświetlacz błędów uruchomić fajnie na tym filmiku wszystko opisane https://www.youtube.com/watch?v=4c985wq_VjE Edytowane 19 Września przez Paarthurnax
Send1N 4 162 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września W pkt 5 napisałeś że przestał wstawać - czarny ekran, czyli nie włącza się w ogóle czy włącza się ale bez obrazu? sprawdz bez karty w slocie na jednym module ramu w slocie nr4 z podpiętym kablem hdmi do płyty (masz integrę w cpu) 1
Paarthurnax 410 Opublikowano 19 Września Autor Opublikowano 19 Września @Send1N Nie wstaje w ogóle. Nie świeci się kontroler błędów. Ale zasilanie na podświetlenie pamięci idzie. Po 16 przetestuje wg Twoich instrukcji. 1
Paarthurnax 410 Opublikowano 19 Września Autor Opublikowano 19 Września @Send1N Zresetowałem i uruchomiłem poprzez przycisk power na płycie ale tylko szuka - po kolei zapalają się diody i po minucie się wyłącza. Monitor kilkukrotnie tylko wyświetlił napis PC i się wygasza tak jak by tylko chwilowo dostawał impuls. Resetowałem zworką na płycie i to samo. Zmiana portów pamięci i pamięci nic nie daje. Skończyły mi się pomysły
wrobel_krk 851 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września Na każdej tylko jednej kości pamięci osobno spróbuj odpalić. Te pamięci nowe, czy działały już? Procek wyjąc i jeszcze raz zamontować - ale to na końcu. 1 1
Ryszawy 401 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września (edytowane) U AMD nie ma jakiegoś pierwszego testowania pamięci, czy czegoś podobnego (a może to Gigabyte)? Pamiętam, że jak składałem do kupy swoje podzespoły to pierwsze wstawanie trwało wieki i też naszła mnie smutna refleksja, że coś schrzaniłem. Edytowane 19 Września przez Ryszawy 1
Send1N 4 162 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września (edytowane) Zgadza się, trenowanie pamięci powinno się odbyć bo resecie biosu, podobna sytuacja jest od lat np w laptopach czasem trzeba czekać minutę aż pojawi się obraz po resecie biosu. Edytowane 19 Września przez Send1N 1 1
Ryszawy 401 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września O właśnie, trenowanie pamięci, u mnie nie dość, że trwało to długo, to jeszcze miałem chyba kilka restartów. 1 1
ronaldo864 122 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 18 godzin temu, Send1N napisał(a): Zgadza się, trenowanie pamięci powinno się odbyć bo resecie biosu, podobna sytuacja jest od lat np w laptopach czasem trzeba czekać minutę aż pojawi się obraz po resecie biosu. U kumpla na nowiutkiej platformie Am5 7800x3d trwało to blisko pół godziny . Później wgrał nowszy bios , który naprawił ten błąd . 1 1
Send1N 4 162 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września @Paarthurnax wgraj najnowszy bios do tej płyty z pendrive przez usb (masz taką możliwość w tej płycie) następnie spróbuj jeszcze raz i nie wyłączaj/restartuj po chwili jak na monitorze będzie obrazu tylko cierpliwie poczekaj, może ruszy 1
IceMan 103 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Też miałem problem z odpaleniem platformy AMD. Na asusie trzeba czekać 2 minuty aż się obudzi po zmianach w sprzęcie lub dużych zmianach w biosie. Upierdliwe jak cholera. Na Intelku takich głupot nigdy nie miałem 1 1
Paarthurnax 410 Opublikowano 29 Września Autor Opublikowano 29 Września Dzięki, sprawdzałem wszystkie przedstawiane opcje ale ewidentnie płyta nie chce współpracować - zwrot do sklepu. Procesor ruszył na starej płycie bez zająknięcia. 1
Rekomendowane odpowiedzi