azazello 0 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Witam wszystkich. Mając szczątkową wiedzę na temat komponentów potrzebnych do złożenia PC poprosiłem chatGPT o stworzenie listy zakupowej w jednym ze sklepów. Założenia były takie: Zestaw do codziennej pracy biurowej, czasem montaż video i obróbka zdjęć cyfrowych przez moją córkę (amatorsko), okazjonalnie gry ale bez ciśnienia na najbardziej wymagające tytuły. Budżet 4 300 zł. Lista zawiera tylko te komponenty których potrzebuję. Po starym PC zostawiam dwa monitory i kilka hdd. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Dziś muszę to zamówić. Jakie są "za i przeciw" gdybym zamienił chłodzenie wieżowe na AIO?
Dirian 675 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września (edytowane) Bardzo słaby zestaw, chatgpt nie ogarnia skladania PC. Taniej masz: https://www.morele.net/inventory/info/d0b879fc/ - procesor o podobnej wydajnosci - duzo bardziej oplacalny RAM - plyta na nowszym chipsecie z WiFi i Bluetooth (moze sie przyda) - wystarczajace chłodzenie CPU (AIO jest tu totalnie zbedne skoro ten procek ogarnia cooler za 99 zł) - tanszy ale wystarczajacy zasilacz z nowszym standardem - porzadniejsza obudowa - dużo wydajniejsze GPU z wieksza iloscia pamieci - bardziej oplacalny SSD pod taki zestaw, ten MSI bedzie lepszy ale przy twoim uzytku to bez znaczenia Edytowane 25 Września przez Dirian
azazello 0 Opublikowano 25 Września Autor Opublikowano 25 Września (edytowane) Dziwne, bo po kliknięciu w Twój link mam cenę 4 150,63 i to jest taniej, ale po dodaniu wszystkich pozycji do koszyka mam już cenę 4 602,54 a to już nie jest taniej Z AIO się wycofuję, to faktycznie bez sensu przy tej konfiguracji. Zapomniałem, że chcę zamontować posiadany napęd dvd - muszę znaleźć inną obudowę. Pozostaje jednak pytanie skąd ta różnica w cenie? Edytowane 25 Września przez azazello merytoryka
wamak 332 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września 34 minuty temu, azazello napisał(a): Pozostaje jednak pytanie skąd ta różnica w cenie? Płyta główna i karta graficzna są w wyższej cenie, jak widać.
Dirian 675 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września U mnie jest 4150, wyslij screena z koszyka co ci podbija cene, moze jakis blad.
wrobel_krk 851 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września 1 godzinę temu, Dirian napisał(a): U mnie jest 4150, wyslij screena z koszyka co ci podbija cene, moze jakis blad. Bo ceny niższe z morele Max
Rekomendowane odpowiedzi