Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To jak pytanie czy kupować konsolę czy PC.

Na Switchu grasz w gry ze sklepu Nintendo. plug&play, dziecko sobie poradzi. 

Na handheldach PC pograsz w gry PC, każdą ze swojej obecnej biblioteki. Lepiej lub gorzej, nie wszystko będzie działać z zadowalającą wydajnością, nie wszystko będzie grywalne na tak małym ekranie. Czasem trzeba pogrzebać w ustawieniach systemu, jak to na PC.

Edytowane przez some1
Opublikowano (edytowane)

a miałeś już jakiś?

Bo jak nie, to kup sobie Decka za połowę tej kwoty i pograj sobie na nim. Jak Ci "przejdzie" to zaoszczędziłeś, a jak nie przejdzi,  to zanim ograsz co świetnie działa na Decku (emulatory!!!!!111oneoneone) będziesz bliżej do dnia, w którym wyjdą

- sprzęty robione w procesie TSMC 2nm

- PS6 portable, które może sporo namieszać na rynku, także w cenach.

- Steam Deck 2 - jak wyżej.

(wszystko to jednak sporo dalej niż w ciągu roku. Raczej 2027-8)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Ale supertani, a wiele gier 2D na nim śmiga super. Do tego tona gier na emulatorach, choć jednak LCD 60Hz trochę psuje. Znowu Deck OLED nie jest już tak supertani. 

Ale w Hadesy  czy nowe Hollow Night: Silksong pograsz na Decku bez problemu. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zacząłbym od tyłu, czyli ustalenie w co chcesz zagrać i kupienie pod to handhelda. Ja mam Switcha 1 i Steam Decka oba w wersji OLED. I leżą nieużywane bo zagrałem w to co chciałem, a na Switchu w sumie grałem sumarycznie więcej godzin (pokemony, zelda). Realnie patrząc to w ostatnim roku Steam Deck mocno podupadł bo już nie ciągnie najnowszych gier, nawet w trybie graficznym potato. Pasowałoby więc kupić coś w stylu ASUS ROG ALLY X.

image.png.f5bda2f96ebdc1029172ea84140b9448.png

I pogodzić się z krótką pracą na baterii w trybie 25W. 

Steam Deck OLED ma to do siebie że dzięki Steam OS można go bardzo łatwo jednym przyciskiem przyciąć do 10W i grać długo, chyba z 5 godzin. I to jest optymalny czas żeby grać a nie sprawdzać ciągle ile % zostało.

Switch nie ma konkurencji jeśli chcesz zagrać w gry na Switcha. Ale jak już w nie zagrasz to Switch robi się bezużyteczny. A Steam Deck jest jak PC, i można na nim robić wiele rzeczy.

Edytowane przez HappyLittleGamer
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Nowosci jak RE9, borderlands 4 czy Cronos laduja na switchu, a kolejne porty z PC to kwestia czasu.

W 20-30 fps i mocno obniżonej grafice.

Handheldy to ogólnie inne podejście do grania. Nawet te najmocniejsze modele to wydajnościowe popierdółki w porównaniu z kilkuletnim PC. Modlisz się, żeby nowe tytuły były grywalne na ustawieniach LOW.

Więc albo nastawiasz się na granie w starsze tytuły i mniej wymagające Indie. Na przykład Warhammer Space Marine z 2010, Dishonored, Dredge, tego typu gry na Steam Deck masz stabilne 90 fps, nawet się nie poci.

Albo leżysz w salonie na kanapie strumieniując ze swojego PC i wtedy nie ma znaczenia jakie w środku są bebechy, byle ekran był dobry.

Edytowane przez some1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 29.09.2025 o 13:34, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@galaktyAktualnie to juz chyba niekoniecznie. Nowosci jak RE9, borderlands 4 czy Cronos laduja na switchu, a kolejne porty z PC to kwestia czasu.

Nie chcesz grać w te gry na handheldzie, ani w żadne inne graficznie wymagające produkcje, podziękujesz później. Jak już wyżej powiedziano, to jest modlitwa o low, kombinowanie z ustawieniami, lossless scalingiem, wkurzanie się na input lag i masę innych problemów. Mam Legiona Go, sprawdza się zadowalająco - w indykach i mniej wymagających tytułach. Reszta tylko na dużym ekranie. Zadaj sobie pytanie czy Ci to odpowiada. A jeśli chcesz się przekonać, kup sobie na próbę Steam Decka, którego w razie czego łatwo odsprzedać. 

• Upvote 3
Opublikowano

Wg mnie jak masz do wydania 2200 zł to dozbierał bym 200-300 zeta i szukał zadbanej używki Rog Ally X z gwarancją.

https://www.olx.pl/d/oferta/asus-rog-ally-x-1tb-CID99-ID17bOhl.html

Druga opcja, w którą ja osobiście poszedłem to używka pierwszego Rog Ally ZE1. Można je już dostać za 1500 zł. Nic nie przebije pierwszego rogalika pod kątem wydajności/opłacalności/możliwości modowania czy wymiany systemu operacyjnego. Swoją używkę kupiłem rok temu za 1800 zł z roczną gwarancją, stacją dokującą, shellem plastikowym, pokrowcem i szkłem hartowanym. Konsola była w idealnym stanie. Trzeba mieć tylko na uwadze, że w pierwszym rogaliku jest mała bateria. Więc jeśli planujesz zakup handhelda i chcesz siedzieć z nim pół dnia na dworze to bez moda na baterię się nie obejdzie lub dużego powerbanku. Ja ostatnio do swojego kupiłem zestaw JSAUXa z baterią 65Wh, który czeka na montaż. Niestety brakuje mi czasu ostatnio, żeby go zamontować ale  może w końcu w zrobię to w ten weekend.

Za 2000 można już tez dostać inne handheldy jak np. Lenovo Legion Go z prockiem ZE1

https://www.olx.pl/d/oferta/lenovo-legion-go-z1-extreme-16gb-ram-512gb-ssd-stan-idealny-p-CID99-ID17DBDH.html

Osobiście Steamdecka bym już odpuścił w tych czasach ze względu na słaby procek. Brałbym coś co ma min. Z1 Extreme. Switch 2 to tylko jeśli chcesz grać w gry Nintendo. Co prawda powoli wychodzą jakieś pecetowe tytuły ale nie ma tego zbyt wiele.

Opublikowano

Wszystkie Rog Ally czy Legiony, to w zasadzie nie są handheldy tylko homeheldy. ;) Za małe baterie, żeby z nich sensownie korzystać w terenie, za ciężkie, zbyt masywne aby to robić wygodnie. Zabawa z powerbankami to... no właśnie, zabawa. Targanie wszystkich klamotów ze sobą mija się IMO z celem.

Opublikowano

W terenie to IMO tylko Switch się nadaje, poręczny i z dobrą baterią. Żadne Steam Decki czy Rogale. To bardziej kanapowe rozwiązania, nie chce Ci się włączać PC żeby pograć w indyka to bierzesz w łapę i leżysz. 

Do poważnych gier to tylko PC albo stacjonarna konsola. 

• Upvote 1