kouczan 2 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Hej. Niedawno przesiadłem sie na Legiona 5 Pro 16IRX9. Mam do niego podpiętty monitor AOC Q27G4XF po HDMI. Generalnie mam problem z wyświetlaniem czcionek. W Excelu np. ten sam plik mam wrażenie jest wyświetlany inaczej na wbudowanym wyświetlaczu a inaczej na zewnętrznym monitorze. Dodatkowo w niektórych oknach tekst jest rozmazany. Załącząm zrzuty ekranu. To jest wina sprzętu czy raczej jakiś ustawień Winodwsa?
Pan Mateoo 503 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października zrob kalibracje. wpisz: Dopasuj tekst ClearType lub od razu Kalibruj kolor na ekranie i wcisnij enter kalibracja potem ma etap dopasowania cleartype 1
LeBomB 2 116 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Może po prostu ustaw rozdzielczość podłączonego monitora na jego natywną? Jak w laptopie masz 2560 x 1600 a w monitorze 2560 x 1440 to jeśli system z automatu ustawił na monitorze 2560x1600 to możesz mieć takie rozmazane literki. Wejdź w ustawienia systemu znajdź ustawienia ekranu i wybierz dla podłączonego monitora właściwą rozdzielczość. 1
kouczan 2 Opublikowano 6 Października Autor Opublikowano 6 Października (edytowane) W dniu 2.10.2025 o 19:38, Pan Mateoo napisał(a): zrob kalibracje. wpisz: Dopasuj tekst ClearType lub od razu Kalibruj kolor na ekranie i wcisnij enter kalibracja potem ma etap dopasowania cleartype Zrobione. Niestety jest tak samo a nawej gorzej. W dniu 3.10.2025 o 11:47, LeBomB napisał(a): Może po prostu ustaw rozdzielczość podłączonego monitora na jego natywną? Jak w laptopie masz 2560 x 1600 a w monitorze 2560 x 1440 to jeśli system z automatu ustawił na monitorze 2560x1600 to możesz mieć takie rozmazane literki. Wejdź w ustawienia systemu znajdź ustawienia ekranu i wybierz dla podłączonego monitora właściwą rozdzielczość. Zarówno w moniotrze zewnetrznym jak i w lapku mam ustawine natywne rozdzielczości i sugerowane skalowanie. Sprawdziełm róweniż na innych monitorach zewnętrznych - jest to samo. Macie jeszcze jaieś inne pomysły z czego te problemy mogą wynikać? Generalnie jestem mega rozczarowany przesiadką. W starym Dellu M6800 miałem FullHD i do czego bym nie podpiął to nie miałem problemu ze skalowaniem programów, okien i czcionek. A tutaj mam nie dość że inny wygląd czcionek w tym samym programie (np. excel) na moniotrze wbudowanym i zewnetrznym to jeszcze przy każdym możliwym programie problem ze skalowaniem pasków narzędzi i okienek. Dramat. Zastanawiam się czy nie pogodnić tego Legiona i nie wziąć Omena z wyświetlaczem FullHD. A tu jeszcze taki kwiatek z zasobnika systemowego. Tak wygląda monit ze sterownika NVidii. Część monitów ma wygładzone czcionki i są ostre a część wygląda jak na tym screenie. Edytowane 6 Października przez kouczan
LeBomB 2 116 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października Zmień skalowanie na 100% i zobacz czy jest poprawa.
kouczan 2 Opublikowano 6 Października Autor Opublikowano 6 Października 17 minut temu, LeBomB napisał(a): Zmień skalowanie na 100% i zobacz czy jest poprawa. Już chyba przerobiłem wszystkie możliwe konfiguracje rozdzielczości i skalowani i za każdym razem jest tak samo gównianie.
Rekomendowane odpowiedzi