Keller 726 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października (edytowane) Zakupiłem Kioxię G2 1TB, która ma 5 lat gwarancji. Działa mi ok. pół roku, zapis 7,5 TB, procent żywotności - 96%. Mimo wszystko każdy zaleca backupy jak najczęściej (nie znam się), ponieważ SSD może po prostu w którymś dniu nie wstać bez ostrzeżenia. Jakby przepracował mi te 5 lat to powiedzmy okej, ale pewności nie ma. A wysyłanie na gwarancję zepsutego dysku który ma dane nie zaszyfrowane to trochę średnio mi się podoba, bo sobie serwisanci mogą przeglądać te pliki. Dlatego pytam jak długo działają wasze SSD i tylko one - nie tylko jeśli chodzi o wiek, ale ilość przepracowanych godzin i zapisów. Bo umówmy się, jak ktoś komputer włącza na godzinę dziennie ma inne wyniki niż ten co siedzi cały czas. Edytowane 3 Października przez Keller
rzymo 77 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października (edytowane) W jakimś temacie już wklejałem - Micron 1300 (taki ciut gorszy Crucial MX500), okolice 5 lat prawie ciągłej pracy, zapisane > 150 TB i normalnie śmiga dalej. Z drugiej strony - trafił mi się felerny Samsung 860 Evo, który po niecałym roku odmówił dalszej współpracy (widoczny w biosie, w systemie tak średnio, zapisów nawet nie 10 TB). Gwarancja uznana, dostałem nową sztukę. SSD to cały czas potrafi być loteria... Edytowane 3 Października przez rzymo 1
Keller 726 Opublikowano 3 Października Autor Opublikowano 3 Października 31 minut temu, rzymo napisał(a): Z drugiej strony - trafił mi się felerny Samsung 860 Evo, który po niecałym roku odmówił dalszej współpracy (widoczny w biosie, w systemie tak średnio, zapisów nawet nie 10 TB). Gwarancja uznana, dostałem nową sztukę. Dane oczywiście nie do odzyskania?
janek25 191 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Malutka kioxia to i schodzą procenty
Tomek_Tomasz 0 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października (edytowane) U mnie 96% ma dysk Kingston Fury Renegade 1TB, który kupiłem w styczniu 2023. Czyli mam go ponad 2.5 roku. Używany był jako dysk systemowy a komputer raczej często używany. Niedawno zrobiłem z niego dysk na dane. Nie wiem czy to duże zużycie czy nie, ale daję do porównania. Zapisane 35TB. Edytowane 3 Października przez Tomek_Tomasz
Keller 726 Opublikowano 3 Października Autor Opublikowano 3 Października (edytowane) 2 godziny temu, Tomek_Tomasz napisał(a): U mnie 96% ma dysk Kingston Fury Renegade 1TB, który kupiłem w styczniu 2023. Czyli mam go ponad 2.5 roku. Używany był jako dysk systemowy a komputer raczej często używany. Niedawno zrobiłem z niego dysk na dane. Nie wiem czy to duże zużycie czy nie, ale daję do porównania. Zapisane 35TB. Hm, dziwne, ja mam tylko 7TB i też 96%. I 11 tys godzin, a moj 4 tys godzin. Tyle że ja mam tyle godzin po pół roku używania a nie 2.5 roku W sumie zastanawiam się, bo Kioxia ma ten dodatkowy RAM. Pytanie czy on wpływa na szybsze zużycie. Edytowane 3 Października przez Keller
tuhmunud 207 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Crucial MX500, ~13 TB zapisu, 4 i pół roku, magazyn (system przez pół roku): Kingston KC2500, ~114 TB zapisu, 4 lata, system:
Keller 726 Opublikowano 3 Października Autor Opublikowano 3 Października 2 minuty temu, tuhmunud napisał(a): Crucial MX500, ~13 TB zapisu, 4 i pół roku, magazyn (system przez pół roku) Kingston KC2500, ~114 TB zapisu, 4 lata, system: Widzę, że wasze 10k+ godzin, co i tak nie jest super wynikiem, bo na HDD jednym mam 45 a na drugim 70 tysięcy
Pan Mateoo 445 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października na jaki m.2 powiniem go wymienic juz? predkosc nie musi przekraczac 3500 bo na wiecej mobo nie pozwoli ale moze. taki 1tb bylby git
Tomek_Tomasz 0 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 22 minuty temu, Keller napisał(a): W sumie zastanawiam się, bo Kioxia ma ten dodatkowy RAM. Pytanie czy on wpływa na szybsze zużycie. Pomijając inne powody to raczej pamięć podręczna DRAM powoduje wolniejsze zużycie dysku.
tuhmunud 207 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października (edytowane) 25 minut temu, Pan Mateoo napisał(a): na jaki m.2 powiniem go wymienic juz? Właśnie rozminąłeś się z promocją na Kingstona KC3000 w wersji 1 TB za 284 zł (z kodem z newslettera to 264). Mimo niezbyt grzecznego zabiegu ze strony Kingstona z podmianą kości z Microna na Toshibę/Kioxię to nadal jest ciekawy dysk w swojej półce cenowej (ale warto zapoznać się tematem tutaj na forum --> temat). Dosyć często bywa na promocjach. Wchodzi w radiator Arctica za 20 zł. Taniej również są dyski, ale to zazwyczaj wiąże się z brakiem DRAMu, gorszym kontrolerem lub QLC. Możesz sobie ustawić alert na SSD na pepperku -> https://www.pepper.pl/grupa/ssd EDIT: trochę nakładanie się na siebie tematyki z "Ile godzin ma przepracowanych / zapisanych TB ma Twój dysk?" może scalić te tematy? Edytowane 3 Października przez tuhmunud
Keller 726 Opublikowano 3 Października Autor Opublikowano 3 Października 49 minut temu, tuhmunud napisał(a): Możesz sobie ustawić alert na SSD na pepperku -> https://www.pepper.pl/grupa/ssd Wiesz jak ustawić by nie przysyłało ofert zupełnie innych niż co wpisane? Mi nawet ser żółty wysyła powiadomienie, nie czaję tego. 49 minut temu, tuhmunud napisał(a): EDIT: trochę nakładanie się na siebie tematyki z "Ile godzin ma przepracowanych / zapisanych TB ma Twój dysk?" może scalić te tematy? Nie, ponieważ to nie chodzi o SSD! SSD mają inne mechanizmy niż HDD, więc nie ma co zrównywać tego. 53 minuty temu, tuhmunud napisał(a): Właśnie rozminąłeś się z promocją na Kingstona KC3000 w wersji 1 TB za 284 zł (z kodem z newslettera to 264). Poleciałoby u niego?
Pan Mateoo 445 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 51 minut temu, Keller napisał(a): Poleciałoby u niego? ze u mnie? znaczy ja mam b450 wiec do 3500 mnie zblokuje predkosc ale jak dobry dysk to mi to w starcie systemu odczuwalnej roznicy nie zrobi bo co to tam taka sekudna. A mysle czy by nie kupic m.2 na system i gry czy moze jakis m.2 na system do 500gb lub jakos i osobno ssd na SATA 3 na gry - ale chyba cenowo teraz wszystko podobnie czy nie? z tego co widze 2tb sata ssd wychodzi podobnie co 2tb m.2 a w sumie mialbym lepsza konfiguracje z polaczenia: m.2 OS + sata 2tb gry i programy
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Sandisk na kościach MLC. 9 lat 200 TB Total NAND Writes 100% Życia Porąbało mu się bo pokazuje z 2x za mało godzin bo inny młodszy dysk pokazuje mi 2x więcej. Także nie wiem czy status 100% health to tak na prawdę, czy on halucynuje. Jeszcze mi nigdy nie padł żaden SSD, a HDD jak padały to wcześniej dawał znać wielokrotnie więc nie robię żadnych kopii zapasowych
Keller 726 Opublikowano 4 Października Autor Opublikowano 4 Października 13 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a): Sandisk na kościach MLC. 9 lat 200 TB Total NAND Writes 100% Życia Porąbało mu się bo pokazuje z 2x za mało godzin bo inny młodszy dysk pokazuje mi 2x więcej. Także nie wiem czy status 100% health to tak na prawdę, czy on halucynuje. Jeszcze mi nigdy nie padł żaden SSD, a HDD jak padały to wcześniej dawał znać wielokrotnie więc nie robię żadnych kopii zapasowych No nie wiem, dziwne odczyty. I jednak malutko używasz jak w 9 lat tak mało godzin jakie ja mam w pół roku nawet jakby to razy dwa pomnożyć to jakby rok,a 9 lat to hoho.
rzymo 77 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października 23 godziny temu, Keller napisał(a): Dane oczywiście nie do odzyskania? Dokładnie tak - niczego nie dało się odczytać z tego dysku.
tuhmunud 207 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października 15 godzin temu, Keller napisał(a): Wiesz jak ustawić by nie przysyłało ofert zupełnie innych niż co wpisane? Mi nawet ser żółty wysyła powiadomienie, nie czaję tego. Alerty przychodzą po słowach kluczowych z wrzuconej okazji, niestety algorytm często źle flaguje, ale też użytkownicy nieraz źle nazywają tematy, przez co aktywowane są złe alerty lub dobre nie są wysyłane. "m.2 ssd" i "ssd" póki co nie dały mi serów żółtych, ale może jeszcze wszystko przede mną. Możesz ustawić jak dobrze oceniana jest okazja przez użytkowników zanim dostaniesz powiadomienie oraz zakres cenowy. Najprościej dodać wchodząc już w aktywną okazję, w aplikacji mobilnej od razu dostajesz wszystkie ustawienia, w przeglądarce trzeba przejść w "Alerty" i zakładkę "Zarządzaj" --> ikona edycji. 15 godzin temu, Keller napisał(a): Nie, ponieważ to nie chodzi o SSD! SSD mają inne mechanizmy niż HDD, więc nie ma co zrównywać tego. Tam już w pierwszym poście jest Samsung 970 Pro, który HDDkiem nie jest 15 godzin temu, Keller napisał(a): Poleciałoby u niego? Standard PCIe jest wstecznie kompatybilny, jak ma PCIe gen 3 x4 to mu pójdzie na max ~3,5 GB/s, gorzej jak ma x2 to odpowiednio mniej
nalewator 50 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października Ktoś mi powie co oznacza stan nieznany ? Dysk ma z 10 lat , cały czas w kompie jako systemowy , resztę dysków pokazuje normalnie.
Keller 726 Opublikowano 4 Października Autor Opublikowano 4 Października Godzinę temu, tuhmunud napisał(a): Alerty przychodzą po słowach kluczowych z wrzuconej okazji, niestety algorytm często źle flaguje, ale też użytkownicy nieraz źle nazywają tematy, przez co aktywowane są złe alerty lub dobre nie są wysyłane. "m.2 ssd" i "ssd" póki co nie dały mi serów żółtych, ale może jeszcze wszystko przede mną. Lub mam coś ustawione innego w opcjach subskrypcji, ale nie wiem co odpowiada za to, że takie rzeczy mi pokazuje. 11 minut temu, nalewator napisał(a): Ktoś mi powie co oznacza stan nieznany ? Dysk ma z 10 lat , cały czas w kompie jako systemowy , resztę dysków pokazuje normalnie. Wg mnie wina programu, bo tu w ogóle SMART jakby źle pokazuje. Spróbuj użyć innego programu, ja używam HD Sentinel, jest też AIDA64, czy Crucial Storage Executive chyba dedykowany do Twojego dysku. 1
janek25 191 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października 2 godziny temu, Keller napisał(a): No nie wiem, dziwne odczyty. I jednak malutko używasz jak w 9 lat tak mało godzin jakie ja mam w pół roku nawet jakby to razy dwa pomnożyć to jakby rok,a 9 lat to hoho. pewnie na jakimś zmurszałym laptopie. sam mam samsunga 840 na jakimś 2 rdzeniowy celeronie ivy rige....
tuhmunud 207 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października 28 minut temu, nalewator napisał(a): Ktoś mi powie co oznacza stan nieznany Firmware dysku nie udostępnia pełnych danych SMART/program ich nie rozumie, zobacz masz wszystkie komórki bieżące równe 100, tyle samo co najgorsze. Za to wszystkie "Próg" równe 0. Jak Keller pisał pobierz Crucial Storage Executive, ale może zwyczajnie Silicon Motion SM2246EN nie podaje takich odczytów 1
nalewator 50 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października Uruchomiłem ten Crucial Storage Executive i pokazuje smart ale chyba też nie do końca poprawnie ( np. czas pracy dysku dziwnie mały). Poza tym w innym dysku wyświetlił mi możliwość wgrania nowego firmware ( czy warto , czy bezpieczne?)
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października (edytowane) Godzinę temu, janek25 napisał(a): pewnie na jakimś zmurszałym laptopie. sam mam samsunga 840 na jakimś 2 rdzeniowy celeronie ivy rige.... Nie, to mój komp stacjonarny z syngaturki. Służy tylko do gier, i ten dysk przetrwał wszystkie modernizacje i pracuje jako dysk systemowy. 3 godziny temu, Keller napisał(a): No nie wiem, dziwne odczyty. I jednak malutko używasz jak w 9 lat tak mało godzin jakie ja mam w pół roku nawet jakby to razy dwa pomnożyć to jakby rok,a 9 lat to hoho. Ewidentnie się myli, nie wiedziałem że SMART może błędnie pokazywać. Sam sobie przekręcił licznik. Dobrze że to jeszcze u nas legalne Edytowane 4 Października przez HappyLittleGamer
Keller 726 Opublikowano 4 Października Autor Opublikowano 4 Października (edytowane) 30 minut temu, nalewator napisał(a): Uruchomiłem ten Crucial Storage Executive i pokazuje smart ale chyba też nie do końca poprawnie ( np. czas pracy dysku dziwnie mały). Poza tym w innym dysku wyświetlił mi możliwość wgrania nowego firmware ( czy warto , czy bezpieczne?) Coś tu nie gra, 34 invalid blocks? Co do firmware, ja aktualizowałem do napędów DVD i dysków i nigdy nie było problemu. Znacznie gorzej z płytami głównymi jest aktualizując spod Windowsa. Zadbaj tylko by się nie zawiesił. Z drugiej jak masz ważne dane, to i tak lepiej backup zanim zaaktualizujesz. Czasem nawet dzięki aktualizacjom prędkość się zwiększa. -- Dobra, sprawdziłem, te bad blocks to nie jest problem. Co do czasu używania wychodzi tak: 4958 godzin podzielić na 3285 dni = 1,51 godziny dziennie. Może średnio tyle używasz. Tzn, raz może więcej godzin (6), a 3 dni np. 0? Edytowane 4 Października przez Keller
nalewator 50 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października Komp jest włączony codziennie lub prawie codziennie po min 8h, dysk kupiłem jako nowy jakieś chyba 10 lat temu ( to był mój pierwszy SSD) , ten odczyt na bank nie jest ok , inne dyski mają mniej lat i więcej godzin nalatane. Mniejsza z tym ,dysk działa ,ma 93% sprawności ( to jest dysk jeszcze na MLC) . A firmware nie wgrywam , nauczony doświadczeniem że jak coś działa to się nie rusza bo może
Rekomendowane odpowiedzi