Skocz do zawartości

Wymiana pasty na PTM7950 w Thinkpad P14s Ultra 7 155H + RTX 500 Ada

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, czy ktoś z Was może wymieniał pastę w Thinkpadach np. T14/P14 Gen 4 lub 5 na PTM7950? Jeżeli tak czy był jakiś zysk w postaci cichszej pracy? Mój P14s niby jest cichy, bo wentylator sobie pracuje na niskich obrotach, ale wydaje mi się, że przy pracy biurowej powinien w ogóle nie chodzić. Na baterii jeszcze potrafi się wyłączyć wentylator czasami, ale pod zasilaniem chodzi cały czas, nawet jak nic nie robię na nim.

Opublikowano

Jeżeli obecna pasta jest w dobrym stanie to po aplikacji ptma może być tak samo bo królem wydajności to on nie ale za to żywotności i nie degraduje się jak zwykła pasta ;) więc zawsze warto to zaaplikować jeżeli jest możliwość tym bardziej że można kupić poniżej 20zł kawałek który wystarczy na cpu i gpu w laptopie

Opublikowano

Jest to jednak procek z wysokim TDP i to co opisujesz zgadza się z recenzją https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-P14s-G5-laptop-review-The-mobile-workstation-now-with-an-RTX-500-Ada-and-a-3K-IPS-panel.864851.0.html

Cytat

The laptop's cooling system consists of two fans and starts up very quickly even during short load peaks. Even when doing very simple things like playing YouTube videos, the fans were actually always active at low speeds during our test—this could only be reduced somewhat by using a weaker energy profile

Nie wiem o co im chodzi w ostatniej części i czy słabszy profil faktycznie coś pomaga.

Myślę że jak laptop ma więcej niż 1 rok to PTM na pewno troszkę pomoże. Mi właśnie PTM7950 pomógł, ale lapek ma 2 lata więc pasta przyschła i jak przy podłączonym zasilaniu wcześniej zawsze działal wentylator, to teraz się wyłącza. Ten PTM ma grubość 0.25mm więc też warto mieć wszystkie rozmiary termopadów od 0.5 do 2mm i podmienić na ciut grubsze niż producent dał jeśli zrobi się za duża luka. Dobre są te thermal grizzly minus pady bo da się je scisnąć, są miękkie.

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz zmniejszyć hałas przy korzystaniu z przeglądarki to oprócz wymiany fabrycznego gluta możesz wyłączyć akcelerację sprzętową (sam procek sobie poradzi z płynnym działaniem filmów przeglądarce) + możesz wyłączyć boosta dla cpu jeżeli masz zapas mocy, temp cpu spadnie o dobre 15c, jak to zrobić masz tutaj poradnik:

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Sprzęt jest nowy, więc nie wiem czy się w to bawić, ale ciekawość trochę mnie zżera, bo to w sumie 15 minut roboty. 

Są tryby pracy, ale czy ustawię tryb oszczędny, zbalansowany lub wydajność w Windows to nie widzę różnicy. Zresztą nie wiem jak to się ma do ustawienia w biosie gdzie przy zasilaniu jest ustawiony tryb wydajność, a na baterii zbalansowany.

Opublikowano
Godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Jest to jednak procek z wysokim TDP i to co opisujesz zgadza się z recenzją https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-P14s-G5-laptop-review-The-mobile-workstation-now-with-an-RTX-500-Ada-and-a-3K-IPS-panel.864851.0.html

Nie wiem o co im chodzi w ostatniej części i czy słabszy profil faktycznie coś pomaga.

Myślę że jak laptop ma więcej niż 1 rok to PTM na pewno troszkę pomoże. Mi właśnie PTM7950 pomógł, ale lapek ma 2 lata więc pasta przyschła i jak przy podłączonym zasilaniu wcześniej zawsze działal wentylator, to teraz się wyłącza. Ten PTM ma grubość 0.25mm więc też warto mieć wszystkie rozmiary termopadów od 0.5 do 2mm i podmienić na ciut grubsze niż producent dał jeśli zrobi się za duża luka. Dobre są te thermal grizzly minus pady bo da się je scisnąć, są miękkie.

Grubość ptm nie ma żadnego znaczenia i może być nawet 1mm. To jest pasta, a nie termopad i po osiągnięciu odpowiedniej temp nadmiar jest wyciskany przez siłę docisku samego chłodzenia. Jest sprzedawana w formie pada, tylko i wyłączenie w celu ułatwienia aplikacji. Dostępna jest przecież standardowa wersja SP w tubce do smarowania. 

Opublikowano
3 minuty temu, seba842005 napisał(a):

Dostępna jest przecież standardowa wersja SP w tubce do smarowania. 

Nie do końca masz rację. 
Igorslab przetestował PTMa w wersji normalnej i SP (w tubce) - SP wypada zauważalnie gorzej:
https://www.igorslab.de/en/5-phasenwechsel-pads-im-test-honeywell-ptm7950-ptm7950sp-vs-pcm5000-pcm8500-und-thermalright-heilos/

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 5.10.2025 o 18:48, Lameismyname napisał(a):

Nie do końca masz rację. 
Igorslab przetestował PTMa w wersji normalnej i SP (w tubce) - SP wypada zauważalnie gorzej:
https://www.igorslab.de/en/5-phasenwechsel-pads-im-test-honeywell-ptm7950-ptm7950sp-vs-pcm5000-pcm8500-und-thermalright-heilos/

Pytanie czy ma oryginalny PTM w wersji SP o czym sam wspomniał, że nie jest w 100% pewny i tak samo zdarzają się podróbki PTM w wesji pada, które niewiele odbiegają od oryginału, ale jednak.  

Opublikowano
Teraz, seba842005 napisał(a):

Pytanie czy ma oryginalny PTM w wersji SP o czym sam wspomniał, że nie jest w 100% pewny i tak samo zdarzają się podróbki PTM w wesji pada, które niewiele odbiegają od oryginału, ale jednak.  

Dlatego bezpieczniej kupić Gelida HeatPhase Ultra lub Thermalrighta Heliosa - ostatnio ten drugi był za 13zł z wysyłką - może oferta znowu wróci na amazonie, warto śledzić.
Chińczycy raczej skupiają się na podrabianiu PTM 7950 w wersji od Honeywella.

• Upvote 2
Opublikowano

Na razie niestety jest o wiele gorzej po zmianie na PTM7950. Nie wiem ile czasu potrzebuje na wygrzanie, ale teraz wentylatory chodzą głośno cały czas na zasilaniu, a temperatury około 60 stopni. Wcześniej było około 50 i lekkie obroty.

Opublikowano

Zostawiłem lapka na 2 godziny i jednak chyba musiało się wygrzać i ułożyć przez słaby docisk. Teraz jest 50 stopni i ledwo słyszalne wentylatory. Zobaczę czy będzie ok.

Opublikowano (edytowane)

Też spotkałem się z czymś takim na yt że koleś zaaplikował ptma i był niezadowolony ale zaczął czytać reddita i dograł jeszcze drugą część filmu po 3 godzinnym wygrzewaniu i temperatury mu faktycznie spadły :E ja czegoś takiego u siebie nie zaobserwowałem ani razu a kładłem zwykłego ptma czy to gelid heat phase ultra do kilku laptopów i do 3 kart graficznych.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
21 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Dlatego bezpieczniej kupić Gelida HeatPhase Ultra lub Thermalrighta Heliosa - ostatnio ten drugi był za 13zł z wysyłką - może oferta znowu wróci na amazonie, warto śledzić.
Chińczycy raczej skupiają się na podrabianiu PTM 7950 w wersji od Honeywella.

Mam oryginalny ptm jeszcze za czasów, jak w pl nawet nikt o nim nie słyszał, a jeśli już, to uważali, że to głano.... Obecnie dla mnie 100% pewności, że mam oryginał jest ten od themralgrizzly. Nie jest tani, ale robi robotę. 

Opublikowano
2 minuty temu, seba842005 napisał(a):

Mam oryginalny ptm jeszcze za czasów, jak w pl nawet nikt o nim nie słyszał, a jeśli już, to uważali, że to głano.... Obecnie dla mnie 100% pewności, że mam oryginał jest ten od themralgrizzly. Nie jest tani, ale robi robotę. 

Koszt efekt ja zawsze biorę Gelida HeatPhase za 17-20zł z polskiego sklepu. Zawsze pewne, że oryginał.
Thermal Grizzly kompletnie nieopłacalne ma te pady.

• Upvote 3
Opublikowano
6 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Thermal Grizzly kompletnie nieopłacalne ma te pady.

Jak 99,99% swoich produktów ;) wszystko przepłacone za logo, 3x tańsze akcesoria robią praktycznie w każdym przypadku to samo.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak napomnę o firmie lenovo. Masę ludzi się przejechało wymieniając pastę w lapku lenovo (głośno było w pro 5 gen 7), gdzie ludzie od razu po kilku dniach wymieniali pastę na ptm7950 i mieli gorsze temperatury niż fabrycznie licząc na poprawę fabryki. Niestety już nie udawało się uzyskać temperatur, jakie były fabrycznie. Lenovo fabrycznie stosuje pastę 7958, która jest wyłącznie produkowana dla lenovo i nie da się jej kupić na rynku detalicznym. Samo lenovo w hardware manualach o tym informuje jakie stosuje produkty. Obecnie masę ludzików popełnia ten sam błąd w gen 10 wymieniając fabryczną pastę, bo uważają, że może będzie lepiej, a po wymianie są gorsze temperatury i jedyny ratunek, to już tylko ciekły metal. 

Jeden z przykładów Manuala ze strony lenovo lapak gen 10. Generalnie jak się ma lapka od lenovo od serii 7 w górę, to już masz fabrycznie ptm i nie tykać go jeśli nic się nie przegrzewa. 

Zrzutekranu2025-10-11232605.thumb.png.03d427622aa6170c7edca766acae7557.png

Edytowane przez seba842005
  • Like 1
Opublikowano

Ciekawe co jest w P14s. Wydaje mi się, że temperatury są podobne do tego co było przed wymianą, a nawet rzadziej włączają się wentylatory. Tylko trochę lipa, że czytając pdfa, co 10 minut jest cisza, a potem 10 minut pracy wentylatora, po czym znowu cisza. Moim zdaniem zbyt agresywne ustawienia wentylatora.