karnasw 1 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października Cześć, czy ktoś z Was może wymieniał pastę w Thinkpadach np. T14/P14 Gen 4 lub 5 na PTM7950? Jeżeli tak czy był jakiś zysk w postaci cichszej pracy? Mój P14s niby jest cichy, bo wentylator sobie pracuje na niskich obrotach, ale wydaje mi się, że przy pracy biurowej powinien w ogóle nie chodzić. Na baterii jeszcze potrafi się wyłączyć wentylator czasami, ale pod zasilaniem chodzi cały czas, nawet jak nic nie robię na nim.
Send1N 4 153 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października Jeżeli obecna pasta jest w dobrym stanie to po aplikacji ptma może być tak samo bo królem wydajności to on nie ale za to żywotności i nie degraduje się jak zwykła pasta więc zawsze warto to zaaplikować jeżeli jest możliwość tym bardziej że można kupić poniżej 20zł kawałek który wystarczy na cpu i gpu w laptopie
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października Jest to jednak procek z wysokim TDP i to co opisujesz zgadza się z recenzją https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-P14s-G5-laptop-review-The-mobile-workstation-now-with-an-RTX-500-Ada-and-a-3K-IPS-panel.864851.0.html Cytat The laptop's cooling system consists of two fans and starts up very quickly even during short load peaks. Even when doing very simple things like playing YouTube videos, the fans were actually always active at low speeds during our test—this could only be reduced somewhat by using a weaker energy profile Nie wiem o co im chodzi w ostatniej części i czy słabszy profil faktycznie coś pomaga. Myślę że jak laptop ma więcej niż 1 rok to PTM na pewno troszkę pomoże. Mi właśnie PTM7950 pomógł, ale lapek ma 2 lata więc pasta przyschła i jak przy podłączonym zasilaniu wcześniej zawsze działal wentylator, to teraz się wyłącza. Ten PTM ma grubość 0.25mm więc też warto mieć wszystkie rozmiary termopadów od 0.5 do 2mm i podmienić na ciut grubsze niż producent dał jeśli zrobi się za duża luka. Dobre są te thermal grizzly minus pady bo da się je scisnąć, są miękkie.
Send1N 4 153 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października (edytowane) Jak chcesz zmniejszyć hałas przy korzystaniu z przeglądarki to oprócz wymiany fabrycznego gluta możesz wyłączyć akcelerację sprzętową (sam procek sobie poradzi z płynnym działaniem filmów przeglądarce) + możesz wyłączyć boosta dla cpu jeżeli masz zapas mocy, temp cpu spadnie o dobre 15c, jak to zrobić masz tutaj poradnik: Edytowane 5 Października przez Send1N 1
karnasw 1 Opublikowano 5 Października Autor Opublikowano 5 Października Sprzęt jest nowy, więc nie wiem czy się w to bawić, ale ciekawość trochę mnie zżera, bo to w sumie 15 minut roboty. Są tryby pracy, ale czy ustawię tryb oszczędny, zbalansowany lub wydajność w Windows to nie widzę różnicy. Zresztą nie wiem jak to się ma do ustawienia w biosie gdzie przy zasilaniu jest ustawiony tryb wydajność, a na baterii zbalansowany.
Send1N 4 153 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października To zrób to co na filmie wyżej chociaż testowo, sprawdzisz czy taka wydajność best cpu boost ci odpowiada a będzie znacznie chłodniej i ciszej
seba842005 130 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października Godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a): Jest to jednak procek z wysokim TDP i to co opisujesz zgadza się z recenzją https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-P14s-G5-laptop-review-The-mobile-workstation-now-with-an-RTX-500-Ada-and-a-3K-IPS-panel.864851.0.html Nie wiem o co im chodzi w ostatniej części i czy słabszy profil faktycznie coś pomaga. Myślę że jak laptop ma więcej niż 1 rok to PTM na pewno troszkę pomoże. Mi właśnie PTM7950 pomógł, ale lapek ma 2 lata więc pasta przyschła i jak przy podłączonym zasilaniu wcześniej zawsze działal wentylator, to teraz się wyłącza. Ten PTM ma grubość 0.25mm więc też warto mieć wszystkie rozmiary termopadów od 0.5 do 2mm i podmienić na ciut grubsze niż producent dał jeśli zrobi się za duża luka. Dobre są te thermal grizzly minus pady bo da się je scisnąć, są miękkie. Grubość ptm nie ma żadnego znaczenia i może być nawet 1mm. To jest pasta, a nie termopad i po osiągnięciu odpowiedniej temp nadmiar jest wyciskany przez siłę docisku samego chłodzenia. Jest sprzedawana w formie pada, tylko i wyłączenie w celu ułatwienia aplikacji. Dostępna jest przecież standardowa wersja SP w tubce do smarowania.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października 3 minuty temu, seba842005 napisał(a): Dostępna jest przecież standardowa wersja SP w tubce do smarowania. Nie do końca masz rację. Igorslab przetestował PTMa w wersji normalnej i SP (w tubce) - SP wypada zauważalnie gorzej: https://www.igorslab.de/en/5-phasenwechsel-pads-im-test-honeywell-ptm7950-ptm7950sp-vs-pcm5000-pcm8500-und-thermalright-heilos/ 1
Send1N 4 153 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października Też kiedyś lekko zagłębiałem się w temat i wyczytałem że wersja w tubce wypada gorzej.. że niby ptm w formie pada ma łatwiejszą aplikację od tego w tubce? ciekawe ciekawe 1
janek25 191 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października 6 godzin temu, karnasw napisał(a): Cześć, czy ktoś z Was masz mozliwosc wybrania igpu intela w tym laptopie i gre the last of us?
karnasw 1 Opublikowano 6 Października Autor Opublikowano 6 Października Nie mam The Last of Us. Na tym lapku nie planuję grać raczej. Do tego mam pceta.
seba842005 130 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października W dniu 5.10.2025 o 18:48, Lameismyname napisał(a): Nie do końca masz rację. Igorslab przetestował PTMa w wersji normalnej i SP (w tubce) - SP wypada zauważalnie gorzej: https://www.igorslab.de/en/5-phasenwechsel-pads-im-test-honeywell-ptm7950-ptm7950sp-vs-pcm5000-pcm8500-und-thermalright-heilos/ Pytanie czy ma oryginalny PTM w wersji SP o czym sam wspomniał, że nie jest w 100% pewny i tak samo zdarzają się podróbki PTM w wesji pada, które niewiele odbiegają od oryginału, ale jednak.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października Teraz, seba842005 napisał(a): Pytanie czy ma oryginalny PTM w wersji SP o czym sam wspomniał, że nie jest w 100% pewny i tak samo zdarzają się podróbki PTM w wesji pada, które niewiele odbiegają od oryginału, ale jednak. Dlatego bezpieczniej kupić Gelida HeatPhase Ultra lub Thermalrighta Heliosa - ostatnio ten drugi był za 13zł z wysyłką - może oferta znowu wróci na amazonie, warto śledzić. Chińczycy raczej skupiają się na podrabianiu PTM 7950 w wersji od Honeywella. 2
karnasw 1 Opublikowano 7 Października Autor Opublikowano 7 Października Na razie niestety jest o wiele gorzej po zmianie na PTM7950. Nie wiem ile czasu potrzebuje na wygrzanie, ale teraz wentylatory chodzą głośno cały czas na zasilaniu, a temperatury około 60 stopni. Wcześniej było około 50 i lekkie obroty.
sideband 1 768 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Zrobiłeś coś źle albo problem dociskiem. Przy słabym docisku PTM słabo się sprawdza tutaj będzie dużo lepszy ciekły metal
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Zero czasu na wygrzanie potrzebuje. Coś jest źle. @sideband, z deszczu pod rynnę, a co jak wycieknie na elektronikę? Już bym wolał nałożyć dwie warstwy PTMa.
karnasw 1 Opublikowano 7 Października Autor Opublikowano 7 Października W sumie nie wiem co może być źle. Wyczyściłem starą pastę, położyłem ptma na równo i na to chłodzenie. No nic, zobaczę najwyżej jeszcze raz.
karnasw 1 Opublikowano 7 Października Autor Opublikowano 7 Października Zostawiłem lapka na 2 godziny i jednak chyba musiało się wygrzać i ułożyć przez słaby docisk. Teraz jest 50 stopni i ledwo słyszalne wentylatory. Zobaczę czy będzie ok.
Send1N 4 153 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października (edytowane) Też spotkałem się z czymś takim na yt że koleś zaaplikował ptma i był niezadowolony ale zaczął czytać reddita i dograł jeszcze drugą część filmu po 3 godzinnym wygrzewaniu i temperatury mu faktycznie spadły ja czegoś takiego u siebie nie zaobserwowałem ani razu a kładłem zwykłego ptma czy to gelid heat phase ultra do kilku laptopów i do 3 kart graficznych. Edytowane 7 Października przez Send1N
seba842005 130 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października 21 godzin temu, Lameismyname napisał(a): Dlatego bezpieczniej kupić Gelida HeatPhase Ultra lub Thermalrighta Heliosa - ostatnio ten drugi był za 13zł z wysyłką - może oferta znowu wróci na amazonie, warto śledzić. Chińczycy raczej skupiają się na podrabianiu PTM 7950 w wersji od Honeywella. Mam oryginalny ptm jeszcze za czasów, jak w pl nawet nikt o nim nie słyszał, a jeśli już, to uważali, że to głano.... Obecnie dla mnie 100% pewności, że mam oryginał jest ten od themralgrizzly. Nie jest tani, ale robi robotę.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października 2 minuty temu, seba842005 napisał(a): Mam oryginalny ptm jeszcze za czasów, jak w pl nawet nikt o nim nie słyszał, a jeśli już, to uważali, że to głano.... Obecnie dla mnie 100% pewności, że mam oryginał jest ten od themralgrizzly. Nie jest tani, ale robi robotę. Koszt efekt ja zawsze biorę Gelida HeatPhase za 17-20zł z polskiego sklepu. Zawsze pewne, że oryginał. Thermal Grizzly kompletnie nieopłacalne ma te pady. 3
Gonzo3211 106 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Też używałem zamiennie ptm z lolegro i gelida i nawet nie pamiętam już gdzie którego aplikowałem bo wszystko działa tak samo cacy. Coś pięknego ten ptm do laptopów i konsol. 1
Send1N 4 153 Opublikowano 8 Października Opublikowano 8 Października 6 godzin temu, Lameismyname napisał(a): Thermal Grizzly kompletnie nieopłacalne ma te pady. Jak 99,99% swoich produktów wszystko przepłacone za logo, 3x tańsze akcesoria robią praktycznie w każdym przypadku to samo. 1
seba842005 130 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października (edytowane) Tak napomnę o firmie lenovo. Masę ludzi się przejechało wymieniając pastę w lapku lenovo (głośno było w pro 5 gen 7), gdzie ludzie od razu po kilku dniach wymieniali pastę na ptm7950 i mieli gorsze temperatury niż fabrycznie licząc na poprawę fabryki. Niestety już nie udawało się uzyskać temperatur, jakie były fabrycznie. Lenovo fabrycznie stosuje pastę 7958, która jest wyłącznie produkowana dla lenovo i nie da się jej kupić na rynku detalicznym. Samo lenovo w hardware manualach o tym informuje jakie stosuje produkty. Obecnie masę ludzików popełnia ten sam błąd w gen 10 wymieniając fabryczną pastę, bo uważają, że może będzie lepiej, a po wymianie są gorsze temperatury i jedyny ratunek, to już tylko ciekły metal. Jeden z przykładów Manuala ze strony lenovo lapak gen 10. Generalnie jak się ma lapka od lenovo od serii 7 w górę, to już masz fabrycznie ptm i nie tykać go jeśli nic się nie przegrzewa. Edytowane 11 Października przez seba842005 1
karnasw 1 Opublikowano 11 Października Autor Opublikowano 11 Października Ciekawe co jest w P14s. Wydaje mi się, że temperatury są podobne do tego co było przed wymianą, a nawet rzadziej włączają się wentylatory. Tylko trochę lipa, że czytając pdfa, co 10 minut jest cisza, a potem 10 minut pracy wentylatora, po czym znowu cisza. Moim zdaniem zbyt agresywne ustawienia wentylatora.
Rekomendowane odpowiedzi