PaVLo 920 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Dobry Po 6 latach pracy z monitorem Philips 32" 4k na MVA postanowiłem w końcu sprawdzić czym jest ten zachwalany OLED Zamówiłem monitor 👇 Samsung Odyssey G8 S32FG810SUX G81SF https://www.x-kom.pl/p/1328818-monitor-led-32-i-wiekszy-samsung-odyssey-g8-s32fg810sux-g81sf.html Wybór dobry do gier i filmów czy na przykład ten MSI byłby lepszy? 🤔 MSI MPG 321URX QD-OLED https://www.x-kom.pl/p/1223064-monitor-led-32-i-wiekszy-msi-mpg-321urx-qd-oled.html
ODIN85 3 502 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Pyta się przed zamówieniem a nie po.
PaVLo 920 Opublikowano 13 Października Autor Opublikowano 13 Października Jeszcze nic nie odebrałem i mogę w każdej chwili zrezygnować
Pan Mateoo 451 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Mysle ze nie ma po co rezygnowac. Wszystkie te podobne oledy są prawie takie same, bez znacznych roznic. 1
galakty 3 332 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Główną różnicę robi WOLED vs QD, reszta to kosmetyka.
PaVLo 920 Opublikowano 13 Października Autor Opublikowano 13 Października Przejrzałem kilka recenzji i jeśli chodzi o Samsunga to, ma matową matrycę (MSI błyszcząca), co zdecydowanie poprawia pracę, bo nic nie odbija się, menu jest bardzo rozbudowane i trzeba poświęcić trochę czasu na ustawienia (miałem jednego Samsunga, więc luz). Poza tym ma bardzo szybką matrycę i świetne kąty widzenia oraz innowacyjną technologię chłodzenia, która ma zapobiegać wypalaniu pikseli, oraz chwalili bardzo solidne wykonanie ☝️. Tyle najważniejszych rzeczy z recenzji, prócz oczywiście świetnych kolorów, bo to ma każdy oled. Oczywiście wytykają brak DisplayPort 2.1, ale widocznie 1.4 starcza do 4k 240Hz. Chyba sam sobie odpowiedziałem czy dokonałem dobrego wyboru , ale chętnie poczytam inne opinie. W sumie miałem głównie monitory na matrycach VA dla czerni oraz jednego IPS, ale zawsze brakowało tej głębi. Jak nie srebrzyły (ips) to widać było nierówne podświetlenie i jednak brak tej prawdziwej czerni. Miałem kilka telefonów na matrycach OLED i to na prawdę prezentuje się wyśmienicie.
sideband 1 775 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Masz folię z matem, ale nadal brak polaryzatora Odbić nie będzie, ale nie będziesz miał też dobrej czerni
Gret 557 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Samsung na pewno wyróżnia się matową matrycą i systemem tizen + pilot, czy to plus czy minus? Teraz, sideband napisał(a): Masz folię z matem, ale nadal brak polaryzatora Odbić nie będzie, ale nie będziesz miał też dobrej czerni Ty też nie masz dobrej czerni w swoim MSI czy co tam teraz masz
sideband 1 775 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października U mnie akurat nie ma żadnego problemu z czernią - brak mocnego światła nawet w dzień Dlatego od zawsze lecę na glossy monitorach Mat w QD rozwiązuje problem odbić przy mocniejszym świetle, ale problem czerni taki sam jak na glossy Plus oczywiście dochodzą wady matu
Gret 557 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Jedyny plus tego matu to że się nie rysuję od byłe czego
PaVLo 920 Opublikowano 13 Października Autor Opublikowano 13 Października Godzinę temu, sideband napisał(a): Odbić nie będzie, ale nie będziesz miał też dobrej czerni Możesz rozwinąć temat? 50 minut temu, Gret napisał(a): Jedyny plus tego matu to że się nie rysuję od byłe czego No czytałem, że błyszczące wymagają selekcjonowanych dubajskich szat (szmat) aby nie zarysowały się
Dimazz 568 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października chodzi o coś takiego przy jasnym świetle https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fpreview.redd.it%2Fwoled-and-qd-oled-comparison-in-a-well-lit-room-v0-8scm3e22n2tc1.png%3Fwidth%3D1080%26crop%3Dsmart%26auto%3Dwebp%26s%3D83851236ee5b7b0dd2d2dac25b475318d3c42ec4 https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fpreview.redd.it%2Fqd-oled-vs-woled-in-bright-room-photo-v0-ruw02vbgmtuf1.jpeg%3Fwidth%3D1080%26crop%3Dsmart%26auto%3Dwebp%26s%3D1416a460107a000288650eac5a6e02a3bca684aa 1
PaVLo 920 Opublikowano 13 Października Autor Opublikowano 13 Października Dziwnie to wygląda, jakby to nie była matryca Oled tylko VA
Dimazz 568 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października to jest qd oled tylko przy mocnym świetle i aparat przejaskrawia wadę. LG w tym roku wypuściło tandem oled ale monitorów na tej matrycy jeszcze nie ma szeroko dostępnych i chyba tylko 27 cali na razie. Za rok pewnie LG zrobi tandem oled z soczewkami. Jeszcze wyższa jasność, mniejsze zużycie prądu i pikseli przy normalnym domowym użytkowaniu. 1
PaVLo 920 Opublikowano 13 Października Autor Opublikowano 13 Października U mnie nie ma takich warunków, przeważnie jak działam, to przysłaniam rolety, aby nic nie przeszkadzało w pracy/graniu/film, wiec takiego efektu na pewno nie zobaczę
Gret 557 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 4 minuty temu, PaVLo napisał(a): U mnie nie ma takich warunków, przeważnie jak działam, to przysłaniam rolety, aby nic nie przeszkadzało w pracy/graniu/film, wiec takiego efektu na pewno nie zobaczę To będziesz zadowolony 1
PaVLo 920 Opublikowano 14 Października Autor Opublikowano 14 Października Warto dopłacać do przedłużonej o rok gwarancji? Wiadomo, to oled 🤔
galakty 3 332 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października A będziesz 4 lata trzymać? To sobie odpowiedz.
kamilos69 316 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 46 minut temu, PaVLo napisał(a): Warto dopłacać do przedłużonej o rok gwarancji? Wiadomo, to oled 🤔 Jak za darmo to warto. Jak trzeba dopłacić to olej.
Gret 557 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 32 minuty temu, galakty napisał(a): A będziesz 4 lata trzymać? To sobie odpowiedz. Samsung ma 2
galakty 3 332 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października Uuuuu 2 to słabiutko, przy 3 większa szansa że się wypali i wymienią.
sideband 1 775 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października (edytowane) 17 godzin temu, Gret napisał(a): Jedyny plus tego matu to że się nie rysuję od byłe czego Pod warunkiem, że to prawda to samo pisali jeszcze na labie, że błyszczącą się nie rysuje Były podśmiechujki, że wycieram matrycę papierem ściernym 16 godzin temu, PaVLo napisał(a): Możesz rozwinąć temat? No czytałem, że błyszczące wymagają selekcjonowanych dubajskich szat (szmat) aby nie zarysowały się A co tu pisać tak jak pisałem brak polaryzatora stąd ten problem, ale plusem jest, że temp bieli w zasadzie nie zmienia się pod kątem U mnie 35msc gwary pod warunkiem, że cokolwiek ta gwara jest warta Edytowane 14 Października przez sideband
PaVLo 920 Opublikowano 14 Października Autor Opublikowano 14 Października No mam nadzieję, że po 3 latach nie wypali się ta matryca, chłodzona cudną technologią
Gret 557 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października Te chłodzenie to marketingowy belkot. Podstawą to uzywac oled świadomie i będzie wszystko dobrze
PaVLo 920 Opublikowano 15 Października Autor Opublikowano 15 Października (edytowane) Widzę, że sporo osób zaczyna kupować monitory WOLED, a one charakteryzują się dodatkową białym pixelem co potrafi dobrze wypłynąć na generowany obraz Kolejna sprawa to HDR, który raczej wykorzystywałbym przy filmach niż grach, a tutaj podobno OLED gorzej się spisuje i właśnie w SDR jego główna przewaga to HDR Czytam też, że obie matryce gorzej radzą sobie z Gsync poprzez widoczne migotanie obrazu co może męczyć oczy, a ja nie mogę sobie na to pozwolić Na przykład taki Asus https://www.morele.net/monitor-asus-rog-strix-oled-xg32ucwmg-90lm0bw0-b01371-15402498/ A różnice widać na jednym porównaniu matryc Czytelność czcionki jest akurat dla mnie bardzo ważna, a tutaj widać, że WOLED radzi sobie raz lepiej, raz gorzej Tutaj już nieco gorzej wygląda to na WOLED Zastanawiam się co robić, brać i potestować czy jednak wstrzymać się jeszcze i zobaczyć co rynek pokaże w przyszłym roku w sprawie WOLED Edytowane 15 Października przez PaVLo
Rekomendowane odpowiedzi