Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Posiadam Asusa zenfone 9 który od lat 4 albo 5 jest w moim posiadaniu. Gdyby nie to, że przestał mi się ładować i naprawa by nie kosztowała kroci to bym dalej go użytkował.

Zależy mi na androidzie i coś w podobnych wymiarach 146x68mm nie lubię wielkich klocy. A do tego przydałoby się jakieś szybkie ładowanie trochę więcej jak 30W.

Na szybko posprawdzałem to widziałem Google Pixel 9 ale nie jestem pewien 

Zenfone 10 bezpieczny wybór

Samsung s23 24 25 nigdy nie miałem ale słyszalem dużo negatywnych opinii że po czasie strasznie zamula.

Telefon głównie do przeglądania internetu, SMS, YouTube zależy mi aby to był telefon na lata tak jak ten zenfone. 

Możecie coś doradzić?

Opublikowano

Jeśli szukasz telefonu na lata, to faktycznie najlepsze wsparcie będzie miał Pixel. Pixel 9/9a będzie w podobnej cenie do Zenfone 10. Pixel jest też trochę większy, może sprawdzisz organoleptycznie w jakimś markecie czy taki gabaryt sprzętu Ci odpowiada?

• Like 1
Opublikowano

Od siebie mogę polecić Xiaomi 15. Cena ok. 3k. wymiary ciut większe niż oczekiwane, ale za to bardzo wąskie ramki i płaski ekran.

Specka topowa nie to co pixele (tak wiem że wszystko śmiga, zobaczymy jak dalej :)). Bateria ponad 5k przy tym kompaktowym wymiarze no i świetne zdjęcia. Polecam jakieś recenzja choćby majster pirzu.

Dla mnie feeling premium i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym telefonem, kupiłem żonie.

Opublikowano
W dniu 28.10.2025 o 16:12, galakty napisał(a):

Bzdura. 

Masz doświadczenie z Samsungami ? One są w wersjach na ichniejszym CPU i snapdragonie. Lepszy snapdragon chyba co ?

Tak słyszałem, nigdy nie miałem Samsunga ale rozmiarami jest podobny do asusa co jest na plus bo nie lubię cegieł. 

Opublikowano

Mam S23 na Snapdragonie, ale te nowsze Exynosy jakieś dużo gorsze nie są (największy syf to był S21 i S22). 

Wziąłem S23 właśnie ze względu na rozmiar, miałem dość cegieł 6.7-6.9" bo dla normalnego chłopa w kieszeni to dramat przy jakimś kucaniu itp :E 

I dziś jakbym miał wybierać nowy to rozważałbym albo S25 albo Iphone 17 (kwestia gustu).

Na wiosnę powinny wyjść S26 także jak chcesz to poczekaj, nieraz dają gratisy jak słuchawki czy coś. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
22 godziny temu, galakty napisał(a):

Mam S23 na Snapdragonie, ale te nowsze Exynosy jakieś dużo gorsze nie są (największy syf to był S21 i S22). 

Wziąłem S23 właśnie ze względu na rozmiar, miałem dość cegieł 6.7-6.9" bo dla normalnego chłopa w kieszeni to dramat przy jakimś kucaniu itp :E 

I dziś jakbym miał wybierać nowy to rozważałbym albo S25 albo Iphone 17 (kwestia gustu).

Na wiosnę powinny wyjść S26 także jak chcesz to poczekaj, nieraz dają gratisy jak słuchawki czy coś. 

A jak długo masz ten telefon ? Nakładka Samsunga jest ok ? Nic nie zwalnia? Ile W masz ładowarkę ?

Opublikowano (edytowane)

Od lipca 2024 ;) Jak dla mnie Samsungowa nakładka obecnie jest najlepsza wśród Androidów, przerobiłem Xiaomi, Poco, Oneplusy, Huawei i tak naprawdę tylko OnePlus mógłby się równać, ale od kiedy zrobili zrównanie z Oppo to już nie jest tak super...

Ładowarkę mam 67W ale i tak ładuje 20W :E To jedyna wada tego telefonu, ale nie ma obecnie niczego małego co by się szybko ładowało... Najmniejszy to będzie Xiaomi 15, ale ja już do nich nie wracam, nie ma opcji. Prędzej jabłko kupię. 

EDIT: Osobiście czekam na S26, może w końcu będzie przełom bo S23/S24/S25 to praktycznie identyczne telefony. 

Edytowane przez galakty
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, galakty napisał(a):

Od lipca 2024 ;) Jak dla mnie Samsungowa nakładka obecnie jest najlepsza wśród Androidów, przerobiłem Xiaomi, Poco, Oneplusy, Huawei i tak naprawdę tylko OnePlus mógłby się równać, ale od kiedy zrobili zrównanie z Oppo to już nie jest tak super...

Ładowarkę mam 67W ale i tak ładuje 20W :E To jedyna wada tego telefonu, ale nie ma obecnie niczego małego co by się szybko ładowało... Najmniejszy to będzie Xiaomi 15, ale ja już do nich nie wracam, nie ma opcji. Prędzej jabłko kupię. 

EDIT: Osobiście czekam na S26, może w końcu będzie przełom bo S23/S24/S25 to praktycznie identyczne telefony. 

Miałem kiedyś one plusa 8t świetny telefon i nakładka była spoko ale w pewnym momencie jak mówisz poszli razem z Oppo i zaczęła się tendencja spadkowa. Tam ładowarka chyba 65W to po 10 min już ponad 50 % było i to był czad. Ale teraz nie wyobrażam sobie mieć takiej cegły. Ewentualnie może coś składane, ale to chyba za drogie. 

Nie wiem póki co te  samsung ale chyba poczekam do nowego roku aż s26 zaprezentują lub jakiś Pixel. Póki co noc innego mi się nie podoba. 

Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego te smartfony mają tylko ładowanie max 30W dlaczego musialbym kupić kloca aby mieć szybsze ładowanie. 

Zainteresowałem się smartfona mi typu motorola razr i Samsung flip tylko że najnowsze modele pod 4000zł jak nie lepiej kosztują. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.11.2025 o 15:13, Barosz napisał(a):

Nie rozumiem dlaczego te smartfony mają tylko ładowanie max 30W dlaczego musialbym kupić kloca aby mieć szybsze ładowanie. 

Zainteresowałem się smartfona mi typu motorola razr i Samsung flip tylko że najnowsze modele pod 4000zł jak nie lepiej kosztują. 

Jako były i zadowolony posiadacz kilku generacji zenfona, miłośnik kompaktowych telefonów oraz naczelny hejter Samsunga na labie, coś tam dorzucę od siebie. 

Masz kolego problem. Nie ma telefonu spełniającego Twoje wymagania. Musisz iść na kompromisy i przeprosić się z rozmiarem. Ale... Na pocieszenie powiem, że są "kompaktowe" smartfony ale w dzisiejszym rozumieniu. 

Sam czekam na coś, co będzie przyjemne w użytkowaniu jedną ręką oraz nadążające za rozwojem mobile. 

Skrócę do propozycji 

Stety lub nie

iPhone 16

Pixel 9

To jakbyś nie mógł jednak przejść na większy rozmiar. Ale bateria... Reszta będzie przeskokiem w przyszłość nawet w stosunku do xenfone 10. 

Warto spróbować 

Motorola edge 50 ultra - dosyć wąski i zakrzywiony ekran. Reszta sztos i 2,5k aktualnie. Ale musisz sprawdzić. Proponuję skorzystać z możliwości sprawdzenia towaru zakupionego na odległość i darmowego zwrotu, jeśli nie przypasuje.

Razr 50 ultra - no zagadka dla mnie straszna. Waham się kiedy edge a tym. Bateria słaba, aparat ograniczony - główny ok, dodatkowe średnio. Ale ten rozmiar po złożeniu i aktywny mały świetny ekran kusi. 

Tak to nie ma już małych, fajnych telefonów. 

I nie kupuje się nowych telefonów, zeszłe flagowce są często za pół ceny a wciąż są bardzo dobre.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Chyba poczekam na 1 kwartał 26. Ten one plus kusi ale zobaczymy czy wyjdzie na Europę a Samsung s26 ponoć zaliczy jakąś obsuwę i podstawowa wersja ponoć ma być na exynosie.

Masakra że taka bieda jest na rynku raptem kilka modeli kieszonkowych a reszta to patelnie.

Znalazłem jeszcze ciekawy telefon honor 400 i to na androidzie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.11.2025 o 21:26, galakty napisał(a):

Jak tam wpakują 7000mAh to będzie bombowy telefon!

Vivo X200 FE Global prawie się zbliża do 7k baterii w kompakcie 6.3 cala ;)

W dniu 5.11.2025 o 21:45, Barosz napisał(a):

Masakra że taka bieda jest na rynku raptem kilka modeli kieszonkowych a reszta to patelnie.

Wybór jest tylko cena z kosmosu. Tutaj jest problem.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano (edytowane)

Kolega z pracy na Samsunga flip 7 powiem Wam że ładnie to wygląda.

Ale i tak czekam na 2026 zobaczyłem one plus 15t i uważam że jest obiecujący. Miałbym do dzisiaj pewnie 8T gdyby mi nie wpadł do morza. 

15t na być też kompaktowy a do tego ichniejsze ładowanie robi robotę. Zobaczymy co przyniesie ten nowy rok. Z drugiej strony natomiast wątpie abym się zmieścił do zakładanego budżetu 3000 zł

Edytowane przez Barosz