Korniszon 0 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada Dzień dobry Mój sprzęt: I7 9700F Asus B365M-K Prime 2X16GB ram DDR4 2666mhz GTX 1660S Od jakiegoś czasu po dłuższej grze np. 3h+ mam spadki fps, mam zablokowane na 120 fps i spadki są 1 -2 sekundowe do 80-90. Często jest też tak, że jak pogram w jakąś wymagającą grę jednego dnia, to na drugi dzień rano pojawiają się największe i najczęstrze spadki i stuttery. Sprawdziłem temperatury cpu i na PL1 65W PL2 120W na 1s temperatura dochodziła do 90°C. Dołożyłem wentylator na przód obudowy, bo nie miałem żadnego i mam teraz co najwyżej 70°C. Spadki nadal są po dłuższej grze, aczkolwiek wydaje mi się, że to wina gpu. Wyglądałoby jakby ram się zapchał, ale pozostaje ponad połowa wolnego. Na gpu mam 81°C i hot spot 96°C. Gram też w beamng, gdzie no ta gra wymaga mocnego procesora i tak się zastanawiam czy nie dać procesorowi trochę free will i dać mu PL1 95W czyli tyle co ma fabryczny i7 9700K, bo to chyba te same procki czyż nie? A turbo zostawić na 120W, ale czas wydłużyć na 28s zamiast 1s. Tyle, że zauważyłem, że ta płyta podbija dość mocno napięcie, które na domyślnych ustawieniach osiąga w peaku nawet 1.478V, to nie jest VID, to jest Vcore. Podczas gry stałe vcore wynosi 1.378v-1.400v. No i mam pytanie czy podniesienie power limitu nie sprawi, że ten procesor się uszkodzi, bądż szybciej zdegraduje przy tak wysokim napięciu? To co sprawdziłem, to ustawiłem offset -0.050 i o ile na ciepło nie ma żadnych problemów, to po zimnym rozruchu na ekranie logowania mysz działa w spowolnionym tempie i bsod crititcal process died. LLC mam na poziom 3. To co chciałbym osiągnąć, to żeby procek się nie zdegradował po czasie, wydajność miał taką jak chociażby stokowy 9700K i temperatury nie najgorsze.
Korniszon 0 Opublikowano 2 Listopada Autor Opublikowano 2 Listopada 3 minuty temu, janek25 napisał(a): Jakie masz chłodzenie CPU ? Be quiet Pure rock slim 2.
Kyle 200 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada (edytowane) 12 godzin temu, Korniszon napisał(a): Na gpu mam 81°C i hot spot 96°C. Wysokawe te temperatury. 12 godzin temu, Korniszon napisał(a): Sprawdziłem temperatury cpu i na PL1 65W PL2 120W na 1s temperatura dochodziła do 90°C. Dołożyłem wentylator na przód obudowy, bo nie miałem żadnego i mam teraz co najwyżej 70°C. Dołożenie wentylatora z przodu tyle nie zmienia, chyba, że nie miałeś jakiegokolwiek wylotowego (lub coś śmiesznego, typu 1x92mm). 12 godzin temu, Korniszon napisał(a): Sprawdziłem temperatury cpu i na PL1 65W PL2 120W na 1s temperatura dochodziła do 90°C.(...) Gram też w beamng, gdzie no ta gra wymaga mocnego procesora i tak się zastanawiam czy nie dać procesorowi trochę free will i dać mu PL1 95W czyli tyle co ma fabryczny i7 9700K, bo to chyba te same procki czyż nie? A turbo zostawić na 120W, ale czas wydłużyć na 28s zamiast 1s. Odpal Cinebench 2024 na pół godziny i obadaj max temp. Możesz odpalić obciążenie max dwóch rdzeni (temp. mogą być wyższe niż przy wszystkich aktywnych). Edytowane 2 Listopada przez Kyle
Korniszon 0 Opublikowano 3 Listopada Autor Opublikowano 3 Listopada 12 godzin temu, Kyle napisał(a): Wysokawe te temperatury. Dołożenie wentylatora z przodu tyle nie zmienia, chyba, że nie miałeś jakiegokolwiek wylotowego (lub coś śmiesznego, typu 1x92mm). Odpal Cinebench 2024 na pół godziny i obadaj max temp. Możesz odpalić obciążenie max dwóch rdzeni (temp. mogą być wyższe niż przy wszystkich aktywnych). Mam wylotowy 120mm, ale nie miałem żadnego wlotowego.
Kyle 200 Opublikowano 3 Listopada Opublikowano 3 Listopada Ja też nie mam jakiegokolwiek wlotowego. W poprzedniej budzie 1x140mm na wylocie chłodził mi i5 12400F + RTX 3050 (temp. na CPU poniżej jakoś 60stopni i GPU max 70 stopni ... na HOT SPOT, przy wypalaniu prime 95 smallFFT i innym OCCT). Także dołożenie wentylatora na wlocie, zastanawiająco bardzo obniżyło Ci te temperatury (jakiś problem z obiegiem powietrza masz może). Inna sprawa, że to 1x120mm na wylocie, to nie wiele.
Rekomendowane odpowiedzi