Skocz do zawartości

Radeon 9070 (XT) - na jakich pamięciach jest Twoja karta - Hynix/Samsung?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem szczerze, że niedawny test Radeonów 9070 XT TechLiptona wprawił mnie w konsternacje, a dokładniej to to co przy okazji niego wyszło - że typ pamięci jaki trafił nam się na naszej karcie, ma kluczowe znaczenie dla wydajności. I może nie są to jakieś spektakularne różnice, ale widać że jest całkowita separacja - najwydajniejsze modele na Samsungach są wolniejsze od najwolniejszych podstawowych modeli na Hynixach.

Sytuacja może być o tyle kuriozalna, gdzie w ramach jednego producenta dopłacając u PowerColor do wersji RedDevil który jest na Samsungach, będziemy mieli gorszą wydajność niż kupując podstawowego dwuslotowego Reapera. 

No i tu zaczyna się robić ciekawie. Pytanie czy Reaper zawsze jest na Hynixach, a ReadDevil na Samsungach.

Szybko sprawdziłem swojego Sapphire 9070 Pulse i okazało się, że jest na Hynixach...zwykły, podstawowy, najtańszy Sapphire jest na szybszych Hynix, a najbardziej wypasiony, najdroższy z odkręconymi limitami TDP Sapphire 9070 XT Nitro+ jest na Samsungach i dostaje cięgi od podstawowego PowerColor Reaper. Tyle że ja swojego 9070 Pulse kupowałem zaraz po premierze, a z tego artykułu wynika, że opcja stosowania pamięci Samsung pojawiła się później i co ważniejsze, producenci mieli nie rozróżniać tego w gamie modelowej - może być więc tak, że w zależności od rewizji, może się komuś trafić Nitro+ czy RedDevil na Hynixach lub na Samsungach...i nigdy nie wiesz co dostaniesz.

Zróbmy więc małą ankietę - podajcie proszę model, datę zakupu i typ pamięci jaki jest na Waszej Radeon 9070 (XT).

https://www.guru3d.com/story/amd-rx-9070-xt-update-transition-to-samsung-gddr6-memory-for-improved-thermal-performance/

image.png.c28760a90ceba1677509e400bb0bfc79.png

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Powercolor Radeon RX 9070 XT OC Hellhound (16 GB) data zakupu 15.10.2025.Tez troche sie zdziwilem bo liczylem na vram Hynixa ale nie jest zle a wrecz powiem jest ok bo tempy nie kuja w oczy jak do tej pory to widzialem najwiecej 72 stopnie w FurMarku a w grych srednio 64.

gpu z.gif

2 minuty temu, leven napisał(a):

Czy pamięci Hynixa są wyżej taktowane od pamięci Samsunga w tych 9070 ?

Nie sa wyzej taktowane tylko maja ciasniejsze taimingi.:P

Edytowane przez militarny78
  • Like 2
Opublikowano

Taktowane są tak samo. Różnice w wydajności muszą wynikać z innych opóźnień uzyskiwanych na poszczególnych typach pamięci. Lipton w pierwszym teście 9070XT odniósł się do tego dosłownie jednym zdaniem.

Ale różnica w wydajność jest zbyt zauważalna, aby moim zdaniem to zlekceważyć. Oczywiście zawsze jest tak, że różnice wydajności pomiędzy modelami podstawowymi na najdroższymi są ledwie kilkuprocentowe, ale jednak zawsze dopłacając do tych droższych oczekujemy, że będziemy mieli te 3-5% w górę względem najtańszych modeli - większe chłodzenie, wyższe limity TDP, wyżej boost-ujące zegary....a tu można się zdziwić. Dopłacasz do RedDevil i w zamian dostajesz niższą wydajność niż podstawowy Reaper.

Aż mnie ciekawość zżera, jak wygląda zestawienie wydajności mojego 9070 Pulse na Hynix, z 9070XT Pulse na Samsungach...czy przypadkiem się niemal nie zrównują.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, militarny78 napisał(a):

Powercolor Radeon RX 9070 XT OC Hellhound (16 GB) data zakupu 15.10.2025.Tez troche sie zdziwilem bo liczylem na vram Hynixa ale nie jest zle a wrecz powiem jest ok bo tempy nie kuja w oczy jak do tej pory to widzialem najwiecej 72 stopnie w FurMarku a w grych srednio 64.

gpu z.gif

Dzięki :).

No to mamy pierwszy głos w dyskusji, który chyba potwierdza moje domysły i to co można wywnioskować z artykułu, który wkleiłem - w zależności od rewizji, możemy u każdego producenta znaleźć jeden lub drugi typ pamięci.

A to pokazuje, że właściwie wszystkie testy i zestawienia Radeonów, to możemy sobie wyrzucić do kosza, bo jak gdzieś w teście premierowym widzieliśmy na górze tabeli np. Sapphire Nitro+, to może się okazać, że nasz egzemplarz jest na Samsungach i zamyka tabelę ale od dołu.

To bardzo niefajna praktyka producentów, że wprowadzają istotne zmiany w specyfikacji produktów i nie informują o tym klientów.

EDIT:

Nie trzeba daleko szukać, tutaj Nitro+ jest na Hynix i wygrywa wydajnościowo ze wszystkimi innymi kartami 9070XT. Ktoś mógłby pomyśleć "super, warto dopłacić do tego Nitro+, przynajmniej będę miał najwydajniejszy model ze wszystkich Radeonów"...no jak widać, niekoniecznie.

Edytowane przez radzio_z
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

No właśnie, podobnie miały dyski Corsaira MP510 (pierwsze egzemplarze miały pełnoprawny kontroler, a późniejsze okrojony - zmiany nastapiły bez powiadomienia ogółu)

Ciekawy jestem różnicy w wydajności karty, które mają takie same taktowania samsunga i hynixa. Herbatka podał karty z różnymi taktowaniami, więc to nie może być brane pod uwagę.

To dotyczy wszystkich kart prawda ?

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, militarny78 napisał(a):

gpu z.gif

Czyli to jednak nie kiepska kontrola jakości u Powercolora, tylko różny typ pamięci odpowiadają za to, że można trafić Hellhounda świetnego temperaturowo, a można też trafić na takiego co znacząco odstaje od egzemplarza z np. testów Liptona ;) 

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@levenHynixy lepiej sie kreca, ale sa cieplejsze.

No właśnie moim zdaniem to nie jest żadna przewaga. Raz, że to z jakimi temperaturami pracują pamięci nie ma żadnego znaczenia dla pracy samej karty - i tak mieszczą się w limitach. Dwa, że jeśli chciałbym mieć niższe temperatury na swoich Hynix, to sobie skręcę zegary, temperatur spadną i będę miał wydajność porównywalną do odpowiednika na Samsungach.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Tak samo, jak w RAM :)  Czasem ludzie obniżają taktowanie, za to zacieśniają opóźnienia  :thumbup:  Szkoda, że nie ma programów do takiej konfiguracji opóźnień dla Vram.  Może po Twoim temacie, AF da dostęp ? :lovin:

Opublikowano
3 minuty temu, radzio_z napisał(a):

No właśnie moim zdaniem to nie jest żadna przewaga. Raz, że to z jakimi temperaturami pracują pamięci nie ma żadnego znaczenia dla pracy samej karty - i tak mieszczą się w limitach. Dwa, że jeśli chciałbym mieć niższe temperatury na swoich Hynix, to sobie skręcę zegary, temperatur spadną i będę miał wydajność porównywalną do odpowiednika na Samsungach.

ale one fabrycznie mają taką samą specyfikację a różni je jedynie potencjał OC. Wiec jak chcesz skręcać niżej pamiątki? Czy ja czegoś nie rozumiem? Kiedyś to Samsungi królowały a tu myk odwróciło się jak Intel z AMD w prockach

Opublikowano
5 minut temu, jankooo napisał(a):

ale one fabrycznie mają taką samą specyfikację a różni je jedynie potencjał OC. Wiec jak chcesz skręcać niżej pamiątki? Czy ja czegoś nie rozumiem? Kiedyś to Samsungi królowały a tu myk odwróciło się jak Intel z AMD w prockach

No ja też zrobiłem oczy, jak temat przeczytałem. Coś w tym musi być. Ciekawe, dla czego świat o tym milczy ? :hmm:

Dopiero ciekawość forumowicza Nas informuje ? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ty serio jesteś odklejony temat timingów pamięci na radkach to temat znany od lat i na wielu generacjach dało się zmieniać nawet na HBM.

Możesz zapomnieć o jakichkolwiek zmianach timingów na kartach od NV.

@leven

Nic innego napisać nie możesz bo nie masz bladego pojęcia o kartach AMD :hihot: Jeszcze bardziej śmieszy mnie ta zakłamana ciekawość człowieka, który nigdy nie miał karty od AMD :hihot:

Edytowane przez sideband
  • Confused 1
Opublikowano

Nie zrozumiałeś - padł tutaj argument, że Samsungi są chłodniejsze - bo są. Tyle że dla mnie to żadna zaleta, bo temperatura pracy VRAM nie ma żadnego znaczenia, a ja napisałem że nawet gdyby to miał być jakiś argument, to na Hynixach można ustawić niższe zegary niż domyślne, temperatury spadną, a wydajność będzie wtedy na poziomie odpowiedników na Samsungach.

Konkluzja jest jedna - pamięci Samsunga są po prostu gorsze. Nie dają jakiś zalet w zamian za coś innego - ten sam model karty na różnych pamięciach może reprezentować zupełnie inny poziom. Żeby Nitro+ na Samsungach dorównał wydajnością Nitro+ na Hynix, musiałbyś go mocno podkręcić, co będzie okupione zwiększonym hałasem, temperaturami i poborem prądu, a i tak pytanie czy OC na Samsungach dogoni domyślne ustawienia na Hynix. I wszystkie zalety z chłodniejszych Samsungów idą w pizdu.

• Upvote 1
Opublikowano

Pamiętam, że czytałem o porównaniu pamięci montowanych aktualnie w RTX'ach Samsungów z Hynix i było bez wskazania lepszego. Zapomniałem, że Radeony mają gddr6 ale w RTX ser 40xx z tymi pamięciami Samsungi były bardziej pożądane. Co tu się zadziało?:hmm:

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, sideband napisał(a):

Ty serio jesteś odklejony temat timingów pamięci na radkach to temat znany od lat i na wielu generacjach dało się zmieniać nawet na HBM.

Możesz zapomnieć o jakichkolwiek zmianach timingów na kartach od NV.

Bez komentarza.

4 minuty temu, janek25 napisał(a):

Też o tym pisałem i mnie zrzucono ze schodów :E

EDIT: nic dziwnego, skoro na kościach leży naleśnik grubości 1.5mm !! Jak to ma oddać ciepło do radiatora ?

Pamiętam, że czytałem o porównaniu pamięci montowanych aktualnie w RTX'ach Samsungów z Hynix i było bez wskazania lepszego. Zapomniałem, że Radeony mają gddr6 ale w RTX ser 40xx z tymi pamięciami Samsungi były bardziej pożądane. Co tu się zadziało?:hmm:

Teraz to już sam nie wiem, czy GDDR7 Samsung, które kręcą się ponad 2000mhz są gorsze od hynixów :hmm:

Edytowane przez leven
Opublikowano
22 minuty temu, janek25 napisał(a):

Tyle ze w przypadku 9070(XT) się nie przegrzewają, więc nie ma to totalnie najmniejszego znaczenia. Mają temperaturę jaką mają i tyle, a mówię to na przykładzie mojego 9070 Pulse, ktory wcale rozbudowanego chłodzenia nie ma, a pamięci i tak dały się podkręcić. I nie jest to ich max, bo w przypadku Radeonow 9000, kręcąc pamięci trzeba wyczuć, przy jakich zegarach pamięci dobijamy do limitu TDP, gdzie krecac VRAM wyżej, spada taktowanie GPU. U mnie jest to mniej więcej 2750 MHz, ale zanim to wybadałem, to dochodziłem już do 2850 MHz i nadal się nie przegrzewały. 

Opublikowano
5 minut temu, janek25 napisał(a):

No nie wiem czy 100 stopni jest ok.Bedzie kolejny sezon to sie przekonają czy nie zlapie trotling

Swoją 9070 Pulse kupiłem w marcu. Grałem w najgorętsze dni i zapewniam Ciebie, że ich temperatura nie ma najmniejszego znaczenia, bo kręcą się w okolicach 90 stopni i nie trotlingują, nawet podkręcone.

Zamknąłbym zatem ten wątek dyskusji, bo co innego jest tu tematem.

Opublikowano

Nie ma znaczenia ,mowie o ogóle i kolejnych latach użytkowania. Też miałem nuc 13 pro który bez problemu trzymał 50 Wat.Po roku przegrzewał się z 15toma

A tematem było pewnie bezwartościowe 1,2 procent FPS które można sobie zrobić zmieniając bios....

Opublikowano

100stC Vram nie na każdej grafice. Zależy od producenta. U mnie tez powinny pamięci karty dobijać do 100stC, bo 8GB Vram mam na plecach karty, które okryte są cienkim backplate, a pod obciążeniem nie widziałem więcej, jak 65 stC po OC.

Te blaszki są sprytne i mam je, gdyby były potrzebne, jeżeli zobaczę na PCB karty naleśnik powyżej 1.5mm :)

https://allegro.pl/oferta/termopad-podkladka-blaszka-miedziana-15x15mm-1-5mm-13823030986

Są różne i warto je stosować, a nie jakieś parówy naklejać za grube pieniądze.

11 minut temu, radzio_z napisał(a):

Zamknąłbym zatem ten wątek dyskusji, bo co innego jest tu tematem.

Spokojnie, to normalne na forum, że ludki się wypowiadają. Temat ciekawy, przyjdą z 9070 :)