Skocz do zawartości

Kupić RTX 5070 TI/ 5080 czy czekać do wiosny na superki? Oraz kupując nowy monitor brać UW 3440x1440 czy zostać przy 2560x1440 ?

Kupić RTX 5070 TI/ 5080 czy czekać do wiosny na superki?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kupić RTX 5070 TI/ 5080 czy czekać do wiosny na superki?

• Kupić RTX 5070 TI/ 5080
    • Czekać do wiosny na superki
  2. 2. Kupując nowy monitor brać UW 3440x1440 czy zostać przy 2560x1440? (głównie gry single player)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Zakładam temat bo oszaleję już 3 razy miałem otwarty wniosek o raty w początkowej fazie wypełniania i jednak anulowałem 8:E

Moje i GPU jak i monitor są już wiekowe więc przydała by się wymiana na nowe, oczywiście monitor przesiadam się z IPS na QD-OLED

Mam dylemat jeśli chodzi o GPU jak i monitor :

Pierwszy dylemat czy kupić 5070 TI czy 5080 albo czy czekać (znowu :E ) do wiosny? na 5070 ti super 24gb / 5080 super 24gb które nie wiadomo po ile będą i czy będą w dużej ilości.  

Drugi dylemat czy zostać przy 2560x1440 tylko kupić po prostu OLED czy przy okazji wskoczyć na 21:9 3440x1440? 

Gram głównie w gry single poza D4 i poe 2 jednak chyba wszystkie gry wyglądają lepiej na 21:9 z tego co czytam na forach?

W zasadzie to nie gram w nic zbytnio bo nie mam już ochoty na IPS i na tej karcie co mam xD ale przekaz powyżej jest wiadomy.

Zrobiłem ankietę i zobaczymy co powie głos narodu :wariat: generalnie biorę to w 30 rat 0% więc nie zaboli ale jednak 6k a prawie 9k jest różnica (zależy jaka karta i jaki monitor)

xddd.jpg ab0ajx.jpg

Edytowane przez Brolly
  • Haha 4
  • Brolly zmienił(a) tytuł na Kupić RTX 5070 TI/ 5080 czy czekać do wiosny na superki? Oraz kupując nowy monitor brać UW 3440x1440 czy zostać przy 2560x1440 ?
Opublikowano

do tych gier chyba długi monitor fajniejszy

ja bym poczekał na jakąś 5070ti w cenie około 3200zł z 3 lata gwarancji. Średnia wersja. Nie żadna topowa i raczej tandem oled za 2200zł ale wtedy zwykłe 27 cali. 

Sporo kasy zostanie

około 5400zł wyjdzie za wszystko. Może gry jakieś wpadną czy inne dodatki albo upusty

Opublikowano (edytowane)

@Brolly Za dobrowolne siedzenie na Ventusie powinni Ci przyznać pokojową nagrodę nobla albo przynajmniej talon do maka.

Dobry monitor 1440p + 5070ti to super combo.
2199zł za Gigabyte MO27Q28G z ME (https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-gigabyte-mo27q28g-27-2560x1440px-280hz-0-03-ms-gtg)
3342zł za Gainward GeForce RTX 5070 Ti Phoenix-S z X-KOMu (https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-5070-ti-phoenix-s-16gb-gddr7-17626546065)

I za 5,5k masz fun już dzisiaj ;) 

EDIT: Ja też bardzo długo się wahałem nad OLEDem, aż w końcu 4 gen Tandem WOLED mnie przekonał i jestem bardzo zadowolony, tym bardziej, że cena jest wyborna. 
Zobacz w temacie o OLEDach, każdy kto się skusił jest zachwycony ;) 

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Brolly napisał(a):

Kusi jednak UW :E

Kupisz UW i już 5070Ti robi się za słaba żeby ogarniać wszystko z dobrym FPS. UW + 5080 nie nadgoni straty wydajności duetu 1440p+ 5070Ti. Z drugiej strony UW może robić lepszą robotę w grach single bo wielość wyświetlacza robi robote. Trudny wybór ale w mojej stopce masz jaki ja podjąłem ;)

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Brolly napisał(a):

A co ci nie pasowało? na różnych grach testowałeś? 

Wytrzymałem 3 miesiące. Nie lubię tej proporcji.
A w gry różne grałem, nie powiem Ci teraz jakie dokładnie...
Rozważ combo, o którym Ci pisałem.

Co do 5070ti vs 5080 to Daniel Owen bardzo rozsądnie rozbił temat na części pierwsze:

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname

Jak już tańsza wersja to https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-dell-aw2725d-27-2560-1440px-280hz-0-03-ms-gtg + https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-5070-ti-gamingpro-16gb-dlls4

Nadal muszę się poważnie zastanowić co kupię, musiałbym do kogoś kto ma UW podjechać i się przyjrzeć dokładniej w grach.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)

@Brolly Podałem Ci pierwszy monitor na naszym rynku z matrycą Tandem WOLED 4 generacji - następny będzie ASUS ale wiele stówek drożej. 
To wszystko świeży temat. Premiera była 27.10.2027

Tu masz jakieś szybkie porównanie z QD-OLEDem. (QD jest z prawej).

14 minut temu, Brolly napisał(a):

Nadal muszę się poważnie zastanowić co kupię, musiałbym do kogoś kto ma UW podjechać i się przyjrzeć dokładniej w grach.

Co do kart, przeglądaj peppera - tam wlatują różne GPU na promce.
Co do monitora... 99% ludzi używa 16:9 w 1080p/1440p/4K. Nie jestem zwolennikiem wymyślania koła na nowo i to na siłę ;) 

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname

Te testy są źle zrobione w złym oświetleniu w dodatku jeden jest chyba mat drugi jest glosy (w innym tez)

Ten dell co podałem to QD 3 gen

Edit: ten msi to matt i bez rat więc odpada :E ale nie pali mi się z zakupem muszę pomyśleć nad tym wszystkim

1647630942_by_GoldRanger_fb_plus.jpg

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Brolly napisał(a):

@Lameismyname

Chyba jedyny dell na 4 gen (i QD) to ten https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-dell-alienware-aw2725q-27-3840x2160px-240hz-0-03-ms-gtg ale odpada bo to 4k

Ten asus o którym mówisz też będzie W-oled i matt?

Nie, ten Asus co ma wyjść to WOLED (4 gen) Glossy. Cena chyba ok. 200$ wyższa.

https://rog.asus.com/articles/gaming-monitors/prepare-for-tandem-oled-splendor-with-these-new-rog-gaming-monitors/

Tutaj ze strony ASUSa porównanie powłok.
Z lewej ta w najnowszym ich Tandem WOLEDzie (GLOSSY), w środku WOLED 3gen (GLOSSY), z prawej QD-OLED (SEMI-GLOSSY)
1755223401962.jpg 

Miałem kiedyś monitor Glossy. Generalnie poprawia to uczucie pewnych efektów wizualnych ale w obyciu jest upierdliwe.
Ja mam nasłoneczniony pokój więc tylko mat.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Na filmiku HU gdzieś od 6:30 jest WOLED mat vs QD Glossy. Nie mogę na szybko znaleźć konkretnie tego monitora porównanego z QD Mat.
Stilgar w tym miesiącu ma przetestować tego Gigusia

QD Mat i tak będzie problem z czernią przy mocnym oświetleniu jeżeli o to chodzi. Bo tutaj cały chodzi o brak polaryzatora i stąd problem, ale za to masz kosmiczne kąty widzenia bez zmiany temp bieli, które są nieosiągalne na matrycach z polaryzatorem ;) Coś za coś