Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może ktoś też będzie chciał na luźno pomarudzić o audio poczynaniach, ciekawostkach itp.

Trafiłem na ciekawe mini monitorki studyjne. Za 2k zł dostajemy aktywne paczuszki, górę na wstędze, liniowy przebieg charakterystyki, bierny BR, wyjście na sub. No wow, trzeba będzie posłuchać kiedyś. 

Screenshot_20251107-235644.thumb.png.e6dab141f760014bf2f76d7205f7418a.png

Screenshot_20251107-235539.thumb.png.44f0c157c07e5a1f695e1dace1a2a91c.png

https://www.eve-audio.com/products/sc203

W ogóle marka wygląda na bardzo interesującą i "uczciwie" wycenioną. Do niedawna nie znałem.

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Nie lubię tego gościa. Ale w sumie o takich lsx się naczytałem, że wzmaki w nich często padały. Faktycznie, nie ma to jak duży wzmak za 5-20k zł, który pogra ze 30 lat... albo i nie pogra. ;D

Edytowane przez j4z
Opublikowano

A co tu go lubić, pięknie pokazuje babole (nie mowie ze w tym przypadku) i ogólnie można zobaczyć jak tak sprzęt jest zbudowany, przypadek tutaj, że ta sama firma tylko inny model.

Tu raczej chodzi o budowę, masz pudło które jest szczelnie zamknięte a w środku elektronika :E

I co za niespodzianka, kondensatory wywalone :E

Podobnie jest z subami aktywnymi, szczególnie zamkniętymi.

Tyle że tam większy litraż i kondensatory znacznie więcej mogą wytrzymać a budowa to nie takie "kanapki".

$_57.JPG?set_id=880000500F

I tak kwestia jak danym sprzętem gramy.

Im więcej mocy będzie musiał z siebie wydusić, tym więcej się będzie wszytko grzało.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem kurcze, typ dostaje monitory z awarią i pierwsze co robi, to je podłącza do prądu i odpala. Nie znam się, ale wydaje mi się to niepoważne. A co jeśli by popaliło przetworniki w tym momencie albo ogólnie awaria poszłaby dalej? No ale może się mylę, może nie było takiego ryzyka. 

Co do budowy i grzania się takich konstrukcji, pewnie masz rację, ale to tylko 2k. Zobaczymy, jak grają. :P

Edytowane przez j4z
Opublikowano

On ma zawsze opis usterki od widza i wie, czy "bezpiecznie" można podłączyć żeby zobaczyć co się dzieje.

Gdyby usterka była zabójcza dla głośników to zapewne już by były usmażone przez właściciela :D

Gość ma wiedze i to nie pierwszy lepszy lolek co nagrywa filmy z lutowania.

Ale spokojnie, ja nie ujmuje ani trochę temu sprzętowi, to moje obawy tylko.

Może tak naprawdę nieuzasadnione, bo elektronikiem też nie jestem ;)

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, j4z napisał(a):

liniowy przebieg charakterystyki

W monitorkach studyjnych to może zaleta ale czy takie granie ci się spodoba? 

Tu np charakterystyka uznanych kolumn za 40k Klipsch LA Scala, które bagatela kosztują 40k za sztukę. Różnie stroją kolumny i takie o liniowym przebiegu to do domowego słuchania nie koniecznie może być zaleta bo to nie ma być wierna reprodukcja tylko charakter, który tobie ma się podobać. Na czym słuchasz aktualnie?

klupshlascal.jpg.9c810e459a622d4cec4f989686893985.jpg

Opublikowano

W sumie to na niczym. Stoją Q Aqoustics m20, ale ich nie słucham, ale przerzuciłem sporo od 2k do 18k katalogowo za pasywne + trochę najtańszych aktywnych. Jakieś vintage też były. "Studyjnych"  jeszcze nie miałem żadnych.

Z takich małych pierdziawek miałem Kef LSX. Podobały się, robiły wrażenie bardzo precyzyjną sceną, ale męczyły mnie. Też w miarę równo strojone. Niestety wyjście na suba w nich nie działało. 

Na tych EVE raczej nie będę słuchać muzyki. Może nadadzą się do cichego grania w gry, jak je uzupełnie i podkręce Rel-em. 

Zobaczymy.

Opublikowano

Ja tak wiele nie przerzuciłem (jak liczę to z 8 par sie nie przewinęło na przestrzeni lat) a teraz grają Pylon Sapphire 25- miały być na chwile a już ze 3 lata mam. Do kompa to tylko słuchawek używam. Jak na niczym nie słuchasz to ciężko bedzie o jakieś odniesienie bo będziesz mógł tylko stwierdzić czy sie podoba czy nie

Opublikowano

Następne miały być właśnie Diamondy:D ale chciałem te średniej wielkości 28 a to już niezłe kolubryny i trochę by się wyróżniały w moim nie wielkim salonie:kwasny: a weź to jeszcze odstaw od ściany jak potrzeba to już w ogóle i zostały szafirki...

Opublikowano

Trochę bez sensu oceniać całego producenta po jednym modelu, podczas gdy każdy intencjonalnie gra zupełnie inaczej. Ja ponownie przeprosiłem się z PEQ + crossfeed i mam słuchawki, które pozwalają z siebie wiele wyciągnąć, a do tego są wygodne, porządnie wykonane oraz oferują wymienne części. W końcu jakiś endgame bez HiFiMANa na biurku.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja w końcu spełniłem swoje marzenie o rumuńskim produkcie i mam Meze Empyrean II. Bez EQ i wymiany padów IMO nie ma co podchodzić, ale potrafią się odwdzięczyć jak mało co za doinwestowanie. Ja do nich wziąłem w pełni skórzane pady (to chyba te z modelu Elite) plus korekcja z Luxsin X9 i jest pięknie. Poniżej moje PEQ:

Preamp:-3.50dB
Filter 1: ON LSHELF Fc 100 Hz Gain 3.5 dB Q 0.7
Filter 2: ON PEAK Fc 140 Hz Gain -3 dB Q 0.8
Filter 3: ON PEAK Fc 800 Hz Gain 2.5 dB Q 0.6
Filter 4: ON PEAK Fc 1700 Hz Gain 0.5 dB Q 1
Filter 5: ON HSHELF Fc 6000 Hz Gain -2 dB Q 2

image.thumb.png.0c556a965b8d5690f193637ba37feec1.png

Polecam też to:

ADZ_Leathercarekit_1200x_bc3a2ead-5587-4bd5-9c39-f31f12725ca4.thumb.webp.dbf8dec1188bb168cbf2f832c005df66.webp

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli bez zaskoczenia. :D Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek wybór w ciemno albo na podstawie opinii czy recenzji coś mi się spodobało w praktyce. Ja dalej odsłuchuję różnych kolumn i zawsze są jakieś niespodzianki. Aczkolwiek tutaj są dużo mniejsze różnice niż w przypadku słuchawek. Do tego większość sprzętów nie sięga skutecznie do niskich rejestrów basu, więc IMO 2.2 to rozsądna opcja. SVS, JL Audio czy Velodyne ma sporo dobrych opcji. RELa bym raczej omijał.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Z sentymentem zawsze będę wspominał Spendor Classic 3/1. To moim zdaniem najlepsze kolumny, które miałem. Tylko SBIR w moim pokoju zżera wysoki, nieaudiofilski bass, a ja bardzo go lubię. Więc w pewnym momencie zrezygnowałem ze stereo do muzyki i wszystko sprzedałem. Czasem mam nawrót choroby i wezmę coś taniego na test. A tak to stoją te Q Acoustics, żeby stały, bo jakby to wyglądało, że pokój zrobiony, a nic nie stoi...

A, no i w trakcie mojej audiozoofilskiej podróży nabawiłem się mizofonii i mało co mnie nie męczy podczas słuchania. To jest mój największy problem. 

PS tanie granie też może być dobre. ;)

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Ja odwrotnie - lubię, gdy mruczy na sub basie i nie atakuje na mid i wyższym basie. Stąd ten dołek w moim PEQ. W słuchawkach nie jest o to tak trudno, ale z głośnikami to zupełnie inna bajka. Puszczam elektronikę i nagle po prostu pewnych dźwięków nie ma. Aczkolwiek to często jest kwestia akustyki. Ja w jednym salonie słuchałem w niby zaadaptowanym pomieszczeniu i właśnie na Utopiach, ale po prostu zamiast niskiego wejścia w soundtracku Solar Sailer z Tron, nastała cisza.

Tanie to pojęcie względne, podobnie jak oczekiwania, ale z g bicza nie ukręcisz. ;)