Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Karister Takie podbicia to standard w typowym pomieszczeniu. U mnie przy kalibracji też zobaczyłem ładnie mody pomieszczenia - by to zniwelować, to albo bardzo zaawansowana adaptacja (rezonatory i masa miejsca w pokoju zajęta), albo jakaś sprzętowa kalibracja - ja wybrałem to ostatnie. Przykładowa kalibracja u mnie wygląda tak (tam widzisz takie przerwane pasmo przy 65Hz na czerwonej linii - to połączone graficznie wykresy suba i kolumn, bo podział mam przy 65Hz):

a48663fd158b7.png

Opublikowano (edytowane)

Tam nie ma suba. Zamknięte Telefunken z 20cm papierem na basie vs Aurora 300 vs moje pomieszczenie. 

Podbicia mi nie przeszkadzają, bardziej ubytek na wysokim basie i niskiej średnicy, czyli tam co najbardziej lubię. Korygowałem to dsp, dirac, EQ, pokrętłem bass na wzmacniaczu, a koniec końców zawsze na tanich słuchawkach i tak lepiej mi się słucha. 

Tutaj:

obraz-16.thumb.png.7696f151fa09dbc0dd05476375b4c6a6.png

heco jak tylko odsunąłem mic na odległość 150cm od ściany za mną (żółty) i heco mic 150cm od ściany, +6db bass w ampli, sub włączony. Pomiary z poprzedniego posta to 80cm od ściany za mną, tak jak siedzę teraz na co dzień.

Głupi ampli nie może suba odciąć niżej niż 80hz. :/

PS

A ludzie boją się BR w stronę ściany. xd

IMG_20260120_190013776_MP.thumb.jpg.4f63d5c7e1aa6c3cd983cfdc5af072c9.jpg

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Byłem tam. Robiłem to. 

Kolego moje ulubione słuchawki to koss Porta i Creative zen air 2, tego nie pomalujesz. 

...a trochę w życiu słyszałem. :P

Właśnie negocjuję używany, trochę starszy model Heco. Trzymajcie kciuki. :P

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Takie podbicia to standard w typowym pomieszczeniu.

Może kwestia pojmowania typowego pomieszczenia. Sporo ludzi w tematach o akustyce na forach audio wrzuca o wiele równiejsze wykresy bez całkowitej rozwałki pokoju w ramach adaptacji. Pozostaje jeszcze kwestia tego, ile osób wrzuca poprawnie wykonane pomiary, bo źle można zrobić multum rzeczy, ale jest grupa użytkowników, którym można zaufać i często wygląda to inaczej. Plus pytanie, czy to równe brzmienie to jest to, czego się szuka. O tym więcej niżej.

2 godziny temu, j4z napisał(a):

Właśnie negocjuję używany, trochę starszy model Heco. Trzymajcie kciuki. :P

Baw się. Z doświadczenia wiem, że długo można gonić króliczka.

Kolego moje ulubione słuchawki to koss Porta i Creative zen air 2, tego nie pomalujesz. 

I to jest to. Wspomniane pytanie, czy idealnie wyglądający pomiar to jest właśnie to brzmienie, którego się szuka. Byłem w wielu pokojach odsłuchowych i bywało, że te same kolumny lepiej mi brzmiały w "normalnym" pokoju. Kolejna sprawa to przyzwyczajenie i psychoakustyka. Można sobie wygrzewać głośniki przez 100h. Akurat przez ten czas się człowiek przyzwyczai do brzmienia nowego sprzętu i uzna je za dobre. Wygodne dla sprzedawców. Jakiż to producent by chciał sprzedawać niewygrzany sprzęt, który zawsze gra gorzej wedle tych teorii? Gra tak samo, człowiek inaczej odbiera po czasie. Moje Sonusy po dwóch tygodniach też grają lepiej i lubię je coraz bardziej z dnia na dzień. Serio. Raczej nie dlatego, że trzyletnie używki się wygrzewają. Co mnie najbardziej rozczarowało dźwiękowo ever? Koncert we wrocławskim NFM, które niby dużo zainwestowało w nowatorskie rozwiązania akustyczne.

A tak poza tym... to FR lepiej mierzyć na swoim sprzęcie grającym, którego słuchamy na co dzień, czy na neutralnym studyjnym, żeby zbudować poprawne akustycznie pomieszczenie? Powinniśmy satysfakcjonującego nas dźwięku szukać poprzez odpowiedni dobór sprzętu gającego + EQ w równym akustycznie pomieszczeniu, czy adaptować pomieszczenie tak, by nasz sprzęt dobrze w nim brzmiał? Ja bym powiedział, że to pierwsze, bo głupio by było adaptacją ubić podbite pasmo przez sprzęt, które ja akurat lubię. Czy mam tu rację? Niekoniecznie, bo ostatnio uciąłem sobie pogawędkę z Panem B. Chojnackim i widział to inaczej.

Tam nie ma suba.

Trochę mi nie pasuje brak wyraźnego spadku na sub basie z małych monitorów.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
24 minuty temu, Karister napisał(a):

Baw się. Z doświadczenia wiem, że długo można gonić króliczka.

Nie gonie, bawię się.

25 minut temu, Karister napisał(a):

Trochę mi nie pasuje brak wyraźnego spadku na sub basie z małych monitorów.

Pomieszczenie, ustawienie

Nie takie małe, małe to były dali Menuet albo kef LSX

28 minut temu, Karister napisał(a):

Sporo ludzi w tematach o akustyce na forach audio wrzuca o wiele równiejsze wykresy

A pokaż

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, j4z napisał(a):

Nie gonie, bawię się.

:thumbup:

Nie takie małe, małe to były dali Menuet albo kef LSX

Niby tak, ale ja od dłuższego czasu jestem przyzwyczajony do (w miarę) dużych podłogówek albo jakiegoś 2.1. Po latach chudego grania w słuchawkach ostatnio lubię więcej masywnego dołu. ¯\_(ツ)_/¯ Swoją drogą te Sonusy Serafino na papierze mają woofery 2x180mm, a w rzeczywistości są to 2x165mm. Takie same jak w moich starych JBL L880. Niemniej schodzą o wiele, wiele niżej. Ciekawe, czy Włosi długość penisa też podają z kręgosłupem. xD 

A pokaż

Nie mam pod ręką, ale jeśli dobrze pamiętam to na Audiostereo można znaleźć pośród wyzwisk o kable i DAC R2R. xD Poszukaj postów użytkowników Xajas i Acoustic Lab. Do tego na ASR jest też cały wątek, gdzie ludzie wrzucają swoje pomiary, ale nie robiłem tutaj jakiejś wielkiej rozkminy, czy każdy dobrze ustawiał mikrofon itp. Niemiej są tam wyniki, gdzie cały zakres 20-200Hz mieści się w przedziale 5dB.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Czasem warto dać na luz wykresom oraz teorii i poszukać dobrego dźwięku ogranoleptycznie. Wiadomo, pewne ekstrema warto usunąć w sposób naukowy i metodyczny (np pogłos), ale bycie ortodoksem od FR dla mnie nie ma sensu. Plus właśnie nie wiadomo, czy ktoś zrobił wszystko dobrze podczas pomiarów, które prezentuje, czy niekoniecznie.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
2 minuty temu, Karister napisał(a):

Niemiej są tam wyniki, gdzie cały zakres 20-200Hz mieści się w przedziale 5dB.

Parę lat tam siedziałem i chyba ani razu takiego nie widziałem. Moje też były lepsze, jak kolumy stały 1-1,5m od ściany albo jak zrobiłem dsp to w ogóle miałem równy wykres, ale już tak się nie bawię w to. Bardzo duże znaczenie też ma miejsce odsłuchowe. Specjalnie wrzuciłem pomiar gdzie jedyna zmienną była odległość mikrofonu od ściany.