Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Karister Takie podbicia to standard w typowym pomieszczeniu. U mnie przy kalibracji też zobaczyłem ładnie mody pomieszczenia - by to zniwelować, to albo bardzo zaawansowana adaptacja (rezonatory i masa miejsca w pokoju zajęta), albo jakaś sprzętowa kalibracja - ja wybrałem to ostatnie. Przykładowa kalibracja u mnie wygląda tak (tam widzisz takie przerwane pasmo przy 65Hz na czerwonej linii - to połączone graficznie wykresy suba i kolumn, bo podział mam przy 65Hz):

a48663fd158b7.png

Opublikowano (edytowane)

Tam nie ma suba. Zamknięte Telefunken z 20cm papierem na basie vs Aurora 300 vs moje pomieszczenie. 

Podbicia mi nie przeszkadzają, bardziej ubytek na wysokim basie i niskiej średnicy, czyli tam co najbardziej lubię. Korygowałem to dsp, dirac, EQ, pokrętłem bass na wzmacniaczu, a koniec końców zawsze na tanich słuchawkach i tak lepiej mi się słucha. 

Tutaj:

obraz-16.thumb.png.7696f151fa09dbc0dd05476375b4c6a6.png

heco jak tylko odsunąłem mic na odległość 150cm od ściany za mną (żółty) i heco mic 150cm od ściany, +6db bass w ampli, sub włączony. Pomiary z poprzedniego posta to 80cm od ściany za mną, tak jak siedzę teraz na co dzień.

Głupi ampli nie może suba odciąć niżej niż 80hz. :/

PS

A ludzie boją się BR w stronę ściany. xd

IMG_20260120_190013776_MP.thumb.jpg.4f63d5c7e1aa6c3cd983cfdc5af072c9.jpg

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Byłem tam. Robiłem to. 

Kolego moje ulubione słuchawki to koss Porta i Creative zen air 2, tego nie pomalujesz. 

...a trochę w życiu słyszałem. :P

Właśnie negocjuję używany, trochę starszy model Heco. Trzymajcie kciuki. :P

Edytowane przez j4z