dlogi 24 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada W ostatnim czasie kupiłem zapobiegawczo RAM patrząc na to co dzieje się z cenami. Nie wdając się w szczegóły mam dwa komplety 2x16GB 6000mhz i jeden muszę zwrócić. Lexar Ares RGB CL30-36-36-68 1.4V, 460 zł vs Adata Lancer Blade CL30-40-40 1.35V, 495 zł Platformy póki co brak, ale planuję B650 wraz z Ryzen'em 7500F lub 7700. Który komplet lepiej nadaje się do podkręcania na AM5?
Adikon 140 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Adata nie miałem, ale lexary cl28, które miałem na testy bardzo ładnie się kręciły i obecne cl26 również. Do tego mają duże radiatory, więc nie ma problemu z oddawaniem ciepła. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że OC ramu zależy jeszcze od płyty i sztuki procesora, a nawet samych kości. 1
wallec 804 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Zostaw sobie lexary, mają dużo niższe timingi. Jak wyjdą nowe ryzeny, to puścisz je synchronicznie nawet na 6800 cl32-39-39 co na adata będzie nieosiągalne. 1
Adikon 140 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Ogólnie wyjdzie podobnie, bo lexary działają na wyższym napięciu. Trzeba by jeszcze zweryfikować które są na a-die i m-die. Chyba, że ktoś wbija tylko expo/xmp to inny temat. 1
Radio Tirana 1 042 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada 16 godzin temu, dlogi napisał(a): Który komplet lepiej nadaje się do podkręcania na AM5? Na Ryzenach to żaden, gdyż te procesory ogarną max. 6400 Mhz w trybie synchronicznym. Zostaw sobie ten tańszy. 1
wallec 804 Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Uff. Uratowało Cię "zostaw ten tańszy" :-)
Rekomendowane odpowiedzi