Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
8 minut temu, ntt_system napisał(a):

MFS 2024

Grałem na premierze i było ok z 32GB RAM w 4K. 

1 minutę temu, wrobel_krk napisał(a):

@DoamdorMFS 2020/24 , Cities: Skylines 1/2 z modami

64GB niby przyszłościowe, a jak wyjdzie DDR6, to człowiek będzie chciał zmienić. :hihot:

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@tomcug Użyłeś magicznego określenia "od biedy". Myślę, że ta "bieda" już trwa od jakiegoś czasu i nie widać jej końca niestety :/ Nie idealne rozwiązanie ale jakieś.

A co do kupna wielu kompletów ramu, to zastosowaniem jest pewnie budowanie własnego Data Center ;) 

Kupił na handel wiedząc o zbliżającym się krótszym lub dłuższym zacieśnieniu dostaw i skorzysta tyle ile ktoś mu pozwoli. Niby to wy głosujciecie portfelami a jak zobaczą że z drugiej ręki ciężko sprzedać to szybko odbija. Nie pierwsze fliperstwo a Polaków widzę stać przepłacać 3x. Przyzwyczajanie? To nie jest tak że nic nowszego i lepszego nie wyjdzie a pytanie jaki teraz będzie wyścig po te nowości bo nigdy nie słyszałem o msrp na ram.

Opublikowano
4 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Kupił na handel wiedząc o zbliżającym się krótszym lub dłuższym zacieśnieniu dostaw i skorzysta tyle ile ktoś mu pozwoli. Niby to wy głosujciecie portfelami a jak zobaczą że z drugiej ręki ciężko sprzedać to szybko odbija. Nie pierwsze fliperstwo a Polaków widzę stać przepłacać 3x. Przyzwyczajanie? To nie jest tak że nic nowszego i lepszego nie wyjdzie a pytanie jaki teraz będzie wyścig po te nowości bo nigdy nie słyszałem o msrp na ram.

Ostatnio odbierałem sobie rtx5050 za 949 z xkom. Widziałem co ludzie odbierają. Lapki gejmingowe po 8-10k, monitory QD-OLED, gpu po 3-5k. 20min stałem w kolejce. Ludzi stać. Niektórym dopłata do ramu 1000PLN to nie robi różnicy. Idą, kupują i mają sprzęt na 3-4 lata. Nie robią upgrade. Normalne. Samochody ludzie kupują po 200-300k. Narzekają tylko szaraki.

Opublikowano

pytanie czy warto w takie coś wchodzić czy może i jeszcze w sklepie jest ten ram za 1500...

I jeszcze dodam co tak biednie z tym rtx5050. Do przeglądania neta wystarczy 8gb ddr4 na am4. Co tam wzrosło że nagle warto w am5 iść? Nowe usb?

Do przeglądania przy biurku. Dziś dużo na smartfonie zrobisz.

32 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Hynix zapowiadał DDR6 dla ludu na 2029 rok, ale do tego i tak trzeba doliczyć dodatkowe 12 miesięcy, żeby ceny stały się przystępne. Czyli realnie 5 lat czekania jeszcze. 

Prawdziwa gorączka się zrobi przy nowych procesorach od jednych i drugich. Jak się ta sytuacja nie ogarnie. Nie pudrowane 5nm-3nm. Chociaż i na tym kilka razy będą starali się zarobić... Będzie masa procesorów i płyt śmiesznie tania XD

Ewentualnie w zapasie.