Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema

TL'DR: Jak zmarnowaliście czas na coś, bo jakiś idiota/ci coś zrobił bardzo nieintuicyjnie, to wpiszcie się do wątka. 

Pomyślałem, że może warto zrobić taki agregat dobrych rad dla osób, które jeszcze nie spotkały się z jakimś debilizem. Może to zaoszczędzi komuś czasu i nerwów.

Wszystko, co w jakikolwiek sposób się łączy z tematyką komputerów czy gier komputerowych.  Może ktoś wrzuci coś o ustawianiu VRR i HDR na OLEDach czy limiterach klatek na przykład. Dla laików pewnie dość nieintuicyjna sprawa. 

Przykład już nieaktualny:

Spoiler

Pamiętam jak w latach 90tych rozwiązaniem problemów z modemem w kompie było.. zainstalwoanie innego sterownika do myszki. Myszka działała, ale modem się uparł. To najbardziej nieintuicyjna sytuacja jaką miałem. I mysz i modem korzystały z portów COM (oczywiście dwóch różnych) i to musiało mieć jakiś związek, ale dopiero po kilku godzinach próbowania wszystkiego wpadłem na taki dziwny pomysł i z wielkim zdziwieniem zobaczyłem, że pomogło. Uroki Win95 czy Win98 :D

Prosiłbym o wrzucanie rad pogrubioną czcionką, co pozwoli łatwiej przejrzeć wątek, gdyby pojawiły się posty z dyskusją na jakiś temat.

Zacznę od tego co widziałem ostatnio na kanale Daniela Owena:

1. BIOS. Jak w laptopie lub innym kompie od razu wchodzi do BIOSu i nie masz opcji zmiany niektórych ustawień (u niego chodziło o ustawienia secure boota) to rozwiązaniem jest wejście do biosu ręcznie.  BIOS wygląda identycznie i nie ma żadnego info o tym, że to jakiś inny tryb dostępu. :boink:

2. Jak robisz bootowalnego pena i wywala błędy w BalenaEtcher to nie jest tak, że dobry i polecany program jak ten, zawsze sobie poradzi z taką niby prostą rzeczą jak bootowalny pen.  To może to być kwestia wersji. Miałem starą i kończyło się failem. Znalazłem w changelogs info, że do Linuxa jakiego próbuję, była poprawka bo stara wersja nie potrafiła przygotować pena z takiego pliku .ISO.

Wgrałem najnowszą i po prob... a no niespodzianka bo nie. Nadal to samo. W końcu wróciłem do Rufusa i poszło, a próbowałem z trzema penami, myśląc, że po prostu kupiłem badziewne peny.  

Edytowane przez VRman
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

image.png.4278941aa24ec6f07a209b9705d2596c.png
Dla młodzieży: na zdjęciu jest śledź z dwoma portami szeregowymi: 9 pinowe i 25 pinowe. Wtyczki wpinane do płyty głównej dla obu portów są identyczne. W 99% przypadków port 9 pinowy był podłączony do COM1 na płycie głównej a 25 pinowy do COM2. Na początku lat 90-ych wszedł obowiązek kas fiskalnych no i w jednej firmie padł pomysł "kupimy drukarki fiskalne i będą podłączone do komputerów". Przyjechał pracownik dystrybutora tych drukarek no i co się okazało: drukarki te korzystały ze złącza 25 pinowego, ale wymagały żeby to złącze było podpięte do płyty głównej jako COM1. W komputerach typu "składak" to nie było problemu (rozkręcić obudowę, odpiąć obie wtyczki od płyty głównej i podpiąć je na odwrót). Ale jeśli firma miała "markowe" komputery (np. Optimus) to problem polegał na tym, że te komputery miały naklejone na obudowę plomby gwarancyjne i otwarcie obudowy powodowało utratę gwarancji i przy takich komputerach był wybór: rezygnujemy z tych drukarek fiskalnych albo tracimy gwarancję na komputery.