Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, w niektórych programach jak ruszam myszą (przesuwam np. jakiś obiekt w CAD) to z wnętrza komputeraq dobiegają takie dźwięki. 

Lekko mówiąc denerwuje mnie to - ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną lub jak ją znaleźć? 

Dźwięk pojawia się też np. przez chwilę podczas łądowania się gry (Alien Swarm).

Zakładam, że cewki zasilacza lub karty graficznej, ale nie mam nic na podmianę a nie chcę kupować w ciemno :( 

Edytowane przez SweetDreams
Opublikowano (edytowane)

Cewki na płycie grają jak nagle zmienia się pobór prądu cpu podczas ruchu kursora :E spotkałem się już z czymś takim, intel? jeżeli tak spróbuj wyłączyć "c-states" w biosie.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Cewki na płycie grają jak nagle zmienia się pobór prądu cpu podczas ruchu kursora :E spotkałem się już z czymś takim, intel? jeżeli tak spróbuj wyłączyć "c-states" w biosie.

MSI X570-A PRO + 5700X + 64 GB 3600MHz

Opublikowano (edytowane)

Mimo wszystko, jak ruszasz myszką to nagle taktowanie i pobór prądu przez cpu wzrasta, rdzenie są wybudzane  i czasem na niektórych płytach mogą być takie cyrki, wyłącz testowo wszystko związane z oszczędzaniem energii dla procka w biosie + ustaw plan wysoka wydajność w windowsie.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Grające cewki pod obciążeniem na karcie to norma, i jest to całkowita loteria na jaką sztukę trafisz jeżeli chodzi o tą kwestię natomiast ty pisałeś i wrzuciłeś nagranie z dźwiękiem przy poruszaniu samym kursorem na pulpicie a wtedy tylko cpu zostaje nagle wybudzony i obciążony.

4 godziny temu, SweetDreams napisał(a):

Procek może lecieć na 100% i nic. 

Grające cewki na płycie nie dają o sobie znać pod pełnym obciążeniem cpu tylko właśnie przy nagłych wybudzeniach i lekkich obciążeniach dlatego wyłączenie oszczędzaczy energii typu c-states potrafi pomóc

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W oprogramowania CAD, EDA itp. Wtedy CPU nawet nie drgnie. GPU dostaje obciążenie. Na pulpicie nic się nie dzieje. 

Odpalenie Furmarka na pełnym ekranie powoduje generowanie się cichego dźwięku, ale już uruchomienie w oknie jest bardzo słyszalne.