Skocz do zawartości

Wymiana monitora 27 IPS 1440p na 32 4K - praca biurowa 60%, gry single player 40%

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

Mój prawie 10 letni dell u2715h ciągle daje radę ale wydaje mi się, że potrzebuję czegoś większego zarówno w kwestii rozdzielczości jak i rozmiaru. Na początku myślałem o kupnie OLEDa ale czytając wątki widzę, że zdecydowanie nie jest to dobry wybór do pracy biurowej (excel itp). Niemniej jednak poza pracą lubię też pograć, praktycznie tylko w gry single player - do 1440p moja obecna karta 3060ti w zupełności daje radę nawet w nowych grach - w 4k pewnie już trzeba będzie dokupić coś lepszego ale liczę się z tym.

Generalnie prosiłbym Was o pomoc w wyborze najlepszego uniwersalnego monitora gdzie, jakość obrazu będzie w dalszym ciągu jak najlepsza biorąc pod uwagę przedstawione warunki (jeszcze Pivot jest konieczny) :). Wstepnie myślę po prostu nad nowym dellem czyli Dell UltraSharp U3225QE ale nie wiem czy to jest najlepszy wybór. Biorąc pod uwagę że przymierzając się do wymiany zakładałem monitor OLED to budżet mam dość wysoki (ok 3000-4000 zł). A i dodam jeszcze że siedzę raczej w standardowej odległości od monitora czyli na wyciagnięcie ręki :).

Edytowane przez Wojciechhh
Opublikowano

Hej, jeśli masz naprawdę wysokie wymagania pod kątem wyrazistości, jakości obrazu i czerni to ten monitor jest na pewno ciekawą opcją. Kontrast ma na poziomie 3000:1 więc jak monitory VA (czerń na pewno będzie "realistyczna"). Natomiast nie jest to monitor do gier, ma długi czas reakcji (5ms) oraz nie ma żadnej technologii synchronizacji, które są niezbędne podczas grania w gry, bez nich będziesz miał problemy typu tearing/stuttering więc siłą rzeczy nie będzie się dało komfortowo grać.

Moim zdaniem lepiej kupić tańszy monitor IPS, który będzie dobry zarówno do pracy jak i gier na przykład Odyssey G7. 32 cale, IPS 4K i 144 Hz.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, x-kom napisał(a):

Hej, jeśli masz naprawdę wysokie wymagania pod kątem wyrazistości, jakości obrazu i czerni to ten monitor jest na pewno ciekawą opcją. Kontrast ma na poziomie 3000:1 więc jak monitory VA (czerń na pewno będzie "realistyczna"). Natomiast nie jest to monitor do gier, ma długi czas reakcji (5ms) oraz nie ma żadnej technologii synchronizacji, które są niezbędne podczas grania w gry, bez nich będziesz miał problemy typu tearing/stuttering więc siłą rzeczy nie będzie się dało komfortowo grać.

Moim zdaniem lepiej kupić tańszy monitor IPS, który będzie dobry zarówno do pracy jak i gier na przykład Odyssey G7. 32 cale, IPS 4K i 144 Hz.

Hmm, popraw mnie proszę jeśli się mylę, ale na stronie ten monitor jest opisany wlaśnie jako IPS a nie VA https://www.x-kom.pl/p/1336113-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-ultrasharp-u3225qe.html#Opis . Swoja drogą mój obecny dell u2715h ma czas reakcji 8ms i nigdy nie miałem problemu z tearingiem albo go nie zauwazyłem :D

Opublikowano
6 minut temu, Wojciechhh napisał(a):

Swoja drogą mój obecny dell u2715h ma czas reakcji 8ms i nigdy nie miałem problemu z tearingiem albo go nie zauwazyłem :D

Widocznie miałeś włączony VSync, który nie pozwala na tearing, ale powoduje z drugiej strony istotnego laga. Nie każdemu ten lag przeszkadza. Jak masz monitor z technologią synchronizacji (G-Sync, Freesync Adaptive Sync), to blokując klatki poniżej odświeżania monitora też nie ma tearingu, ale też lag jest mniejszy, niż przy VSync włączonym.

• Upvote 2
Opublikowano
12 godzin temu, Wojciechhh napisał(a):

Niemniej jednak poza pracą lubię też pograć, praktycznie tylko w gry single player - do 1440

matryca va do pracy i sporadycznego grania - jesli chcesz 2k na VA to Dell Alienware AW3225DM. jesli 4k na VA to: Samsung Odyssey Neo G8 (LS32BG850NPXEN) [na morele]

albo matryca IPS do czestego grania i sporadycznej pracy 

albo oled

jesli chesz oled mozesz zaintresowac sie Samsung Odyssey G8 S32DG802SUX G80SD lub Dell S3225QC, ktory jest juz za 2,4k.

Tak wgl slyszales o nowej techn oledow 4 generacji - tandem oled? Tylko one poki co 27calowe.

7 minut temu, Wojciechhh napisał(a):

mój obecny dell u2715h ma czas reakcji 8ms

"Czas reakcji" to chwyt marketingowy

chcesz zakrzywienie, zalezy ci na hdr, masz jakies preferencje?

i standardowo - lupka i poczytaj inne tematy w watku monitory

Opublikowano
1 minutę temu, wamak napisał(a):

Widocznie miałeś włączony VSync, który nie pozwala na tearing, ale powoduje z drugiej strony istotnego laga. Nie każdemu ten lag przeszkadza. Jak masz monitor z technologią synchronizacji (G-Sync, Freesync Adaptive Sync), to blokując klatki poniżej odświeżania monitora też nie ma tearingu, ale też lag jest mniejszy, niż przy VSync włączonym.

Zgadza się, zawsze mam włączony VSync. Dzięki za informacje!

Podany Odyssey G7 wygląda dobrze, ma również Freesync. Rozumiem, że jedynym minusem względem Della byłaby gorsza jakość czerni bo to jednak zwykły IPS? Zdaję sobie sprawę, że efektu OLEDa i tak nie uzyskam ale mam wrażenie, że tylko IPSy można zaliczyć do uniwersalnych zastosowań..

Opublikowano
1 minutę temu, Wojciechhh napisał(a):

tylko IPSy można zaliczyć do uniwersalnych zastosowań..

nie, czemu?

dobry panel VA>>> ips

ktos tak kiedys pisal i imo poniekad ma racje.

plus grasz w gry singleplayer to matryca VA bedzie dla ciebie odpowiednia.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

nie, czemu?

dobry panel VA>>> ips

ktos tak kiedys pisal i imo poniekad ma racje.

plus grasz w gry singleplayer to matryca VA bedzie dla ciebie odpowiednia.

Przyznam, że nie miałem styczności z VA do tej pory, wygląda, że muszę zamówić i zobaczyć jak to wygląda :). 

Co dodatkowych informacji, dotychczas kategorycznie nie chciałem zakrzywienia bo Pivot to must have ale widzę że na podanym modelu (Samsung Odyssey Neo G8) mimo wszystko jest jedno i drugie, chociaż ciężko mi sobie wyobrazić jak to wygląda w praktyce :)

HDR zawsze wygląda lepiej grach także fajnie byłoby go mieć. 

W kwestii OLEDow, nie chcę mieć nawet ryzyka wypalenia po kilku latach co jak czytam niestety ciągle się często zdarza, zwłaszcza używając ich w pracy typowo biurowej gzie paski/elementy interfejsu są niezmiennie wyświetlane przez co najmniej kilka godzin dziennie. W sumie to oraz informacje, że często tekst jest gorzej wyświetlany to jedyne powody dla którego je odrzuciłem. 4ta generacja mi nie pomoże nawet jeśli rozwiązuje te bolączki bo jednak chcę większy monitor bo czasem chce sobie wziąć pada i usiąść troszkę dalej, a wtedy 27 cali to już mało.

Opublikowano

rozwaz uchwyt na monitor. w przypadku jednego monitora da ci to wygode w konfiguracji - taki przykrecany a nie wiercony.

co do monitora

to moze ultrawide? jest fajny model 34 cale dell alienware za 1.5k chyba nawet (uzyj lupki)

mysle ze sprobujesz z VA i bedziesz zadowolony.

27calowy top VA to aoc 27...03mn

zrob research, przejrzyj moje starsze posty z tego dzialu i daj znac na czym stoisz

Opublikowano
5 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

rozwaz uchwyt na monitor. w przypadku jednego monitora da ci to wygode w konfiguracji - taki przykrecany a nie wiercony.

co do monitora

to moze ultrawide? jest fajny model 34 cale dell alienware za 1.5k chyba nawet (uzyj lupki)

mysle ze sprobujesz z VA i bedziesz zadowolony.

27calowy top VA to aoc 27...03mn

zrob research, przejrzyj moje starsze posty z tego dzialu i daj znac na czym stoisz

Ultrawide odpada, przy pivocie bylby totalnie niezuyteczny. VA brzmiało spoko ale będąc w sklepie (były tylko zakrzywione) i robiąc z niego pivota niestety też niefajnie się z niego korzystało. Mimo długich poszukiwań nie znalazłem takiego VA, który miałby 4k, 32 cale oraz synchronizacje i nie byłby zakrzywiony.

W związku z tym wracam chyba do pierwotnego pomysłu z IPS. Myślę zamówić zaproponowanego Samsung Odyssey G7 oraz, dla porównania, jakiś niezły OLED np Gigabyte MO32U korzystając, że w sumie wychodzi poniżej 3k. Czy taki zestaw brzmi dobrze w celu porównania na żywo plusów i minusów obu matryc? OLED jednak kusi mimo tego wypalania :P

Opublikowano
20 godzin temu, Wojciechhh napisał(a):

Hmm, popraw mnie proszę jeśli się mylę, ale na stronie ten monitor jest opisany wlaśnie jako IPS a nie VA

Hej :) ten DELL to monitor IPS, nie napisałem, że jest VA, tylko porównałem, że ma kontrast jak monitory VA - chodzi po prostu o to, że będzie miał dobrą czerń.

Opublikowano
4 godziny temu, x-kom napisał(a):

Hej :) ten DELL to monitor IPS, nie napisałem, że jest VA, tylko porównałem, że ma kontrast jak monitory VA - chodzi po prostu o to, że będzie miał dobrą czerń.

Faktycznie, przepraszam, czytałem odpowiedź jako "więc jak na monitory VA". 

Opublikowano
2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

bez hdr, płaskie VA 4k: Monitor DELL Plus S3225QS

z hdr400 ips ten pierwotnie linkowany przez ciebie ...QE dell ale on troche drogi.

monitor LG 32GR93U-B hdr400, ips, 4k

jest jeszcze oddyseja samsunga do rozwazenia: https://www.x-kom.pl/p/1307731-monitor-led-32-i-wiekszy-samsung-odyssey-g7-s32dg702eux-g70d.html#Specyfikacja 

Monitor DELL Plus S3225QS - niestety bez pivota więc odpada.

LG 32GR93U-B to z tego co widzę praktycznie to samo co Samsung Odyssey G7? 

Dobra, zamówione https://www.x-kom.pl/p/1307731-monitor-led-32-i-wiekszy-samsung-odyssey-g7-s32dg702eux-g70d.html#Specyfikacja oraz https://www.amazon.pl/gp/product/B0DRYRGJ7P?smid=A2R2221NX79QZP przetestuję i zdecyduję którego zatrzymam, dam znać. Dzięki za pomoc :)

Z ciekawości, czy są wie ktoś czy są jakieś istotne różnice pomiędzy Odyssey G8 a tym Gigabyte MO32U? jedyne co widzę to 240Hz vs 165Hz ale z mojej perspektywy to nie ma znaczenia bo i tak powinno być o niebo lepiej wzgledem 60Hz :P 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Względem 60hz to już przejście na ekran 120hz wyrwie cie z kapci, w sumie przejście z 60/75 na 120/144 robi najbardziej odczuwalną różnicę od 144 w górę już nie ma takiej przepaści.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
12 minut temu, Wojciechhh napisał(a):

LG 32GR93U-B to z tego co widzę praktycznie to samo co Samsung Odyssey G7? 

samsung to troche lepsza wersja bo ma ciensze ramki i troche lepszy system.

13 minut temu, Wojciechhh napisał(a):

przetestuję i zdecyduję którego zatrzymam, dam znać

Pamietaj o odpowiednim ustawieniu kolorow w monitorach. Na internecie jest od groma testow, w ktorych idzie znalezc najlepsze ustawienia R G B i inne.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Dysponując budżetem 3-4K to trochę słabo iść w ipsa, tego typu matryce (ips/VA) rozważa się raczej do max 1500zł jak nie chcemy wydawać więcej, nie dałbym za tego della tyle mimo że w specyfikacji ma kontrast 3000:1 ;) 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Dysponując budżetem 3-4K to trochę słabo iść w ipsa, tego typu matryce (ips/VA) rozważa się raczej do max 1500zł jak nie chcemy wydawać więcej, nie dałbym za tego della tyle mimo że w specyfikacji ma kontrast 3000:1 ;) 

No z pomysłu tamtego Della zrezygnowałem, zamiast tego zamówiłem IPSa Samsung Odyssey G7, a dla porównania OLED tyle że finalnie zamiast Gigabyte MO32U to jednak Samsung Odyssey OLED G8 (LS32FG810SUXEN) z racji tego, że Gigabyte miał jakiś długi czas dostawy nie wiedzieć czemu. Przyjadą przetestuje i zobaczę. Chociaż zakładam że wszystko będzie mi mówić żeby zostawić OLEDa (żeby tylko nie było tyle pracy biurowej to bym się nie wahał :D) ale na dwa monitory to miejsca nie mam :P

Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 14:04, Send1N napisał(a):

Serio ten dell z pierwszego posta ma kontrast 3000:1 mimo panelu ips? czy tylko ktoś poczarował tak w specyfikacji na papierze :hmm: aż ciężko uwierzyć ;) 

Też się zdziwiłem :D, ale na oficjalnej stronie DELLa też jest taka informacja:

image.thumb.png.856ae2b5b30c66367e9ea6bbdfdd98f0.png

W dniu 22.11.2025 o 00:22, Wojciechhh napisał(a):

No z pomysłu tamtego Della zrezygnowałem, zamiast tego zamówiłem IPSa Samsung Odyssey G7

Daj znać po porównaniu jak Ci leżą monitory :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Monitory przedwczoraj przyszły także miałem możliwość porównania ich bezpośrednio jak z również z moim obecnym Dellem. Tutaj nie sposób nie wspomnieć o tym, że nawet Samsung Odyssey G7 S32DG70 mimo, że to również panel IPS miażdży jakościowo staruszka, nawet zostawiając te same 60Hz. Kolory były zaskakująco dobre i nawet czerń wydawała mi się idealna, a przynajmniej do czasu jak obok postawiłem OLEDa Odyssey G8 :D. Chyba nie będę jedyny, który stwierdzi że OLED ma efekt WOW, po włączeniu gry (Clair obscur expedition 33) obraz był po prostu magiczny - oczywiście komfort gry był tragiczny bo fpsy spadły z 60 do ledwo 30-40 (od 3060 Ti cudów nie można wymagać), niemniej jednak, stojąc na łące obok świecących drzewach czułem jakbym przeskoczył o generację do przodu w kwestii grafiki :) no poezja. Także w grach nie mam nic do zarzucenia.

Następnego dnia wziąłem się za testy w pracy, tutaj musiałem ograniczyć jasność do 0 i kontrast z domyślnych 50 na jakieś 20 bo inaczej czułem że biel wypala mi oczy. Następnie musiałem zmienić tryb na ciemny wszędzie gdzie się dało.. Po zmianie było już spoko, jakość tekstu perfekcyjna, nie byłem w stanie zauważyć żadnych problemów z ich wyświetlaniem nawet jak wsadziłem nos w monitor w ich poszukiwaniu. Generalnie po kilku godzinach nie czułem też jakiegoś większego zmęczenia oczu czy coś także raczej nie miałbym problemów z pracą na takim monitorze.

Wracając jeszcze do Samsunga Odyssey G7, tutaj czując że to właśnie powinien być mój wybór biorąc pod uwagę przewagę pracy biurowej nad grami naprawdę byłem skłonny go wybrać... ale niestety skreśliła go nie jakość panelu, bo moim zdaniem jest super i tak, tylko tragiczny interface.. co za oszołom wymyślił takie menu wraz z niewidocznymi małym przyciskami to nie wiem ale lepiej by robotę zmienił.. wisienką na torcie jest tryb gaming który zawsze włączał mi się domyślnie po uruchomieniu monitora, ignorując moje poprzednie ustawienia, co kończyło się wypalaniem oczu. 

Tutaj byłem już skłonny zaryzykować i wziąć tego OLEDa do czasu jak doczytałem, że Samsung nie oferuje 3 letniej gwarancji na wypalenia, ba! oferuje jedynie 12 miesięcy gwarancji ogólnej. Takiego ryzyka nie chcę i odsyłam oba modele. Będę szukał innego IPSa (może tego LG 32GR93U-B) bo obecna ich jakość jest naprawdę dobra, albo zamówię innego OLEDa w tym rozmiarze, który będzie płaski i z pivotem i pojawi się w sensownej cenie, ale chociaż da to małe zabezpieczenie na wypalenie. 

Moja konkluzja jest taka, że nie jest tak łatwo o uniwersalny monitor w obecnych czasach :D

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 14:29, Pan Mateoo napisał(a):

samsung to troche lepsza wersja bo ma ciensze ramki i troche lepszy system.

11 minut temu, Wojciechhh napisał(a):

(może tego LG 32GR93U-B)

^

moze po prostu wezniesz della bez piwota i do niego dokupisz ramie krecone do biurka?

jesli denerwuje cie OSD w samsungu to mozesz sterowac programem (Samsung Display Manager)

zwrociles juz te monitory? jesli nie to jak ustarwiles barwy w nim?

Spoiler

Picture ModeGame (Custom)

sRGB Gamut Area xy96.2%

White Balance dE (Avg.)0.51

Color Temperature (Avg.)6,466 K

Gamma (Avg.)2.19

Color dE (Avg.)1.14

RGB SettingsGain (-3, 2, 1), Offset (-3, 1, 2)

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

^

moze po prostu wezniesz della bez piwota i do niego dokupisz ramie krecone do biurka?

jesli denerwuje cie OSD w samsungu to mozesz sterowac programem (Samsung Display Manager)

zwrociles juz te monitory? jesli nie to jak ustarwiles barwy w nim?

Pokaż ukrytą zawartość

Picture ModeGame (Custom)

sRGB Gamut Area xy96.2%

White Balance dE (Avg.)0.51

Color Temperature (Avg.)6,466 K

Gamma (Avg.)2.19

Color dE (Avg.)1.14

RGB SettingsGain (-3, 2, 1), Offset (-3, 1, 2)

Niestety ramię tutaj nie zadziała ponieważ często przenoszę monitor np. na szafkę obok kanapy gdy chce coś sobie obejrzeć niekoniecznie siedząc przy biurku :), także mobilna podstawa jest mi potrzebna.

OSD w Samsungu G8 jest w porządku, nawet joystick jest wygoniejszy niż myślałem, problem jest w G7, ale przetestuję to co radzisz czyli ten Samsung Display Manager, jeśli monitor będzie będzie w stanie zapamiętać raz ustawione parametry i nie włączać za każdym razem tego gaming mode to miałbym problem z głowy. 

Barw nie ustawiałem w końcu, jedyne co zrobiłem to aktualizację, a że w recenzjach pisali że fabryczne ustawienia są zwykle bardzo dobrze dopasowane w ich przypadku to uznałem, że nie będę się w to bawił skoro i tak kolorystycznie było dla mnie super.