Skocz do zawartości

Gigabyte MO27Q28G, inny OLED, mini-LED czy po prostu fast IPS.

Rekomendowane odpowiedzi

• Jedi88 zmienił(a) tytuł na Gigabyte MO27Q28G
Opublikowano (edytowane)

Odpowiada na pytanie. A w wątku o OLEDach 

masz dyskusje o nim i innych na wielu z ostatnich stron wątka, w tym o poważnych wadach które mogą Ci zwisać lub go dyskwalifikować. Ja bym na Twoim miejscu kliknął w report i poprosił o usunięcie, bo nie ma sensu zakładanie tego wątka, gdy to jest najbardziej dyskutowany model w wątku ogólnym ostatnio.

edit: nie jestem modem i to rada, a nie że coś zrobiłeś źle.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
45 minut temu, Phoenix. napisał(a):

obraz.thumb.png.54a2b6f5c19a3c9aa3485c8a76a0cd70.png

obraz.thumb.png.e36d8289f596e2964f99859918457fd6.png

obraz.thumb.png.b6d56e17d0923f2ca299a08965b5af60.pngobraz.thumb.png.a1d5f542155363d9421b9ba04cbe05fd.png

ja bym postawil na qd oled gen 3 ;) Jesli nie masz okien na wprost monitora. 

A możesz rozwinąć? Wszyscy czekali na 4 generację, ze względu na poprawę choćby jasności, dlatego jestem ciekaw, bo z monitorami nie mam styczności od bardzo dawna, a o OLED-ach nie wiem prawie nic.

W Gigabyte przestraszył mnie banding.

• Jedi88 zmienił(a) tytuł na Gigabyte MO27Q28G, inny OLED, mini-LED czy po prostu fast IPS.
Opublikowano

No ale to ty sobie zadaj pytanie jaka jasnosc potrzebujesz, ja uzywam oleda na jasnoci 42% i mi to wystarcza gdzie max w sdr to 260nitow. Wiec to ze taki woled swieci jasniej nic nie zmienia bo nie jest to dla mnie zaden argument jesli i tak uzywam go na nizszej jansoci. 

Dla mnie zaden z woledow jest nie do przyjecia po tym jak jestem zadowolony z qd oled gen3. 

Opublikowano

@Jedi88 Poczytaj o wadach i zaletach WOLED vs QD-OLED i dokonaj świadomego wyboru.
Obecnie recenzenci stawiają jednogłośnie na 4 gen RGB Tandem WOLED ale na chwilę obecną tylko 3 monitory używają tych matryc, jeden (LG) nie jest jeszcze dostępny na rynku, a dwa (Gigabyte i ASUS) są ciężkie do wyhaczenia.
Jutro teoretycznie powinni rzucić jakieś ASUSy i tutaj jest dobrze się na nie zaczaić imho. 

Opublikowano

@Phoenix. To wyjaśnij mi dlaczego recenzenci akurat wskazują Tandem jako najlepszą opcję i dlaczego Tandemy wygryzły już swoje miejsca w polecajkach? Stillgar poświęcił 30 min na Gigabyte określając go najlepszym wyborem w cenie, rtings zrecenzowało asusa i lg, w ich metodologii praktycznie wszystkie testy wzorcowo. Monitors unboxed określiło Gigabyte jako "best mid-range 1440p monitor", a ASUSa jako "best premium 1440p monitor". Przykładów mogę mnożyć.

Nie ma co dialogu prowadzić w sposób mówienia o samych wadach jednej technologii jednocześnie mówiąc o samych zaletach drugiej. 

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

To wyjaśnij mi dlaczego recenzenci akurat wskazują Tandem jako najlepszą opcję i dlaczego Tandemy wygryzły już swoje miejsca w polecajkach?

Ale co mnie to obchodzi co kto poleca?? ja nie polecam bo znam wady i zalety i tyle.

4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Stillgar poświęcił 30 min na Gigabyte określając go najlepszym wyborem w cenie

Tanie parowki tez sa najlepszym wyborem w cenie bo sa tanie :hahaha: Nie pisalem nic o cenie tylko porownanie matryc, poza jansoscia Tandem nie oferuje nic lepszego, a ma wiele gorszego. Ale to trzeba znac wady i zalety matryc, a nie strugac pawiana podpierajac to tym, ze jest w polecajkach... Gdybys znal roznice to bys takich glupot nie pisal...

7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Monitors unboxed określiło Gigabyte jako "best mid-range 1440p monitor", a ASUSa jako "best premium 1440p monitor". Przykładów mogę mnożyć.

Nic tylko brac :hihot: 

A polecac polecaja bo to przeciez nadal dobry monitor i oled w swietnej cenie ale dla mnie kazdy woled jest skreslony po przejsciu na qd oled ;) A tutaj zamiast pozbywac sie wad woleda to jeszcze dokladaja kolejny problem... Zebys Ty widzial banding, biel i cala reszte na qdoled to bys moze zwrozumial o co mi chodzi. 

Jak mialem wpierw woleda to tez myslalem, ze jest super ;D

Opublikowano

Cały Phoenix. On wie wszystko najlepiej i jak masz inne zdanie to "jesteś gupi" :E

5 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Poczytaj o wadach i zaletach WOLED vs QD-OLED i dokonaj świadomego wyboru.

Tak wygląda porządna i pomocna wypowiedź w wątku, kończąca temat

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Nadal tandem nie jest w niczym lepszy niż qd gen 3 poza jasnością więc nie ma się czym zachwycać. Biel, kolory, banding, nadal daleko w tyle.

Jest lepszy w tym że można czyścić bez obaw o zepsucie + niestraszne mu światło. Do tego czcionki lepsze. Dla niektórych to wystarczy.

Nie każdy szuka QD i uważa że QD to najlepszy monitor, WOLEDy wciąż są poszukiwane. 

A co do kolorów to one nie są już daleko w tyle jak na 1 gen...

• Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Do tego czcionki lepsze

Nadal nie sa lepsze ;) Poki bedzie bialy pixel.

3 minuty temu, galakty napisał(a):

Jest lepszy w tym że można czyścić bez obaw o zepsucie + niestraszne mu światło.

jasne ale to nie zaden game changer tylko kwestia preferencji, matowe qd oledy tez sa ;) 

3 minuty temu, galakty napisał(a):

Nie każdy szuka QD i uważa że QD to najlepszy monitor

Ale ja tak wcale nie uwazam, pisze o matrycy ;) A monitor to cala reszta wlacznie z ww powloka.

Jak ktos pluje na monitor to qd nie dla niego,  ja juz uzywam pol roku i moze 3-4x czyscilem pojedyncze plamki, malo tego przeprowadzilem sie to nie pakowalem do kartonu tylko owinalem w recznik i przewiozlem :boink: Zero czegokolwiek do czyszczenia.

Opublikowano
56 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale co mnie to obchodzi co kto poleca?? ja nie polecam bo znam wady i zalety i tyle.

Tak, i pewnie w głowie masz 1 gen WOLED, mówiąc o 4 gen WOLED.

57 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tanie parowki tez sa najlepszym wyborem w cenie bo sa tanie :hahaha: Nie pisalem nic o cenie tylko porownanie matryc, poza jansoscia Tandem nie oferuje nic lepszego, a ma wiele gorszego. Ale to trzeba znac wady i zalety matryc, a nie strugac pawiana podpierajac to tym, ze jest w polecajkach... Gdybys znal roznice to bys takich glupot nie pisal...

Właśnie dla mnie głupotą jest udawanie, że jedna technologia jest perfekcyjna, a druga do dupy. Bo to można wywnioskować z tego co piszesz Ty, side czy jeszcze inni fani QDków.
Ja wielokrotnie już pisałem aby przeanalizować "za" i "przeciw" dokonując świadomego wyboru. Tak jest uczciwie.

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Nic tylko brac :hihot: 

A polecac polecaja bo to przeciez nadal dobry monitor i oled w swietnej cenie ale dla mnie kazdy woled jest skreslony po przejsciu na qd oled ;) A tutaj zamiast pozbywac sie wad woleda to jeszcze dokladaja kolejny problem... Zebys Ty widzial banding, biel i cala reszte na qdoled to bys moze zwrozumial o co mi chodzi. Jak mialem wpierw woleda to tez myslalem, ze jest super ;D

Ja wziąłem Tandema, ponieważ rozważając różne "za" i "przeciw" w moim scenariuszu doszedłem do wniosku, że bardziej się sprawdzi, z zastrzeżeniem, że jeżeli tekst i ostrość po przesiadce z VA Miniled będzie zauważalnie gorszy, nie do zaakceptowania, to monitor zwrócę.
Tutaj się miło zaskoczyłem i tak monitor ze mną został. Cena to akurat jego walor, bo jak dobrze wiesz LG na tej samej matrycy z matową powłoką wedle MSRP będzie powyżej 3k. Jak ktoś chce dopłacić jego sprawa.

Niech każdy kupuje pod siebie i cieszy się z tego co ma.
Zamiast rozmawiać czy lepsza jest Pepsi czy Coca-Cola prowadząc nieskończoną wojenkę, skupmy się na konstruktywnym porównaniu, który napój jest słodszy, ma inny posmak itd. aby osoby czytające temat mogły wyciągnąć własne wnioski.

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Właśnie dla mnie głupotą jest udawanie, że jedna technologia jest perfekcyjna, a druga do dupy. Bo to można wywnioskować z tego co piszesz Ty, side czy jeszcze inni fani QDków.

Oled technologia perfektycjna ?? gruba nadinterpretacja:hihot: Tu nie ma zadnego "fanostwa" tylko twarde fakty i jesli mowimy o tym, ktorej technologi blizej do perfekcji obrazu to tak jest nia na dzis qd oled.

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

ktorej technologi blizej do perfekcji obrazu to tak jest nia na dzis qd oled

Tak ale ma swoje wady wady które u niektórych go przekreślają. 

I o tym trzeba mówić, a nie tylko "QD QD QD" a potem będzie zdziwienie że czerni brak, wszystko się odbija, żywotność mniejsza, czcionki gorsze niż Tandem, jasność też gorsza, a do tego porysowany bo dziecko poplamiło palcami i ktoś nie wiedząc wytarł pianką do monitorów ;) 

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Zamiast rozmawiać czy lepsza jest Pepsi czy Coca-Cola prowadząc nieskończoną wojenkę

Ale to Ty dzwonisz, a nie ja wywolany do tablicy bo go kupiles, ja znam wady i zalety z kazdej z matryc i gdybym mial polecic dzis oleda to woleda nikomu nie polece, to jest moje subiektywne zdanie ale poparte tez faktami zaletami/wadami matryc ;)  A indywidualna sprawa to powloka i odblaski.

Teraz, galakty napisał(a):

a potem będzie zdziwienie że czerni brak, wszystko się odbija

No dobrze ale to juz bylo milion razy powtarzane wiec nie musisz powtarzac w nieskonczonosc, od tego sa preferencje uzytkownika, ktory sam zdecyduje w jak bardzo naswietlonym pokoju siedzi.

1 minutę temu, galakty napisał(a):

czcionki gorsze niż Tandem

To jest akurat wyssane z palca ;) 

2 minuty temu, galakty napisał(a):

jasność też gorsza

Jak ktos uzywa monitora na 100% jasnoci to moze miec znaczenie, w przeciwnym wypadku nie ma ;) 

bo dziecko poplamiło palcami i ktoś nie wiedząc wytarł pianką do monitorów ;) 

Ale to nie nasz problem i nie traktuj to jako jakiegokolwiek argumentu. 

Rownie dobrze moze ktos pawia po libacji puscic i kogo to obchodzi ?? ;D

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Oled technologia perfektycjna ?? gruba nadinterpretacja:hihot: Tu nie ma zadnego "fanostwa" tylko twarde fakty i jesli mowimy o tym, ktorej technologi blizej do perfekcji obrazu to tak jest nia na dzis qd oled.

Chodzi o prowadzenie dyskusji. Wedle side, jedyną zaletą WOLEdów jest "trochę lepsza powłoka", więc jak tak ma wyglądać dyskusja, to ja dziękuję ;) 
Jaki to sens mówienie o dwóch technologiach, wspominając tylko o zaletach jednej oraz tylko o wadach drugiej...

Tak ale ma swoje wady wady które u niektórych go przekreślają. 

I o tym trzeba mówić, a nie tylko "QD QD QD" a potem będzie zdziwienie że czerni brak, wszystko się odbija, żywotność mniejsza, czcionki gorsze niż Tandem, jasność też gorsza, a do tego porysowany bo dziecko poplamiło palcami i ktoś nie wiedząc wytarł pianką do monitorów ;) 

No dokładnie tak jak mówisz. Lepiej bym tego nie ujął.

2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to Ty dzwonisz, a nie ja wywolany do tablicy bo go kupiles, ja znam wady i zalety z kazdej z matryc i gdybym mial polecic dzis oleda to woleda nikomu nie polece, to jest moje subiektywne zdanie ale poparte tez faktami zaletami/wadami matryc ;)  A indywidualna sprawa to powloka i odblaski.

No ale z tandemem nie miałeś fizycznie styczności, a WOLEDa oceniasz na bazie dawnych doświadczeń starej generacji. Znowu Ty możesz mi zarzucić, że nie miałem QD-OLEDa na własność tylko doświadczenie na sprzęcie znajomych.
Wszystko jest naszym subiektywnym zdaniem tak naprawdę. Tylko nie ma co robić dziwnych podziałów faworyzujących jedną z tych technologii dzieląc wady na "wady" i "indywidualne sprawy" bo to znowu takie cherry picking z Twojej strony.
Mnie by osobiście kurwica trafiła gdybym musiał powłokę czyścić mikrofibrą i wodą destylowaną modląc się czy czasem czegoś nie porysuję. Lubię sobie kichnąć, czasem może mi olej chlapnąć na biurku. Pomieszczenie mam mega jasne, słońce potrafi mi mocno świecić.
Zależało mi też na głębokiej czerni i ostrości czcionek stąd wziąłem Tandema i jestem zadowolony.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Chodzi o prowadzenie dyskusji. Wedle side, jedyną zaletą WOLEdów jest "trochę lepsza powłoka", więc jak tak ma wyglądać dyskusja, to ja dziękuję

Ale czego oczekujesz skoro argumenty bylu juz wymieniane 100x w tym dziale ?? Nikt w kolko nie bedzie powtarzal tego samego dla kazdego z osobna. 

1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

No ale z tandemem nie miałeś fizycznie styczności, a WOLEDa oceniasz na bazie dawnych doświadczeń starej generacji.

Od tego sa testy, widzialem, swoje zdanie mam ;) 

Znowu Ty możesz mi zarzucić, że nie miałem QD-OLEDa na własność tylko doświadczenie na sprzęcie znajomych.

Realnie mnie to nie interesuje bo ja nie mam zamiaru nikomu nic zarzucac, a po drugie wyrazilem swoja opinie nt woledow i zdania nie zmienie, pasuje ci woled i jego wady/zalety ok, korzystaj ;) 

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Ale czego oczekujesz skoro argumenty bylu juz wymieniane 100x w tym dziale ?? Nikt w kolko nie bedzie powtarzal tego samego dla kazdego z osobna. 

No i tą narracją można udawać, że QD-OLED to święty gral, a WOLED to kupa ;) A prawda nie jest ani czarna, ani biała tylko gdzieś pośrodku szarości xD 

1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Od tego sa testy, widzialem, swoje zdanie mam ;) 

Ale znowu jak mówiłem o różnych testach tandemów gdzie przechodzą wzorcowo założoną metodologię, to już to są te "złe" testy? xD 

Przykładowo 
LG 27GX700A-B: (https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gx700a-b)

Opublikowano

Ale znowu jak mówiłem o różnych testach tandemów gdzie przechodzą wzorcowo założoną metodologię, to już to są te "złe" testy

Widzialem ten test jak tylko wyszedl, bardzo dobry test i co ?? NIC. Kolejna twoja nadinterpretacja bo ja nigdzie nie napisalem oraz nie podwazylem zadnych testow.

4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

No i tą narracją można udawać, że QD-OLED to święty gral, a WOLED to kupa

Ale to Ty sobie tak tlumaczysz, nie my ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Kolejna twoja nadinterpretacja 

Tak tak, wszystko nadinterpretuję. Oczywiście.

9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to Ty sobie tak tlumaczysz, nie my ;) 

A co innego można wywnioskować z waszych wypowiedzi? Proszę, nie mów mi, że tak nie jest ;) 

Opublikowano (edytowane)

Ocena danego panelu poparta realnymi faktami czyli plusami i minusami danej matrycy oraz subiektywna ocena na ich podstawie=wlasne zdanie na ten temat to po prostu wlasne zdanie o tym panelu. A to ty robisz kolejna nadinterpretacje, kotrej juz sam nie widzisz ;) 

30 minut temu, Lameismyname napisał(a):

a WOLED to kupa

Czy ja napisalem gdzies ze to kupa czy to, ze nikomu tego panelu nie polece bo mam takie, a nie inne zdanie na jego temat ?? 

26 minut temu, Phoenix. napisał(a):

QD-OLED to święty gral

Kolejna twoja nadinterpretacja.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
28 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ocena danego panelu poparta realnymi faktami czyli plusami i minusami danej matrycy oraz subiektywna ocena na ich podstawie=wlasne zdanie na ten temat to po prostu wlasne zdanie o tym panelu. A to ty robisz kolejna nadinterpretacje, kotrej juz sam nie widzisz ;) 

Tutaj chyba słowami kluczowymi jest "własne zdanie".
Ani Ty mnie do swojego nie przekonasz, ani ja Ciebie do mojego ;) 
Ja nie neguję, że jak wyjdzie 4 gen QD-OLED i zniwelują/wyeliminują bolączki, które mi osobiście nie odpowiadają, to stanie się to moim wyborem nr 1. Czas pokaże.

30 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Czy ja napisalem gdzies ze to kupa czy to, ze nikomu tego panelu nie polece bo mam takie, a nie inne zdanie na jego temat ?? 

Kolejna twoja nadinterpretacja.

Skoro wybiórczo skupiasz się tylko na zaletach jednej technologii i tylko na wadach drugiej, aby subiektywnie stwierdzić pełną wyższość jednej nad drugą, to jak to inaczej zinterpretować? ;) 

Nie chce mi się ciągnąć dalej tematu. Ty lubisz pepsi, ja coca-colę, każdy z nas ma swoje miejsce na ziemii. Miłego wieczoru.

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Skoro wybiórczo skupiasz się tylko na zaletach jednej technologii i tylko na wadach drugiej

Chyba sobie zarty robisz czlowieku.... 

39 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ocena danego panelu poparta realnymi faktami czyli plusami i minusami danej matrycy

1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

ja znam wady i zalety z kazdej z matryc

2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

ja nie polecam bo znam wady i zalety i tyle.

7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

aby subiektywnie stwierdzić pełną wyższość jednej nad drugą, to jak to inaczej zinterpretować?

Moje zdanie opiera sie co juz wielokrotnie pisalem na znajomosci wad i zalet kazdego panelu, dalej juz nie komentuje bo to juz zachacza o betonowa sciane, a Ty i tak dalej swoje ;)

Opublikowano

o, i już jesteśmy na etapie pasywnej agresji na granicy z obrażaniem. Do jutra będzie pełen komplet. :D

Znanie wad nie oznacza, że dla kogoś innego są tak samo ważne. Ktoś może znać wady ciągnika, ale potrzebuje tym orać pole i guzik mu przyjdzie z tego, że sportowe auto nie ma wad, jakie ma traktor. 

Nawet na Monitors Unboxed zrobili filmik i choć przerobili tam mnóstwo monitorów OLED, to konkludują, że żadna z technologii nie jest lepsza i że trzeba po prostu wybierać pod siebie i pod swoje zastosowania i warunki oświetleniowe.

• Upvote 1