Skocz do zawartości

Samsung Odyssey G5 S27DG500EUX G50D problem z filmami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Mam następujący problem

Posiadam monitor Samsung Odyssey G5 S27DG500EUX G50D
Z monitora na tą chwilę jestem w miare zadowolony jeżeli chodzi o gry. 
Gorzej jest z Filmami mam klatkowanie, drganie.
Przykład wrzuciłem : https://www.youtube.com/watch?v=RvH8PD3yBoE
W każdym filmie czy tu yt, czy z dysku mam podobną sytuację. 
Zmieniałem kabel Displayport, 
podłączałyłem pod HDMI
zrobiłem aktualizację FW
Włączyłem jak i wyłączyłem Gsynca
Kompletnie nic nie daję. Sprawdziłem na starym monitorze 21 LG myśląc, że to może karta graficzna,
lecz tam wszystko jest OK
Zmiana odświerzania od 120 do 180 nic nie daje
Czy ktoś miał podobny problem ?

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

czy mi sie zdaje czy ty masz HDR wlaczany?

w windowsie ustawienia obrazu albo jakies HDR jest wlaczany czy wylaczany?

Czy włączone HDR, czy wyłączone jest to samo. Też próbowałem tej opcji.
W pierwszej kolejności myślałem, że to firefox się krzaczy, lecz Firefox Chrome, Microsof Edge, Opera wszędzie to samo albo i gorzej 

Edytowane przez xx2xx
Opublikowano

Bardzo dziwne jest to co odpisujesz, wątpię aby sam monitor był tutaj winny, mam ten sam model tylko że w wersji 32 calowej i nic takiego nie ma miejsca więc "ten typ" tak nie ma jak coś ;) Podaj jeszcze konfigurację PC.

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Bardzo dziwne jest to co odpisujesz, wątpię aby sam monitor był tutaj winny, mam ten sam model tylko że w wersji 32 calowej i nic takiego nie ma miejsca więc "ten typ" tak nie ma jak coś ;) Podaj jeszcze konfigurację PC.

MOBO ASUS B650E MAX GAMING WIFI
CPU : AMD Ryzen 5 7600
RAM : Patriot 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Venom
GRAFA : Gigabyte GeForce RTX 5070 Windforce OC 12GB GDDR7 DLSS4
SSD SYS : Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620
SSD II : ADATA 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe LEGEND 860
CHŁODZENIE : Thermalright Assassin X 120 Refined SE Argb 120mm
ZASILACZ : SMX Okame M2 850W 80 Plus Gold EU

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

monitor polaczany do karty graficznej w port na dole tak?

sprobuj w biosie wylaczyc integre i daj znac czy to pomoglo

Wyłączyłem integre i nadal to samo

Dodam jeszcze ustawienia w NVIDIA

MON1.png

Mon2.png

mon3.png

Edytowane przez xx2xx
Opublikowano

Nie ma co grzebać w tych ustawieniach bo to nic nie zmieni, śmiało można zostawić tam wszystko na stock a jak ustawisz "preferuj maksymalną wydajność" w głównym to karta będzie niepotrzebnie pobierać w idle niepotrzebnie 5x tyle prądu co normalnie bo nie zejdzie nigdy do najniższego stanu trzymając wysokie zegary, także nie ustawiaj takiego trybu zarządzania energią bo jesteś tylko na tym stratny ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Nie ma co grzebać w tych ustawieniach bo to nic nie zmieni, śmiało można zostawić tam wszystko na stock a jak ustawisz "preferuj maksymalną wydajność" w głównym to karta będzie niepotrzebnie pobierać w idle niepotrzebnie 5x tyle prądu co normalnie bo nie zejdzie nigdy do najniższego stanu trzymając wysokie zegary, także nie ustawiaj takiego trybu zarządzania energią bo jesteś tylko na tym stratny ;) 

Zmieniłem. Czy może być przyczyną ten kabel DP ? Kupiłem za 40 zł jakiś, lecz to samo.

Opublikowano
33 minuty temu, Send1N napisał(a):

To nie wygląda jak problem z ekranem ale jak napisałeś że na starym monitorze jest ok to sam zgłupiałem :E ja pomysłu niestety już nie mam w takim wypadku ;) 

Rozmawiałem wczoraj z babką z serwisu Samsung to sugerował mi abym zgłosił się do serwisu, bo to wygląda na problem wewnętrzny

Opublikowano

mozesz sprobowac zresetowac monitor w OSD

wylacz vrr lub adaptive sync - choc watpie ze to to

a bawiles sie sterownikami? jesli nie uzywasz drugeigo moniotra to odinstalluj sterowniki do monitora i karty graficznej przez ddu w rtybie bezpiecznym i zainstaluj ponownie.

jesli uzywasz 2 monitorow (jeden jako boczny) to na chwile nie podlaczaj tego drugiego na czas tych zabiegow wyzej.

jesli wylaczyles integre i zrestartowales system (w biosie na pewno jest off) to moze w przegladarce tymczasowo wylacz akceleracje sprzetową jak nie chce ci sie tego wyzej robic poki co?

hdr10+ off?

Cytat

TL:DR Force a resync (with VRR Control Setting ON) by:
OSD > Settings(LEFT) > Game > HDR Tone Mapping > Toggle on/off to force a sync refresh.

Cytat

I turned off desktop recording and instant replay in my amd radeon adrenalin settings. I haven’t had the problem since.

ty masz nvidie chyba - wylacz te nagrywanie i nakladki xboxa i od nvidii i daj znac.

sprawdz/usun Nvidia's GeForce Experience app

masz jakiegos antywirusa?

Cytat

Try turning this off:
Settings>System>Display>Graphics>Advanced Graphics settings>Hardware Accelerated GPU Scheduling.

Only thing that fixed it for me.

ej nie skonczylem pisac czemu sie wyslalo... chyba za szybko enter klikalem

anyway zostawiam cie z listą rzeczy, ktore mozesz sprawdzic - bo i tak jest niedziela i serwis ci nie przyjmie go wiec spradz to zamiast odsylac monitor bo to moze byc quick fix