Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, 

Jak już mogliście zauważyć po tytule chodzi mi o podkręcenie mojego RTX’a 2070 super z którego chciałbym osiągnąć jak najlepsze wyniki podkręcenia, więc przychodzę do was z zapytaniem ja polecacie podkręcić tą kartę graficzną? Dodam że próbowałem podkręcać tą kartę graficzną tak jak większość ludzi pokazuje na youtubie lecz niestety te wyniki mnie nie zadowalają więc chciałbym się dowiedzieć czy można jeszcze więcej wyciągnąć z tej karty za pomocą „Curve Editor” lub np poprzez wymuszenie wyższych napięć, wszystko oczywiście w MSI Aferburner. Dodam że posiadam również od dłuższego czasu podkręcony CPU i5 9600k na którym udało mi się osiągnąć stabilne 5,1 GHz z Ring Ratio 45, AVX -1, napięcie Vcore 1.36 V.

Tutaj moja specyfikacja

i5 9600K 5,1 GHz 

MSI  RTX 2070 Super Gaming X Trio

Aorus Z390 Pro WiFi 

Corsair 64GB 3600MHz CL 18

• Haha 3
Opublikowano

image.thumb.png.97c754a5c0b87c5ab6ad6fe40d00fe2a.png
polecam najnowszy zestaw 8 in 1 

A tak na poważnie, to wiele z tej karty nie wycisniesz. A swoje juz pewnie przelatała, musiałbys ja rozebrac, wymienic termopady, zapodac PTM, wtedy spróbowac OC w MSIafterburner. Jednakże, wyniki po OC i tak beda gorsze niz na RTX 5050 po OC lub porównywalne w rasterze, a w RT nowa karta odjedzie i to mocno. 

Najlepiej wziąć jakas 5050 (z tym że są drogie bo kosztują 1100zł obecnie), wiec jeszcze lepiej dołożyc 100zł i wziąć 5060 za 1200zł Karta graf. INNO3D RTX 5060 Twin X2 8GB – już za 1 219,00 zł | wysyłka w 24h https://www.sferis.pl/karta-graf-inno3d-rtx-5060-twin-x2-8gb-i584569 tutaj juz wydajnosc bedzie znacznie wieksza. Masz dodatkowo MFG wiec bedzie olbrzymia przewaga przy grach. 

2070 Super chodza po 800-900zł na allegro. Wystaw za 700 i dołóz 500zł wyjdziesz na tym najlepiej, dodatkowo penwie 2-3letnia gwarancja. 

Ale jak sie upierasz to mozna wymienic pady, paste na PTM, i krecic w afterburnerze. Wszystko zależy w co chcesz grac, bo tego nie napisales.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

2070 Super chodza po 800-900zł na allegro.

pytanie czy za tyle się sprzedają, czy to tylko pobożne życzenia sprzedających

było nie było karta już swoje lata ma i 99% z nich kopało..

ale za 700zł faktycznie może się udać, na początek można spróbować więcej, z dobrym opisem, tym bardziej że to chyba najlepsza wersja...

o ile autor ma te pieniążki luźne żeby dołożyć, zawsze to szybsze, nowe i z gwarancją... coś za coś

• Upvote 1
Opublikowano

To 2070 super:

the-green-mile.gif

Jak mówi @maxmaster027 wiele więcej z niego nie wyciągniesz, a jeśli pasta jest stock to byłoby to już znęcanie się. 

Za 800 można już kupić 2080(s), czasem nawet taniej, więc obstawiałbym bardziej 500-600 za 2070s żeby się sprzedała, a nie wisiała. Z drugiej strony za ~800 można też już znaleźć 3060ti. 

• Upvote 1
Opublikowano

Dzięki bardzo wam Panowie za rozjaśnienie sytuacji, trochę się obawiałem że tak będzie ale nie ma źle bo maksymalnie ile udało mi się osiągnąć na OC tej karty to +80 MHz na Core Clock oraz +700MHz na Memory clock i było stabilne wszystko wraz z dobrą temperaturą bo 66 stopni to nie przekraczała mi. Jeśli chodzi o zakup karty graficznej z serii 5000 to myślałem nad 5060 tylko obawiam się trochę czy te 8 GB VRAMU będzie wystarczające szczególnie na te +/- kolejne 3-4 lata, czy lepiej dołożyć trochę i kupić 5060 Ti z 12 GB za 1999 złotych bo jestem w stanie tyle wyłoźyć. Obecnej karty graficznej nie mam zamiaru i tak sprzedawać chcę by została ze mną bo powiem szczerze że design tej kart najbardziej mi się podoba szczególnie ten przedni front, który świeci pięknie w odróżnieniu od serii 5000 :P

Gry w które gram to: MSFS 2020/2024, Nowe wydania Tomb Raider, Assassin's Creed Origins  oraz Assassin's Creed Odyssey, Phasmophobia, CS2, Euro Truck Simulator 2 + Promods, Rusmap i wiele więcej oraz mody graficzne, Watch Dogs 2, Call of Duty róźne części od starszych aż po nowe wydania, Asseto Corsa, Forza horizon 5 oraz czekam na wydanie nowej 6 części