Skocz do zawartości

Intel vs AMD -> proxmox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Aktualnie mam Z690-P DDR4+i7+128GB DDR4 działa 24h/7.

Potrzebuję 4 złącza PCI-E->

3090, Quadro, kontroler LSI 3108, Connectx-4 LX

Komputer służy do wszystkiego, gry/praca ale nigdy nie dwie rzeczy w tym samym czasie (np. granie+rendering, ale potrafi być otwartych być otwartych kilka set zakładek chrome (taka robota)).

Łącze 10gbps z SR-IOV zapewnia mi wystarczający transfer między VMkami. 

Komputer nie będzie super oszczędzać energii, bo LSI nie ma ASPM, a pierwszy slot zajęty w intelu robi w IDLE C3. 

Będę robił nowy serwer, najważniejszy parametr to ma działać i ma być niski pobór energii. Serwer będzie  dla AI+NAS+Router+HAS, gdzie powędruję 3090+connectx-4+kontroler SATA chciałbym by pobierał w IDLE jakieś 20-40W (wiem jak to zrobić na intelu)

==Teraz pytanie czy jest coś lepszego do roboty na AMD w rozsądnej cenie (dokupię tymczasowo g... DDR5) na nową stację roboczą. Czy kupić kolejne mobo z790-P+cpu intela (i3 powinno pyknąć).  

Edytowane przez SunTzu
  • SunTzu zmienił(a) tytuł na Intel vs AMD -> proxmox
Opublikowano (edytowane)

Jaki mini :E dla mnie maxi.

W stacji roboczej:

Na jednej VMce 3090 programy, llm, gry

Na drugiej VMce Quadro do pracy-> zajmuje jeden slot i super wspiera VT-D, a system jest dedykowany (zamknięty), nie mam możliwości włożenia innej nowszej karty. 

W serwerze:

3090 do LLM. Będę z tego raczej intensywnie korzystać, bo już teraz płacę kilka stówek/miesiąc (wtedy redukuje koszt).  

Dlatego zastanawiam się nad maxi opcją przejście na coś mocniejszego i wywalenie bebechów Z690+i7 do serwera, ale mam wrażenie, ze AMD jest gorsze od i7, żre więcej prądu, a linii PCI_E ta platforma nie uświadcza, co ma dla mnie znaczenie. 

Więc zostaje wtedy bieda opcja i dokupienie z790-p+i3.

Wtedy do serwera pójdzie 3090+kontroler sata+NIC

Dla zorientowanych nie ratuje mnie wbudowany NIC, bo to się sypie (zarówno realtek jak i intele); VMki muszą gadać więc magistrala 10GB/s przez NIC odciąża CPU (inaczej gada to przez wirtualną kartę sieciową). 

Kontroler sata wolę zewnętrzny bo wtedy CPU i chipset przechodzi w C8/C6. 

Edytowane przez SunTzu
Opublikowano

@Kartofel

Potrzebuję linii PCI-E,  jak używasz sprzętu standardowo to zauważysz spadek wydajności tak?

Co w momencie gdy masz kartę sieciową PCI_E x8  i wsadzisz ją do gniazda PCI-E x1, spadek wydajności to raz ale nie będzie działać też np. poprawnie przeniesienie do VMki przez VT-D. 

Co jeśli np. złącze PCI-E zostało bandycko rozdzielone i nie ma osobnej grupy IOMMU, a wtedy robi kolejne problemy bo trzeba rozdzielić programowo, będzie działać...

... ale np. zwiększa się DPC czasem do absurdalnych wartości.

Aktualnie mam RAID5 w stacji robocznej. Karta graficzna zapobiega przejściu C3<, więc bez sensu. Mam spięte 8x1TB dyski w RAID5 na LSI 3108, więc nie mam dużo nadpisywania. 

Na serwerze mam 5x10TB w RAID5. Tu potencjalnie kłopot, ale mam dodatkowo backup.

40TB to za mało dla mnie, więc będę rozbudowywał i przejdę docelowo na ZFS RAID10.

Opublikowano

@Kartofel

W IDLE W790 ciągnie ~100W, w moich zastosowaniach by to było koło 150-200w spoczynku i analogicznie AMD 120W< 

Dla mnie to dużo, bo w lecie jak schłodzić. Robi to kłopot. Kosztuje mnie kilka set rocznie. Nie tędy droga. 

Platformy HEDT tak prosto się nie usypia. Nie chce mi się przez kilka dni dociekać, że jakiś tam pierdolnik wybudza chipset i nie da się go wyłączyć, a przez to leci platforma na 150W.

Ja mam wpięte wiele urządzeń w mobo, wybudzanie jednego powoduje, że cała platforma zaczyna ssać prąd.