Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ten zasilacz kwotowo przy takim sprzęcie nie ma sensu, zmarnowanie kasy, lepiej włóż to w GPU i obudowę jak ci się nie zamyka, 500W to ma sporo zapasu w proponowanej konfiguracji z 9060XT. Sam męczyłem Vero L3 600W, RXem 5700XT z max PL po OC i R7 5800X z PBO i śmigało bez problemu,

a +- 500W potrafiło zassać. 

Ogólnie to napaliłem się na zasilacz bo ten mój wydaje jakieś dziwne dźwięki czasem, najczęściej podczas odpalania pc i myślałem że się kończy. Chciałem taki mocniejszy zasilacz już właśnie na przyszłość żebym nie musiał kiedyś kupować. Ale widzę że piszecie mi że bez sensu to chyba zostawie. 

Ps. Po tym jak ten zasilacz zaczal wydawac dziwne dźwięki sprawdzałem i odpalałem testy w 3dmark i w czymś jeszcze to nie wywalalo bluescreenow ani nic

Dziękuję ogolnie za wszytskie rady jakie mi dajecie

Opublikowano (edytowane)

@Tomasz21 Obecnie z rynku wywiało wszystkie Ryzeny 5700X/5800X (bo TYLKO te warto rozważyć, jesli chodzi o upgrade AM4 w obecnym momencie, przy astronomicznych cenach wersji X3D) w cenach w okolicy ~400zł za używkę. Jeśli byś na taką ofertę trafił - warto poważnie się nad tym zastanowić, bo taki upgrade (przy obecnych cenach RAMu DDR5) da Ci spokój i wydajną platformę do czasu AM6 - i to na luzie. Zwróć zasilacz, który kupiłeś i zostaw tą kasę na taka właśnie okazję.

Obecny zasilacz na luzie Ci pociągnie cały zestaw, jak pisali inni forumowicze wcześniej - i nie ma co szukać dziury w całym. Odnośnie tych dźwięków, o których piszesz - nie jest to przypadkiem takie przełączanie, kliknięcie, jak praca przekaźnika? Bo jeśli tak - to może przy włączaniu działać któreś z zabezpieczeń (np. mój SF750 tak ma, SS GX750 też tak miał i pewnie połowa zasilaczy na rynku) - i tym bym się zupełnie nie przejmował, bo tak ma być.

Co do karty - tutaj RX9060XT 16GB jest lepszym wyborem, niż karty z serii 5060, właśnie z uwagi na standard PCIE i ilość linii na nim. Na Twojej płycie z PCIE3.0 będzie spory zjazd wydajności na 5060/Ti (albo inaczej - zauważalny i to gołym okiem). Niedawno znajmemu robiłem podobny ugrade na takiej platformie z Ryzena 3600 --> 5700X i ze starego GTX1070 --> RX7700XT. Zestaw idealnie dobrany pod każdym względem do 1080p. W tamtym momencie nie dostałeś 9060XT 16GB za mniej niż 1550zł, a z uwagi na ograniczony budżet (1400zł) nie można było już dołożyć, a samą kartę, nową, kupiliśmy idealnie w budżecie, za 1399zł (na tamten czas, czyli koniec października 2025). Czy karta wystarczy na dłuższy czas w 1080p - z pewnością tak. Czy będzie tu problem z brakiem FSR4 - z pewnością nie. Zanim FSR4 sie spopularyzuje i będzie dobrze działać, to pewnie będzie czas wymiany karty na inną. Niemniej - jak obecnie możesz w fajnych pieniądzach dostać 9060XT 16GB - to ją należy kupić i tyle.

Jakieś 2 tygodnie później na wszelki wypadek kupiłem (drugi identyczny) zestaw pamięci RAM (2x 8GB) za 150zł chyba i pamiętam jak dziś, za 2 dni ceny RAMu wywaliły w górę więc się nam udało kupić jeszcze tanio. Jak boisz się tego, czy drugi zestaw kości będzie współpracował z obecnymi - kup używany zestaw 2x 16GB (do max 700zł), pewnie trafisz jeszcze z gwarancją a swój obecny po zmianie sprzedaj za ~300zł.

O przejściu na AM5 przy takim zestawie bym nawet nie myślał, bo sprzedając całość, nawet na DDR5 nie wystarczy. Zatem tak - sensowność upgrade'u AM4 nabiera obecnie coraz większego sensu, zwłaszcza, jak ktoś taką platformę posiada i nie chce przepłacać za pamięci i dyski a pewnie niedługo też CPU, bo widać wyraźnie po ofertach na alledrogo czy innych olxach, jak wywiało właśnie te 8 rdzeniowe CPU - myślicie, że dlaczego? Obecne konsole to 8 rdzeni i póki właśnie obecne konsole tyle mają - taki CPU w PC będzie idealnym wyborem - nie ma się co czarować.

Edytowane przez CryptTM
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tomasz21 napisał(a):

Ogólnie to napaliłem się na zasilacz bo ten mój wydaje jakieś dziwne dźwięki czasem, najczęściej podczas odpalania pc i myślałem że się kończy. Chciałem taki mocniejszy zasilacz już właśnie na przyszłość żebym nie musiał kiedyś kupować. Ale widzę że piszecie mi że bez sensu to chyba zostawie. 

Ps. Po tym jak ten zasilacz zaczal wydawac dziwne dźwięki sprawdzałem i odpalałem testy w 3dmark i w czymś jeszcze to nie wywalalo bluescreenow ani nic

Dziękuję ogolnie za wszytskie rady jakie mi dajecie

Mój FM5 też ma takie kliknięcie przy włączaniu i wyłączaniu. 

Nie ma czym się przejmować. 

Edytowane przez ShaDow_Pro