Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o radę. Mam małą obudowę FSP CMT192 ARGB Midi Tower ATX. W opisie jest informacją, że umożliwia instalację kart graficznych do 28,5cm. Sprawdziłem, wewnątrz od ścianki przedniej do tylniej jest 30cm. Kupiłem kartę (jeszcze nie rozpakowałem i mogę ją zwrócić) Gainward RTX 5060 Ti 16GB (3 wentylatory), która ma 293mm długości. No i tu zastanawiam się, czy ją montować i zostawić tylko 7mm prześwitu między karta a przednią ścianką gdzie są zamontowane 3 wiatraki, czy wymienić na 2 wiatrakowego INNO3D RTX 5060 Ti 16GB, który jest w podobnej cenie, a któy ma ok 24cm długości. Jak to jest z tymi przepływami powietrza? Tak duża karta nie spowoduje sytuacji, że górny/tylny wiatrak nie będzie wyciągał gorąego powietrza wytwarzanego przez kartę graficzną? Co byście wybrali? Jakie macie doświadczenia?

Opublikowano (edytowane)

Przecież wentylator na topie czy na tyle nie będzie zasłonięty w żaden sposób (tym bardziej przez grafikę) więc o ich pracę bym się nie martwił. Mierzy się odległość od ścianki tylnej do wentylatorów na froncie (albo do filtra jeśli jest od wewnętrznej strony wentylatorów) a nie do ścianki front panelu. Tak mierzyłeś?

Edytowane przez toska78
Opublikowano

@tryb77 U mnie w mojej poprzedniej obudowie (NZXT H1) producent podaje, że można włożyć kartę o długości max 305mm/2,5 slota - finalnie weszła MSI Slim o długości 308mm i zostało jakies 2mm luzu. Działała tak z rok albo półtora. Zatem, jak Ci wejdzie karta fizycznie i nie będzie żadnych FIZYCZNYCH ograniczeń - to zostawiasz i normalnie działasz.

Acha - kartę po rozpakowaniu w dalszym ciągu możesz zwrócić, jeśli ją zakupiłeś wysyłkowo, rozpakowanie i sprawdzenie karty nie ogranicza Twoich praw co do zwrotu tak zakupionego towaru.

• Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, toska78 napisał(a):

Mierzy się odległość od ścianki tylnej do wentylatorów na froncie (albo do filtra jeśli jest od wewnętrznej strony wentylatorów) a nie do ścianki front panelu. Tak mierzyłeś?

Tak, mierzyłem od ścianki tylnej do siatki na froncie. Wentylatory są przed siatką, tzn. jakby na zewnątrz obudowy, tzn. można się do nich dostać po zdjęciu frontu.

3 godziny temu, CryptTM napisał(a):

@tryb77 Działała tak z rok albo półtora. 

Ale mam nadzieję, że nie działała tylko rok czy półtora bo się przegrzała?

Opublikowano

@tryb77 Nie no, skąd. To moja karta z sygnatury, działa do dzisiaj, dodatkowo zaaplikowany PTM, co tylko poprawił temperatury (max 72stC na GPU):

IMG_20240806_1536175452.thumb.jpg.861e454fd4b0e37f64136dcf779645a4.jpg

Teraz działa sobie w dużej obudowie, temperatury takie same, ale wentylatory znacznie wolniej i co za tym idzie - karty w ogóle nie słychać. Więc się waść nie martw - jak wejdzie, to włożyć i będzie działać.

Możesz też podesłać fotkę, zobaczymy "jak leży" :D