Skocz do zawartości

CPU Core/Cache Load-Line Calibration

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dyskusja przeniesiona aby nie robić bałaganu w głównym temacie intel 13/14 gen.

Z czym to się je i jak ustawić podczas robienia OC/UV procesorów intela ?

Cały czas sądziłem że Level 1 jest tym właściwym podczas robienia OC/UV .

UV + OC u mnie na i5 13600K jest stabilne przy vcore 1.180v Level1 , Level2 1.200v, a level 3 póki co testuje i 1.250v  .

Dlaczego Level 3 będzie lepsze od level 1 ? 

Czy CPU będzie mniej się grzał ? Pobierał mniej prądu ?

Czy wydajność w grach i testach syntetycznych nie spadnie ?

20260103_164911.jpg

Edytowane przez Hard Reset
  • Upvote 1
Opublikowano

@Hard Reset, a dlaczego od razu zakładasz, że będzie lepszy?

To jaki będzię pobór mocy zależy od napięcia. Sam napisałeś, że przy wyższym LLC musisz ustawić wyższe napięcie. Wynika to z tego, że wtedy jest większy spadek napięcia kiedy CPU jest obciążone. Finalnie wychodzi na to samo. Na wydajność to nie ma bezpośredniego wpływu.

Cytuję tutaj odpowiedź z tematu o procesorach.

Godzinę temu, ITprospector napisał(a):

W internecie jest sporo rzetelnych materiałów na temat LLC i warto samodzielnie wyciągać wnioski, również na podstawie własnych testów. Już samo logiczne rozumowanie daje do myślenia, że skoro LLC1 nie jest ustawieniem domyślnym na płytach głównych, to nie bez powodu.

To nie jest argument. Przecież domyślnie to wiele ustawień jest bardzo nieoptymalnych. Czy domyślnie masz ustawione stałe napięcie czy jednak Adaptive? A wtedy najczęściej LLC wynosi 1,10 mOhm. Jak to się ma do proponowanego przez ciebie LLC3?

Opublikowano
Godzinę temu, ket_rab napisał(a):

Co chcesz dokładnie uzyskać z tego 13600K ? Kręcić ? bez sensu...

Co jest bez sensu ? Robienie OC ? Przecież już mam zrobione i jest duża różnica wydajności po OC. \

Chodzi mi bardziej o doszlifowanie tego co mam, wyciagnięcie ze sprzętu maksymalnej wydajności. 

Przy dzisiejszych cenach DDR5 zmiana platformy nie wchodzi w grę. Może jedynie kiedyś na i7 14700K, ale nie widzę póki co sensu przy obecnym GPU.

Aktualnie OC mam tak:

P-Core 4x 5400MHz, 2x 5600MHz, E-Core 4400MHz , Ring Clock 4700Mhz. Ramy 3600@ na 4000MHz Gear1. 

Testuję teraz vcore na 1.250v LLC Level 3

@SebastianFM Dlaczego uważałem że Level1 jest lepszy ? Bo CPU działa na dużo niższym napięciu vcore . A jeśli jest niższe napięcie to uważałem że będą niższe temperatury i mniejszy pobór mocy cpu.

Opublikowano (edytowane)

W celu lepszego zrozumienia level / nazwy,  a wykres napięcia.

Zobaczcie proszę tabelę zachowania się napięcia, a nazwy / nomenklatura LLC, bo to jest bardzo istotne vs wykres linia płaska napięcia w bios.

ustawiając tak level 1 czy 5 w asrock trzeba się dobrze zastanowić.

a wg zrzutu co wstawił autor tematu, to może mieć brak Vdroop na level 1, a to nie jest dobrze.

Dlatego level 3 jest optymalny. 

Wstawcie swoje zrzuty opisowe z bios, a to pomoże innym zapewne. 

VRM Load-Line Visualized from elmorlabs.com

edycja / update01

Chciałbym też wyjaśnić, że nie sugeruję ustawienia poziomu 3, bo to tylko moja opinia, że to ustawienie może być optymalne, jak też każdy ma prawo ustawić LLC według własnych preferencji.

Wszystko zależy od wielu czynników szczególnie płyta, bios, cpu oraz inne ustawienia i wymagania użytkownika. 

update02

Sam mam poziom High w UV Vcore CPU i w moim przypadku uważam, że jest ok, zresztą zrzuty zachowania Vcore - VIDs i mocy ,  testów, ustawień bios udostępniam i są w linkach w mojej stopce od jakiegoś czasu. 

Tabela z excel zachowania napięcia w danym LLC jest tylko przykładem i jest od Gigabyte Z790 i ma ok 2 lata.

Przedstawia wyłącznie jak zachowuje się napięcie w danym ustawieniu LLC na tej płycie, gdzie była starsza wersja bios. 

Pozostałe zrzuty kolejno to:

• LLC / mOhms z Gigabyte Z790 DDR4 - znalazłem w internecie
  • LLC / mOhms z Asus  -  znalazłem w internecie
  • 3 końcowe pozostałe to moje zrzuty z bios Gigabyte Z790 

image.png.d9c9e1c8dd39fab82859d6a06e00e9e6.png   image.png.477243e9c6c0a15cf2f6f8793bbc9fac.png

LLC Asus.png

standard.jpg

High.jpg

ultra extreme.jpg

opis z bios :

Kalibracja linii obciążenia pomaga zapobiegać spadkowi napięcia CPU, gdy system jest obciążony. Zwiększa również stabilność przy podkręcaniu CPU.

Uwaga: Wyższe wartości mogą prowadzić do wyższego napięcia Vcore oraz wyższych temperatur CPU/VRM

Edytowane przez ITprospector
dodatkowa zawartość opisowa
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

@SebastianFM Dlaczego uważałem że Level1 jest lepszy ? Bo CPU działa na dużo niższym napięciu vcore . A jeśli jest niższe napięcie to uważałem że będą niższe temperatury i mniejszy pobór mocy cpu.

Ja ci zadałem to pytanie tylko dlatego, że napisałeś "Dlaczego Level 3 będzie lepsze od level 1?". Ja od początku pisałem, że korzystam z LLC1. Jeżeli się w tym zgadzamy to nie ma tematu. ;) Mnie @ITprospector na razie nie przekonał, że wyższe LLC będzie lepsze, przy LLC1 (0,01 mOhm) mogę najbardziej obniżyć napięcie czyli zmniejszyć pobór mocy.

@ITprospector, ty chyba nie do końca wiesz o co chodzi z tą impedancją. Przecież czym jest ustawiona wyższa, tym większy spadek napięcia rosnący wraz z natężeniem prądu. Według zaleceń Intel'a powinno być 1,1 mOhm tylko, że te zalecenia nie uwzględniają tego, że ktoś ma płytę główną z porządną sekcją zasilania i zasilacz, który nie jest na czarnej liście.

Opublikowano

@SebastianFM

Ja nikogo do niczego nie przekonuję ani nikomu nie mówię, jak ma ustawiać poziom. Wcześniej już napisałem w wątku raptora, że jeśli uważasz, iż Twoje ustawienie LLC1 z wartością 0,01 mOhm jest w porządku, to ja tego nie kwestionuję. Wyrażam jedynie swoją opinię, że moim zdaniem nie jest to właściwe ustawienie.

W odniesieniu do Asus i Gigabyte 0.01mOhm jest restrykcyjnym ustawieniem, ja takiego po prostu nie stosuję u siebie.

Opublikowano

Ten temat mi przypomniał powody dla których zamieniłem 13700KF naa 7800X3D w styczniu 2024 :hihot:

P-cory, E-cory, Ringi, LLC, AC/DC, Ohmy. Jest rzeźmy aby to na automacie latało jak trzeba.

Dlatego ja zawsze trzymałem Intele i AMD na sztywno. Dopiero przy 7800X3D zacząłem trzymać na automacie.

W sumie, przydałby się drugi PC z Intelem dla odświeżenia i dokształcenia :P

• Upvote 1
Opublikowano

@MarcoSimone, skoro cię przerosło ustawienie i7-13700K to trzeba było od razu kupić konsolę. 😉 A tak na poważnie, to bardzo przesadzasz. Tych wszysykich ustawień nie trzeba ruszać. Miałem przez 2 lata i9-13900K i płytę Gigabyte Z790. Jedyne co miałem ustawione w kwestii UV to wyłączone Intel Default Settings, ustawione PL1, PL2, IccMax i do tego odpowiedni Offset napięcia.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.01.2026 o 23:51, SebastianFM napisał(a):

ty chyba nie do końca wiesz o co chodzi z tą impedancją. Przecież czym jest ustawiona wyższa, tym większy spadek napięcia rosnący wraz z natężeniem prądu. Według zaleceń Intel'a powinno być 1,1 mOhm tylko, że te zalecenia nie uwzględniają tego, że ktoś ma płytę główną z porządną sekcją zasilania i zasilacz, który nie jest na czarnej liście.

Muszę się tutaj do tego odnieść, ponieważ niektórzy użytkownicy na tym forum, to mogą dojść do błędnych wniosków.

Zależność jest jednoznaczna: im większa efektywna impedancja (mΩ), tym większy Vdroop rosnący wraz z prądem, co wynika wprost z prawa Ohma.

Level 1 na wykresie ASRocka (autora tematu) ma najbardziej płaską charakterystykę, czyli najmniejszy Vdroop, a Level 5 największy. Producent sam to pokazuje graficznie. Gigabyte poszedł dalej i zrobił wprost mówiące nazwy LLC np Standard......Extreme.

Moja uwaga level 1 = 0.01mOhm nie dotyczyła tego, czy Vdroop istnieje, tylko tego, czy jego całkowita redukcja jest korzystna.
Zgodnie ze specyfikacją Intel VRM, kontrolowany Vdroop jest celowy i pożądany, bo ogranicza overshoot napięcia przy gwałtownych zmianach obciążenia.

A rekomendowane przez Intela ~1.1 mΩ dotyczy referencyjnej charakterystyki, a nie tego, że „mniej droopu zawsze jest lepiej”.
Nawet przy bardzo dobrej sekcji zasilania płaska load-line (Level 1 = 0.01 / Ultra Extreme) powoduje:

- wyższe rzeczywiste Vcore pod loadem

- większe overshooty po zejściu z obciążenia (a bez oscyloskopu, to raczej tego np. software HWInfo nie zobaczy)

- większy stres elektryczny CPU

Dlatego Level 3 jest sensownym kompromisem 24/7, bo zachowuje droop, ale nie jest on przesadzony, a na pewno to lepsze rozwiązanie 24/7 aniżeli level1= 0.01mOhm (mΩ)

a LLC = 0.01mOhm czasami ma sens głównie pod krótkie OC / benchmarki, ale trzeba mieć tą świadomość o praktycznym braku Vdroop i możliwym Overshoot. Ja bym nazwał to bardziej dobitnie ...powolnym zabijaniem krzemu.:Crash:

@Hard Reset

Przeczytaj proszę co pisze na Twoim zrzucie i zobacz jaką masz linie na Level 1  - płaska !!!

Vcore - to napięcie rdzenia procesora
Loading - obciążenie

Level 1
Level 2
Level 3
Level 4
Level 5

Load-Line jest zdefiniowana przez specyfikację Intel VRM i wpływa na napięcie rdzenia procesora. Kalibracja Load-Line procesora (CPU Load-Line Calibration) pomaga zapobiegać spadkowi napięcia procesora, gdy system znajduje się pod dużym obciążeniem. Wyższa load-line (Level 1 lub wyłączenie kalibracji !!!) powoduje wyższe napięcie oraz dobrą wydajność podkręcania, ale zwiększa temperaturę procesora oraz sekcji zasilania VRM.

Producenci w bios przedstawiają właśnie po to graficznie wykres zachowania się napięcia w LLC, bo wiedzą, że konsument nie wie jakie mOhm (mΩ) ma dany poziom LLC. 

i tutaj UWAGA !!!  tutaj wyższa load-line nie oznacza level 5 zgodnie z opisem na zrzucie jest to (Level 1 lub wyłączenie kalibracji !!!)

Jeśli będziesz trzymał cały czas na Level1 i jeśli u Ciebie level1 wynosi 0.01mOhm ,to nie jest to korzystne dla CPU 24/7. 

Panowie,

w ewentualnej dalszej rozmowie proponuję unikać określeń typu „wyższe/większe” lub „niższe/mniejsze” LLC i zamiast tego posługiwać się konkretną wartością efektywnej load-line, np. LLC = 0,01 mΩ. (nawet jeśli by miała być niewiadoma to wtedy ~0.01 lub ~0.50)

Głównym źródłem błędnej interpretacji wykresów LLC jest przekonanie, że „wyższe” lub „niższe” ustawienie jest z definicji lepsze, podczas gdy w praktyce najważniejsza jest konkretna wartość impedancji load-line oraz wynikający z niej Vdroop i zachowanie układu przy transientach.:Crash:

poprawiono literówki : na pewno to lepsze
Opublikowano (edytowane)

Nawet przy bardzo dobrej sekcji zasilania płaska load-line (Level 1 = 0.01 / Ultra Extreme) powoduje:

- wyższe rzeczywiste Vcore pod loadem

Niestety nie masz racji. To co napisałeś to tylko przy takim scenariuszu, kiedy ustawisz takie same napięcie. Wystarczy jednak wziąć pod uwagę to, że przy 0,01 mOhm można ustawić niższe napięcie, ponieważ nie ma takiego spadku napięcia wraz z rosnącym natężeniem jaki byłby przy wyższej impedancji. Prawo Ohma. ;)

- większe overshooty po zejściu z obciążenia (a bez oscyloskopu, to raczej tego np. software HWInfo nie zobaczy)

Według Buildzoid'a to Overshoot może dojść do 0,1 V. Jak jest sensownie ustawione napięcie CPU (np. u mnie 1,25 V) to nie trzeba się bać, że przekroczy bezpieczny limit. @sideband ci próbował właśnie to wytłumaczyć.

- większy stres elektryczny CPU

Co takiego? :hmm:

Dlatego Level 3 jest sensownym kompromisem 24/7, bo zachowuje droop, ale nie jest on przesadzony, a na pweno to leszpsze rozwiązanie 24/7 aniżeli level1= 0.01mOhm (mΩ)

a LLC = 0.01mOhm czasami ma sens głównie pod krótkie OC / benchmarki, ale trzeba mieć tą świadomość o praktycznym braku Vdroop i możliwym Overshoot. Ja bym nazwał to bardziej dobitnie ...powolnym zabijaniem krzemu.:Crash:

Za bardzo generalizujesz.

Prosisz o podawanie konkretnych wartości a sam piszesz o Level 3 a nie podałeś do tego wartości impedancji, o jaką ci chodzi.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano

Do OC ustawiasz napięcie na sztywno najniższe na jakim będzie stabilny CPU pod dany MHz z zerowym vdrop.

W vdrop można się bawić jak chcesz kombinować w per core OC i chcesz np mieć 1.35v w idle j przy niskim obciążeniu żeby np 2 rdzenie wbijały 6ghz a w allcore vdrop napięcia do 1.2v i wszystkie rdzenie wbijają 5ghz

Opublikowano (edytowane)

@SebastianFM

Ad.1. ustaw sprawdź, po to wstawiłem tabelkę z napięciami. Ustawiając LLC=0.01  praktycznie twarde Vcore jest, a to nie jest korzystne dla CPU.

Ad.2. Proponuję jeszcze raz przeczytać co mi napisał i w odniesieniu do jakiego Vdroop.

Ad.3. Bez Vdroop masz większy stres elektryczny tak:

- napięcie pod load = takie samo lub wyższe

- duże overshooty przy nagłych zmianach obciążenia

- szybsza degradacja CPU (szczególnie przy wysokim Vcore)

Ad.3. Nie generalizuje: Vdroop to celowy spadek napięcia pod obciążeniem i powinien "jakiś" zawsze być zachowany. 

Ustawiając LLC=0.01 mOhm praktycznie wyłączasz Vdroop, a na pewno zmniejszasz restrykcyjnie. 

p.s

Nietaktowne już tutaj przywołujesz to, że nie podaję wartości Level 3.

@wallec

przyznam dawno już tak złej rady nie słyszałem, by napięcie ustawiać na sztywno bez Vdroop. 

info do @wallec
Opublikowano (edytowane)

To jest najlepsza metoda pod oc.
Masz zawsze najniższe możliwe napięcie a nie duże napięcie cały czas i niskie napięcie tylko jak pałujesz cinebench itp.

Na zielono zaznaczyłem Ci co ja ustawiam a co Ty osiągasz LLC5 zrzucając napięcie tylko pod obciążeniem.

Po prostu jestem o krok do przodu bo mam zawsze zrzucone napięcie i nie degraduje procka.

obraz.thumb.png.ff13b470168923625d55e70517a2ef69.png

Wiem, że do 5ghz potrzebuje 1.25v to mam na stałe 1.25v a nie w idlu 1.3 i zrzucam z 1.3v do 1.25 pod obciążeniem, poniżej picreal

obraz.thumb.png.c097be81dc0cc03d8ee9387770b7c973.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano

@ITprospector

1. Może sam sprawdź a dopiero później odpowiadaj. Prostych rzeczy nie ogarniasz. Jeszcze raz, najprościej jak się da. Przy wyższej impedancji jest większy spadek napięcia rosnący z natężeniem, czyli przy obciążonym CPU. Przy LLC1 (0,01 mOhm) mogę ustawić napięcie 1,25 V. Przy LLC8 (1,1 mOhm) muszę ustawić napięcie 1,45 V ponieważ przy obciążonym CPU spadnie do 1,25 V.

3. Nie masz racji z tym wyższym napięciem, patrz punkt 1.

Duże overshoot'y to znaczy jakie według ciebie?

Z degradacją też nie masz racji, ponieważ przy LLC1 (0,01 mOhm) można właśnie ustawić niskie napięcie i w 100% mieć nad nim kontrolę, ponieważ nie jest zależne od obciążenia.

Nie ma takiego pojęcia jak stres elektryczny, wymyśliłeś to sobie.

18 minut temu, ITprospector napisał(a):

p.s

Nietaktowne już tutaj przywołujesz to, że nie podaję wartości Level 3.

Ty się dobrze czujesz? Jakie nietaktowne? Zadałem ci proste pytanie. Zastanawiam się, czemu się wykręcasz od odpowiedzi.

Opublikowano
41 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@ITprospector

1. Może sam sprawdź a dopiero później odpowiadaj. Prostych rzeczy nie ogarniasz. Jeszcze raz, najprościej jak się da. Przy wyższej impedancji jest większy spadek napięcia rosnący z natężeniem, czyli przy obciążonym CPU. Przy LLC1 (0,01 mOhm) mogę ustawić napięcie 1,25 V. Przy LLC8 (1,1 mOhm) muszę ustawić napięcie 1,45 V ponieważ przy obciążonym CPU spadnie do 1,25 V.

3. Nie masz racji z tym wyższym napięciem, patrz punkt 1.

Duże overshoot'y to znaczy jakie według ciebie?

Z degradacją też nie masz racji, ponieważ przy LLC1 (0,01 mOhm) można właśnie ustawić niskie napięcie i w 100% mieć nad nim kontrolę, ponieważ nie jest zależne od obciążenia.

Nie ma takiego pojęcia jak stres elektryczny, wymyśliłeś to sobie.

Ty się dobrze czujesz? Jakie nietaktowne? Zadałem ci proste pytanie. Zastanawiam się, czemu się wykręcasz od odpowiedzi.

@SebastianFM

Ad. 1.

A co ja Ci napisałem wcześniej? Cytuję i nie zmieniam:
„Zależność jest jednoznaczna: im większa efektywna impedancja (mΩ), tym większy Vdroop rosnący wraz z prądem, co wynika wprost z prawa Ohma.”

Więc w jakim celu piszesz twierdzenia w stylu docinek o „nieogarnięciu”

Ad. 2.

Twierdzisz, że masz kontrolę. Podłącz oscyloskop, a zobaczysz, czy faktycznie masz kontrolę - dopiero na danym egzemplarzu sprzętu itd.

„Overshoot” — tu już sam sprawdź definicję. Ja Ci jej nie napiszę, bo ponownie możliwe, że zostanę oskarżony o pisanie nieprawdy.

a „Stres elektryczny” zdefiniowałem Ci już wcześniej w uproszczeniu - co miałem na myśli.

Ad. 3.

Zastanów się dobrze, pisząc, czy ja się dobrze czuję, bo to już na pewno jest nietaktowne z Twojej strony, pisząc tak w moim kierunku.

A dlaczego nie podałem Ci Level 3 w mΩ?

Po pierwsze - skąd miałem podać wartość Level 3, nie znając jej w odniesieniu do ASRocka.
Po drugie - również nie zadałeś takiego pytania.

Niemniej kolejność ogólnie jest zawsze taka sama, a Level 3 i wartości "x" w mΩ znajdują się pośrodku między level 1 a 5.

Ad.4.

I nie pisz, że wykręcam się od odpowiedzi, bo to również jest nietaktowne - najpierw zadaj pytanie.

Ale tu już wyprzedzając pytanie... dlaczego nie podałem, to patrz wyżej Ad.3. 

Opublikowano

@ITprospector

1. Napisałeś, że "(Level 1 = 0.01 / Ultra Extreme) powoduje - wyższe rzeczywiste Vcore pod loadem", a to jest nieprawda. Próbowałem ci to prosto wytłumaczyć ale widzę, że się nie da.

2. A ty skąd wiesz czy w ogóle i jak dużo różni się Overshoot w zależności od ustawień LLC?

3. Nieźle, mądrzysz się, że ustawienie LLC na Level 3 jest optymalne a nawet nie wiesz jaką ma impedancję na tym ustawieniu i jaki jest spadek napięcia w zależności od natężenia.

4. Napisałeś na początku, że "w praktyce najważniejsza jest konkretna wartość impedancji load-line" a jak się zapytałem o wartość proponowanego przez ciebie ustawienia Level 3, to zacząłeś kręcić.

Opublikowano
40 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@ITprospector

1. Napisałeś, że "(Level 1 = 0.01 / Ultra Extreme) powoduje - wyższe rzeczywiste Vcore pod loadem", a to jest nieprawda. Próbowałem ci to prosto wytłumaczyć ale widzę, że się nie da.

2. A ty skąd wiesz czy w ogóle i jak dużo różni się Overshoot w zależności od ustawień LLC?

3. Nieźle, mądrzysz się, że ustawienie LLC na Level 3 jest optymalne a nawet nie wiesz jaką ma impedancję na tym ustawieniu i jaki jest spadek napięcia w zależności od natężenia.

4. Napisałeś na początku, że "w praktyce najważniejsza jest konkretna wartość impedancji load-line" a jak się zapytałem o wartość proponowanego przez ciebie ustawienia Level 3, to zacząłeś kręcić.

@SebastianFM

Wpierw chciałbym ustalić jedną ważną rzecz, bo widzę jestem ponownie atakowany nietaktownie w stylu "wymądrzasz" "kręcisz:"

W żadnej swojej wypowiedzi nie mam na myśli tutaj Twoich ustawień, jak i nigdzie nie pisałem w odniesieniu do Twoich ustawień.

,a napisałem w innym wątku w Twoim kierunku też cytuje : 

Rozumiem Twój setup i cieszę się, że LLC1 (0,01 mOhm) działa stabilnie w Twoim przypadku. koniec cytatu

Następnie opisałem cytuję tylko początek : Ale skoro pytasz to krótko wyjaśnię dlaczego technicznie LLC1 nie jest uważane za najbardziej optymalne rozwiązanie w większości przypadków: koniec cytatu i dotyczyło w wątku o raptorach.

Jak też napisałem cytuje :

Zobacz proszę, jak wyglądają nazwy i jakie są mOhm przy Gigabyte i Asusie. Załączam dodatkowe zrzuty. Masz chyba odwrotną nomenklaturę poziomów, więc jeśli Twoje LLC1 (0,01 mOhm) to impedancja, to chyba na pewno moim zdaniem nie masz dobrego ustawienia teraz, bo jest agresywne. Masz według Asusa i Gigabyte poziom 8, a więc praktycznie brak Vdroopa. ...koniec cytatu. 

Nigdzie nie napisałem Ci jak masz ustawić LLC, a wyraziłem swoją opinie. 

Więc nie bierz tego proszę osobiście, a kolejne ewentualne pytania zadaj proszę użytkownikom o statusie "sigma" na tym forum. 

poniżej odpowiadam z uprzejmości.

Ad.1. 

(Level 1 = 0.01 / Ultra Extreme) tak powoduje restrykcyjny niski Vdroop , jak i w niektórych przypadkach również może być wyższe napięcie. 

Nie napisałem, że u Ciebie takie zjawisko występuje !!!

Proszę sprawdź profesjonalne źródła, lub zadaj to pytanie do użytkownika o statusie "sigma" 

Ad.2.

To by trzeba sprawdzić daną sztukę sprzętu na oscyloskopie. Overshoot występuje, a bez Vdroop jest bardziej niebezpieczny.

Proszę sprawdź profesjonalne źródła, lub zadaj to pytanie do użytkownika o statusie "sigma" 

Ad.3.

Ponownie piszesz nietaktownie

Szanuję to, że nie zgadzasz się z moją opinią. 

Nadal twierdzę, że LLC level3  w odniesieniu do Asrock jest optymalny i nie jest to wymądrzanie, jak i nie jest to rada skierowana do kogokolwiek. 

Level3 jest bezpieczniejszy od Level1 w skali od 1 do 5, szczególnie jeśli nie wie się jaka jest wartość mOhm w LLC level1. Wyłącznie moja opinia. 

Ad. 4.

Natomiast proszę pokaż mi, gdzie jest to "pytanie" w moim kierunku, które zadałeś o wartość level3 ?  :

cytuję tutaj Ciebie : a jak się zapytałem o wartość proponowanego przez ciebie ustawienia Level 3, to zacząłeś kręcić. koniec cytatu.

A ja przecież napisałem Ci już wyraźnie wcześniej dlaczego nie podałem w tym wątku wartości mOhm Level 3 w mΩ?

Po pierwsze - skąd miałem podać wartość Level 3, nie znając jej w odniesieniu do ASRocka.
Po drugie - również nie zadałeś takiego pytania.

Gdzie tutaj jakieś kręcenie ???

„Widzę natomiast Twój edytowany wpis, ale to nadal nie jest pytanie.
Niemniej już odpowiedziałem tak godzinę temu jak i -  patrz wyżej, specjalnie masz wytłuszczony druk kolejny raz.

image.thumb.png.660de3fb6ca7255fd5e862b2261d06d8.png