Skocz do zawartości

Problemy z 1% low fps mam np fps który trzyma się 162 fps powiedzmy bo na tyle blokuje rtss, lub sterownikiem amd freesync włączony ale przez ogromne spadki czy to fps ogólnego średniego czy 1% low nie da się grać.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mocny sprzęt wydaje mi się a mimo to mam straszne dropy sttutery w grach niezależnie od gry mogę mieć wysoki fps średni ale mimo to gra nie jest płynna od dropów 1% low  po ogólny brak płynności. Expo 6000 włączone, pbo też mimo resetów prób ustawienia czegoś inaczej to samo. Próbowałem gołej instalacji sterownika adrenalin ale zawsze instaluje się mimo wybrania tylko sterownika. Nie wiem co powoduje te spadki płynności brak odczucia freesync. Szukam już od pół roku ale bez skutku. Może ktoś miał podobny problem ... Poniżej specyfikacja i kilka zrzutów z gier przykładowych oraz 3d mark i temp z ac valhalla.

Zrzut ekranu 2025-12-26 102718.png

Zrzut ekranu 2025-12-26 102742.png

Zrzut ekranu 2026-01-11 124405.png

Zrzut ekranu 2026-01-10 232917.png

Zrzut ekranu 2026-01-02 224016.png

Zrzut ekranu 2026-01-01 213829.png

Zrzut ekranu 2026-01-09 214713.png

Zrzut ekranu 2026-01-09 205352.png

Zrzut ekranu 2026-01-02 224214.png

Zrzut ekranu 2026-01-02 224149.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To raczej nie adrenaline, tylko jakiś proces ,program . Wyłącz wszystkie pognamy diagnostyczne  hwinfo64, gpuz, msi afterburner, rtss itp. sprawdź obciążenie cpu w menadżerze zadań czy jakiś proces nie obciąża za bardzo.

Miałem podobnie i winny był gpuz.

Edytowane przez Hard Reset
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

To raczej nie adrenaline, tylko jakiś proces ,program . Wyłącz wszystkie pognamy diagnostyczne  hwinfo64, gpuz, msi afterburner, rtss itp. sprawdź obciążenie cpu w menadżerze zadań czy jakiś proces nie obciąża za bardzo.

Miałem podobnie i winny był gpuz.

Zazwyczaj było to małe zużycie po pracy zobaczę ale jeśli gra nie procesorowa to raczej będzie znikome zużycie procesora? 

26 minut temu, Pentium D napisał(a):

Pół roku się z tym męczysz? Spróbuj może obniżyć napięcie na SOC CPU bo ono potrafi działać sporo niżej niż 1.2V.

Igpu wyłączone w biosie 

Edytowane przez Macius
Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Masz tu główny temat na ten temat :E 

Jedyne 60 stron do przeczytania - tragedii nie ma, dla pocieszenia powiem ci że w głównym wątku nvidii przybywa tyle w ciągu 2 dni także zaciśnij zęby i do lektury :hihot:

Latency widziałem tylko w ark survival evolved w sumie na wysokim poziomie i AC valhalla może co to oznacza? Na grupie fb piszą że dysk i płyta do D*py

• Haha 1
Opublikowano

Optymalizacja Windowsa, aktualizacja biosu, optymalizacja biosu, ogarnięcie planu zasilania, sterowniki karty, ustawienia w sterowniku karty. W tle wyłączone sensory. W capframex też overlay i wszelkie czujniki wyłącz, bo i mnie przy włączonym overlay od razu mam zacięcia co chwilę. I niektóre gry są tak słabo zoptymalizowane, że nawet na 9800x3d i rtx4090 się zdarzają ścinki. 

Opublikowano
3 minuty temu, Adikon napisał(a):

Optymalizacja Windowsa, aktualizacja biosu, optymalizacja biosu, ogarnięcie planu zasilania, sterowniki karty, ustawienia w sterowniku karty. W tle wyłączone sensory. W capframex też overlay i wszelkie czujniki wyłącz, bo i mnie przy włączonym overlay od razu mam zacięcia co chwilę. I niektóre gry są tak słabo zoptymalizowane, że nawet na 9800x3d i rtx4090 się zdarzają ścinki. 

Bios zrobiłem update do 4.0 wersji na asrock, w sterowniku prawie nic nie włączone tylko freesync limit mocy o 10%, na wyłączonych programach do monitorowania też to samo 

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Dlatego nie siedzi się na grupach fb czy discordach :E 

Dlatego szukam pomocy na forum typowo komputerowym liczę że da się to naprawić bo szkoda kasy i czasu zamiast miło spędzonego czasu są męczarnie 🫠komputerek do gier miał być a nie do internetu 🤣

Opublikowano
14 minut temu, galakty napisał(a):

Jeśli chodzi o stutter w War Thunder to jest wina silnika, nie sprzętu i nic z tym nie zrobisz. Tam wystarczy że wybucha czołg/respi się nowy i masz srogi drop. 

W każdej grze mam aczkolwiek chciałbym żeby wt działał dobrze :/

24 minuty temu, Adikon napisał(a):

Ten wątek o stutteringu jest mój właśnie i też straciłem mnóstwo czasu, więc doskonale rozumiem 😉

I jak udało się to naprawić jaki PC? 

Opublikowano
Teraz, Macius napisał(a):

W każdej grze mam aczkolwiek chciałbym żeby wt działał dobrze :/

Pokazałeś 3 gry z czego 2 mają stutter i jest to wiedza powszechna. Także na razie nic nie wskazuje że masz problem sprzętowy i globalny :E 

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Pokazałeś 3 gry z czego 2 mają stutter i jest to wiedza powszechna. Także na razie nic nie wskazuje że masz problem sprzętowy i globalny :E 

To co mam zrobić żeby dać więcej informacji z gier jak działa komputer bo w każdej są stuttery CS, fortnite, minecraft, Sons of the forest, w poe 1 i 2 , diablo 4 to samo w każdej grze nie działa tak jak powinno według mnie i tego jak działa 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

No to pokaż z innej gry te wykresy, a nie z tych gdzie każdy ma stutter ;) 

To po pracy dopiero mogę 😁 wrzucę wieczorem 

Opublikowano

Po pracy to usiądź i przeczytaj ten wątek który wrzuciłem w całości :P dopiero jak zrobisz wszystko co zostało tam opisane i nie będzie poprawy wróć i męcz dalej xD im mniej tego typu nowych telenowel tym lepiej.

• Upvote 1