Macius 11 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Mam mocny sprzęt wydaje mi się a mimo to mam straszne dropy sttutery w grach niezależnie od gry mogę mieć wysoki fps średni ale mimo to gra nie jest płynna od dropów 1% low po ogólny brak płynności. Expo 6000 włączone, pbo też mimo resetów prób ustawienia czegoś inaczej to samo. Próbowałem gołej instalacji sterownika adrenalin ale zawsze instaluje się mimo wybrania tylko sterownika. Nie wiem co powoduje te spadki płynności brak odczucia freesync. Szukam już od pół roku ale bez skutku. Może ktoś miał podobny problem ... Poniżej specyfikacja i kilka zrzutów z gier przykładowych oraz 3d mark i temp z ac valhalla. 1
Hard Reset 254 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) To raczej nie adrenaline, tylko jakiś proces ,program . Wyłącz wszystkie pognamy diagnostyczne hwinfo64, gpuz, msi afterburner, rtss itp. sprawdź obciążenie cpu w menadżerze zadań czy jakiś proces nie obciąża za bardzo. Miałem podobnie i winny był gpuz. Edytowane 12 Stycznia przez Hard Reset 1 1
Pentium D 2 045 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Pół roku się z tym męczysz? Spróbuj może obniżyć napięcie na SOC CPU bo ono potrafi działać sporo niżej niż 1.2V.
Macius 11 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) 4 godziny temu, Hard Reset napisał(a): To raczej nie adrenaline, tylko jakiś proces ,program . Wyłącz wszystkie pognamy diagnostyczne hwinfo64, gpuz, msi afterburner, rtss itp. sprawdź obciążenie cpu w menadżerze zadań czy jakiś proces nie obciąża za bardzo. Miałem podobnie i winny był gpuz. Zazwyczaj było to małe zużycie po pracy zobaczę ale jeśli gra nie procesorowa to raczej będzie znikome zużycie procesora? 26 minut temu, Pentium D napisał(a): Pół roku się z tym męczysz? Spróbuj może obniżyć napięcie na SOC CPU bo ono potrafi działać sporo niżej niż 1.2V. Igpu wyłączone w biosie Edytowane 12 Stycznia przez Macius
Send1N 5 961 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Masz tu główny temat na ten temat Jedyne 60 stron do przeczytania - tragedii nie ma, dla pocieszenia powiem ci że w głównym wątku nvidii przybywa tyle w ciągu 2 dni także zaciśnij zęby i do lektury
Macius 11 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia 9 minut temu, Send1N napisał(a): Masz tu główny temat na ten temat Jedyne 60 stron do przeczytania - tragedii nie ma, dla pocieszenia powiem ci że w głównym wątku nvidii przybywa tyle w ciągu 2 dni także zaciśnij zęby i do lektury Latency widziałem tylko w ark survival evolved w sumie na wysokim poziomie i AC valhalla może co to oznacza? Na grupie fb piszą że dysk i płyta do D*py 1
Adikon 190 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Optymalizacja Windowsa, aktualizacja biosu, optymalizacja biosu, ogarnięcie planu zasilania, sterowniki karty, ustawienia w sterowniku karty. W tle wyłączone sensory. W capframex też overlay i wszelkie czujniki wyłącz, bo i mnie przy włączonym overlay od razu mam zacięcia co chwilę. I niektóre gry są tak słabo zoptymalizowane, że nawet na 9800x3d i rtx4090 się zdarzają ścinki.
Macius 11 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia 3 minuty temu, Adikon napisał(a): Optymalizacja Windowsa, aktualizacja biosu, optymalizacja biosu, ogarnięcie planu zasilania, sterowniki karty, ustawienia w sterowniku karty. W tle wyłączone sensory. W capframex też overlay i wszelkie czujniki wyłącz, bo i mnie przy włączonym overlay od razu mam zacięcia co chwilę. I niektóre gry są tak słabo zoptymalizowane, że nawet na 9800x3d i rtx4090 się zdarzają ścinki. Bios zrobiłem update do 4.0 wersji na asrock, w sterowniku prawie nic nie włączone tylko freesync limit mocy o 10%, na wyłączonych programach do monitorowania też to samo
Send1N 5 961 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 24 minuty temu, Macius napisał(a): Na grupie fb piszą że dysk i płyta do D*py Dlatego nie siedzi się na grupach fb czy discordach 4
Macius 11 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia 1 minutę temu, Send1N napisał(a): Dlatego nie siedzi się na grupach fb czy discordach Dlatego szukam pomocy na forum typowo komputerowym liczę że da się to naprawić bo szkoda kasy i czasu zamiast miło spędzonego czasu są męczarnie 🫠komputerek do gier miał być a nie do internetu 🤣
Adikon 190 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Ten wątek o stutteringu jest mój właśnie i też straciłem mnóstwo czasu, więc doskonale rozumiem 😉
galakty 5 466 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) Jeśli chodzi o stutter w War Thunder to jest wina silnika, nie sprzętu i nic z tym nie zrobisz. Tam wystarczy że wybucha czołg/respi się nowy i masz srogi drop. Edytowane 12 Stycznia przez galakty 1
Macius 11 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia 14 minut temu, galakty napisał(a): Jeśli chodzi o stutter w War Thunder to jest wina silnika, nie sprzętu i nic z tym nie zrobisz. Tam wystarczy że wybucha czołg/respi się nowy i masz srogi drop. W każdej grze mam aczkolwiek chciałbym żeby wt działał dobrze 24 minuty temu, Adikon napisał(a): Ten wątek o stutteringu jest mój właśnie i też straciłem mnóstwo czasu, więc doskonale rozumiem 😉 I jak udało się to naprawić jaki PC?
galakty 5 466 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Teraz, Macius napisał(a): W każdej grze mam aczkolwiek chciałbym żeby wt działał dobrze Pokazałeś 3 gry z czego 2 mają stutter i jest to wiedza powszechna. Także na razie nic nie wskazuje że masz problem sprzętowy i globalny
Macius 11 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia 2 minuty temu, galakty napisał(a): Pokazałeś 3 gry z czego 2 mają stutter i jest to wiedza powszechna. Także na razie nic nie wskazuje że masz problem sprzętowy i globalny To co mam zrobić żeby dać więcej informacji z gier jak działa komputer bo w każdej są stuttery CS, fortnite, minecraft, Sons of the forest, w poe 1 i 2 , diablo 4 to samo w każdej grze nie działa tak jak powinno według mnie i tego jak działa 🤔
galakty 5 466 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia No to pokaż z innej gry te wykresy, a nie z tych gdzie każdy ma stutter
Macius 11 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia 1 minutę temu, galakty napisał(a): No to pokaż z innej gry te wykresy, a nie z tych gdzie każdy ma stutter To po pracy dopiero mogę 😁 wrzucę wieczorem
Send1N 5 961 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Po pracy to usiądź i przeczytaj ten wątek który wrzuciłem w całości dopiero jak zrobisz wszystko co zostało tam opisane i nie będzie poprawy wróć i męcz dalej im mniej tego typu nowych telenowel tym lepiej. 5 1
Adikon 190 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Słuchaj co mówi @Send1N, bo dobrze gada 😉 1
Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia U kumpla na stuttery pomogło nie ruszanie w biosie niczego dotyczącego CPU (PBO wyłączone), jedynie expo i koniec. Akurat działo mu się tak na mobo asrocka + 7800x3d, gdy u mnie na bliźniaczym zestawie gdzie jedynie mobo inne w tych samych grach płynnie bez względu czy coś ruszane w ustawieniach CPU czy nie, żeby było śmieszniej na jego procu u mnie też było ok, a na moim u niego stutter
Macius 11 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia 43 minuty temu, Krzysiak napisał(a): U kumpla na stuttery pomogło nie ruszanie w biosie niczego dotyczącego CPU (PBO wyłączone), jedynie expo i koniec. Akurat działo mu się tak na mobo asrocka + 7800x3d, gdy u mnie na bliźniaczym zestawie gdzie jedynie mobo inne w tych samych grach płynnie bez względu czy coś ruszane w ustawieniach CPU czy nie, żeby było śmieszniej na jego procu u mnie też było ok, a na moim u niego stutter Czyli mówisz że płyta może też być problemem? Po pracy sprawdzę na default ustawieniach biosu
Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia U niego to pomogło, więc nie zaszkodzi sprawdzić
Macius 11 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia 2 minuty temu, Krzysiak napisał(a): U niego to pomogło, więc nie zaszkodzi sprawdzić To teraz jak u niego działa zmieniał coś czy tylko ten bios default?
Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Włącza tylko expo i nic więcej nie rusza. 1
Rekomendowane odpowiedzi