Skocz do zawartości

Problemy z 1% low fps mam np fps który trzyma się 162 fps powiedzmy bo na tyle blokuje rtss, lub sterownikiem amd freesync włączony ale przez ogromne spadki czy to fps ogólnego średniego czy 1% low nie da się grać.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Hard Reset napisał(a):

To w każdej grze czy konkretnie w jakieś ?

MC nie działa ustawia się obraz nie dostosowany do ekranu jak daje na full ekran to wtedy w lewym górnym jest uciety widać część i nie można klikać bo reszta czarna, a tak to Sons of the forest, war Thunder WOT się dzieje to wcześniej udało się naprawić 

Teraz, Doamdor napisał(a):

@Macius Tutaj raczej jest problem sprzętowy, jeżeli na czystym systemie problem dalej występuje i występuje zapewne od początku. 

Co sugerujesz? Stress testy przechodzą chyba w normie, udało się naprawić ale nowy system i te same kroki nie pomogły + freesync znów mam wrażenie nie działa mimo ustawień w adrenalin, monitorze i w Windows blokada fps 162 przez rtss

Opublikowano
9 minut temu, Macius napisał(a):

MC nie działa ustawia się obraz nie dostosowany do ekranu jak daje na full ekran to wtedy w lewym górnym jest uciety widać część i nie można klikać bo reszta czarna, a tak to Sons of the forest, war Thunder WOT się dzieje to wcześniej udało się naprawić 

Co sugerujesz? Stress testy przechodzą chyba w normie, udało się naprawić ale nowy system i te same kroki nie pomogły + freesync znów mam wrażenie nie działa mimo ustawień w adrenalin, monitorze i w Windows blokada fps 162 przez rtss

Podmień sprzęt. 

Opublikowano (edytowane)

Jesteś po prostu człowiekiem który jest skazany na stutter i nic z tym nie zrobisz (widocznie obejrzałeś kasetę) :P z resztą jak widać po dotychczasowych rzeczach które wykonałeś - 0 efektu :E nie jesteś sam bo jest na tym forum kilku takich, jak ci się chce to podmień procesor na zwykłego ryzena bez 3d cache, czytałem już  takie info jak gościu właśnie zrobił taką podmianę i jak "RENKOM ODJOM"

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Patrząc na ciągle nowe poprawki tz AGESY dla amd i problemy, to tylko się utwierdzam w przekonaniu ze intel to dobra opcja i grzecznie na niej siedzę :hihot:

Nawet gdyby to była wina sprzętu sprzedaż nie od kuje mnie na tyle żeby coś sensownego kupić gwarancji nie ma że będzie lepiej? Jeśli sprzęt to jaki? 

Edytowane przez Macius
Opublikowano
9 minut temu, VRman napisał(a):

Na intelach nie ma problemu. No może poza przypadkami, gdy proc się wziął i przepalił

Jak to powiedział Major Ryba w 322 odcinku świata według kiepskich "Lepiej raz dobrze dupnąć, niż pierdzieć po kawałku” :E :hihot:

• Haha 3
Opublikowano

Nie no pomogło, pomogło. W niektórych grach wyeliminowało, a w niektórych zmniejszyło częstotliwość występowania.

Przesiadka z 5700x3d na 9800x3d.

Przesiadka z W11, na W10.

Wyłączenie HAGS.

Odinstalowanie NV app.

Upewnienie się, że w grze mam wyłączoną synchronizację. Co ciekawe w sterowniku jak mam włączoną, to chyba jest lepiej.

Nie odpuszczanie, żeby karta wchodziła na 100% użycia. Staram się trzymać na około 90% max.

Blokada klatek -4 od odświeżania TV. 

Wyłączenie gamebarów i innych pierdół.

Nie słuchanie randomów, że u nich wszystko działa. 

W AB mam zrobione OC i odblokowany power limit.

A, NV reflex itp w grach i w sterowniku wyłączone. To też chyba pogarszało sytuację. Nie wiem, czy w AMD też jest coś podobnego. 

Kolega z kartą AMD wyłączył w menedżerze urządzeń LAN i ponoć mu pomogło. Net ma przez WLAN. 

Ja wyłączyłem wszystkie nieużywane urządzenia audio w menedżerze. W windzie wyłączony BT i Wi-Fi, jak nie używam. 

Ogólnie cyrk na kółkach dom wariatów.

• Haha 2
Opublikowano
30 minut temu, j4z napisał(a):

Nie no pomogło, pomogło. W niektórych grach wyeliminowało, a w niektórych zmniejszyło częstotliwość występowania.

Ale nadal nie wszędzie jest tak jakbyś chciał nie gadaj bo wiem xD a u mnie wszystko jak po maśle na 5800x3d zarówno na W11 jak i W10 :faja: "U mnie działa" :hihot:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To jest tego typu problem z czapy gdzie nikt nic nie wie i nie zna pewnego rozwiązania, z archiwum X.

Tak samo jak losowe pierdzenie dźwięku w RDR 2 i stutter na mapie świata gry - setki osób tego doświadcza, a nikt nie ma jako takiego pewnego rozwiązania.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, j4z napisał(a):

Tłumaczę sobie to tym, że niektóre gry już po prostu tak mają... :heu:

Masz całą masę gier na UE także ten typ tak dlatego większość gier na 5 szarpie. Ale i nie inaczej jest w grasz 4 i 3 też potrafią szarpać pomimo, że gry mają swoje lata także ten typ tak ma.

Coraz mniej gier działa jak masełko pomimo stricte dobrej wydajności.

Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Na intelach nie ma problemu. No może poza przypadkami, gdy proc się wziął i przepalił, ale poza tym to luuuzik :E

Jak mi się spali to może kiedyś wymienię, póki co, palenie to domena ryzenów ;)