Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Czy może taki temat być, czy :stryczek:? Sporo jest religijnych memów w "wojnie na memy", może oddzielny temat nie byłby taki zły?

Wszelkie - spostrzeżenia, uwagi mile widziane. 

Wojny na memy, czy jakiekolwiek wojny mi się nie podobają, wolałbym temat w którym dzielimy się swoimi wnioskami, komentarzami, poglądami związanymi z duchowością, religią. 

Spotkałem się niedawno z określeniem - Wielka Polska Katolicka. Nie znam się, nie wiem, generuję - z wykresu wynika, że mamy mało chętnych na księdza. 
Przy 10 000 parafii, za mało będzie księży?

aaa.jpg

Edytowane przez Liber8
Opublikowano
W dniu 12.01.2026 o 17:42, Wercyngoteryx napisał(a):

Może od kościoła odchodzą. Za to astrologia i wróżbici przechodzi renesans. Tak więc wiara w farmazony w stanie równowagi.

Oczywiście ludzie potrzebują zwykle jakiegoś rodzaju duchowości, jedni bardziej, inni mniej i zastępowanie religii czymś innym to naturalny proces. Ale to jakby druga skrajność, bo oryginalna statystyka dotyczy nowych duchownych, czyli z kolei jednej z najbardziej zaangażowanej formy wiary.

A tu jest więcej zjawisk, dużo ludzi nie rezygnuje z samej wiary, ale ma sceptyczny stosunek do samych instytucji kościoła. Gdzieś widziałem statystyki (akurat z Francji), że tam jest sporo ludzi, którzy uważają się za chrześcijan, a nawet za katolików, ale w ogóle przestali chodzić do kościoła. Więc między różnymi new-age mambo-dżambo a religią są stany pośrednie. A pewnie znajdzie się też trochę osób co w sobotę do wróżki a w niedzielę na mszę :E

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
20 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Zdanie wyrwane z kontekstu, może właśnie tak brzmieć

Zasadniczo to praktycznie cały Stary Testament oparty jest na wyrwanych z kontekstu metaforach :E 

przekładanie tych ksiąg na życie realne w XXI wieku słabo się broni.

Opublikowano
20 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Zdanie wyrwane z kontekstu, może właśnie tak brzmieć.Przeczytaj całość i może zrozumiesz, a jak nie to

zapytaj A.I o co chodzi.  🙂

Ok, tu masz całość:

Cytat

Występek córek Lota

30 Lot wyszedł z Soaru i zamieszkał wraz z dwiema swymi córkami w górach, gdyż bał się pozostawać w tym mieście.
A gdy mieszkał z dwiema swymi córkami w pieczarze, 31 rzekła starsza do młodszej: «Ojciec nasz wprawdzie już stary, ale nie ma w tej okolicy mężczyzny, który by przyszedł do nas na sposób wszystkim właściwy. 32 Chodź więc, upoimy ojca naszego winem i położymy się z nim, a tak będziemy miały potomstwo z ojca naszego». 33 Upoiły więc swego ojca winem tej samej nocy; wtedy starsza poszła i położyła się przy ojcu swoim, on zaś nawet nie wiedział ani kiedy się kładła, ani kiedy wstała.
34 Nazajutrz rzekła starsza do młodszej: «Oto ostatniej nocy ja spałam z ojcem; upójmy go winem także tej nocy i idź ty, i śpij z nim, abyśmy obie miały potomstwo z ojca naszego». 35 Upoiły więc i tej nocy ojca swego winem i poszła młodsza i położyła się przy nim; a on nawet nie wiedział, kiedy się kładła i kiedy wstała. 36 I tak obie córki Lota stały się brzemienne za sprawą swego ojca.
37 Starsza, urodziwszy potem syna, dała mu imię Grzegorz. Ten był praojcem dzisiejszych Braunistów. 38 Młodsza również urodziła syna i nazwała go Janusz. Ten zaś stał się praojcem dzisiejszych Korwinistów.

Co tam zostało wyrwane z kontekstu? 

Opublikowano

@GordonLameman 

@Liber8 Lot był bratankiem Abrahama i tylko przez wzgląd na Abrahama miał zostać oszczędzony w trakcie zniszczenia Sodomy i Gomory. To daje nieco szerszy kontekst dotyczący przyczyny takiego wypaczenia. Tym bardziej że sam Lot jak przygarnął do siebie tych co mieli zesłać zniszczenie na Sodomę i Gomorę, to w ramach ich obrony przed mieszkańcami Sodomy chciał oddać córki

Cytat

4 Zanim jeszcze udali się na spoczynek, mieszkający w Sodomie mężczyźni, młodzi i starzy, ze wszystkich stron miasta, otoczyli dom, 5 wywołali Lota i rzekli do niego: «Gdzie tu są ci ludzie, którzy przyszli do ciebie tego wieczoru? Wyprowadź ich do nas, abyśmy mogli z nimi poswawolić!» 6 Lot, który wyszedł do nich do wejścia, zaryglowawszy za sobą drzwi, 7 rzekł im: «Bracia moi, proszę was, nie dopuszczajcie się tego występku!2 8 Mam dwie córki, które jeszcze nie żyły z mężczyzną, pozwólcie, że je wyprowadzę do was; postąpicie z nimi, jak się wam podoba, bylebyście tym ludziom niczego nie czynili, bo przecież są oni pod moim dachem!»3 9 Ale oni krzyknęli: «Odejdź precz!» I mówili: «Sam jest tu przybyszem i śmie nami rządzić! Jeszcze gorzej z tobą możemy postąpić niż z nimi!» I rzucili się gwałtownie na tego męża, na Lota, inni zaś przybliżyli się, aby wyważyć drzwi. 10 Wtedy ci dwaj mężowie, wsunąwszy ręce, przyciągnęli Lota ku sobie do wnętrza domu i zaryglowali drzwi. 11 Tych zaś mężczyzn u drzwi domu, młodych i starych porazili ślepotą. Toteż na próżno usiłowali oni odnaleźć wejście.

@GordonLameman i tak, wyłapałem ostatnie zdanie :P

Opublikowano
32 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ale to tylko pogarsza sprawę :lol2:

A czy ja piszę czy pogarsza czy polepsza? Chodzi wyłącznie o kontekst, czyli to, że kazirodztwo w tym przypadku wywiodło się ze zła, które toczyło Sodomę i Gomorę. 

Opublikowano
Teraz, LeBomB napisał(a):

A czy ja piszę czy pogarsza czy polepsza? Chodzi wyłącznie o kontekst, czyli to, że kazirodztwo w tym przypadku wywiodło się ze zła, które toczyło Sodomę i Gomorę. 

Albo z tego, że łojciec oferował swoje młode córki w ramach targu z  motłochem :lol2: