Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Od kilku miesięcy planowałem upgrade kompa na ten miesiąc (prezent urodzinowy), ale ceny poszły w górę i teraz mam zagwozdkę, czy może nie warto na tę chwilę coś pozmieniać i dokupić tańszym kosztem, a jak może kiedyś sytuacja się unormuje, to zmienić?
Przeznaczenie komputera, to wyłącznie gry, głównie symulatory jazdy (Assetto Corsy, LMU, ETS2), ale też FPS'Y typu CS i czasami jakieś gry fabularne. Wszystko w rozdzielczości 2K.
Po głowie chodzi mi myśl, żeby poskładać/zakupić praktycznie wszystko, zostawiając tylko kartę graficzną, pamięć RAM, 1 dysk.

Chciałbym też ewentualnie dokupić drugi dysk 2TB, chociaż na tę chwilę to nie jest mus.
Przy złożeniu komputera pomaga brat, a budżet w miarę elastyczny i można go naciągnąć, żeby za rok czy dwa, pozostałe komponenty dalej dawały radę.

I czy w ogóle jest sens? Czy skok wydajnościowy po tym byłby co najmniej odczuwalny i zadowalający :)

Aktualny zestaw:

Pamięć RAM: DDR4 Patriot 32GB(4x8GB) 3600MHzCL17 Viper Steel

Płyta główna: MSI MAG B560M BAZOOKA Socket 1200

Procesor: Intel Core i5 Intel Core i5-11400F

Karta Graficzna: PowerColor Radeon RX 6700 XT Hellhound 12GB GDDR6

Zasilacz: OCZ ZT Series 650W

Dysk: Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790

Obudowa: Zalman R1

Chłodzenie: SilentiumPC Fera 5

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Opublikowano (edytowane)

"po taniości" na 14600k/kf bym to wrzucił zostawiając obecny ram
https://www.ceneo.pl/157751238
https://www.ceneo.pl/158823283
obudowe też bym zmienił to wygląda na piekarnik, zasilacz nie najgorszy ale bym zmienił dla świętego spokoju bo pewnie 10 lat ma 
https://www.ceneo.pl/178017965 
https://www.ceneo.pl/182236200
Byłby z 40% szybszy pamiętając że w 2k to raczej karta już średnio sobie radzi

Edytowane przez kubon
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Kolega wyżej dobrze radzi, mając 32GB DDR4 idź w 14600K/KF i masz spokój pewnie na 3-4 lata bez przepłacania za DDR5.

Tyle że karta też szykuje się do wymiany, więc ostatecznie kwestia budżetu.

I jak wyżej - obudowa do zmiany, zasilacz raczej też szczególnie pod nowe GPU, bo to już mocno wiekowa jednostka.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Jak dajesz sobie wszystko wciskać to tak jest ^^ Już lata temu nauczyłem się, że nagrodą za duża ilość pracy jest jeszcze większa ilość pracy. Mam swój scope i robię co do mnie należy, ktoś chce więcej to cześć i czołem, po coś są kontrakty, żeby się trzymać kto za co odpowiada.
    • https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/donald-trump-oskarza-wolodymyra-zelenskiego-jest-przeszkoda-do-pokoju/fjm9el6,79cfc278
    • Podnieść wartość przy odsprzedaży?   Niby jak? Przecież to jest związane z kontem. Oddasz komuś swoje konto razem z googlami? Jak zrobisz reset to tryb developerski się wyłącza. Do tego, żeby w ogóle dało się tam wrzucać gry musisz mieć soft ogarnięty po stronie kompa, a jak ktoś nie ogarnia aż tak, że nie potrafi włączyć trybu deva w googlach, to i tego nie ogarnie.   Narzekanie, że zamiast dużych zajebistych gier dostaliśmy przez Metę i ich pogoń za mobilnym VR pierdolony regres - rozumiem   Sprzedawać VR - nie rozumiem.   Jest mimo wszystko sporo gier do ogrania, a choć trochę kulawe i wymaga mocnego sprzętu, to na szczęście jest jeszcze UEVR, choć z tego co patrzę po sygnaturce, to musiałbyś zrobić upgrade proca albo i platformy. 7500f+5070 powinien wystarczyć przynajmniej do grania w niektóre gry i w jakości grafy "od biedy mogę się przemęczyć".    Idę zaraz se postrzelać z łuku zaraz w DoE.  Potem jak mnie będę boleć nogi od stania to sobie polatam w Ultrawings 2 albo pojeżdżę w V-racer Hoverbike.  Jakbym miał już możliwość grania na PC i z kierownicą, to miałbym już gier na lata, a przecież jeszcze nie jedna gierka z UEVR się pojawi.    Szkoda, że korpo-krawaciarze nie ogarniają, że takich jak Ty, były dziesiątki milionów a ich debilizm ich odepchnął od VRu, bo wątpię aby możliwość oglądanie się w wirtualnym lustrze albo gierki MR zmieniły Twoje zdanie. Chciałeś dużych, dobrze zrobionych gier. Chciałeś postępu.  To, czego chciałeś było oczywiste dla każdego gracza i kogokolwiek z mózgiem, ale nie. Oni musieli zrobić z VRu platformę do popierdółek mobilnych, gdzie tylko 1 na 200 gier jest zrobiona porządnie jak DoE czy Compound, a do tego z racji docelowej platformy nigdy nie zachwyci grafiką tak jak Alyx 6 lat temu.   W ogóle się aż nie chce wierzyć, że to za kilka tygodni już 6 lat mija.  Ja w 2014r. spodziewałem się zalewu wspaniałych gier w ciągu 2-4 lat. Może 1% z tego powstało, a tego co było najbardziej oczywiste - nie ma do dziś. No prawie jest ale to gry pod Questa, więc ani fizyki, ani rozmachu ani grafy nie ma, jaką udźwignąłby średni PC z roku 2018r.    Nie można celować z czymś interesującym głównie graczy core, w casuali, bo to się  nigdy nie miało prawa udać. Nie można celować z cenami zjadliwymi dla gracy core w casuali, bo nie kupią. Nie można ograniczać się do strategii "Byle taniej" bo gracze core oczekują postępu i radochy z jego obserwowania, odkrywania nowych możliwości itp. Nie można wydawać PSVR2 jasno pokazując graczom core, że się nie traktuje wsparcia grami poważnie, i oczekiwać, że sprzęt się będzie świetnie sprzedawał. Nie można nie zrobić wielu zajebistych gier na początek aby zbudować odpowiednią dużą bazę potencjalnych klientów gier dla innych developerów, a oczekiwać, że będą zasilać platformę sami na tyle mocno, że gracze core będą ten sprzęt kupować. Wszystko co mogli krawaciarze spierdolić, to spierdolili, a VR to pewnie na wieki pozostanie największym zmarnowanym potencjałem w historii gier. Chodzi mi o te czasy, bo że VR gaming podbije kiedyś świat to pewne, tylko pytanie za iledziesiąt lat.
    • I ile jest tej marży? Bo po 2minutach słuchania tych bzdur wyłączyłem. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...