xpavlo 0 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Witam, Jestem tu nowy i szukam pomocy w OC pamięci DDR5, moja platforma to płyta AORUS Z690 Elite AX DDR5, 15 14600k i pamieći 2x 32GB Kingston Fury Renegate 6400 cl32 (KF564C32RWAK2-64), czy możliwe jest na tej płycie z tym CPU aby te pamięci pracowały stabilnie z częstotliwością 6400, Tryb XMP - 6400 komputer sie uruchamia, tylko Aida po kilku minutach pokazuje błąd..... Proszę o jakieś porady...
Send1N 5 048 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Na początek to zaktualizuj bios do najnowszego jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, jak dalej nie będzie stabilności znajdź napięcia VDDQ TX, IMC VDD , VCCSA i przy włączonym profilu xmp ustaw je wyżej niż płyta ustawia na auto, możesz dać testowo wszystkie na 1.3v
xpavlo 0 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 22 minuty temu, Send1N napisał(a): Na początek to zaktualizuj bios do najnowszego jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, jak dalej nie będzie stabilności znajdź napięcia VDDQ TX, IMC VDD , VCCSA i przy włączonym profilu xmp ustaw je wyżej niż płyta ustawia na auto, możesz dać testowo wszystkie na 1.3v Bios mam najnowszy, napięcia na VDDQ i VDD2 dałem na 1.4 a VCCSA 1.25 i a Pamięć profil XMP 1 - 6400-32-39-39-80 i czy daję napięcia na vddq i vdd2 to zachowanie komputera jest takie samo, w TEST AIDA zgłasza błąd po kilku minutach Natomiast pamięci ustawione na XMP2 - 6000-30-38-38-80, i VDDQ1.25 i VDD2 - 1.3 Po godzinie czasu aida nie zgłasza błędu, czy możliwe, że na tym cpu, tej płycie nie da rady ustawić 6400 ? Mam kilka pytań: - Czy w trybie XMP pamieći automatycznie dostosowuja sobie napięcie VDD2 cpu i VDDQ cpu - Kiedy ustawiam tryb XMP 1 - 6400 cl32 a VDDQ CPU i VDD2 CPU ruszę minimalnie np na 1.25 każde, to komputer w ogóle nie wstaje, czt to znaczy, że przeze mnie ręcznie ustawiane te napięcia nadpisują te któe podaje trym XMP ? PS. Ustawienie XMP 1 - 6400 i przy tym ręczne ustawienia cykli cl 38-40-40-96 przy VDD2 1.4 i vddq 1.35, nie pomaga, aida wyrzuca błąd.... Edytowane 1 godzinę temu przez xpavlo
sideband 2 087 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu VDDQ i VDDQ TX to zostaw na automacie to powinno być ustawione mniej więcej tyle i ile masz napięcia na pamięciach majstrowanie przy tym nie daje większych pozytywnych skutków. VDD2 to jest napięcie kontrolera DDR5. VCCSA też się pobaw te 1.25v może być zbyt wysokie. VDD2 spróbuj podnieść do 1.45 max 1.5v jak nie widać objawów lepszej stabilności to kiszka. Poza tym odpal stricte test od pamięci TM5 jeżeli sypie błędami od razu tzn, że jest daleko do stabilności. Trzeba zejść niżej 6200, 6000 i próbować ustabilizować. 1
xpavlo 0 Opublikowano 43 minuty temu Autor Opublikowano 43 minuty temu 25 minut temu, sideband napisał(a): VDDQ i VDDQ TX to zostaw na automacie to powinno być ustawione mniej więcej tyle i ile masz napięcia na pamięciach majstrowanie przy tym nie daje większych pozytywnych skutków. VDD2 to jest napięcie kontrolera DDR5. VCCSA też się pobaw te 1.25v może być zbyt wysokie. VDD2 spróbuj podnieść do 1.45 max 1.5v jak nie widać objawów lepszej stabilności to kiszka. Poza tym odpal stricte test od pamięci TM5 jeżeli sypie błędami od razu tzn, że jest daleko do stabilności. Trzeba zejść niżej 6200, 6000 i próbować ustabilizować. Dziękuję za odpowiedź, Zrobiłem tak jak napisałeś, 6400 i VDD2 - 1.47, bez większych zmian, więc prawdopodobnie zostanę przy 6000 cl30, vdd2 - 1.30
Send1N 5 048 Opublikowano 40 minut temu Opublikowano 40 minut temu Zawsze możesz spróbować te 6200 po środku z ręczną optymalizacją timingów, na gotowych profilach xmp/expo wszystko jest dość luzno ustawione i sporo można poprawić, przykładowo takie 6000mhz z ciasnymi timingami będzie szybsze niż 6400 po prostu na odpalonym profilu xmp
SebastianFM 378 Opublikowano 39 minut temu Opublikowano 39 minut temu @xpavlo, chciałem sprawdzić specyfikację twojej płyty głównej, ale są dwie wersje, które się różnią. Ty masz Rev. 1.4 czy starszą?
xpavlo 0 Opublikowano 31 minut temu Autor Opublikowano 31 minut temu 7 minut temu, SebastianFM napisał(a): @xpavlo, chciałem sprawdzić specyfikację twojej płyty głównej, ale są dwie wersje, które się różnią. Ty masz Rev. 1.4 czy starszą? AORUS Z690 Elite AX v. 1.x Czyli ta gorsza zdaje się 9 minut temu, Send1N napisał(a): Zawsze możesz spróbować te 6200 po środku z ręczną optymalizacją timingów, na gotowych profilach xmp/expo wszystko jest dość luzno ustawione i sporo można poprawić, przykładowo takie 6000mhz z ciasnymi timingami będzie szybsze niż 6400 po prostu na odpalonym profilu xmp Nie mam gotowych XMP na 6200, musiałbym zczytać z np 6000, albo ustawic na pałę multiple 6200 i kombinować... Obecnie mam 6000 cl28 i po tych nastu minutach MT5 ustawiony na anta777, nie sypie błędami.
Send1N 5 048 Opublikowano 8 minut temu Opublikowano 8 minut temu Wiem że nie ma dlatego wyżej napisałem że możesz spróbować 6200 ustawić ręcznie razem z optymalizacją timingów samo "CL" nie ma praktycznie żadnego wpływu na wydajność.
Rekomendowane odpowiedzi