Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra chyba już rozumiem :E czyli tylko te arctici pro które są fabrycznie na ALF III nie chcą się całkowicie wyłączyć a cała reszta którą posiadasz w tym arctici pro kupione luzem możesz zatrzymać całkowicie, skoro tak to pewnie jest to celowy zabieg aby nie dopuścić do pasywnej pracy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Dobra chyba już rozumiem :E czyli tylko te arctici pro które są fabrycznie na ALF III nie chcą się całkowicie wyłączyć a cała reszta którą posiadasz w tym arctici pro kupione luzem możesz zatrzymać całkowicie, skoro tak to pewnie jest to celowy zabieg aby nie dopuścić do pasywnej pracy.

:piwko:

Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Aż wrzucę Bartkowi pod tym komentarzem na YT :E 

Wrzuc, wrzuc. Jestem ciekawy czy on ma tam smigla z dlugimi kablami. Sam napisze do arctica i poprosze o smigla z 0rpm bo w tej recenzji tak maja. Na stronie producenta jak i z informacj ejaj wynika ze nie ma 0 rpm.....

Opublikowano
W dniu 4.02.2026 o 00:46, Send1N napisał(a):

Aż wrzucę Bartkowi pod tym komentarzem na YT :E 

Nie moglem znalezc. Czy odpisal cos?

Na zdjeciu ponizej zaznaczylem na czerwono otwory, ktore mam zamiar wyciac aby zamontowac tam dwa lub jeden wiatrak. Teoretycznie powinno to obnizyc temperature grafy. Czy ktos kombinowal w podobny sposob, warto wycinac? Na probe polozylem tam p14 pro, ale z racji    fabrycznych   wyciec w metalu przeplyw powietrza byl bardzo glosny wiec to nie wchodzi w gre. 

20251223_174518(1).jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak wrzuciłem mu filmik to już nic nie odpisał :E;) 

Ja mam w tym miejscu wrzuconego jednego Arctica P12 tylko że od strony piwnicy tak że go nie widać i dmucha pod kartę, zrobiłem to też bez wycinania tej kratki, jak wentylator jest bezpośrednio przed kratką czy za kratką to owszem pojawia się dodatkowy szum ale wystarczy zrobić lekki dystans i jest ok. Trochę kombinacji z tym było przykleiłem po dwa takie magnesy https://allegro.pl/oferta/magnes-neodymowy-20x3-mm-pod-wkret-z-otworem-7x3-5-mm-okragly-pierscieniowy-11142219291 kropelką :E w każdym z czterech rogów wentylatora (w miejscach na śrubki) a następnie przyczepiłem od spodu piwnicy do blachy w miejscu kratki, dzięki magnesom mam od niej dystans około 1cm i w każdej chwili mogę go wyciągnąć bez narzędzi, dodatkowo nie widać przez szybę że on tam jest. 

1.png

W miejscu zaznaczonym na czerwono mam wentylator zamocowany w piwnicy nie na ;) z lewej do połowy tej kratki jest zasilacz. Jak chcesz zniwelować nieprzyjemny hałas to tak samo możesz zrobić jakiś lekki dystans od kratki montując u siebie NA piwnicy. Są też do kupienia gotowe "Shroudy" czyli ramki które zrobią dystans wentylatora od elementu coś tego typu https://www.etsy.com/pl/listing/1295597770/140-mm-280-mm-420-mm-aio-radiator-shroud tylko jak coś ta pierwsza z prawej się nie nada bo jest zbyt cieńka musi być coś jak ta z lewej lub po środku ;) 

Edytowane przez Send1N