Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wrzucam jako nowy temat, bo za długie na chata.

Wbijam sobie ostatnio na FB czy na OLX na ogłoszenia sprzedaży komputerów używanych i zastanawiam się. Niby mamy kryzys, ale mam wrażenie, że większość ludzi powaliło z cenami, za które wystawiają swoje używki.

Przykłąd:

Cytat

Pamięć RAM: G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

Procesor: AMD Ryzen 7 9800x3d

Chłodzenie CPU: Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Pro 

Płyta główna: MSI MAG X870E WIFI 

Karta graficzna: ROG STRIX GeForce RTX 4080 super

Zasilacz: be quiet! Pure Power 12 M 1000W 

Obudowa: Lian Li O11 Dynamic EVO ARGB 

Dysk SSD: Kingston KC3000 2TB PCI-E Gen4 NVMe 

Wentylatory arctic + silver monkey.

CPU, płyta i chłodzenie mają miesiąc czasu.

Każda część jest na gwarancji. Wszystko było kupione nowe.

Teoretycznie zestaw złożony całkiem dobrze. Dobrej jakości podzespoły. Widać, że nie było tu oszczędzania.

Ale gościu wystawia to za 11500 zł.

ale na szybko również bez nadmiernego oszczędzania w dodatku  z RTX5080, całkowicie nowe z polskich sklepów złożyłem takie coś?
PSU 850W/1000W - 450
9800x3d - 1800
MSI MAG X870E - 1300
32GB ddr5 - 1600
RTX5080 - 5000
KC3000 2TB - 1000
Liquid Freezer - 410
obudowa - 500
akcesoria - 100
razem - 12160 zł

Co o tym sądzicie? Czy rynek sam napędza zbiorową panikę? 

I takich przypadków jest wręcz większość. Że często nówki o tej samej lub wyższej wydajności (np z i3-12gen zamisat i5-6gen albo i7-4gen) złoży się taniej. 

Edytowane przez twoja_babcia
Opublikowano

Rynek uzywek od dawna jest zepsuty, a obecna sytuacja na rynku narobiła jeszcze wiekszego spustoszenia. Z drugiej strony sam spotkalem sie z przypadkami, gdy ludzie podsylali mi do oceny kompletnie nieoplacalne uzywki, ktore juz prawie kupowali. Czasem jak ktos sie nie zna lub zna mocno srednio, zobaczy uzywanego gotowca ktory mu sie spodoba i jest np w okolicy do odbioru od ręki, to ludzie sa w stanie przepłacic. A sprzedawcy tylko czekaja na takich ludków.

Tak samo jest zreszta z autami, ceny uzywek bywaja czesto abstrakcyjne na tle nowek, bo dajmy na to nowe auto masz za 130k, a 2-3 letnia wypierdziana uzywka z przebiegiem rzedu 60-70 tys potrafi kosztowac 100-110 tys, czyli de facto niewiele mniej. A do tej uzywki czesto musisz dolozyc na start wymiane klockow + tarcz, opon, zrobic jakis przeglad olejowy i zaraz sie okazuje, ze za 15k wiecej mialbys nowe auto z salonu...

• Upvote 1
Opublikowano

Obecnie ceny idą wszędzie do góry, sprzęt używany też. Ale zawsze było, jest i będzie, że część ofert jest wystawiona po zbyt wysokich kwotach, nawet drożej niż nowe. Niektórzy szukają jelenia, niektórzy po prostu nie wiedzą po ile takie części teraz chodzą. 

Opublikowano

@some1 Tak zawsze było, ale teraz skala tego mnie ubodła. W zasadzie ciężko znaleźć ofertę, która była by rozsądnie wyceniona.

@Dirian Dobre porównanie do aut (akurat szukamy dla żony). Ostatnio mi się rzuciła Cupra Formentor (zwykła nie VZ), 3 letnia, z przebiegiem 99000, w cenie dosłownie kilka tys mniej, niż nowa z wyprzedaży rocznika. Niby ładnie wyglądała, bo po jakiejś polerce, ale jednak 99000 dla silnika 1.5. Ale pewnie znajdzie się kupiec. Co raz bliżej mi do chińczyka. 

Opublikowano

Sporo też ludzi woli wystawić drogo i stopniowo obniżać cenę gdy nikt się nie zgłasza. A nuż ktoś się trafi z okolicy kto się skusi i weźmie od ręki? 

Jakieś 2-3 lata temu sam wystawiałem komputer. Nie miałem pojęcia za ile go wystawić bo rozrzut cenowy podobnych konfiguracji był spory. Wystawiłem w stosunkowo dość wysokiej cenie ale nikt się nie zgłaszał. Opuściłem raz o jakieś 300 i dzień później komputer miał już nowego właściciela. 

A co do używanych samochodów to nie jest tak prosto bo jednak wersje wyposażenia potrafią zmienić cenę znacznie. Zresztą popatrz na ceny w salonie np takiej Toyoty CHR, zaczyna się od 120-140k a kończy na ponad 200 jak zaszalejesz z pakietami i dobierzesz mocniejszy silnik.