kacpi278 29 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) Witam ,pc w obecnej konfiguracji mam około rok i do tej pory nic sie nie działo. W tamtym tygodniu miałem sytuacje ze podczas przeglądania YT pc sie zawiesił (ekran zawieszony ,myszka sie nie rusza ,klawiatura nie reaguje ale oba podzespoły są podświetlone ) dzisiaj wydarzyło się to drugi raz - zwiecha systemu na około minute i restart pc. żadnego kodu błędu ,bluescreena ani nic zeby móc namierzyć co szwankuje. Jak mogę sprawdzić co jest nie tak? zacząłem skanowanie dysków na bad sektory HD TUNE ale tutaj pusto. obie zwiechy były podczas przeglądania neta (ostatnimi czasy w nic nie gram) procek : ryzen 9800x3d mobo : B650E AORUS ELITE X AX ICE ram 2x 16gb ddr5 gpu radeon 9700xt 1x nvme 1tb 1x nvme 2tb przy skanowaniu dysków HD tune na bad sektory dysk nvme 1tb skanował się z prędkością 1120 i szło to dość szybko a ten nvme 2tb prędkość 100mb/s ;'d troche mnie to zdziwiło ze taka różnica a oba są na nvme Edytowane 24 Stycznia przez kacpi278
toska78 64 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia Obie zwieszki były podczas oglądania na YT? Jeśli tak zobacz czy cokolwiek zmieni testowe wyłączenie akceleracji sprzetowej w ustawieniach przeglądarki. 1
kacpi278 29 Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia 8 godzin temu, toska78 napisał(a): Obie zwieszki były podczas oglądania na YT? Jeśli tak zobacz czy cokolwiek zmieni testowe wyłączenie akceleracji sprzetowej w ustawieniach przeglądarki. youtube lub zwykłe przeglądanie neta , napewno nic wymagającego i obciążającego ... chciałbym namierzyć i zlokalizować przyczynę tylko nie wiem jak sie do tego zabrac
Send1N 5 961 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia No to jedną z prób diagnozy jaką możesz podjąć jest właśnie wyłączenie akceleracji w przeglądarce której używasz aby liczeniem zajmował się sam procesor bez wsparcia grafiki: Ustawienia > System > odznaczasz "używaj akceleracji grafiki gdy jest dostępna" nazwa może się nieco różnić zależnie od przeglądarki. Pokaż tez screena z systemowego podglądu zdarzeń: podgląd zdarzeń > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne, rozwiń okno aby jak najwięcej błędów było widocznych na screenie ważne aby to był mniej więcej ten czas w którym łapałeś tą zwiechę
kacpi278 29 Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia 4 godziny temu, Send1N napisał(a): No to jedną z prób diagnozy jaką możesz podjąć jest właśnie wyłączenie akceleracji w przeglądarce której używasz aby liczeniem zajmował się sam procesor bez wsparcia grafiki: Ustawienia > System > odznaczasz "używaj akceleracji grafiki gdy jest dostępna" nazwa może się nieco różnić zależnie od przeglądarki. Pokaż tez screena z systemowego podglądu zdarzeń: podgląd zdarzeń > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne, rozwiń okno aby jak najwięcej błędów było widocznych na screenie ważne aby to był mniej więcej ten czas w którym łapałeś tą zwiechę coś tu jest
Send1N 5 961 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia Pobierz programik Bluescreenview 1.55 i odczytaj nim plik dump tego bluescreena którego masz w historii (program sam go znajdzie) kliknij na niego i i oprócz kodu błędu pokaż na screenie co pokazuje w pozycji "caused by driver:"
kacpi278 29 Opublikowano 26 Stycznia Autor Opublikowano 26 Stycznia 17 godzin temu, Send1N napisał(a): Pobierz programik Bluescreenview 1.55 i odczytaj nim plik dump tego bluescreena którego masz w historii (program sam go znajdzie) kliknij na niego i i oprócz kodu błędu pokaż na screenie co pokazuje w pozycji "caused by driver:"
Send1N 5 961 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Pobierz tego memtesta https://testmem5.com/ wypakuj, kliknij prawym na exe > właściwości > zgodność > zaznacz uruchom jako administrator > zastosuj. Odpal program następnie wejdź w zakładkę settings > testing i zmień profil ze standardowego na DDR5 ryzen3D @ anta777 kliknij ok i program uruchomi się ponownie, do końca testu z tym profilem masz 1h30min jak przejdzie to do końca bez błędów w okienku errors to wyłącz testowo tą akcelerację w przeglądarce na początek. Jeżeli pojawi się chociaż jeden błąd to test zatrzyma się automatycznie i nie będzie leciał dalej
Grolshek 1 272 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 1 minutę temu, Send1N napisał(a): Pobierz tego memtesta https://testmem5.com/ wypakuj, kliknij prawym na exe > właściwości > zgodność > zaznacz uruchom jako administrator > zastosuj. Odpal program następnie wejdź w zakładkę settings > testing i zmień profil ze standardowego na DDR5 ryzen3D @ anta777 kliknij ok i program uruchomi się ponownie, do końca testu z tym profilem masz 1h30min jak przejdzie to do końca bez błędów w okienku errors to wyłącz testowo tą akcelerację w przeglądarce na początek. Jeżeli pojawi się chociaż jeden błąd to test zatrzyma się automatycznie i nie będzie leciał dalej Taka instrukcja to powinna być na stałe podczepiona w dziale "pamięci". Na samej górze, czerwoną czcionką. 1
kacpi278 29 Opublikowano 2 Lutego Autor Opublikowano 2 Lutego W dniu 26.01.2026 o 16:26, Send1N napisał(a): Pobierz tego memtesta https://testmem5.com/ wypakuj, kliknij prawym na exe > właściwości > zgodność > zaznacz uruchom jako administrator > zastosuj. Odpal program następnie wejdź w zakładkę settings > testing i zmień profil ze standardowego na DDR5 ryzen3D @ anta777 kliknij ok i program uruchomi się ponownie, do końca testu z tym profilem masz 1h30min jak przejdzie to do końca bez błędów w okienku errors to wyłącz testowo tą akcelerację w przeglądarce na początek. Jeżeli pojawi się chociaż jeden błąd to test zatrzyma się automatycznie i nie będzie leciał dalej memtest przeleciał cały ,teraz wyłączyć tą akceleracje w przeglądarce i odpalic test raz jeszczE?
Send1N 5 961 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Nie jak test zakończył się cały bez błędów to po prostu wyłącz akcelerację w przeglądarce z której korzystasz i z niej korzystaj (obserwuj) czy dalej będzie występować problem. 1
LeBomB 2 247 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego (edytowane) Jeżeli to ostrzeżenie powtarza się i głównie w sytuacji jaką napotykasz, to rozwiń jego szczegóły i zrób screeny. I to tak samo Edytowane 10 Lutego przez LeBomB
kacpi278 29 Opublikowano 11 Czerwca Autor Opublikowano 11 Czerwca W dniu 2.02.2026 o 16:19, Send1N napisał(a): Nie jak test zakończył się cały bez błędów to po prostu wyłącz akcelerację w przeglądarce z której korzystasz i z niej korzystaj (obserwuj) czy dalej będzie występować problem. odkopuje 2 dni temu znowu taka zwiecha PC i dzisiaj to samo akceleracja w przeglądarce wyłączona , gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny?? w bluescreen view z dzisiaj nie ma logu (moze dlatego ze sam zrestartowałem pc a 2 dni temu czekałem az sam się zrestartował) dodam ze od dłuższego czasu nie miałem tych zwiech ,przez 2 miesiące byłem na zastępczej karcie graficznej rx 7600 bo moj poprzedni rx 9070 xt miał jakieś dziwne migotania ekranu teraz mam od około tygodnia NOWĄ XFX Swift Radeon RX 9070 XT White Triple Fan i dziwnym trafem 8.06 i dzisiaj znowu zwiecha
kacpi278 29 Opublikowano 11 Czerwca Autor Opublikowano 11 Czerwca minęła godzina od poprzedniego posta i ponownie zwiecha... człowiek ma prawie wszystkie nowe podzespoły ,można powiedzieć ze "topowe , na czasie:" i co chwile ma jakiś problem... znajomi co mają stare pc chyba od czasów I komunii nie czyszczą z kurzu , nie robią formatów a pc im śmigają jak talala ręce opadają
Pan Ciastovy 125 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 6 godzin temu, kacpi278 napisał(a): dodam ze od dłuższego czasu nie miałem tych zwiech ,przez 2 miesiące byłem na zastępczej karcie graficznej rx 7600 bo moj poprzedni rx 9070 xt miał jakieś dziwne migotania ekranu teraz mam od około tygodnia NOWĄ XFX Swift Radeon RX 9070 XT White Triple Fan i dziwnym trafem 8.06 i dzisiaj znowu zwiecha Rozwiązanie leży na blacie, podaj tą swoją elektrownie co masz w komputerze
Tooth 46 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Kod 0x133 (DPC_WATCHDOG_VIOLATION) oznacza, że system wykrył sterownik lub urządzenie, które zbyt długo blokowało pracę systemu a co za tym idzie problemem jest sterownik grafiki badz sterownik dysku ssd/nvme lub niestabilna pamiec ram albo wadliwy sterownik urzadzenia.
Pan Ciastovy 125 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 10 godzin temu, Tooth napisał(a): Kod 0x133 (DPC_WATCHDOG_VIOLATION) oznacza, że system wykrył sterownik lub urządzenie, które zbyt długo blokowało pracę systemu a co za tym idzie problemem jest sterownik grafiki badz sterownik dysku ssd/nvme lub niestabilna pamiec ram albo wadliwy sterownik urzadzenia. EJ AJ nowe, nie znałem? ale od myślenia głowa boli?
kacpi278 29 Opublikowano 12 Czerwca Autor Opublikowano 12 Czerwca 15 godzin temu, Pan Ciastovy napisał(a): Rozwiązanie leży na blacie, podaj tą swoją elektrownie co masz w komputerze masz na myśli zasilacz? Corsair RM750e 750W 80+ Gold ATX 3.0 15 godzin temu, Tooth napisał(a): Kod 0x133 (DPC_WATCHDOG_VIOLATION) oznacza, że system wykrył sterownik lub urządzenie, które zbyt długo blokowało pracę systemu a co za tym idzie problemem jest sterownik grafiki badz sterownik dysku ssd/nvme lub niestabilna pamiec ram albo wadliwy sterownik urzadzenia. czyli co ,spróbować odinstalowac stery od gpu przy pomocy DDU i zainstalować na nowo? jak jest ze sterownikiem dysku?
Pan Ciastovy 125 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 5 godzin temu, kacpi278 napisał(a): masz na myśli zasilacz? Corsair RM750e 750W 80+ Gold ATX 3.0 tak. podmień go. Tak napisałeś ze miałeś przez 2 miesiące rx 7600 i objawy nie występowały, ale znów się pojawiły po zainstalowaniu 9070xt która pobiera dwa razy więcej i wymaga więcej prądu.
Tooth 46 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 12 godzin temu, Pan Ciastovy napisał(a): EJ AJ nowe, nie znałem? ale od myślenia głowa boli? Nie nie boli skoro mial 7600 i zamenil na 9070xt to opcje sa 3 zasilacz stery grafiki badz stery od ssd/nvme ewentualnie pamiec ram chociaz watpie w to. Rozuch awaryjny po deinstalacji sterownikow i ponowne zainstalowanie moze pomoze jak nie podmiana zasilacza. A co do ej aj az takie zle nie jest.
Pan Ciastovy 125 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 2 godziny temu, Tooth napisał(a): Nie nie boli skoro mial 7600 i zamenil na 9070xt to opcje sa 3 zasilacz stery grafiki badz stery od ssd/nvme ewentualnie pamiec ram chociaz watpie w to. Rozuch awaryjny po deinstalacji sterownikow i ponowne zainstalowanie moze pomoze jak nie podmiana zasilacza. A co do ej aj az takie zle nie jest. nie którzy nie potrafią żyć bez EJ AJ, niech autor znów zmieni grafikę na rx 7600
kacpi278 29 Opublikowano 13 Czerwca Autor Opublikowano 13 Czerwca W dniu 12.06.2026 o 20:40, Pan Ciastovy napisał(a): tak. podmień go. Tak napisałeś ze miałeś przez 2 miesiące rx 7600 i objawy nie występowały, ale znów się pojawiły po zainstalowaniu 9070xt która pobiera dwa razy więcej i wymaga więcej prądu. na większy czy mocy wystarczająco ale z tym może być coś nie tak? zacznę w wolnej chwili od sterowników a potem ewentualnie zasilacz
Pan Ciastovy 125 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca 24 minuty temu, kacpi278 napisał(a): na większy czy mocy wystarczająco ale z tym może być coś nie tak? zacznę w wolnej chwili od sterowników a potem ewentualnie zasilacz Pożycz od kogoś inny zasilacz tak aby miał 850W lub kup, najwyżej odeślesz. Przypadek z miesiąca, koledze zaczął się komputer dziwinie zachowywać, wyłączać się w losowych momentach, przy obciążeniu to była loteria aż dopóki zasilacz sam nie dokonał żywota w postaci wywalających korków, po odesłaniu do producenta, dostał nowy model z gwarancją na kolejne 10 lat. była to seria RMx 1000W sprawdź kiedy kupiłeś ten zasilacz bo ma 5 lat gwarancji i nie odsyłasz do sklepu w którym kupiłeś ten zasilacz tylko piszesz bezpośrednio do producenta. oczywiście jeżeli od daty zakupu nie mineło 5 lat i masz potwierdzenie zakupu.
kacpi278 29 Opublikowano 20 Lipca Autor Opublikowano 20 Lipca mały update: wymieniłem zasilacz na nowy ( RM1000x SHIFT ) bo była promocja i wyrwałem ze strony corsair'a za 475zł więc chyba dobry deal od 2 tygodni 0 problemów także chyba faktycznie winien był zasilacz - w razie dalszych problemów będę aktualizował
Rekomendowane odpowiedzi