Killer85 83 Opublikowano Sobota o 21:01 Opublikowano Sobota o 21:01 (edytowane) Witajcie Przedwczoraj zostawiłem mojego Blackview włączonego i zacząłem rozmawiać przez telefon. W pewnej chwili komputer się wyłączył a potem TV. Skończyłem rozmowę i próbowałem włączyć PC i nie reaguje na przycisk. Co zrobiłem: -wymontowałem SSD i pamięć RAM -Reset BIOS-u za pomocą igły na przednim panelu -montaż innej pamięci RAM -Inny zasilacz SSD sprawdziłem i jest sprawny Później reset baterii BIOS Komputer nie reaguje na przycisk aby go włączyć Znacie jakiegoś specjalistę aby zdiagnozował komputer? Mini Pc kupiony prawie rok temu na Alliexpress. Edytowane Sobota o 21:02 przez Killer85
AndrzejTrg Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Przez tydzień nikt nawet nie odpisał, a Ty się pytasz czy ktoś coś wie... Ja wiem, pisz do Chińczyków. Można zamknąć
Wu70 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 30 minut temu, Killer85 napisał(a): Nikt nic nie wie? Dzisiaj to tylko AI odpisuje Upewnij się że przycisk działa, może jakąś zworką spróbuj odpalić.
Killer85 Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) @Wu70 Spróbuję,wyciągnę całą płytę główną z obudowy ale liczę się ze stratą jak to w przypadku rzeczy z Alliexpress @AndrzejTrg Takie rady zachowaj dla siebie Edytowane 6 godzin temu przez Killer85
AndrzejTrg Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Większość chińskich rzeczy to są jednorazówki, jak się zepsują to raczej na ament 🙂 3 minuty temu, Killer85 napisał(a): @Wu70 @AndrzejTrg Takie rady zachowaj dla siebie A co Ci miałem odpisać? Tydzień bez odzewu, a Ty liczysz na cud. Powodzenia
Mar_s Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Panowie, spokojnie, od tego jest forum żeby zapytać, nawet jak czasami pytanie raczej pozostanie bez odpowiedzi.
Killer85 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 9 minut temu, AndrzejTrg napisał(a): Większość chińskich rzeczy to są jednorazówki, jak się zepsują to raczej na ament 🙂 A co Ci miałem odpisać? Tydzień bez odzewu, a Ty liczysz na cud. Powodzenia W Twoim przypadku lepiej nic I nie tłumacz jak dziecku bo nie urodziłem się wczoraj a i z kompami nie mam do czynienia od tygodnia Edytowane 5 godzin temu przez Killer85
Mar_s Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu @Killer85 skoro po prostu się wyłączył to coś z zasilaniem prawdopodobnie. Z tego co widzę to ma on zewnętrzny zasilacz? Może tutaj jest problem, sprawdź miernikiem czy podaje on napięcie, i czy jest ono prawidłowe.
Killer85 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu 6 minut temu, Mar_s napisał(a): @Killer85 skoro po prostu się wyłączył to coś z zasilaniem prawdopodobnie. Z tego co widzę to ma on zewnętrzny zasilacz? Może tutaj jest problem, sprawdź miernikiem czy podaje on napięcie, i czy jest ono prawidłowe. Kupiłem używany zasilacz na Allegro o takich samych parametrach i bez zmian
Mar_s Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu No to raczej trup, pewnie płyta padła. Na odległość ciężko to ocenić, trzeba by go pod jakiś serwisowy zasilacz podłączyć, sprawdzić czy jakiś prąd pobiera, czy nie ma zwarcia. Zakładam że naprawa jest mało opłacalna, wyjmij co się da, kup inny bez ramu i wsadź ten stary, pewnie będzie taniej niż naprawa w serwisie.
AndrzejTrg Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) A sprawny w ogóle ten zasilacz był? Sprawdzałeś? I jak napisałem, z rzeczami elektronicznymi z ali jest tak, że jak działają to działają, jak przestaną to tzreba się pogodzić ze stratą. Edytowane 5 godzin temu przez AndrzejTrg
Killer85 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 17 minut temu, Mar_s napisał(a): Na odległość ciężko to ocenić, trzeba by go pod jakiś serwisowy zasilacz podłączyć, sprawdzić czy jakiś prąd pobiera, czy nie ma zwarcia. Zakładam że naprawa jest mało opłacalna, wyjmij co się da, kup inny bez ramu i wsadź ten stary, pewnie będzie taniej niż naprawa w serwisie. Dlatego szukam kogoś kto potwierdzi zgon. Ten mini PC kosztował ok.1000zł. 17 minut temu, AndrzejTrg napisał(a): A sprawny w ogóle ten zasilacz był? Sprawdzałeś? I jak napisałem, z rzeczami elektronicznymi z ali jest tak, że jak działają to działają, jak przestaną to tzreba się pogodzić ze stratą. Po to kupiłem drugi jak wspominałem aby była jasność Tak...pogodziłem się Edytowane 5 godzin temu przez Killer85
AndrzejTrg Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Jeszcze google podpowiada tak "Perform a Hard Power Cycle (Most Effective): Unplug the power adapter from the wall and the Mini PC. Press and hold the power button for 30-60 seconds to drain all residual electricity. Plug it back in and try to power it on." albo Use the "Reset" Pin Hole: Many Blackview Mini PCs (like the MP60/MP80) have a small pinhole on the side or back, sometimes labeled 'R' or 'Reset'. Use a needle or paperclip to press this button for 10-15 seconds to trigger a hard reset of the motherboard. Jak te opcje nie pomogą, to rzucę jakiegoś grosza na wieniec 😛
Killer85 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu Zrobię to jeszcze raz dla pewności... Dzięki wszystkim za odzew w dobie AI
Camis Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Na YT jest kilku naprawiaczy zgłoś się do nich może sprzęt nawet będzie w odcinku - Daniel Rakowiecki - Wielki Elektronik / Pola Masowe - Rafal Bielawski - Rzeźbiarz - Fabi
janek25 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu W dniu 31.01.2026 o 22:01, Killer85 napisał(a): Mini Pc kupiony prawie rok temu na Alliexpress. gw jest nie do realizacji? za 1000zł to sie nie opłaca tego pchać na serwis pewnie Jakbyś naprawiał napisz co było ile wyszlo z przesyłkami
Killer85 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Wertowałem internet aby się czegoś dowiedzieć i wygląda to słabo więc założyłem najgorsze. Zależy jaki koszt byłby naprawy ale to musi ocenić ktoś kto się zna na sprzęcie i wtedy dopiero zdecyduję co dalej robić. Na obecną chwilę takie kompy kosztują 1200+
musichunter1x Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Do jakiegoś serwisanta - youtubera podeślij. Raczej nie policzy Cię za diagnozę, bo będzie miał temat na odcinek Możliwe że jakaś ścieżka nie łączy lub jakiś "tani" układ dostał to wtedy jeszcze coś tam zrobią. Wymiana głównego układu na pewno nie ma sensu. Byle jaki mini PC na N100 zrobi to samo, ale bez gier. Edytowane 2 godziny temu przez musichunter1x
janek25 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu No właśnie borą kase za diagnozę.Na pewno spox rakowiecki Coś 150zł Najtańszy bedzie tu Osttrówka
Killer85 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 13 minut temu, musichunter1x napisał(a): Do jakiegoś serwisanta - youtubera podeślij. Raczej nie policzy Cię za diagnozę, bo będzie miał temat na odcinek Możliwe że jakaś ścieżka nie łączy lub jakiś "tani" układ dostał to wtedy jeszcze coś tam zrobią. Wymiana głównego układu na pewno nie ma sensu. Byle jaki mini PC na N100 zrobi to samo, ale bez gier. Dlatego chcę to ustalić. Miałem mini pc z n100 i bez rewelacji a do gier mam pc Szukam mini pc z tdp15w Edytowane 1 godzinę temu przez Killer85
janek25 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Killer85 napisał(a): Szukam mini pc z tdp15w ten twój ma ze 30
Killer85 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 7 minut temu, janek25 napisał(a): ten twój ma ze 30 W biosie ustawione najniżej chyba 10w ale realnie brał z 17w. Ale to jednak 8c/16t Obciążenie się rozkłada i pomimo gabarytów taki komp pozostaje cichy Edytowane 1 godzinę temu przez Killer85
Rekomendowane odpowiedzi