Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam dziwny problem z moim RTX 4090. Zaczęło to się dobrych kilka tygodni temu. Nagle czarny ekran i wentylatory chodzą na maksa. Dalej mogę rozmawiać na discordzie ale pomaga tylko twardy reset. Początkowo zdarzało to się pod czas grania ale ostatnio nawet przy przeglądaniu internetu.

Trafiłem na wątki gdzie ludzi pisali, że to kwestia kabla od karty do zasilacza. Ostatnio wyjąłem, przedmuchałem i było ok przez około tydzień. Niestety teraz znowu to wróciło. Z różną częstotliwością raz siedzę kilka godzin i jest ok a innym razem zdarzy to się 2x na godzinę. 

Czy ktoś spotkał się z czymś takim? 

Opublikowano

A ten zasilacz jaki masz bo w sygnaturze tylko jego zabrakło :P jak masz obecnie podłączoną kartę natywnym przewodem to zrezygnuj z takiego połączenia testowo i podłącz ją przez dołączoną przejściówkę na 3x8pin. W systemowym podglądzie zdarzeń masz może błędy z nazwą "Display" i "nvlddmkm" ? :Up_to_s:

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

systemowym podglądzie zdarzeń masz może błędy z nazwą "Display" i "nvlddmkm" ?

Napisz łopatologicznie jak mam to sprawdzić? Zasilacz mam jakis Asus gold 1000W. 

Stery różne miałem i nie ma to wpływu. Ludzie pisali, że niektórym pomogło wyjęcie i włożenie na nowo karty. Wczoraj tak zrobiłem i przy okazji kurz przedmuchałem. Zobaczymy kiedy teraz wywali znowu. 

Opublikowano

Wyszukujesz po nazwie:
obraz.png.65cefd60b4fbc28490f8e57c51129078.png

I tutaj masz w drzewku przy systemie, bo to jest błąd systemowy musisz poszukać wpisów które dotyczą wymienionego problemu, masz czas tego zdarzenia, jeśli kojarzysz kiedy to było, to łatwiej będzie znaleźć. 

W przypadku drzewka z "Aplikacja" to można dopatrzeć się innych błędów, np z gry, Windowsa itd.
obraz.thumb.png.6cfec65b32229f45b996fee79ad1aa88.png

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Czarny ekran i pełne obroty to bardzo zły objaw.

Tzn, że całkowicie odcina zasilanie od rdzenia.

Do sprawdzenia kabel zasilający i zasilacz. Poza tym trzeba sprawdzić organoleptycznie gniazdo na karcie i luty przy gnieździe.

Jak problem nie jest od zasilania to niestety problem z lutami/połączeniami GPU/MEM ;)

• Thanks 1
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ok. Pierwsze co to zmienię kable. Jak nie pomoże to zasilacz i dalej wysyłam kartę ja gwarancje. Mialem 3 lata ale po rejestracji karty na stronie producenta dali mi jeszcze rok extra. Tak mi się przynajmniej wydaje. 3 lata w lutym już minęły teraz. 

Opublikowano

Tak jak Sideband pisał - czarny ekran i full obroty to często znak, że są zerwane pady pod pamięciami lub rdzeniem.

Podpórka pod kartę była stosowana? Chłodzenia kart są tak ciężkie w tych czasach, że jak nie ma podpórki to od ciężaru wygina się PCB. A to często prowadzi do zerwanych połączeń na pamięciach lub rdzeniu w pobliżu złącza PCI.

• Upvote 1
Opublikowano

Mam niby ten rok bezpośrednio od Gigabyte extra. Tylko na ich stronie online nie mogę zgłosić przez ich formularz. Mam info, ze musze pisać do centrali. Karte kupilem w IE ale nie ma kontaktu na ten region. To w razie co wybrać jaki? PL?

Opublikowano
1 minutę temu, Keller napisał(a):

Ja tak miałem gdy padał rdzeń, ale teraz to tyle jest kombinacji, że można się pomylić.

Na redidzie znalazłem wiele wątków na ten temat i niemal wszyscy tam piszą, że zasilacz lub kabel. Mam nadzieje, że i u mnie będzie podobnie. 

Opublikowano

Na forum był podobny temat niedawno tylko zapomniałem w którym dziale żeby go tutaj podlinkować :E i autor pisał że testowo zrezygnował z podłączenia tego natywnym kablem 12vhpwr z zasilacza stosując przejściówkę z pudełka na 3x8pin i problem ustąpił, dlatego o tym wspomniałem ;) 

Opublikowano (edytowane)

Też miałem tak kilka razy z 5090 - czarny ekran, wentyle na full. Ale częsciej były losowe restarty. 

W moim przypadku problemem okazał się PSU BQ Straight power 12 1200w, a dokładniej to jedno z gniazd od zasilania GPU :E

Przy wpięciu GPU w drugie złącze 12vhpwr nie było kompletnie żadnych cyrków. 

Ale i tak zasilacz poleciał na wymianę, bo cyka jak stary zegarek przy poborze mocy PCta około 250w. 

Edytowane przez kamil039c
Opublikowano

Ja właśnie mam podpięte taką przejściówka. Mój obecny zasilacz nie ma tego wejścia na natywny kabel wiec jak zmienię to od razu na taki właśnie. 
Narazie czekam az znowu to wyskoczy. Od wczoraj po wyjęciu karty, przeczyszczeniu z tego kurzu jest ok. 🤷

Opublikowano

A zarejestrowałeś tą kartę po zakupie w określonym czasie? bo jak nie to raczej :dupa: z 4 roku. Druga sprawa to skoro nie posiadasz zasilacza z natywnym kablem 16pin to w jaki sposób chcesz podmieniać kable? wspomniałeś o tym wyżej więc jestem ciekawy :P jak chcesz zamawiać nowe przewody na ali do obecnego zasilacza to nie ma to sensu, już lepiej wziąć testowo jakiś nowy zasilacz, sprawdzisz i najwyżej zwrócisz :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Send1N napisał(a):

A zarejestrowałeś tą kartę po zakupie w określonym czasie? bo jak nie to raczej :dupa: z 4 roku.

Tak. Data końca gwarancji w panelu użytkownika mam na 2027. 

23 minuty temu, Send1N napisał(a):

Druga sprawa to skoro nie posiadasz zasilacza z natywnym kablem 16pin to w jaki sposób chcesz podmieniać kable? wspomniałeś o tym wyżej więc jestem ciekawy

W sumie myślałem aby na inny kabel ale dalej jako przejściówke. No ale faktycznie od razu zasilacz wezmę z tym jednym kablem.   

IMG_3065.jpeg

P.S. Tutaj jeden z naprawdę wielu wątków i dokładnie jak u mnie. 95%  wpisów jakie widziałem to kabel/zasilacz. 

Edytowane przez userKAMIL
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, userKAMIL napisał(a):

Na redidzie znalazłem wiele wątków na ten temat i niemal wszyscy tam piszą, że zasilacz lub kabel. Mam nadzieje, że i u mnie będzie podobnie. 

Ja to mówię o kartach starszych, np. tak miałem na radku 7970 i gtx 770. Same prądożerne potworki i mało trwałe. Najpierw wyłączanie się na pulpicie, a potem już od początku włączenia PC 100% wentyli i czarny ekran.

Ale tutaj widać są problemy też inne, bo pc niby działa mimo wyłączenia obrazu, to jest dziwne. Tak to nawet sygnał z monitora jest tracony.

Opublikowano
1 minutę temu, Keller napisał(a):

bo pc niby działa mimo wyłączenia obrazu, to jest dziwne. Tak to nawet sygnał z monitora jest tracony.

Normalnie mogłem dalej ze znajomkiem gadać na discordzie. Też mnie to zdziwiło. 🤷

Opublikowano

W sumie sprawdźmy dla picu.

@ITHardwareGPT daj znać co jest wadliwe gdy włączają się wentylatory w gpu na 100%, obraz znika, pc dalej działa i może głównie chodzi o nową serię RTX? ale możliwe że i starsze też, szczególnie z nowymi przejściówkami do zasilacza.

Opublikowano
@Keller TL;DR: czarny ekran + wentyle GPU na 100% przy żyjącym Windowsie/Discordzie = karta/sterownik się wysypał albo karta na chwilę „spadła z PCIe” i kontroler wentyli wchodzi w tryb awaryjny (failsafe = 100%). Najczęściej winne jest zasilanie (PSU/kabel/12VHPWR/adapter), potem niestabilność/sterownik, a na końcu hardware karty (VRAM/VRM/BGA/zimne luty). Nowe RTX-y mają to częściej, bo są bardziej prądożerne + nowy wtyk = więcej okazji do słabego styku.

Spoiler

Co to realnie oznacza (dlaczego PC „żyje”, a obrazu nie ma)

CPU/RAM/OS dalej działają, więc pogadasz na Discordzie, ale GPU przestaje odpowiadać (crash sterownika / reset GPU / drop zasilania rdzenia). Jak karta gubi kontrolę/telemetrię, to wentyle idą „na pałę” na 100%, bo lepiej dmuchać niż spalić coś w ciszy.

Najczęstsze przyczyny (od najbardziej prawdopodobnych)

1) Tor zasilania GPU (top1 przy RTX 4090/5090 i okolicach)
- niedociśnięty 12VHPWR / 12V‑2x6, zbyt ostry zgięty kabel przy wtyku, adapter kiepsko „siedzi”
- adapter 3–4×8pin zrobiony tak, że ktoś jedzie na daisy‑chain/pigtail (a powinno być każde 8‑pin osobnym kablem z PSU)
- problem z gniazdem w PSU (jak u @kamil039c: jedno 12VHPWR ok, drugie robi cyrk)
- PSU/OCP/OPP dostaje po głowie od skoków poboru i karta robi „pa pa”

2) Sterownik/TDR + niestabilność (UV/OC też się tu łapie)
- w Podglądzie zdarzeń / Monitorze niezawodności zwykle wyskoczy nvlddmkm / Display albo LiveKernelEvent 141/117
- zbyt agresywny undervolt/OC, czasem bug w konkretnej wersji drivera, czasem MPO/hardware acceleration (rzadziej, ale bywa)

3) Usterka samej karty (VRAM/VRM/BGA/zimne luty)
- klasyka starych prądożernych potworków (to co opisywałeś przy 7970/770), ale w nowych też się zdarza (ciężar, cykle temp, mikropęknięcia)
- objaw: wraca mimo podmiany kabli/PSU i z czasem się nasila

4) PCIe / slot / riser / gen PCIe
- brud w slocie, riser, niestabilne PCIe 4/5 → czasem testowo pomaga wymusić Gen3/Gen4 w BIOS

„Testy, które coś mówią”

- Power Limit -20/30% w Afterburnerze: jeśli nagle stabilnie → pachnie zasilaniem/połączeniem
- Przepięcie na inne gniazdo w PSU / inne przewody, 8‑piny bez daisy‑chain, 12VHPWR do kliku i bez szczeliny + bez ostrego zgięcia przy wtyku
- Podmiana PSU na pewny model z natywnym kablem 12VHPWR/12V‑2x6 (a nie „random kabel z neta”)
- Jak na stock i innym PSU dalej to samo → RMA, bo to już wygląda na hardware

W skrócie: wentyle na 100% to nie „usterka wentyli”, tylko syrena alarmowa: karta straciła kontrolę/łączność/zasilanie. W nowych RTX-ach najczęściej zaczyna się od kabla/adaptera/PSU, w starszych częściej kończyło się na BGA/VRAM, ale objaw jest ten sam.

gpt-5.2-2025-12-11