Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. dobra, nie będzie żadnych problemów, porządna sekcja zasilania

- jedyny minus, słabe audio jak komuś zależy

2. 

1 godzinę temu, javed napisał(a):

RAM od patriot mimo że nie ma ich na liście producenta płyty.

to o niczym nie świadczy

3. cena bardzo wysoka w komputronik, płyta obecnie do kupienia prawie 200zł taniej

https://www.pepper.pl/promocje/plyta-glowna-msi-b850-gaming-plus-wifi6e-am5-ddr5-atx-1249615

o płytach pod np 900x3d jest duży temat na 70 stron :

• Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, javed napisał(a):

Gość w sklepie komputerowym chciał mi do tej płyty doczepić RAM od patriot mimo że nie ma ich na liście producenta płyty.

Te "listy" kompletnie nic nie znaczą. Można sobie nimi co najwyżej dupkę podetrzeć.

Edytowane przez kamilos69
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
5 godzin temu, javed napisał(a):

nie będzie robić mi problemów z 9800x3d?

nie będzie tylko kartę dźwiękową będziesz musiał dokupić ,lepiej weź taką 

MSI MPG B850 EDGE TI WIFI

amazon.pl/dp/B0DMT4R9B1/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0DMT4R9B1&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=946a54e0-3c84-810b-dda5-88eee7e262c3

Nie patrz na to że droższa ale lepsza i dźwiękówki nie trzeba kupować.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

szczególnie na głośnikach xD

No nie gadaj na głośnikach też się nie da tego słuchać, mowa oczywiście o jakościowo dobrych głośnikach , jest po prostu tragedia, trzeba być głuchym żeby mówić że jest ok.:kwasny:

Opublikowano

wszystko zalezy od preferencji i potrzeb i/lub ceny

sam nigdy nie patrzę na audio na płycie, bo nigdy z takowej nie korzystałem...

składając przez lata ludziom kompy, ma to znaczenie dla jednego na sto, ma sobie grać i tyle, podłączone do pierdziawek za 100zł, a często tylko do monitora i grające z jego głośniczków

dzieciaki w 99% siedzą na słuchawkach, które często mają swoją kartę,np hyper x clud itd 

autor pytał o płytę za 500zł,tyle kosztowała na promocji msi i wtedy była bardzo opłacalna

ta kozacka kosztuje prawie 1000

jeśli kosztuje standardowe 700 a kozaki 850>> to na pewno warto dołożyć.

za 500 to kupi sobie dongla x g1 za 80zł i będzie miał lepsze audio niż te drogie

dołoży 250, kupi x g6 i zje wszystko z butami... ale może dopiero wtedy jeśli uzna że mu to potrzebne

ale jest też druga strona medalu, dołoży bo ma lepsze audio (alc4080)  i zacznie mu trzeszczeć, pierdzieć, rozłączać się, nie będzie się dało używać, co w przypadku 4080 jest dość częste w różnych konfiguracjach, co wtedy ? po co wydał 300zł więcej, jak i tak musi kupić zewnętrzne audio/kartę na pcie...

wracając jeszcze do płyt msi wifi6e, w normalnych cenach ok700zł w ogóle są nieopłacalne, bo w tej samej cenie są wersje pro czy gaming wifi z wifi7 i bt 5.4, oczywiście jeśli to komuś potrzebne,

np ktoś chce spokojnie ogarnąć wifi i bt, a ma W10, tu w przypadku nowszych płyt są jazdy, pasuje mieć W11..

chyba wszystkie modele WIFI6E nie mają oficjalnego wsparcia pcie 5.0 dla grafiki, działa, tak samo jak na wszystkich b650, ale nie wiadomo czy tego nie wyłączą nowszym biosem.. mogą nie muszą.

Opublikowano
5 godzin temu, miro napisał(a):

ale jest też druga strona medalu, dołoży bo ma lepsze audio (alc4080)  i zacznie mu trzeszczeć, pierdzieć, rozłączać się, nie będzie się dało używać, co w przypadku 4080 jest dość częste w różnych konfiguracjach, co wtedy ?

Jak to co wtedy jak będzie trzeszczeć, ma dwa tygodnie albo miesiąc na zwrot  , bez podania przyczyny.

Opublikowano
5 godzin temu, AudRob napisał(a):

Jak to co wtedy jak będzie trzeszczeć, ma dwa tygodnie albo miesiąc na zwrot  , bez podania przyczyny.

tak i wróci do punktu wyjścia, kupi tą tańszą + zewnętrzną, która każda bije na głowę te alc1220/4080

sam kupiłeś gaming plus bo miał po prostu świetny stosunek ceny do jakości, tez masz kiepawe audio, "musiałeś" kupić inną kartę 

po prostu dopłata 500zł nie jest warta zadnej integry i dodatkowych heatsinków na m2

każdemu wg potrzeb

Opublikowano
3 minuty temu, miro napisał(a):

sam kupiłeś gaming plus bo miał po prostu świetny stosunek ceny do jakości, tez masz kiepawe audio

Tak ale ja na te audio nie patrzyłem tylko na płytę , od razu wiedziałem że muszę dokupić kartę. I summa summarum wyszło i tak taniej niż kupić płytę z lepszym dźwiękiem.

W drugim kompie mam właśnie tą 

MSI MPG B850 EDGE TI WIFI

Też super płyta z dźwiękiem się nic nie dzieje.

Opublikowano
7 minut temu, AudRob napisał(a):

ale ja na te audio nie patrzyłem tylko na płytę ,

no właśnie, może on też nie patrzy, nie mierz wszystkich swoją miarą !  ;)

a jakby musiał dokupić to płyta wyszłaby go 550zł już z zewnętrznym donglem, to dalej 400zł taniej niż edge czy tomahawk

9 minut temu, AudRob napisał(a):

Też super płyta z dźwiękiem się nic nie dzieje.

nie przeczę, oby tak dalej

Opublikowano
W dniu 4.04.2026 o 14:57, Send1N napisał(a):

może i ma ALC897 ale większość laików nie zauważy różnicy, szczególnie na głośnikach xD 

mam  Realtek ALC892 i jestem przekonany ze nie zauwaze roznicy miedzy o wiele lepszymi wersjami. Serio zwykly uzytkownik jest w stanie wyciagnac roznice przy grach i zwyklym sluchaniu muzyki z ytba?

Opublikowano
11 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Serio zwykly...

serio, ja mam gumowe ucho, czyli jak grają to słyszę a tych alc budżetowych nie mogę zdzierżyc

dopiero alc 1200/1220 da się sluchać, a i to po zabawie z korektorem

ale jak pisałem , jedna osoba na 100, masz przykład po sobie... jest ok, to jest ok

dźwięk to bardzo subiektywna sprawa.

Opublikowano
2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

Serio zwykly uzytkownik jest w stanie wyciagnac roznice przy grach i zwyklym sluchaniu muzyki z ytba?

Serio i to na 100% się da i tu nie trzeba się wsłuchiwać alc po prostu nie da się słuchać to jest męka,

ale widocznie @miro ma rację że niektórym ten dźwięk odpowiada ty nie słyszysz różnicy.

To jest coś takiego jak porównać ruską toczkę tzw. "kołchoźnik" do dźwięku stereo.

3 godziny temu, miro napisał(a):

no właśnie, może on też nie patrzy, nie mierz wszystkich swoją miarą ! 

Może nie patrzy a może patrzy tego nie napisał  zawsze uważam że dźwięk jest ważny , dlatego tak mu napisałem.

Opublikowano
14 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

mam  Realtek ALC892 i jestem przekonany ze nie zauwaze roznicy miedzy o wiele lepszymi wersjami. Serio zwykly uzytkownik jest w stanie wyciagnac roznice przy grach i zwyklym sluchaniu muzyki z ytba?

Jak najbardziej, ja już od lat nie używam integry z płyty bo zawsze kupowałem budżetowe mobo z lipnym kodekiem bez wzmacniacza słuchawkowego, o ile na głośnikach mi to nie przeszkadzało o tyle na słuchawkach na alc892 czy 897 była tragedia przez to że po prostu było zbyt cicho na maksymalnej głośności pomijając już samą jakość dzwięku, nawet stary SoundblasterX G1 którego obecnie używam kupionego za 70zł robi o niebo lepszą robotę niż moja integra na msi b550. Natomiast nie raz składałem komuś sprzęt z tego typu kodekami i osoby które nie miały żadnego porównania były zadowolone :E 

• Like 1
  • Upvote 1