Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku tygodni zauważyłem że temp GPU jest większa Jak kartę kupiłem nową max było na GPU 63 stopnie hotspot około 82 vram 86. Teraz temp GPU 71 hotspot bez zmian vram również. Obroty wentylatory są takie same jak były na 63 widzę że obroty wentylatora są sterowane hotspotem przez to się nie zmieniają. Teraz pytanie czy wysycha pasta i wysyłać karte na gwarancję czy narazie grać obserwować :)

PS. Albo AMD zmieniło coś w sterownikach i inaczej odczytywana jest temperatur na GPU jak hotspot się nie zmienił 

Opublikowano

Używać i obserwować, temperatury dalej są w normie. Na gwarancje nie ma co wysyłać bo odeślą i nic nie zrobią - nic nie budzi tutaj zastrzeżeń.

Możesz pobawić się w undervolting jak chcesz zbić temperaturę.

Opublikowano
10 minut temu, Dirian napisał(a):

Używać i obserwować, temperatury dalej są w normie. Na gwarancje nie ma co wysyłać bo odeślą i nic nie zrobią - nic nie budzi tutaj zastrzeżeń.

Możesz pobawić się w undervolting jak chcesz zbić temperaturę.

Już mam -10pl i -80mv

Opublikowano

Mam dokładnie taką samą kartę i te same spostrzeżenia. -20PL, -80mv, karta trzyma 85 hotspot przy 1700rpm w obudowie SFF bez wentylacji, ale DeltaT pomiedzy hotspot, a core to około 32 stopnie. Przy defaultowym power limicie karta zaczyna być głośna i hot spot wędruje w okolice 90, a deltaT to 40stopni. Może faktycznie coś się zmieniło w driverach?

Opublikowano (edytowane)

u autora roznica gpu-hotspot to 20*c wiec jeszcze w normie, jak u ciebie przekracza 30 to juz zle. Zgaduje ze pasta do wymiany, najlepiej odrazu termopada polozyc i spokoj na dluuugo 

Edytowane przez kubon
Opublikowano

zważywszy że to maksymalnie roczne karty, to teoretycznie z pastą nie powinno się jeszcze nic dziać.

warto pytającym napisać, że wymiana pasty czy położenie PTM w 99% przypadków równa się utracie gwarancji.

a tutaj chłopak ma asrocka steel legend, on fabrycznie ma termopady, więc ....

obraz.png.bfc5fb75426c0eb26fbfa79fda82d62f.png obraz.png.f4231ac1d404dad47396ac0788726860.png

Opublikowano
7 minut temu, miro napisał(a):

zważywszy że to maksymalnie roczne karty, to teoretycznie z pastą nie powinno się jeszcze nic dziać.

warto pytającym napisać, że wymiana pasty czy położenie PTM w 99% przypadków równa się utracie gwarancji.

obraz.png.bfc5fb75426c0eb26fbfa79fda82d62f.png obraz.png.f4231ac1d404dad47396ac0788726860.png

Więc ktoś w fabryce schrzanił robotę. Na PTM-ie jest 11-12 stopni różnicy pomiędzy czujnikami.

Opublikowano
4 godziny temu, zlotnik napisał(a):

Jak kartę kupiłem nową max było na GPU 63 stopnie hotspot około 82 vram 86. Teraz temp GPU 71 hotspot bez zmian vram również.

GPU 63 st, względem HS 82 st. to duża różnica , prawie 20 stopni . Vram też za dużo , rozbierz kartę i wymień na PTM , powinno spaść wszystko do około 15-20 stopni.

Różnica powinna być około 10 stopni. 

Między HS a GPU

Na gwarancję nie patrz , lepiej zrobić to szybciej niż żeby po gwarancji Ci karta padła.

Plomby są do kupienia.

Opublikowano
3 godziny temu, miro napisał(a):

Co nie zmienia faktu że tam cos jest zje%%ne bo 30-40 delty to lipa.

3 godziny temu, miro napisał(a):

opcja A  mail do supportu że jest taka sprawa i czy można zmienić samemu.
opcja B zmienić samemu i zamówić nowe plomby z aliexpress :E

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, GrimlocK napisał(a):

U mnie karta zamontowana wertykalnie...możliwe, że nie za bardzo to lubi. 

Wertykalnie karta z czasem moze miec wplyw na rdzen i temperatury. Fizyki nie oszukasz. Praktycznie rdzeń masz w pionie. Pasta/ptm jest ciagle jakbys przycisnał np szkłem i postawił w pionie, do tego dochodzą temeratury

Opublikowano
23 godziny temu, AudRob napisał(a):

GPU 63 st, względem HS 82 st. to duża różnica , prawie 20 stopni . Vram też za dużo , rozbierz kartę i wymień na PTM , powinno spaść wszystko do około 15-20 stopni.

Różnica powinna być około 10 stopni. 

Między HS a GPU

Na gwarancję nie patrz , lepiej zrobić to szybciej niż żeby po gwarancji Ci karta padła.

Plomby są do kupienia.

W przypadku AMD ~20 stopni to norma,  jeśli ma memki od hynixa to temp też w normie ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Psiak napisał(a):

Wertykalnie karta z czasem moze miec wplyw na rdzen i temperatury. Fizyki nie oszukasz. Praktycznie rdzeń masz w pionie. Pasta/ptm jest ciagle jakbys przycisnał np szkłem i postawił w pionie, do tego dochodzą temeratury

Swoją spróbuję chyba rozkręcić i zmienić jej paste. Wczoraj sprawdzałem i deltaT dochodzi do 38-40stopni, ewidentnie jest gorzej niż było po wyjęciu z pudełka.

Opublikowano
1 minutę temu, GrimlocK napisał(a):

Swoją spróbuję chyba rozkręcić i zmienić jej paste. Wczoraj sprawdzałem i deltaT dochodzi do 38-40stopni, ewidentnie jest gorzej niż było po wyjęciu z pudełka.

Jak już rozkręcasz to wrzuć PTM-a. Będziesz miał na zawsze.

Opublikowano
23 minuty temu, GrimlocK napisał(a):

spróbuję chyba rozkręcić i zmienić jej paste.

nie zmienisz jej pasty, bo pokazywałem i pisałem wyżej, ona ma już fabrycznie PTM

zmieniasz ptm na ptm, byle teraz dobrze i dokładnie...

19 minut temu, Grolshek napisał(a):

Jak już rozkręcasz to wrzuć PTM-a. Będziesz miał na zawsze.

o ile zrobi to dobrze, a nie tak jak widać inżynierowie... o ile to jest problemem

24 minuty temu, GrimlocK napisał(a):

widentnie jest gorzej niż było po wyjęciu z pudełka.

jak pisali ci wyżej już, zanim coś zrobisz, to napisz do asrocka, niektórzy producenci umożliwiają posiadaczowi taką "samowolkę "

jeśli nie, to zależnie od modelu, jeśli ma plomby ( może nie musi ) też ci pisali, kup sobie takie same na ali albo allegro

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie karta ma problem tylko z temp hotspot, vram jest w okolicach 65st, pewnie dlatego, że jest na samsungach. Ona ma PTM na rdzeniu? Termopady widać na tym zdjęciu z TechPowerUp ale czy na rdzeniu to PTM czy pasta?

Napisze do Asrocka, zobaczymy co odpowiedzą.

Edytowane przez GrimlocK
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

W przypadku AMD ~20 stopni to norma

Nigdy AMD nie miałem i nie zamierzam, Więc może i masz rację bo w Nvidia to za wysoko.

40 minut temu, GrimlocK napisał(a):

tylko z temp hotspot

HS jest najważniejszą temperaturą , przez HS dzieją się kabarety np. z wysokimi obrotami wentylatorów.

Opublikowano

Zerknąłem właśnie na stronkę Asrocka, wychodzi na to, że RX 9070 nonXT ma pastę, RX9070XT Steel Legend ma PTM7950 ale dopiero od rewizji 1.01 (wg reddit). Pasta vs PTM to oficjalna roznica ze strony asrocka.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, GrimlocK napisał(a):

Zerknąłem właśnie na stronkę Asrocka, wychodzi na to, że RX 9070 nonXT ma pastę, RX9070XT Steel Legend ma PTM7950 ale dopiero od rewizji 1.01 (wg reddit). Pasta vs PTM to oficjalna roznica ze strony asrocka.

kurde, to na techpowerup musieli mieć jakaś inną wersję, 

a taki dokładny test ze zdjęciami 9070 steel legend, bez XT , rozłożony na czynniki pierwsze, hmm...

pozostaje rozebrać i sprawdzić

https://www.techpowerup.com/review/asrock-radeon-rx-9070-steel-legend-oc/4.html

wg tabeli też nic nie ma o ptm w steel legend, hmm

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1zYUZKAB9ElTdAiQqp1ZuEMz-r1cPgyXcaA9BF5-8pi8/edit?pli=1&gid=755628141#gid=755628141

Edytowane przez miro
  • 2 tygodnie później...