Skocz do zawartości

TP-Link TL-WN821N rozłącza internet co 10 -15 minut

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni walczę z tą kartą sieciową kupioną specjalnie do komputera do salonu podłączyła się normalnie Windows zainstalował swoje sterowniki ale i tak zainstalowałem te ze strony producenta pod dobrą wersje i tu zaczynają się schody komputer widzi sieć łączy się z nią normalnie tylko po to aby bo mniej więcej 10-15 minutach się rozłączyć pomaga tylko rozwiązywanie problemów przez Windows które wyrzuca przyczynę " Brama domyślna jest niedostępna" oraz "Problemy z kartą sieciową lub punktem dostępu" zrobiłem wszystko co podpowiada Google wpisy w CMD reset ustawień śieci instalacja sterowników od nowa zmiana portu USB nic nie pomaga . Ktoś coś czy oddać na gwarancje dorzucić te kilka groszy i kupić coś na 5Ghz . Wszystkie inne urządzenia działają normalnie telefon jak przestawię na 2.4Ghz trzyma połączenie tak samo jak urządzenia Smart .

Opublikowano (edytowane)

@ChudyXp Przelacz karte, zeby dzialala tylko na 150Mb, a nie 300Mb. Bedzie wolniej ale moze zadzialac. WiFi N ma duze problemy na 300Mb, 150Mb dziala duzo lepiej. Sam mialem podobne problemy z 300Mb na roznych kartach.

Karte przelaczasz w Menedzerze Urzadzen, twoj TP-Link - zakladka Zaawansowane i tam ustaw Channel width 20MHz, nie 40MHz. Jesli nie pomoze, to mozesz tez w routerze WiFi N przestawic na 20MHz. Tez moze pomoc.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano

Właśnie sprawdzam i raz pokazuje prędkość połączenia 144Mbps a po ponowny połączeniu już 300Mbps zmieniłem na 20Mhz i poczekam zobaczymy co się będzie działo , jak nic nie pomoże to paragon w łapkę i idę oddać na gwarancję człowiek chciał tanio bo to tylko komputer do filmów i multimediów a jak zawsze ma pod górkę 

Opublikowano (edytowane)

Powinno pomoc. Mialem rozne cyrki z 300Mb WiFi N. Po przestawieniu na 150Mb wszystko zaczynalo chodzic, no ale predkosc nizsza jednak troche boli.

Obecnie mam WiFi AC 5GHz i z nim nigdy nie bylo problemow. Ma lepsza kompatybilnosc niz WiFi N, a takze o wiele wyzsza predkosc.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano

1. Nie masz przypadkiem jakiegoś urządzenia w formie dongla podpiętego do komputera? Jak tak to spróbuj odłączyć

2. W menadżerze urządzeń> kontrolery USB masz odptaszkowane zarządzanie energią ? 

3. W opcjach zasilania> zaawansowane>ustawienia USB i tam jest jedna opcja spróbuj dać na wyłącz. 

Opublikowano
10 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

1. Nie masz przypadkiem jakiegoś urządzenia w formie dongla podpiętego do komputera? Jak tak to spróbuj odłączyć

2. W menadżerze urządzeń> kontrolery USB masz odptaszkowane zarządzanie energią ? 

3. W opcjach zasilania> zaawansowane>ustawienia USB i tam jest jedna opcja spróbuj dać na wyłącz. 

1 . Mam do myszki i do klawiatury wszystko na pasmo 2.4Ghz

2. Wszystko mam wyłączone (odptaszkowane)

3. Mową o selektywne wstrzymanie USB mam wyłączone 

Na razie nic się nie dzieje trzyma połączenie zobaczymy jak będzie pod stresem odpalę Netflix albo coś na YT w HD 

39 minut temu, daerragh napisał(a):

Powinno pomoc. Mialem rozne cyrki z 300Mb WiFi N. Po przestawieniu na 150Mb wszystko zaczynalo chodzic, no ale predkosc nizsza jednak troche boli.

Nic  tego po włączeniu filmu w HD 1080p na YT to samo czyli "Brama domyślna jest niedostępna" i restart połączenia 

Opublikowano
4 minuty temu, ChudyXp napisał(a):

1 . Mam do myszki i do klawiatury wszystko na pasmo 2.4Ghz

I zobacz bo tutaj może być problem. Kupiłem pada tydzień temu, podłączam dongla od pada, włączam pada i net zaczyna mulić strasznie, choć nie rozłącza ale korzystać nie idzie, w steamie okienko ze znajomymi z napisem rozłączono, wyłączam pada wszytsko wraca do normy :) może być tak że dongle zakłócają sygnał karty sieciowej, ale u mnie net idzie przez dongla, czy może mieć to wpływ na kartę sieciową to nie mam pojęcia. Jak na razie wszystko działa to spoko, ale jak przestanie to możesz spróbować klawę i myszkę po usb podpiąć i wtedy zobaczyć czy problem dalej występuje. 

Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejTrg napisał(a):

I zobacz bo tutaj może być problem

Jeszcze jest kamerka też na to pasmo i urządzenia smart za duże koszty wymiany na 5 Ghz , telefonu i laptopa na paśmie 5Ghz nic nie rusza :mad: , zobaczę jak będzie na myszce i klawiaturze z kablem chodź wygodniej na sofie bez kabla niż wstawać żeby coś wyszukać :D 

Opublikowano (edytowane)

@ChudyXp To oczywiście że wygodniej, no ale problem jakoś trzeba zdiagnozować :)  U mnie z tym padem pomogło podłączenie stacji ładującej pada po usb i do niej dongla i oddalenie jakieś 1-1.5m od całej jednostki. Może nie mieć to związku z Twoim problemem, ale warto spróbować :) 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
Godzinę temu, ChudyXp napisał(a):

Nic  tego po włączeniu filmu w HD 1080p na YT to samo czyli "Brama domyślna jest niedostępna" i restart połączenia

To moze odepnij od kompa wszystkie inne radiowe urzadzenia i zostaw samo WiFi i wtedy sprawdz czy zrywa.

Opublikowano
49 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

@ChudyXp To oczywiście że wygodniej, no ale problem jakoś trzeba zdiagnozować :)  U mnie z tym padem pomogło podłączenie stacji ładującej pada po usb i do niej dongla i oddalenie jakieś 1-1.5m od całej jednostki. Może nie mieć to związku z Twoim problemem, ale warto spróbować :) 

Wszytko na kablu miałem tylko jedno zerwanie połączenia ale to chyba wina dongla na Blu nie zauważyłem go taki mały jest :) , teraz tylko metodą prób i błędów co jest przyczyną myszka czy klawiatura a jak nie to tak jak kolega pisał kupić przedłużacz USB i oddalić adapter Wi-Fi od reszty urządzeń bo chyba się nie lubią za bardzo :) 

5 minut temu, daerragh napisał(a):

To moze odepnij od kompa wszystkie inne radiowe urzadzenia i zostaw samo WiFi i wtedy sprawdz czy zrywa.

Już wcześniej ktoś to zaproponował i tak zrobiłem

Opublikowano
7 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

@ChudyXp To wychodzi na to, że moje domysły są dobre? Bo trochę chaotycznie cytujesz i już się pogubiłem :) 

Nie moja wina że system scala posty :)  tak domysły są dobre dongle od myszki i klawiatury gryzą się z pasem wi-fi wychodzi na to że trzeba kupić przedłużacz do USB jakieś 2 metry i oddalić Wi-fi od dongli myszki i klawiatury albo drugie wyjście zmiana adaptera wi-fi na pasmo 5Ghz lub myszka z klawiaturą na blu bo mam też blu w tym komputerze a miało być tak pięknie jak najmniej kabli 

• Upvote 1
Opublikowano

@ChudyXp o to super że pomogłem :) i moje domysły okazały się trafne. Ja chciałem zmienić pasmo na 5ghz, ale mam starego routera i nie miałem opcji, a żeby wymienili to musiałbym zadzwonić do dostawcy ale mi się nie chce :E 

Ps.

Na przyszłość jest takie serduszko pod każdym postem, więc możesz podziękować bądź polubić posty :) 

• Like 1
Opublikowano

Dzięki wiem jak działa forum to że jestem tu nowy nie znaczy że nie wiem jak działa :)  teraz zagadka czy takie coś TP-LINK Archer TX20U USB-A   pomoże jak zmienię pasmo jak kupie żeby działał tylko na 5Ghz bo mi się tak samo nie chce wstawać z kanapy żeby coś napisać a jak nie to wyjście numer dwa wszystko dać na Blu :cool:

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.04.2026 o 18:08, AndrzejTrg napisał(a):

Ja nie mam zielonego pojęcia :)  Zamówić online, przetestować, najwyżej zrobić zwrot.

Chyba nic z tego coś tu musi siedzieć głębiej zmieniłem adapter na takie coś TP-LINK Archer TX20U USB-A, Zewnętrzna, 2.4 / 5 GHz i nadal to samo ale już tylko przy pełnym obciążeniu sieci na nawet na 5 GHz  . Temat można zamknąć winny okazał się program dodawany do płyty głównych AsRock czyli ASRock XFast LAN po odinstalowaniu go wszystko działa normalnie :D

Edytowane przez ChudyXp
Problem rozwiązany