Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,  w komputerze mam płytę Asrock b850 pro RS i procesor 7800x3d.

Chciałem przeprowadzić UV, obejrzałem chyba wszystkie możliwe tuty z YT itp i juz mam dość. 

Mój problem: Uruchamiam komputer temperatury wskakuja do 71stp po czasie spada do 50 na pulpicie, otworze przeglądarkę yt, etc. temp wskakuje do 55stp i skacze 46-55 dodatkowo wentylatory zaczynają głośniej pracować zaraz spadają z obrotów zaraz znowu może nie do maxa ale nie chodzi to tak jak np w 7500f. 

Co zrobiłem: zmieniłem ustawienia RAM z 6400 na 6000, bawiłem się ustawieniami w BIOS parę opcji wyłączyłem tak jak w tutach na YT, PPT, TDC, EDC próbowałem różnych ustawień finalnie z tego zrezygnowałem i ustawiłem na auto, komputer strasznie wolno działał z tymi ustawieniami. zostawiłem tylko PBO na -20, chociaż i tutaj wyrzuca mnie z gier.

W Cinebench 23: mam PKT 17 194, temperatura max 78stp. 

Czy to jest ok? u niektórych czytałem że temp biją 80 - 85stp u mnie tego nie ma teraz nie wiem jak będzie za jakiś czas jak tylko pasta się wyrobi. Nie wiem też co z wentylatorami pompa podłaczona pod PUMP, ustawiona na max bo podobno takie są zalecenia ale lekko wyje, FAN do CPU FAN i VRM do CPU2. 

Mój sprzęt: 
AIO Freezer 360 

Obudowa Lian Li o11 

RTX 4080 super Aero 

Całe dwa dni się z tym męczę i zastanawiam się czy nie wrócić do tego 7500F :(  Mógłbym liczyć na kogoś podpowiedź co mogę jeszcze zrobić. Dziękuję. 

Edytowane przez Hub1siek
Opublikowano

Testowałem to dzisiaj.

Ustawione miałem w AMD Ryzen Master: PBO PTT 293 TDC 195 EDC 260 czyli domyślnie, w Curve Optimizer mam Per Core wszystko na -25 i tak testowałem w OCCT i innych.
Wyrzucał błąd np core 4 zmiejszyłem do -15.
Znowu testy:  Temperatury 73 max stale 68stp,  0,89V, 77,9W, 4463MHz. Nie wiem czy to jest ok, kolejny dzień wymęczyłem, przywróciłem wszystkie ustawienia BIOS domyślnie, i RAM tylko na 6000Mhz.

Opublikowano

Pompę podepnij pod złącze jakiegokolwiek wentylatora i zmień tryb na dc -> będziesz mógł sterować jej prędkością od 30% w górę co sprawi, że będzie niesłyszalna

Co do ustawień komputera.

Wsadź, load defaults, load xmp, ustawienia wentyli żeby rozkręcały się na 40%+ dopiero od 75+ stopni na cpu (poniżej 75 niech chodzą w zakresie 32-39) oraz najważniejsze:

- precision boost overdrive daj na disabled

oraz drugie bardzo ważne:

- temperatura to tylko liczba 

• Upvote 1
Opublikowano

W BIOS miałem ustawione Precision Boost Overdrive na advanced, bo chciałem zrobić undervolting, jak wyłaczę to mam wyższe temperatury do 78stp dochodzi. Pompę przełączę jutro, i co do wentylatorów bardzo dziękuję jest już spokojnie co prawda skacze ta temperatura ale ciszej jest. @Slayer tak, ustawiłem nawet chyba na 12 sek tą opcję UP, tylko źle miałem ustawione wentylatory za nisko - wstawały wysoko. Zastanawiam się nad tym UV bo o ile na karcie fajnie to się ustawia mniejsze napięcie i MHz i jest fajnie to tutaj tego nie rozumiem ;/ 

Opublikowano

Dla mnie priorytetem jest cisza więc PBO mam wyłączone, CO ustawione na -15 (tylko takie stabilne), wrzuciłem też ręcznie w BIOS PPT, TDC i EDC do tego opóźnienie 3 albo 5s na wentyle (nie pamiętam). No i sam wiatrak od coolera mam skręcony przejściowką od noctua na 1000rpm max.

Opublikowano (edytowane)

Ok ja chyba to źle faktycznie ustawiałem PBO niepotrzebnie włączałem, tylko wystarczy pobawić się tymi CO, ja głupi -,- :boink: Zostawie to chyba na jutro bo coś w ogóle mi teraz sypie błędami co prawda wygląda na grafikę ale może jeszcze coś sterownik się wysypał :(

Edytowane przez Hub1siek