Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ktoś interesował się takim cudem za ~1350 zł? https://www.amazon.pl/MINISFORUM-Mini-ITX-Podwójne-Potrójny-wyświetlacz/dp/B0DBHP2YNJ/ref=sr_1_1?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&sr=8-1
2x8gb so-dimm jest tylko 2 razy droższe niż przed cyrkiem więc może ma to sens :E ? Chciałbym wiedzieć jaki RPM wentylatora jest potrzebny, aby schłodzić ten radiator.

Posiada PCIE 5.0 x16, więc można wykrzesać pełnię mocy rtx5060ti 8gb :E, ale brakuje sata, jest mało usb - 4x tył, na froncie 2x 3.0 + usb C, hdmi i DP jako wyjścia obrazu oraz 2x M2 4.0.
Przy chińskich ryzen 7700 za ~<600 zł już traci na opłacalności, nawet przy ramie <300 zł, ale jeśli ktoś szuka itx z dobrą wentylacją...

image.thumb.png.aae883f1fd95aefd1a15988fcf5d8046.pngimage.thumb.png.392d441bf9b6223e07373c2d6ce0c105.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Jeśli nie masz dużych wymagań odnośnie zmian napięć/zegarów/timingów/itp (bo ustawisz np. power limit 65W i pamięci na def), to spoko opcja według mnie. Przy obniżonym limicie to w zasadzie jakikolwiek wentylator schłodzi to po cichu...

"The BIOS/UEFI is very much reduced in it's options though. Feels much like having to contend with HP SFF BIOS options."

Opublikowano
W dniu 12.05.2026 o 04:01, Doamdor napisał(a):

Zakup RTX 5060 Ti 8GB, to jak powrót do przeszłości.

Zgrywam się, bo PCIE 5.0 nie jest tak powszechne, a ta płyta ma. :E 

Zaciekawiła mnie, ponieważ radiator kieruje powietrze poza obudowę, a część leci bokiem nad m2 i ewentualnie do zasilacza. PBO jest więc niewiele więcej potrzeba.
Mocy i tak nie potrzebuję, więc poczekam sobie na AM6, ale gdyby była tania używana sztuka to pewnie skusiłbym się na eksperyment. 

Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Zgrywam się, bo PCIE 5.0 nie jest tak powszechne, a ta płyta ma. :E 

Zaciekawiła mnie, ponieważ radiator kieruje powietrze poza obudowę, a część leci bokiem nad m2 i ewentualnie do zasilacza. PBO jest więc niewiele więcej potrzeba.
Mocy i tak nie potrzebuję, więc poczekam sobie na AM6, ale gdyby była tania używana sztuka to pewnie skusiłbym się na eksperyment. 

W przypadku tego typu urządzeń, zdecydowanie wybrałbym ITX, więcej możliwości, łatwiej sprzedać. 

Opublikowano
43 minuty temu, janek25 napisał(a):

Kupuj i porób testy z gier ,przy niepłnym gpu load

Z tego co jest w internecie wynika, że praktycznie nic nie traci, jedynie warto założyć jakiś kaganiec w PBO, aby nie waliło napięciem, ale ludzie odwalali jakieś cyrki z chłodzeniem wodnym. :E 

Opublikowano

Nie prześle bo nie chcę mi się tego szukać, przekazuję tylko pewną informacje, która może się komuś przyda i przy okazji podałem źródło. W zeszłym roku te płyty były bardzo popularne bo można było wyciągnąć wydajność 7950x przy poborze 100W z hynixami. Kopanie CPU jest może ekstremalnym zużyciem podzespołów ale na podstawie komentarzy takie płyty padały znacznie częściej niż pozostałych producentów oprócz asrocka.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@musichunter1x

Kupiłem od pana Chińczyka płytę TOCP z mobilnym Ryzenem HX (Dragon), wyszło ~400,-  mniej niż ta Minisforum, pewną wadą może być PCIe 4.0 zamiast 5.0 (dla mnie bez znaczenia), płyta jest pod zwykłe DDR5, nie pod laptopowe.
Jak dojdzie to postaram się napisać parę słów... ;)

Jestem ciekaw jak to będzie z poborem w idle / low-load -> z jednej strony jest chiplet I/O, więc gorzej, z drugiej brak chipsetu jako takiego, więc lepiej (wszystko podpięte pod linie PCIe z procesora). 
Mobilne chipy potrafią zrzucać taktowanie SoC (desktop ma max) - ciekawe czy tu będzie jak w mobilkach, czy też na max.

Jak dobrze widzę płyta chińczykowa ma dźwięk ALC1200 - jeśli realizacja jest poprawna, to może być to całkiem sensowne rozwiązanie budżetowe, półka wyżej niż ALC897 na płycie Minisforum.

Edytowane przez rzymo
  • Like 1