Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na dniach złożyłem nowego kompa dla chrześniaka.

Ryzen 7500f wraz w kompletem pamięci 32 gb ram 6000 cl 36-44-44-104 Goodram. Płyta asus b650e wifi gaming max.

Bios na defaulcie, jedynie wgrana najnowsza wersja. Instalacja windy , wszystko ładnie się działa, gierki , programy , occt, cinebench przechodzi  po 1 godzinny test. Wszystko cacy.

Wracam po kilkudniowej przerwie do dokończenia konfiguracji.Włączam EXPO, ustawiam napięcia, wyłączam wirtualizacje, ustawiam wentyle w bios itd.

Skoro komp szybko się trenuje po restarcie, ustawiam memory content restore (MCR)na enabled, memory power drawn mode na disabled.Restart i ..... zgon systemu.Rezultat pliki systemowe Windy 11 uszkodzone. Nic nie pomagało, reset biosu, nawet nakładka na system. Cóż zostaje format. I myślę sobie może któraś z kości ram nie domaga. Zamieniam więc kości miejscami. Powtarzam cały proces i znów to samo.

Komunia już za parę dni,a ja już oczami wyobraźni widzę srogi zawód młodego brakiem prezentu zacząłem szukać w sieci co jest grane, zanim oddam sprzęt na gwarancje.

Okazuje ze kilka lat temu Asus miał problem ( i widocznie nadal ma) ze połączenie włączonego MCR i wyłączonego Power Drawna jest ze sobą powiązane i ich niespójna konfiguracja potrafi powodować błędy MEMORY_MANAGEMENT, IRQL, PFN_LIST_CORRUPT itd czyli podobne objawy co u mnie. Restart OS to pół biedy, najwyżej zmienię parametr ręcznie na poprzedni i tyle, ale uszkodzenie plików systemowych po 1 uruchomieniu uniemożliwiające załadowanie systemu operacyjnego i utratę całej włożonej pracy to granda. Mam w innych kompach rozwiązania od Asrocka czy MSI dla am4 i am5 i  nie spotkałem się z taką sytuacją gdzie te parametry mam wszędzie ustawione tak samo, powodowały u Asusa tyle nerwów i straconego czasu.

Btw Ustawienie EXPO Asusa strasznie zawyża napięcia na wszystko na auto ,CPU VDDIO na 1.42 V ? SOC 1,33V ?

.

Opublikowano (edytowane)

A musisz mieć PowerDown ustawiony na Disabled? Na Asrocku MCR Enabled + PowerDown Disabled też powoduje niestabilność, przynajmniej u mnie (nawet bios się zawiesza, tylko Clear Cmos pomaga).

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)

Nie muszę, ale skoro nie zależy mi na oszczędzaniu energii dla RAM-u przy OC ramu  to zwykle  wyłączam bo przechodzenie na niższe stany powoduje niestabilność.A tu poszło w drugą stronę.

Ustawiłem teraz włączony i wszystko, odpukać, działa. 

Edytowane przez Vullcan81
Opublikowano
54 minuty temu, Vullcan81 napisał(a):

Nie muszę, ale skoro nie zależy mi na oszczędzaniu energii dla RAM-u przy OC ramu  to zwykle  wyłączam bo przechodzenie na niższe stany powoduje niestabilność.A tu poszło w drugą stronę.

czyli działa ci juz stabilnie 6000?

Opublikowano
Godzinę temu, Vullcan81 napisał(a):

Nie generalizuj. Mam dwa PC na płycie ASUSa i na żadnej nie miałem takich objawów. Napięcia też w normie.

Opublikowano

Tak, działa już stabilnie. Leci właśnie w tle test OCCT combined CPU + RAM + GPU, all na extreme czas 1 godzina.

Potem 1 godzinie w Control i Subnautica 2.

Co do 7500f normalnie się podkręca (+200 PBO) i -15 na Curve Optimizer. OC RAM już sobie daruje.

Przyczyna niestabilności była tylko i wyłącznie kombinacja MCR i power drawna mimo najnowszego biosu.

Opublikowano

Najgorsze ze asus to ma taki support ze mozesz im to zgłaszac a reakcji zero

U mnie na igpu za mało pradu było i nie trzymało zegara to jedyne co  Polski oddział napisał to czy sprawdzałem z win11

3 godziny temu, Vullcan81 napisał(a):

Mam w innych kompach rozwiązania od Asrocka czy MSI dla am4 i am5 i  nie spotkałem się z taką sytuacją

jeśli chodzi o mobo którą firme najwyzej stawiasz?

Opublikowano
3 minuty temu, janek25 napisał(a):

Najgorsze ze asus to ma taki support ze mozesz im to zgłaszac a reakcji zero

U mnie na igpu za mało pradu było i nie trzymało zegara to jedyne co  Polski oddział napisał to czy sprawdzałem z win11

jeśli chodzi o mobo którą firme najwyzej stawiasz?

O dziwo od dawna siedzę na topowych Asrockach i żadnych większych problemów ani zgonów....