hrumque

Asrock H81M - problemy z pomiarem temperatury CPU

Recommended Posts

Jest sobie płyta Asrock H81M na S1150 . Bios najnowszy P2.00 (z 2016-01-18, nowszego nie ma)
Cpu i5-4690
Wszystko działało dobrze i szczęśliwie >4 lata, aż pojawiły się problemy i twarde restarty gdy usiłowałem ją obdarzyć lepszą grafiką.
Konkretnie RX480 chińską 😉  Usiłując dojść do tego, co się dzieje - dopiero wtedy zacząłem monitorować temperatury (w tym CPU) i się zdziwiłem: objaw jest taki, jakbym w ogóle nie miał radiatora. Temperatury rosną w ułamku sekundy. 😉  A radiator jest - i to całkiem żwawy:
comment_15827689434ZiPpkc9XZ6s6om0IShNCE

Pierwsza myśl - radiator źle przylega.
Nie trafione - zciągnięty, pasta idealnie była, przylegał idealnie. Nowa pasta, złożyłem cały zestaw "na stole" luzem, gdzie widzę jak co do czego przylega - no jest idealnie. A w idle w biosie 45-50'C, w systmie w CoreTemp lub RealTemp pokazuje 49-50'C w idle. Obciążenie cpu (np start Prime95) = wzrost temperatury wszystkich rdzeni do 98-100'C w ciągu ułamka sekundy.  I stoi tak, tzn pracuje ok, nie throttluje, nic, benchmark wykazuje normalną wydajność procka i5-4690.
Stop prime = temperatura w takim samym ułamku sekundy spada do prawie idlowej 52-53'C (czyli coś tam się nagrzał, ale nic konkretnie).
W obu sytuacjach temperatura radiatora cały czas "ledwo letni, a w zasadzie zimny", dopiero po kilku minutach prime95 czuć że się robi cieplejszy (ale nadal termometrem mierząc to ledwo ~45'C)
Test całkowicie bez radiatora - termometr w idle wskazuje temperaturę IHS 50'C a mierzona w biosie 52'C czyli się zgadzałoby. OBciążenia bez radiatora nie próbuję.

Druga myśl: no to może w procku pod deklem mu się pop...suło - odciąłem mu IHS, nowa pasta superduper, od nowa złożone - zupełnie nic to nie dało.

Trzecia myśl: no to może procek padnięty? Zmieniam na i3-4330 (Bo akurat taki w szufladzie jest). Objaw dokładnie taki sam, tyle że idle jest niżej (30-34'C) a pod obciążeniem oba rdzenie szybują do równo 80'C. Oczywiście fizycznie procek też zimny.

Po mojemu elektronicznemu to bym powiedział, że ktoś spieprzył projekt płyty, i prąd pobierany przez procesor daje offset na masie, i pomiar napięcia na diodzie termicznej się przesuwa o spadek na ścieżce masy na skutek poboru prądu, i przesunięcia mas między CPU a czipsetem dają błąd pomiaru napięcia czyli temperatury... Tylko że w tym procku chyba nie ma pomiaru przez prostą diodę, a jakiś DigitalTemperatureSensor (coś-jak-DS18b20?) per core... 

Więc jestem już głupi.
1. Nic nie robić, nie przejmować się i używać? do kitu o tyle, że wentylatory wchodzą na bzdurne obroty itp, a po włączeniu w biosie "thermal protect" potrafi zrobić awaryjny shuttdown przy i5 bo 100'C przekroczone
2. Nic nie robić i uzywać z i3 - też do kitu, bo to tylko 2 core itd...
4. wymieniać płytę? Na H81/S1150 w dzisiejszych czasach chyba bez sensu, za takie same pieniądze są płyty na AM4
8. wymieniać kolejnego procka na 1150 - to w ogóle bez sensu chyba, skoro dziwne objawy są na 2szt
?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak się składa ze mailem kiedys bardzo podobny problem. U mnie płyta była wadliwa niestety. Proponuję pozbierać trochę pieniędzy i kupić:

- albo tanią płyte na H81 i cieszyć się działaniem i5

- pozbierać trochę więcej i kupić cos na AM4

Proponuję drugą opcję gdyż w razie potzreby bez problemu możemy pokusic się o coś mocniejszego. Na start proponuję R3 1200 na płycie na B450 i do tego znaleźć jakieś fajne pamięci najlepiej 3000MHz w górę. Za rok może więcej nie będzie problemu żeby wsadzić tam coś z 3 a może i nawet 4 generacji Zen.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odzew.
Trudno, pójdę w nową płytę, to przy okazji zmienię na H97/Z97 by mieć natywne nvme na płycie gł. i 4x ddr3.
btw testowałem swój procesor na płycie kolegi - i osiąga maks 58'C pod stresstest na moim chłodzeniu, nawet nie przykręconym a tylko "położonym" na procesor. Więc ani to wina chłodzenia "prawie pasywnego" ani procesora.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Takie cuda z odczytami temperatur się zdarzają. Przykładowo na Core i9-7900X na różnych płytach miałem inne Tj. Max, więc temperatura też była inaczej wyliczana :E Odpal HWiNFO64 i zobacz, jaki tam pokazuje dystans do Tj. Max pod obciążeniem. Jeszcze z ciekawości, jakie jest napięcie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ewidentnie coś jest popieprzone, bo Hwinfo na i3 pokazuje temperatury: CPU z DTS core0 i core1 50'C (i podobnie ~50'C do TjMAX które pewnie jest 100'C), tak samo Mainboard CPU (PECI) 50'C,  a w tym samym czasie pomiar CPU z Mainboard - 36'C (nie wiem czy to jest czujnik fizycznie np pod postawką, czy dioda termiczna jakaś w procku użyta do pomiaru?)
Tak jakby pomiar z płyty był sensowny, a pomiary z czujniów DTS wbudowanych w procka - bez sensu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ewidentnie walnięte czujniki albo coś z kontrolerem lub coś co to bada. Na jednej płycie miałem cały czas -17 stopni nawet w hwinfo albo core temp

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, hrumque napisał:

Ewidentnie coś jest popieprzone, bo Hwinfo na i3 pokazuje temperatury: CPU z DTS core0 i core1 50'C (i podobnie ~50'C do TjMAX które pewnie jest 100'C), tak samo Mainboard CPU (PECI) 50'C,  a w tym samym czasie pomiar CPU z Mainboard - 36'C (nie wiem czy to jest czujnik fizycznie np pod postawką, czy dioda termiczna jakaś w procku użyta do pomiaru?)
Tak jakby pomiar z płyty był sensowny, a pomiary z czujniów DTS wbudowanych w procka - bez sensu.

 

A pod obciążeniem co się dzieje? Bo jak dystans do Tj. Max spadnie do zera, to powinny zacząć spadać zegary. Najlepiej wrzuć screena z HWiNFO z odpalonym LinX czy czymś podobnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Teraz wsadziłem w to i3-4330 i czekam spokojnie na nową płytę. I3 działa "prawie dobrze" więc sobie zostanie w tej płycie jeszcze parę dni, a potem idzie na sprzedaż w komplecie, jak jest, i niech pracuje sobie "biurowo".

Asus Z97M-Plus wybrałem...
plyty_lga1150_h81_b85_h97_z97_haswell_br

W tym czasie jeszcze jakiś dobry termo-glut pod IHS do tego i5-4690, w sensie Grizzly Conductonaut czy coś takiego, bo obecne testy robiłem na "biednym" Arctic Silver 5 - niby też dobra pasta, ale nie "pod blaszkę" a nad nią. Z conductonautem będzie wielokrotnie lepiej.

Co do napięć - też nic mi się nie zgadza w tej płycie, bo na i3 podaje mi (w hwinfo) napięcia 0.727v idle - 1.076V load, a realnie mierząc multimetrem na płycie na wyjściu VRM - jest 0,750 - 1,150  (chyba że płyta sobie kompensuje spadek napięcia na ścieżkach i pinach złącza itd? dając odpowiednio wyższe zasilanie niż ma dostać procesor w środku?)

Edytowano przez hrumque
pomiar napięć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Temat rozwiązany - wymiana płyty głównej (na Z97 akurat), i ten sam procesor, na tym samym chłodzeniu, tej samej obudowie, i nawet tych samych pastach (nawet pod "deklem" IHS nie smarowałem nic specjalnego, tylko zwykły ArcticSilver5, a nie jakiś GrizzlyConductonaut itp) ma przy burn-test 55-58'C i wyżej się nie chce zgrzać. Czyli wina płyty H81

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Super, że udało się rozwiązać problem. Mam nadzieję, że to już tyle niespodzianek z tym zestawem. 

Jeśli będziesz miał w przyszłości jakieś problemy, no to już wiesz gdzie pisać 😉

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.