Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • azgan zmienił(a) tytuł na ASUS ROG Gaming Mini PC
Opublikowano

Może to być dobra alternatywa dla konsoli i do grania w salonie na TV. Bebechy zdecydowanie mocniejsze od tego co jest w PS5 PRO oraz XSX nie mówiąc już o STEAM Machine. Obudowa wygląda świetnie i jest mocno "konsolowa".

Opublikowano

Tylko z drugiej strony co to za alternatywa dla konsol, które z założenia mają być tanim sprzętem do grania jeśli tutaj mówimy o cenie na poziomie ~3 tysięcy euro? Nowa generacja konsol, która już ma być dużo droższa niż obecna ma się zakręcić w okolicach 1.2k$, a tutaj mamy 3 razy tyle i to w Euro. 

Opublikowano (edytowane)

Od dawna się mówi że PS6 w cenie 1000$ https://ithardware.pl/aktualnosci/ps6_ponad_5000_zl_sony_gracze_konsola-52146.html a nowy XBOX ma kosztować jeszcze więcej https://ithardware.pl/aktualnosci/tanie_granie_wroci_xbox_szuka_project_helix_koszt-52277.html

Przypominam też o cenach STEAM Machine wzgłedęm tego co mają do zaoferowania 

https://ithardware.pl/aktualnosci/cena_steam_machine_szok_playstation_6_nowy_xbox_droga-52000.html

Edytowane przez azgan
  • Sad 1
Opublikowano

No też dlatego wspomniałem o nowej generacji i cenie ~1.2k$, ale dalej gdzie do 3k i to Euro? To będzie z wzoru Hajty różnica na poziomie PS6 5k PLN i ROG 12k PLN. Dla mnie to więc żadna alternatywa dla konsoli już po uwzględnieniu cen nowej generacji konsol.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Geble napisał(a):

No też dlatego wspomniałem o nowej generacji i cenie ~1.2k$, ale dalej gdzie do 3k i to Euro? To będzie z wzoru Hajty różnica na poziomie PS6 5k PLN i ROG 12k PLN. Dla mnie to więc żadna alternatywa dla konsoli już po uwzględnieniu cen nowej generacji konsol.

Nowości kosztują a tutaj masz sprzęt wielkości konsoli który już jest od nich x3/x4 razy wydajniejszy i zapewne będzię rownież wydajniejszy po premierze PS6 oraz nowego XBOX'a. Za STEAM Machine też znacznie przepłacasz gdzie + jeszcze za pada trzeba dopłacić eksta a wydajność sporo gorsza od PS5 PRO. Cena zależy też od modelu z jakim GPU są różne warianty. 

Edytowane przez azgan
Opublikowano

Oj Azgan, nikt nie podważa tego, że to pewnie dobry sprzęt (choć ponoć dość głośny w niektórych konfiguracjach), ale cena zabija sens jakiejkolwiek dyskusji w kontekście konkurencji. Ta ostatnia, zwłaszcza w przypadku rynku konsolowego, o którym wspominałeś, opiera się na relacji cena-wydajność. A nawet jeśli konsole nie są z zasady urządzeniami, które oferują najlepsze, najwydajniejsze bebechy, to nadal po podłączeniu do TV 4K, w trybach performance i pochodnych zapewniają dobrą jakość obrazu i płynności animacji. Przy cenie 3-krotnie niższej. Tego nie da się ani przeskoczyć, ani obejść i żadne racjonalizowanie 12k za tego Asusa niczego w tym względzie nie zmieni. To pudło dla ludzi, którzy nie mają co robić z kasą, które nigdy nie trafi do mainstreamu, bo to nie jest jego target. Nie będzie więc żadną alternatywą dla czegokolwiek.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Tak, na pewno PS6 będzie kosztowało 10000 zł xD 

Te mini PC to są dla bogatych bananowców. 

A dla kogo jest STEAM Machine :hihot:?

6 minut temu, galakty napisał(a):

Jakbym miał wydać 12k na to badziewie, to bym złożył kozackiego PC. Albo kupił PS6 i olał składaki. 

Na pewno zwłaszcza przy obecnych cenach elektroniki (RAM, NVME, GPU ect.) :E ooo i jeszcze na PS6 by zostało normalnie eldorado ale chyba w alternatywnej rzeczywistiści:hahaha:. A ten "kozacki" PC jakie miałby bebechy ;)?

25 minut temu, Vulc napisał(a):

Oj Azgan, nikt nie podważa tego, że to pewnie dobry sprzęt (choć ponoć dość głośny w niektórych konfiguracjach), ale cena zabija sens jakiejkolwiek dyskusji w kontekście konkurencji. Ta ostatnia, zwłaszcza w przypadku rynku konsolowego, o którym wspominałeś, opiera się na relacji cena-wydajność. A nawet jeśli konsole nie są z zasady urządzeniami, które oferują najlepsze, najwydajniejsze bebechy, to nadal po podłączeniu do TV 4K, w trybach performance i pochodnych zapewniają dobrą jakość obrazu i płynności animacji. Przy cenie 3-krotnie niższej. Tego nie da się ani przeskoczyć, ani obejść i żadne racjonalizowanie 12k za tego Asusa niczego w tym względzie nie zmieni. To pudło dla ludzi, którzy nie mają co robić z kasą, które nigdy nie trafi do mainstreamu, bo to nie jest jego target. Nie będzie więc żadną alternatywą dla czegokolwiek.

Ale ja nigdzie nie napisałem przecież że jest tanio 😊 tylko dałem znać że taki sprzęt jest już na rynku i jest dostępny dla kogoś kto szuka takiego rozwiązania. 

Opublikowano

Steam Machine to nadal przedział cenowy konsol, mimo wyraźnie niższej wydajności. A to diametralnie zmienia postać rzeczy. Serio, nie ma sensu brnąć w tą argumentację. To ślepa uliczka. 

10 minut temu, azgan napisał(a):

Ale ja nigdzie nie napisałem przecież że jest tanio 😊 tylko dałem znać że taki sprzęt jest już na rynku i jest dostępny dla kogoś kto szuka takiego rozwiązania. 

Napisałeś też, że może być alternatywą dla konsol i do grania w salonie na TV. Nie może i nigdy nie będzie.

Opublikowano
Teraz, Vulc napisał(a):

Steam Machine to nadal przedział cenowy konsol, mimo wyraźnie niższej wydajności. A to diametralnie zmienia postać rzeczy. Serio, nie ma sensu brnąć w tą argumentację. To ślepa uliczka. 

No nie bardzo bo w cenie STEAM Machine + padzik masz PS5, XBOX'a Series i jeszcze na gry by zostało albo nawet na dozbieranie do pstryczka jak to wszystko policzyć

Opublikowano

Przedział cenowy w kontekście wspomnianego Asusa, który jest całkiem na innym poziomie. Chyba sam sobie możesz policzyć jaka jest procentowa różnica między SM za 4.7k, PS5 Pro za 4k czy nawet PS5 za 2.7k, a Asusem za 12k w najtańszej konfiguracji. Bez kontrolera. Serio, nie wiem po co w to dalej brnąć. Nikt przecież nie pisze tutaj o opłacalności SM, ten temat był już szeroko poruszany w sąsiednim wątku.

Opublikowano

ROG GR70 z RTX 5070 Laptop to nadal są kompromisy, bo 8 GB VRam. Dopiero ROG NUC 16 z RTX 5080 Laptop jest w jakimś sensie bezkompromisowy, ale nie do końca, bo pewnie będzie głośny. I tak fajna zabawka, bo można włożyć do plecaka w przeciwieństwie do składanego PC i można na tym pracować w przeciwieństwie do konsoli. Jednak ta zabawka kosztuje na polskie koło 18 tys. za wersję z RTX 5080, dwa razy tyle, co za duży składak PC o tej wydajności.

Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Dla pół bogatych bananowców. 

Zgodziłbym się gdyby to miało jeszcze jakąś sensowną wydajność :hihot:😉

17 minut temu, wamak napisał(a):

ROG GR70 z RTX 5070 Laptop to nadal są kompromisy, bo 8 GB VRam. Dopiero ROG NUC 16 z RTX 5080 Laptop jest w jakimś sensie bezkompromisowy, ale nie do końca, bo pewnie będzie głośny. I tak fajna zabawka, bo można włożyć do plecaka w przeciwieństwie do składanego PC i można na tym pracować w przeciwieństwie do konsoli. Jednak ta zabawka kosztuje na polskie koło 18 tys. za wersję z RTX 5080, dwa razy tyle, co za duży składak PC o tej wydajności.

W PS6 będziesz miał ogólem przy dobrych wiatrach 30GB RAM na wszystko w tym system a już były wzmianki o cięciach pamięci do 24 GB https://ithardware.pl/aktualnosci/ps6_slabsza_pamiec_koszty_sony-50851.html