Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Zastanawiam się nad nowym smartfonem i mam takie pytanie. Czy Pixele od Googla to dobre smartfony? Czy są lepsze od chińczyków? Bo słyszałem opinie że są lepsze nawet od Iphone.

• Haha 1
Opublikowano

miałem pixela 4a, miałem 6a, teraz mam 8.

Z każdego byłem zadowolony, 4a działa do dzsiaj tylko bateria zdechlak. Na 6a po 2 latach używania potrafiło sie 1-2x dziennie coś zbugować/przywiesić na pare sekund, pomagało wyłączenie/włączenie ekranu.

Bateria spokojnie trzymała cały dzień, po 2.5roku miała 93% pojemności.

Ładowanie ok 1.5H 0-100.

Zdjęcia naprawde dobre ale ze mnie żaden fotograf.

Galakty dobrze podsumował chociaż nie powiedziałbym że bateria taka słaba i bugów nie uświadczyłem oprócz tego powyżej.

Opublikowano

Ja powiem tak, jakby jakiś ajfoniarz chciał się bawić w smartfony na Androidzie to nie bierze się za Pixele.  Pixel zwłaszcza na początku dawał mi taki vibe jakbym używał Iphona a nie np. S`k od Samsunga mimo, że też Android. 

Opublikowano
8 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

A ile masz do wydania?

Cześć, sorry że teraz odpisuje ale nie było okazji

Mam budżet tak do 3500 zł. Patrzyłem na Pixela 10 który w zależności od wersji kosztuje jakieś 2900 zł. Ale patrzyłem też na  np. 

https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/smartfony/smartfon-realme-gt-7-pro-5g-12-512gb-6-78-120hz-szary

Troche ponad mój budżet ale mógłbym dołożyć pare zł. Więc który lepszy Pixel 10 czy ten Realme? Realme chińczyk ale podobno bardzo dobre są. 

Opublikowano

Dotychczas kupowałem na Ali express niedrogie rzeczy ale faktycznie na media expert kosztuje ten smartfon ponad 3500 zł a na ali troche ponad 2100 zł. Ale czy to tak bezpiecznie kupować takie drogie rzeczy z chin? Jakie macie doświadczenia? I co z gwarancją?

Opublikowano
W dniu 19.06.2026 o 02:20, ODIN85 napisał(a):

Realme ale z Ali za trochę ponad 2000.

Ty naprawdę nic poza Realme nie widzisz? A tak chyba jedynie swoje własne ego, które kończy się na czubku własnego nosa...
Znowu polecasz smartfon, teraz to nawet nie pofatygowałeś się od napisanie jaki konkretnie model proponujesz. Zero uzasadnienia i czegokolwiek innego...

W dniu 19.06.2026 o 08:24, Anakin napisał(a):

Dotychczas kupowałem na Ali express niedrogie rzeczy ale faktycznie na media expert kosztuje ten smartfon ponad 3500 zł a na ali troche ponad 2100 zł. Ale czy to tak bezpiecznie kupować takie drogie rzeczy z chin? Jakie macie doświadczenia? I co z gwarancją?

Przede wszystkim napisz kolego dlaczego chcesz akurat Pixela i dlaczego kierujesz się w tą stronę? Może po tym jak opiszesz do czego dokładnie chcesz używać ten telefon to się okaże (lub nie), że są lepsze.

• Upvote 1
Opublikowano

Chce aby telefon był w miare szybki, szybko reagował, nie wieszał się, miał dobry aparat, i żeby nie była to jakaś wielka krowa tylko taki w miare średni pod względem wielkości. A dlaczego pixele? No bo Pixel to smartfon od googla i system android też jest od googla. Więc wydaje mi się że będzie stabilny taki smartfon. To troche tak jak z iphone gdzie telefon i system jest od tego samego producenta.

Opublikowano
3 godziny temu, Anakin napisał(a):

Chce aby telefon był w miare szybki, szybko reagował, nie wieszał się, miał dobry aparat, i żeby nie była to jakaś wielka krowa tylko taki w miare średni pod względem wielkości. A dlaczego pixele? No bo Pixel to smartfon od googla i system android też jest od googla. Więc wydaje mi się że będzie stabilny taki smartfon. To troche tak jak z iphone gdzie telefon i system jest od tego samego producenta.

To sprawa prosta. Bierzesz Pixela, sprawdzasz go czy Ci się podoba. W razie czego zawsze masz 14 dni na zwrot (chyba w każdym sklepie elektronicznym tak jest) - postaraj się sprawdzić w tym czasie czy nie ma czegoś co Cię na maksa nie wkurza. Z tego co piszesz to nie jesteś zbyt wymagającym użytkownikiem, o baterii nie napisałeś ani słowa a to jest z tego co widzę po opiniach na reddicie największy mankament tego telefonu.

W przeciwnym wypadku zostają realnie z małym ekranem wyłączenie te modele (poprawcie mnie jeśli o jakimś kompakcie zapomniałem)

- Xiaomi 17

- vivo X300

- OPPO Reno15 Pro

- Samsungi S26

Weź Pixela a jeżeli coś nie podpasuje to napiszesz co dokładnie i będziemy myśleć dalej.

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, jsfighter napisał(a):

Ty naprawdę nic poza Realme nie widzisz? A tak chyba jedynie swoje własne ego, które kończy się na czubku własnego nosa...
Znowu polecasz smartfon, teraz to nawet nie pofatygowałeś się od napisanie jaki konkretnie model proponujesz. Zero uzasadnienia i czegokolwiek innego...

Przede wszystkim napisz kolego dlaczego chcesz akurat Pixela i dlaczego kierujesz się w tą stronę? Może po tym jak opiszesz do czego dokładnie chcesz używać ten telefon to się okaże (lub nie), że są lepsze.

Ogarnij się. Sam o niego spytał:boink:

Opublikowano
8 godzin temu, samsung70 napisał(a):

ktory według ciebie lepszy 

Pixel broni się TYLKO aparatem, oraz być może gołym systemem jak ktoś lubi, dla mnie on jest zbyt goły. SoC słaby, bateria słaba, ładowanie wolne. Stara szkoła robienia telefonów, gdzie Chińczyki mają baterie krzemowe o dużej pojemności, szybsze ładowanie, mocniejsze SoC i aparaty ciut gorsze (w tym budżecie, bo takie Vivo X300 Ultra gniecie wszystko). 

Do 3500 zł kupiłbym Xiaomi 17 z europejskiej dystrybucji bo za tyle spokojnie kupi (ja po premierze dałem 3400 zł). 

Pixel to telefon dla świadomego użytkownika i niejako fana marki.

Opublikowano
20 godzin temu, Anakin napisał(a):

Chce aby telefon był w miare szybki, szybko reagował, nie wieszał się, miał dobry aparat, i żeby nie była to jakaś wielka krowa tylko taki w miare średni pod względem wielkości.

No to pixel sie wpisuje we wszystko, jak ci nie przeszkadza ładowanie w godzine zamiast 20min to bierz...

Opublikowano (edytowane)

Był u mnie kumpel co ma Pixela 10 za którego wydał 3000 zł. I miałem okazje zobaczyć ten telefon i sprawdzić. Owszem ma dobry aparat i jest w miare szybki i nie za duży wielkościowo. Ale na tym koniec tzn. jest to dobry można rzec poprawny smartfon ale czy wart 3000 zł?? Zaczynam się zastanawiać. Mam obecnie samsunga galaxy A56 kupiony rok temu za 2000 zł i wiele rzeczy potrafi on tak samo jak ten pixel. Więc pytanie czy jest sens czy lepiej nie zaoszczędzić i coś z wyższej półki wziąć. I nie mam tu na myśli realme tylko np. tego Xiaomi 17? Albo jeszcze z wyższej półki.

Edytowane przez Anakin
poprawka
Opublikowano

Gdzie?

Zwracam honor, to faktycznie ten mój kumpel przepłacił bo za 3200 zł jest pro. No ale on kupował w mediaexpert.

Jeszcze się zastanowie nad tym pixelem 10 pro.

Miałem okazje zobaczyć pixel 10 ale nie pro.

Opublikowano

Dobra przekonałeś mnie biore tego pixela 10 pro ale napewno nie z jakiegoś pepper.pl... :) Wole dołożyć 200 zł i z bardziej rzetelnego żródła. Bo tam jakieś włoskie Amazony, polska ambasada itd. wystarczy się wczytać. Sory ale ryzykantem nie jestem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Anakin napisał(a):

Był u mnie kumpel co ma Pixela 10 za którego wydał 3000 zł. I miałem okazje zobaczyć ten telefon i sprawdzić. Owszem ma dobry aparat i jest w miare szybki i nie za duży wielkościowo. Ale na tym koniec tzn. jest to dobry można rzec poprawny smartfon ale czy wart 3000 zł?? Zaczynam się zastanawiać. Mam obecnie samsunga galaxy A56 kupiony rok temu za 2000 zł i wiele rzeczy potrafi on tak samo jak ten pixel. Więc pytanie czy jest sens czy lepiej nie zaoszczędzić i coś z wyższej półki wziąć. I nie mam tu na myśli realme tylko np. tego Xiaomi 17? Albo jeszcze z wyższej półki.

Nie ma sensu zmieniać teraz tego fona. Wróc za rok z tym pytaniem.

Amazon.de to jest praktycznie to samo co nasz i nie ma co się go obawiać w przyszłości.

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano

Masz na myśli że nic by ta zmiana nie dała? No bo mam tego samsunga i w sumie zły on nie jest, więc czy zmiana na takiego pixela 10 pro dużo by nie zmieniła?

Sory że tak się dopytuje ale chce podjąć dobrą decyzje. W końcu to nie małe pieniądze.