Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 16.07.2026 o 02:26, Winter napisał(a):

Jestem tym lekarzem bez specjalizacji z 2 bańkami na koncie. A teraz złóż mi kompa 😁

@CLOWN Za takie coś na innym forum poleciało by ostrzeżenie albo temat do kosza . A tu widać ludzie będą się produkować na kilka stron A4 . Nawet nie napisał do czego ma być ten komputer do gier montowania Video czy czego , poczekamy zobaczymy czy wyśle zdjęcie (potwierdzenie zamówienia opłacone) co zamówił alb paczki jak dojdą podzespoły . Bo to już trzeci taki sam temat tego autora w ciągu kilku dni z coraz to większą sumą 

Opublikowano

@Winter w sumie to temat może wyglądać na żart, ale niestety ceny podzespołów na PC osiągnęły takie ceny, że kupując najlepsze podzespoły można wydać te 20k. Sama 5090 to z 11k, RAM 64GB DDR4 z 4k i przy dobrym monitorze za 6k już właściwie mamy 20k wydane, a gdzie pozostałe części...

Tak niestety wygląda rynek PC na dzień dzisiejszy...

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, hubio napisał(a):

Sama 5090 to z 11k,

Gdzie ty masz te RTX 5090 po tyle?

Z 5090 z dyskami , ramami , monitorem koło 30 wyjdzie.:hihot:

Za RTX 4090 prawie 10 koła chcą , po 11k nawet używki 5090 nie kupisz.

Opublikowano
47 minut temu, ChudyXp napisał(a):

awet nie napisał do czego ma być ten komputer do gier montowania Video czy czego

nikt nie pytal. serio. a mogl. mogliscie go zapytac a nie spamic bo trigeruje was jego nickname.

wiele userow przychodzi na forum i chce polecenie sprzetu/czesci i i tak trzeba dopytywac - zobacz watek monitorow - zawsze dopytuje czy hdr potrzebny etc.

Opublikowano (edytowane)

To my mamy pytać co autor chce? Forum wróżbitów czy jak kosmici telepatycznie? To forum może zdechnąć szybko jak forum PCLab box  forum iT zrobił się prawie drugi Wykop. Robota co chcesz, a jeden jakiś Pan ponieważ nic mu się robić nie chce to się tylko czepia dla jakiejś nie bardzo wytłumaczalne zasady.

Edytowane przez CLOWN
Opublikowano
58 minut temu, CLOWN napisał(a):

To my mamy pytać co autor chce? Forum wróżbitów czy jak kosmici telepatycznie? To forum może zdechnąć szybko jak forum PCLab box  forum iT zrobił się prawie drugi Wykop. Robota co chcesz, a jeden jakiś Pan ponieważ nic mu się robić nie chce to się tylko czepia dla jakiejś nie bardzo wytłumaczalne zasady.

Na to wychodzi że mamy mieć szklaną kule albo się pytać do czego ma być komputer , na innym forach jest to podawane w temacie wątku np "Komputer do AI/Gier / Montażu Video cena do XX tyś zł " . Wtedy wiadomo czego szukać a nie zestaw do 20 tyś co na nim będę robił sam nie wiem ale jak coś nie będzie działać tak jak chce wina użytkowników forum . Ile razy na innych forach to przerabiałem 

2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

wiele userow przychodzi na forum i chce polecenie sprzetu/czesci

Polecenie sprzętu części i wielu ma już swoje zestawy na oku i prosi o sprawdzenie lub podmianę na inne  i nie piszę czegoś takiego ""Jestem tym lekarzem bez specjalizacji z 2 bańkami na koncie. A teraz złóż mi kompa 😁"" - nie wiem jak dla innych ale dla mnie to brzmi jak rozkaz do podwładnego  nawet z tą emotką . Jak dla mnie temat rzeka pewnie dużo osób napisze co ma jakie być a autor i tak tego nie zamówi .

Opublikowano (edytowane)

@AudRob to widzisz ja nawet nie dosoliłem jeszcze...

@Pan Mateoo ale mimo wszystko pierwszy post winetra można uznać trochę za zakumulowanie prowokacyjny? Bo rzeczywiście nie pisze kompletnie do jakich zastosowań tylko rzuca kasą i pisze, że wszystko jedno jakie CPU itp :) 

Teoretycznie chciałoby się odpowiedzieć jednym słowem - "najdroższy"... ale jak już mnie poprawił AudRob i tak by się nie zmieścił w 20k...

Edytowane przez hubio
Opublikowano

@Pan Mateoo

Chcę złożyć konkretny PC na dłuższy czas. Nie jest to może najlepszy czas na to ze względu na ceny RAMu i SSD, ale podobno w kolejnych latach ma być jeszcze gorzej.

Potrzebuję cały PC plus monitor OLED, domyślnie celuję w 4k lub co najmniej WQHD. Przeznaczenie: GRY + obróbka wideo. Do pracy mam już prywatnego laptopa i laptopa firmowego.

1. CPU musi być od AMD. Od 30 lat jestem team AMD i nic nie przekona mnie do Intela.

2. Jestem zwolennikiem AMD + GeForce, kiedyś miałem kilka kart od AMD, ale ciągle były z nimi problemy. Jakiś microstuttering choćby w CS2. Na minus obecnych kart GeForce pewnie to, że przyżydzili z VRAMem z powodu kosztów. Jak to obecnie wygląda?

3. PC będzie podłączany do monitora, ale czasami również do OLEDa LG G5. Raczej nie ma to większego znaczenia, ale warto wspomnieć.

4. Lubię bawić się w OC i undervolting, więc jakieś fajne mobo by się przydało. Nie będę ukrywał, ale tutaj będę faworyzować płyty Gigabyte'a i MSI.

Jeśli macie jakieś konkretne pytania to śmiało pytajcie. Ogólny zarys już chyba macie.

Opublikowano
15 minut temu, Winter napisał(a):

@Pan Mateoo

Chcę złożyć konkretny PC na dłuższy czas. Nie jest to może najlepszy czas na to ze względu na ceny RAMu i SSD, ale podobno w kolejnych latach ma być jeszcze gorzej.

Potrzebuję cały PC plus monitor OLED, domyślnie celuję w 4k lub co najmniej WQHD. Przeznaczenie: GRY + obróbka wideo. Do pracy mam już prywatnego laptopa i laptopa firmowego.

3. PC będzie podłączany do monitora, ale czasami również do OLEDa LG G5. Raczej nie ma to większego znaczenia, ale warto wspomnieć.

Jeśli macie jakieś konkretne pytania to śmiało pytajcie. Ogólny zarys już chyba macie.

dobry monitor zje ci sporą część budżetu, bez monitora komp byłby znacznie szybszy, jesli masz mozliwosc kupna komputera za te kwote bez monitora to rozważyłbym te opcje.

Opublikowano
3 minuty temu, Oldman napisał(a):

dobry monitor zje ci sporą część budżetu, bez monitora komp byłby znacznie szybszy, jesli masz mozliwosc kupna komputera za te kwote bez monitora to rozważyłbym te opcje.

No właśnie, brałem to pod uwagę, że sam monitor zrobi przynajmniej 1/4 ceny. Jeśli uważasz, że opcja bez monitora to na chwilę obecną lepsze rozwiązanie to jestem na to otwarty. Mam obecnie AOCa na WQHD, który spokojnie może robić za tymczasowy.

Opublikowano (edytowane)

Za 15k masz coś takiego:

https://www.morele.net/inventory/info/57bd37e3/

Topowy procek AMD pod gierki / prace, 32GB DDR5, 2x2TB SSD (ew. można inną konfiguracje, w każdym razie jak obróbka video wchodzi w gre to koniecznie przynajmniej dwa dyski - osobno soft, osobno materiał), duża przewiewna i solidna buda, wydajne AIO, porządny zasilacz z zapasem mocy, RTX 5080 z dobrym chłodzeniem. Topowa płytka B850, ew. można podbić do X870E jeśli w planach większa ilość SSD-ków: https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mag-x870e-tomahawk-wifi-14483812/

Zostało 5k - można podbić RAM do 64GB jeśli dużo tej obróbki video, albo po prostu kupić monitor. Ew. jak mocno zależy ci na wyglądzie to coś pokombinować, jakieś ARGB, wszystko w jednym kolorze czy coś...

Karte kupiłbym raczej gdzie indziej, jakiegoś Palita GamingRock / Gainwarda Phoenix można dorwać bliżej 5100 zł.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano

Do autora, wiesz, że morele potrafi wysłać używana płytę główną jako nowa, to samo SSD czy RAM. To z ich strony normalka, a udowodnienie im tego graniczy z cudem. Często wysyłają egzemplarze po zwrocie, a jak wiadomo na zwrot ma się 14 dni więc można 14 dni używać, rozmontować i zwrócić. W cenie nowego nie używanego sprzętu komputerowego. Sam się o tym raz przekonałem zamawiając pendrive-a, który w słynnym programie na Windows pokazał, że używany 30 tysięcy godzin. Nowy?? Oddałem i oddali 3 stówy na szczęście, ale inaczej 3 stówy w  plecy bo z 3-ma stowami do sądu to już głupota. Było to 6 lat temu. Na innych forach piszą, że nadal to praktykują.

Opublikowano
17 minut temu, CLOWN napisał(a):

Do autora, wiesz, że morele potrafi wysłać używana płytę główną jako nowa, to samo SSD czy RAM. To z ich strony normalka, a udowodnienie im tego graniczy z cudem. Często wysyłają egzemplarze po zwrocie, a jak wiadomo na zwrot ma się 14 dni więc można 14 dni używać, rozmontować i zwrócić. W cenie nowego nie używanego sprzętu komputerowego. Sam się o tym raz przekonałem zamawiając pendrive-a, który w słynnym programie na Windows pokazał, że używany 30 tysięcy godzin. Nowy?? Oddałem i oddali 3 stówy na szczęście, ale inaczej 3 stówy w  plecy bo z 3-ma stowami do sądu to już głupota. Było to 6 lat temu. Na innych forach piszą, że nadal to praktykują.

Na stronie morele jest sprzęt nie tylko z ich magazynu trzeba patrzeć po prawo nad ceną na "Sprzedaje i wysyła przedsiębiorca: XXXXX" , mi się jeszcze nie zdarzyło nic co było od Morele z jakaś wadą czy używane .Ciekawe kiedy autor pokażę czy zamówił sprzęt czy jednak temat to lipa ?? 

13 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tak możesz trafić w każdy sklepie.

Tak ale wtedy jest napisane np "Towar po zwrocie otwarte pudełko czy coś takiego" . 

Opublikowano

@ChudyXp

Sklep oczywiście powinien taką informację dodać, ale nie zawsze tak się dzieje :) 

To z automatu powinno obniżać cenę produktu, ponieważ już nie jest nowy. Dużo ludzi olewa jak widzi że pudełko było otwierane, a sprzęt jest bez uszkodzeń i działa jak należy, niewielu chce się kopać z koniem i bawić się w odsyłanie itp itd. A sklepy to wiedzą i korzystają. Bo ilu takich mietków kupowało procki/ramy/karty aby trafić "golden sample" a jak nie trafili to zwrot... 

Najbardziej to poszkodowani są Ci co biorą składanie sprzętu przez sklep, wtedy to cisną co się da ze zwrotów i outletów kasując za nówki sztuki. 

Opublikowano
1 godzinę temu, CLOWN napisał(a):

że morele potrafi wysłać używana płytę główną jako nowa, to samo SSD czy RAM.

Tak samo jak w Amazon , X-Kom , Komputronic , na Allegro czy w innym sklepie . Wszędzie możesz trafić coś po zwrocie.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, AudRob napisał(a):

Tak samo jak w Amazon , X-Kom , Komputronic , na Allegro czy w innym sklepie . Wszędzie możesz trafić coś po zwrocie.

5 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tak możesz trafić w każdy sklepie.

images?q=tbn:ANd9GcQZEShxNOouHmTzMIsH-5o

Edytowane przez AndrzejTrg